aromatyczne i pyszne!!! Składniki na makaron "po chińsku" 100 g makaronu ryżowego typ: wstążki około 30 dkg gotowanego lub smażonego, lub pieczonego mięsa 2 cebule pokrojone w kostkę 1 marchewka starta na tarce o średnich oczkach 20 dag mrożonej fasolki szparagowej (może być oczywiście świeża, obgotowana przez 2 minuty) około 250 ml rosołu 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka(...)chińskiej 5 smaków 2 łyżki oleju Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy marchewkę, pokrojone mięso i podlewamy kilkoma łyżkami rosołu, po minucie dodajemy fasolkę i kilka łyżek bulionu, smażymy bez przykrywki często mieszając i uzupełniając odparowany płyn rosołem. Po 5 minutach sprawdzamy
Rozpustne gotowaniewszystkich do tego zachęcam :-) Składniki na rosół po krakowsku 1 kurczak (1,5-1,8 kg) kawałek wołowiny (nie musi być duży, byle by był chudy) 4 spore marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 1 cebula liście selera i lubczyku (jeśli jest sezon)- ja zawsze mrożę gałązki i na zimę jest jak znalazł :-) 2 liście laurowe po 5 ziaren(...)było przykryte- około 3 litry), dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, sól do smaku i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu. Po godzinie dodajemy obrane i pokrojone marchewki, pietruszki i selera. Cebulę obieramy i opiekamy nad ogniem gazówki (ja takowej nie posiadam, więc najpierw kroję ją na pół, a następnie opiekam na suchej patelni) i dodajemy do rosołu
Rozpustne gotowanieszklanki wina 12 ziarenek pieprzu 5 goździków 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cynamonu 25 dag cebuli 25 dag pomidorów (poza sezonem najlepsze będą te z puszki) 1 duża marchewka 25 dag jabłek sól pieprz 3 łyżki oliwy Wino zagotowujemy razem z ziarenkami pieprzu, goździkami, majerankiem i cynamonem, studzimy. Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z solą i pieprzem(...)lodówki na godzinę. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy chwilkę w rondelku, aż lekko zmiękną. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy pomidory, drobno pokrojoną marchewkę i podduszone jabłka. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy zamarynowane mięso z przyprawami i przekładamy do piekarnika, gdzie dusimy pod przykryciem 1-2 godziny (ewentualnie podlewając wodą). Z gotowego dania wyjmujemy goździki
Rozpustne gotowaniesię prezentuje i świetnie smakuje. Jest szybka w przygotowaniu, niedroga, ale przede wszystkim naprawdę smaczna. Polecam! Składniki na zupę z pieczonego kurczaka 1 udko lub filet z kurczaka 1 marchewka kilka różyczek ugotowanego brokuła pół filiżanki drobnego makaronu 1 łyżka mąki 125 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów 750 ml rosołu drobiowego (może być z kostki) listek laurowy(...)ziarenka ziela angielskiego ewentualnie przyprawa uniwersalna typu vegeta W garnku podgrzewamy rosół, dodajemy marchewkę startą na tarce o największych oczkach, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, pokrojone mięso kurczaka i gotujemy aż makaron się ugotuje, następnie zagęszczamy zupę mąka rozpuszczoną w śmietanie, dodajemy drobno pokrojone gałązki brokuła, zagotowujemy
Rozpustne gotowaniesmaków dzieciństwa. Polecam! Składniki na barszcz czerwony z warzywami 1 porcja rosołowa, żeberka, skrzydło indycze lub inna kość lub mięso na zupę 4 buraczki czerwone ugotowane ze skórką 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler (lub pół dużego selera) 4 ziemniaki 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach przyprawa do zup 1 łyżka(...)ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, dolewamy około 1 litra wody i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dokładamy do wywaru obrane i pokrojone w kawałki marchewki, pietruszkę, seler i dalej gotujemy. Po 20 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Buraczki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy
