marchewka - 20163 przepisów (strona:534/1345)

Zupa z fasolki szparagowej po rumuńsku 122

wywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 30 dag · marchew 1 szt · seler 1/4 szt · papryka czerwona 2-3 str · kalafior 15 dag · tłuszcz · pomidory 2 szt · mąka pszenna 1-2 łyżki · sól · przyprawa do zup · czarny pieprz mielony  Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Marchew, seler i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać

Camilla w kuchni
Sałatka z kapusty z musztardą do słoików na zimę 162

Klasyczna sałatka z kapusty w nietypowym połączeniu- z musztardą. Przepis sprawdzony, sałatka jest pyszna! Składniki: 1 kg kapusty białej ½ kg pora 2 marchewki 2 jabłka 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Składniki na zalewę: ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ziele angielskie pieprz ziarnisty ¾ szklanki octu 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki wody Wykonanie: Kapustę drobno posiekać razem z porem. Marchewkę zetrzeć na grubych

Tradycyjna Kuchnia
Fasola na sposób grecki 170

obaw dla uszczerbku na zdrowiu nawet dla małych smakoszy :))  Jeśli jeszcze nie jedliście to najwyższy czas spróbować!! :) Składniki : 1/2 pokrojonej w kostkę cebuli ( ja użyłam czerwonej) 4 nieduże marchewki starte na tarce o grubych oczkach 2 ząbki czosnku 3 - 4 duże pomidory lub pomidory z puszki ( 2 x po 400g) 200 g. ugotowanej białej fasoli  - ja użyłam fasoli(...)łagodnego) olej lub oliwa do smażenia Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Podsmażam kilka minut i dodaję startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, sparzone i drobno pokrojone pomidory, liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszam i smażę kilka minut. Dodaję ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszam całość ponownie. Smażę do czasu

apetytnapieczenie
Krem curry z dyni z mleczkiem kokosowym 100

łyżeczki cynamonu - ½ szkl. mleka kokosowego              - ¼ łyżeczki pieprzu cayenne - 1 marchewka                                       - 1 łyżeczka soli - natka pietruszki - pestki dyni Wykonanie: - Warzywa umyć, obrać i posiekać; z dyni usunąć gniazda nasienne - W garnku z grubym dnem rozgrzać(...)oliwę - Dodać kostki ziemniaka, smażyć przez 3 minuty - Dodać cebulę i pora, smażyć przez 3 minuty - Dodać dynię oraz marchewkę, wlać 3 szklanki wody, zagotować - Do zupy wsypać wszystkie przyprawy, gotować przez 15 minut - Zupę należy lekko schłodzić, a następnie zmiksować na gładki krem - Dodać mleczko kokosowe, ponownie zagotować - Krem przelać do talerza, posypać pestkami dyni i posiekaną natką

Wegańska kuchnia orientalna
Spaghetti z cukinią, pieczarkami, papryką i cieciorką 137

łyżeczki suszonej mięty - ½ marchewki                                          - ¼ puszki pomidorów  - ząbek czosnku - kawałek awokado - natka pietruszki Wykonanie: - Makaron ugotować na al dente; odsączyć(...)wodą - Warzywa umyć, obrać i posiekać; z cukinii wyciąć gniazda nasienne - Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek - Dodać pomidory, przyprawy (oprócz bazylii i mięty) oraz trochę wody, zagotować - Dodać pieczarki, marchewkę, cukinię i paprykę; dusić przez 5 minut - Do sosu dodać ciecierzycę oraz zioła: bazylię i miętę, dusić przez kolejne 2 minuty - Wrzucić makaron oraz awokado, trzymać przez chwilę na ciepłym

Wegańska kuchnia orientalna
Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż 124

łyżeczki imbiru - 50g brokuła                                        - ¼ łyżeczki cynamonu - ½ marchewki                                    - szczypta kurkumy - kawałek kalafiora(...)sekund - Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon - Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek; dusić przez 3 minuty - Dodać kostki tofu i wymieszać, dusić przez kolejne 2 minuty - Ryż przełożyć na talerz, obok wyłożyć smażone warzywa - Ziarna sezamu podprażyć na suchej

Wegańska kuchnia orientalna
Czerwony ryż + surówka z kopru włoskiego i awokado + czerwona fasola 115

SURÓWKA Z KOPRU: - 100g czerwonej fasoli                 - mały koper włoski - ½ czerwonej cebuli                   - ½ marchewki - ½ łyżeczki oregano                  - 30g awokado - ¼ łyżeczki kolendry                  - 3 rzodkiewki - łyżeczka oliwy(...)wrzątkiem - Czerwoną fasolę wymieszać z cebulą; doprawić oregano, kolendrą, solą i pieprzem, skropić oliwą - Koper umyć, wyciąć twardą część (jest to jakby trójkąt z podstawą na dole warzywa;) - Koper, marchewkę i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach - Awokado posiekać, dodać do surówki - Dodać ocet i sól, wymieszać, spróbować i doprawić w razie potrzeby - Na talerzu wyłożyć odsączony ryż, obok