Rozpustne gotowanietego np. biały sosik i odświętny obiad gotowy! Pycha!!! Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej do smażenia NA MARYNATĘ: 0,33 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka(...)łączymy w sporej misce i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy wszystko około 3-4 minut, po czym dodajemy posiekana natkę, dokładnie mieszamy i wyłączamy grzanie. Mięso nacinamy wzdłuż dość głęboko, ale nie do końca, tworząc prostokątny
Rozpustne gotowaniepasztet pieczony z kruszonką: 1 kg łopatki wieprzowej (może być tłusta) 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 300 g wątróbki drobiowej kajzerka 2 cebule 1 marchewka 1/2 małego selera 1 mała pietruszka liście pora sól pieprz majeranek gałka muszkatołowa 2 jajka 50 ml koniaku oliwa 2-3 łyżki bułki tartej Wieprzowinę kroimy(...)mniejsze kawałki, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, łyżeczkę soli, dolewamy wodę do 3/4 wysokości mięsa i gotujemy około 50 minut. Po tym czasie dodajemy obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por i gotujemy kolejne 30-40 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy dodajemy pokrojone cebule, a gdy się zeszklą, oczyszczoną wątróbkę. Smażymy, aż wątróbka się ładnie zarumieni z obu stron
Rozpustne gotowaniebutelka po wodzie 5 litrowej z szeroką szyjką plastry szynki i goździki do dekoracji Kurczaka obieramy ze skóry, wkładamy do dużego garnka dodajemy obraną włoszczyznę (2 marchewki, pół selera, 1 pietruszkę, por, opaloną nad ogniem cebulę), związane nitka nacie selera, pietruszki i lubczyku (ten można zastąpić suszonym) zalewamy 4,5-5 litrami wody i gotujemy na wolnym(...)opakowaniu na 4 litry płynu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, studzimy. Jeszcze ciepły rosół ostrożnie wlewamy do czystej butelki, wkładamy mięso, możemy dodać kawałki marchewek, zakręcamy butelkę i kładziemy poziomo w lodówce, w taki sposób, aby lejek butelki był wypełniony galaretą, bo on posłuży nam za ryjek prosiaka. Tak przygotowana galaretę zostawiamy w lodówce do całkowitego
Rozpustne gotowaniesmaku, bardzo nam smakowała. Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu. Składniki na kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem: 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, mały seler, por) 1,5 litra wywaru mięsnego z mięsem (np. rosół) 1 gałązka lubczyku (lub płaska łyżka suszonego) 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 większy ziemniak(...)mała główka młodej kapusty sól pieprz śmietana słodka 2-3 garście umytego szpinaku W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej obrane i pokrojone marchewki, cebulę, por, seler i pietruszkę. Gdy warzywa już intensywnie pachną i są zarumienione,wlewamy wywar wraz z mięsem, dodajemy lubczyk, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, trochę soli i gotujemy. Po około 10 minutach
Rozpustne gotowanieleniwca - czyli tylko w połowie. Składniki: - worek mrożonych brokułów z Lidla ok. 450 g - mrożony i zmielony szpinak ze śmietaną z Lidla pakowany w kartonowe pudełeczko - 2 duże marchewki - 1 seler - 1 pietruszka - 1 cebula - garść groszku mrożonego - 2 serki duże topione ze szczypiorkiem - 1 liść laurowy - 3 ziela angielskie - 2 kostki rosołowe - garść zielonej pietruszki (ja akurat mam zamrożoną(...)camembert Zaczynamy od bulionu - opiekamy na palniku cebulę z każdej strony - dla lepszego smaku . Obieramy marchewki, pietruszkę i seler - gotujemy, dodajemy kostki rosołowe oraz mrożone brokuły. Następnie szpinak zamrożony, mieszamy - czekamy aż się rozpuści w bulionie. Wyławiamy łyżką z dziurami - warzywa rosołowe :) i wrzucamy do blendera. Rozdrabniamy na małe części ale nie na gładką masę. Następnie wrzucamy "masę