Wegańska kuchnia orientalna
Duszone warzywa po włosku + brązowy ryż 142

łyżeczki curry - 50g fasoli szparagowej                      - ½ łyżeczki ziół dalmatyńskich - ½ marchewki(...)nasiennych   - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić pora i posiekane chili, smażyć przez 30 sekund - Dodać trochę wody, ziemniaka i pozostałe przyprawy; dusić przez 5 minut - Wrzucić fasolkę, cukinię, marchewkę, brokuła i kukurydzę; dusić przez kolejne 5 minut - Do ryżu dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Warzywa skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, wymieszać, wyłożyć obok

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką 166

LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z  cieciorką, brokułem i marchewką Komentarz do zdjęcia: Wybaczcie za foto siatki z marketu, ale jadłam w pociągu, siedząc w korytarzu... więc na prawdę nie miałam możliwości wybrania innego tła ;) Pewnie każdemu zdarza się być poza domem w porze obiadowej. Możemy wtedy skorzystać z oferty lokalnych restauracji czy barów, jednak w mniejszych miastach ciężko(...)łyżeczki kolendry - 100g brokuła                              - ¼ łyżeczki cynamonu - 1 marchewka                              -½ łyżeczki ziół dalmatyńskich - ½ pietruszki                                (lub tylko

Wegańska kuchnia orientalna
Sałata z burakami, selerem naciowym i pestkami dyni 130

łyżeczka oliwy   (u mnie masłowa, roszponka, frisbee)    - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 marchewka                                                - sól - 3 łodygi selera naciowego - 3 pieczone buraczki - łyżka pestek dyni Wykonanie: - Sałaty umyć, porwać(...)kawałki do miski - Marchewkę obrać, końcówkę odkroić pod mocnym kątem i obieraczką kroić cienkie plasterki - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Seler naciowy umyć, pokroić w centymetrowe kawałki - Sałatkę skropić oliwą i sokiem z cytryny, lekko posolić i posypać pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą i migdałami 119

samo oregano) - 50g fasolki szparagowej                      - sól himalajska - ½ marchewki(...)Wykonanie: - Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu - Następnie przelać go kilkakrotnie zimną wodą, by pozostał aldente i skropić go oliwą (dzięki temu nie poskleja się) - Fasolkę szparagową i marchewkę ugotować na parze (ok. 5 minut) - Makaron wymieszać z ugotowanymi warzywami, fasolką i przyprawami - Całość przełożyć do szczelnego pojemniczka - Migdały posiekać na kawałki i posypać nimi sałatkę. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Chiński makaron smażony z tofu, warzywami i sezamem 133

łyżeczki imbiru - kilka suszonych grzybów mung             - ¼ łyżeczki cynamonu - 1 mała marchewka(...)łyżeczka miodu naturalnego - łyżka rodzynek - łyżeczka ziaren sezamu Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny - Marchewkę i pora posiekać w plasterki, brokuła posiekać na małe kawałki, czosnek w kostkę, fasolkę przeciąć na krótkie kawałki, a grzyby mung w wąskie paski - Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, imbir i chili - Po 30 sekundach dodać pora, grzyby mung

Wegańska kuchnia orientalna
Tofu smażone z warzywami w słodkim sosie sojowym 160

łyżeczki imbiru - 1 mała marchewka                                           - ¼ łyżeczki cynamonu - kawałek pora (biała część)                             - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 mała pietruszka(...)minut - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie ryż odstawić na bok na 5 minut, wciąż pod przykryciem - Brokuła podzielić na małe kawałki, marchewkę i pora pokroić w plasterki, grzyby mung oraz paprykę w paski - Pietruszkę pokroić w słupki (część posiekałam w plasterki, i jednak w słupkach lepiej pasuje;) - Czosnek i chili drobno posiekać - Rozgrzać odrobinę

Wegańska kuchnia orientalna
Pomidorowy dal z soczewicy+ basmati + surówka z białej rzodkwi 108

łyżeczki mielone - ½ łyżeczki nasion konopi          - sok z cytryny SURÓWKA: - kilka plastrów białej rzodkwi - 1 łodyga selera naciowego - 1 marchewka - natka pietruszki - sok z cytryny * Najbardziej polecam pomidory koktajlowe w puszce- słodsze i intensywniejsze w smaku od zwykłych puszkowanych pomidorów. Do dostania np. w tesco ;) Wykonanie: - Ziemniaka obrać i pokroić - Zagotować wodę(...)odrobine oliwy podsmażyć posiekany czosnek, chili i kumin - Po 30 sekundach dodać pomidory i pozostałe przyprawy - Dodać soczewicę, wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty - Seler, rzodkiew i marchewkę umyć i posiekać do miseczki - Dodać posiekaną natkę i sporo soku z cytryny, wymieszać - Ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz - Posypać go mielonym kuminem i mielonymi nasionami konopi

Wegańska kuchnia orientalna

Proponowane wyszukiwania