dlaSmaQsłodkie) 1/3 szklanki słodkiej śmietanki garść liści bazylii sól świeżo zmielony czarny pieprz DODATKOWO: 1 litr bulionu warzywnego lub (składniki na domowy bulion): 1 litr wody 2 średnie marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 5 cm kawałek pora WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni C. Pomidory nakrój lekko od dołu na krzyż, polej wrzątkiem, zostaw na kilka(...)oliwek. Wsadź warzywa do piekarnika na 25 minut . W tym czasie, jeśli nie używasz gotowego bulionu warzywnego, zagotuj wodę i dodaj do niej obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler pokrojony w paseczki, por w kawałku. Gotuj wywar do momentu, aż wyjmiesz pomidory z piekarnika. Upieczone pomidory wyjmij z piekarnika, dodaj wraz z cebula do wywaru, czosnek wyciśnij
Słodko-Słony Świat Ilonygłówki młodej kapusty ocet 1 pętko kiełbasy swojskiej 1 pętko białej kiełbasy ok 30 dag boczku parzonego 2 - 3 cebule kilka łyżek koncentratu pomidorowego 2 - 3 marchewki sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Wykonanie: Kapustę poszatkować. Skropić octem i przez chwilę obgotować. W międzyczasie na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie podsmażyć kiełbasę i boczek (wszystko(...)pokrojone w kosteczkę). Kapustę odcedzić i przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody, dodać do niej pokrojone marchewki, podsmażone mięso i cebulę. Dusić pod przykryciem dodając liść, ziele i doprawiając do smaku. Pod koniec dodać koncentrat. Dusić aż kapusta będzie miękka (nie zajmie to dużo czasu, około pół godziny
Sto kolorów kuchniwiększą ilością warzyw bardziej mi odpowiada, a suszone pomidory fajnie przełamują znane smaki i nadają wyrazistości daniu. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 2 duże czerwone papryki 2 średnie marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 5 - 6 suszonych pomidorów puszka kukurydzy 4 łyżki przyprawy gyros w skład której wchodzi: papryka, oregano, rozmaryn, kolendra, bazylia, majeranek, curry, ziele angielskie(...)gyros, 2 łyżki oleju, czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać. Marchew obrać, umyć i pokroić w małe słupki. Paprykę i cebulę pokroić na paski podobne wielkością do słupków marchewki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 4 łyżki oleju i wrzucić marchew, a po 5 minutach przyprawioną pierś. Po 10 minutach do smażącego się kurczaka dodać cebulę
Kuchcik gotujekażdym razem powstaje nowy smak i za każdym razem danie smakuje obłędnie :) Składniki (4 porcje): 1/4 główki młodej kapusty 2 cukinie 1 mała puszka kukurydzy 3 marchewki kawałek selera 3 małe cebule 2 ząbki czosnku 50 g quinoa Agnex 50 g soczewicy czerwonej przyprawy: sól morska, zioła prowansalskie Agnex , curry Agnex , pieprz cayenne Agnex , papryka słodka Agnex , tymianek(...)kminek mielony, czosnek kolorowy Agnex , pieprz ziołowy i prawdziwy, imbir - wszystkiego po szczypcie 1 łyżeczka oleju arganowego Przygotowanie: Cebulę poszatkuj, posiekaj czosnek, marchewkę i seler pokrój w cieniutkie plasterki. Podduś na patelni dodając wodę. Kapustę poszatkuj, cukinie pokrój w grube półplastry. Dodaj do pozostałych warzyw wraz z kukurydzą. Duś na małym ogniu. W razie potrzeby podlej wodą. Komosę ryżową
Zdrowie na języku :Pwarzywa Tu potrzeba trochę czasu do ich przygotowania, więc jeśli wiemy, że zazwyczaj wyjeżdżamy w nerwach i pośpiechu nie polecam. Jeśli jednak jesteśmy dość zorganizowani to warto obrać np. marchewkę, pokroić w dowolne, ulubione przez dziecko kształty i podawać mu podczas podróży. Idealnie sprawdza się jabłko, marchewka, czy odszypułkowana truskawka. Odradzam arbuza ( dużo soku, który cieknie po rękach), czy dojrzałego
Kolizje Smaków