wieloma przepisami głównie niemieckich stron i blogów, lekturą kilku książek i gazetek kucharskich o tej tematyce i subiektywnym doborem składników z klasycznych odmian curry. Takie, w oryginale z okrą, marchewką i mleczkiem kokosowym jest najbardziej popularne w Indonezji, ale wszystkie curry tak naprawdę różnią się między sobą jedynie niewielkimi wariacjami składnikowymi i przyprawowymi. Warto pamiętać, że aby zrobić właściwe(...)okrą lub fasolką szparagową Składniki: *ok. 400g filetów dowolnej ryby morskiej * 2 szalotki lub średnie cebule * ok. 2cm kawałek imbiru, * 2 czerwone papryczki chili, świeże lub suszone, * 1 średnia marchewka, * 10 sztuk okry (można zastąpić fasolką szparagową), * 2 łyżeczki kurkumy, * 1 łyżeczka curry, * 1 łyżeczka garam masala, * 1 filiżanka mleczka kokosowego, * 2 łyżki przyprawy gado-gado lub zmielonych orzeszków ziemnych
Kuchnia Prezydentowejszlachetność i smak, a kurki są po prostu doskonałym zwieńczeniem dzieła. Staroczeska (i nie tylko) kartoflanka z kurkami Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 3 duże ziemniaki (ok.300 g) 1 marchewka 2 łyżki masła 1 łyżka oleju kukurydzianego 6-5 cm żółtej (środkowej) części pora 50 g surowego boczku 100-150 g kurek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3-4 gałązki tymianku(...)gęstej, dobrej śmietany pieprz, sól szczypiorek Na dużej patelni rozgrzałam 1 łyżkę masła z olejem kukurydzianym, wrzuciłam ziemniaki, pokrojone w sporą kostkę i marchewkę, pokrojoną w plasterki. Podsmażałam kilka minut, następnie dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut. Warzywa razem z gałązkami tymianku wrzuciłam do gorącego bulionu, gotowałam do miękkości. Pora pokroiłam w talarki i podsmażyłam na tej samej patelni
Kuchnia Prezydentowejlitr bulionu drobiowego lub warzywnego (można też po prostu wrzucić 2-3 skrzydełka) 3 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka w korzeniu 1 mały kawałek selera 1 cebula 1 marchewka pieprz, sól do smaku (można dodać łyżeczkę przyprawy typu vegeta, ale niekoniecznie) natka pietruszki 1. Kaszę płuczę w garnuszku, 2-3 razy zmieniając wodę. 2. Na patelni(...)wrzucam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, w drobną kostkę selera, cebulę i pietruszkę. Gotuję pod przykryciem do miękkości, ok.20-30 minut. 4. Na koniec wrzucam startą na tarce jarzynowej marchewkę, przyprawy, gotuję ok. 5 minut. 5. Rozlewam do talerzy, posypuję natką pietruszki. Przepis dodaję do akcji
Kuchnia Prezydentowejniewoskowana 1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki (dałam dwie - jedną obrałam, drugą pozostawiłam w łupinach) garść świeżego tymianku oliwa garść świeżego rozmarynu Dodatkowo można przy okazji upiec warzywa: marchewkę (najlepiej pokroić na krążki podgotować ją z ziemniakami) 1 mała cukinia 5-6 szalotek papryka pepperoni 1 czerwona słodka papryka 1. Natrzeć kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością(...)jest gotowy, jeśli mięso z łatwością odchodzi od kości, a sos, który puści jest klarowny. Mnie się nie chciało robić surówki, więc na koniec dorzuciłam warzywa - cukinię w plastrach, marchewkę podgotowaną razem z ziemniakami, paprykę zieloną i czerwoną i kilka szalotek - całość piekłam jeszcze ok. 15 minut pod grillem
Kuchnia Prezydentowejszanującej się monachijskiej knajpie. Występuje pod nazwą - Tomatencreme Suppe mit Mozzarella. pamiętam, że wtedy niezbyt mi smakowała, bo przyzwyczajona byłam do innej pomidorowej, takiej polskiej, z makaronem i pływającą marchewką, posypaną pietruszką. Dziwna emulsja podana w małej filiżance wywołała niesmak na mojej twarzy, ku oburzeniu mojej mamy, z którą wtedy byłam. ;) Teraz już robię czasem w domu, bo jest szybka(...)wykonaniu, a smak roztapiającego się w gorącej zupie sera niesamowicie przyjemny. Spróbujcie! :) Składniki: 0,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszka 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka masła 3-5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2-3 pomidory lub 200 g pomidorów z puszki z sokiem 2-3 duże
Kuchnia Prezydentowejbracia pozostawiliśmy kawałki pomidorów w pustych talerzach. ;) To nie były nasze smaki. Pomidorowa owszem, ale bez pomidorów! ;) Skła dniki: 1 włoszczyzna bez kapusty (kawałek pora, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula) 2 -3 l zimnej wody 4 skrzydełka 150-200 g karkówki, żeberek lub okrojonej kości schabowej 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liście(...)doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy ok. 1h (możemy zebrać szumowiny, ja jednak tego nie robię w innym przypadku niż rosół). 2. Warzywa kroimy w kostkę, marchew w ćwierćplasterki, wrzucamy do wywaru razem z łyżką masła i kostką rosołową, gotujemy 20 minut. 3. Dokładamy koncentrat pomidorowy, cukier, trochę soli i pieprzu, gotujemy jeszcze 5 minut
Kuchnia Prezydentowejbardzo efektownym daniem. :) Składniki: (na 4 osoby) 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 1/2 litra dowolnego bulionu 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 2 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru 1/2 l soku pomidorowego 2-3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżeczka przyprawy warzywnej typu "vegeta" sól, pieprz natka pietruszki(...)miąższ, a z odciętych plastrów zdjąć skórkę i pokroić je w kostkę, odłożyć. 2 . Bulion zagotować, wrzucić całe przyprawy, cukier, masło i przyprawę warzywną , pokrojone w kostkę cebule i marchewkę. Dusić pod przykryciem do miękkości. 3. Dodać do zupy wydrążony miąższ (oprócz tego pokrojonego w kostkę) i sok pomidorowy, gotować kolejne 5 minut. Całość zestawić z ognia, zmiksować, postawić ponownie
Kuchnia Prezydentowejsmaku, słodka i wyrazista bardzo pożywna zupa, którą włączam na stałe do swojego indeksu. ;) Składniki: 3 kolby kukurydzy (lub 2 puszki kukurydzy) 2 łyżki masła 1 łyżka cukru 1 marchew 1 duża cebula 1 ziemniak 0,5 l bulionu (może być z kostki) 2-3 łyżki soku z limonki 1 świeża czerwona papryczka chili sól, pieprz, papryka wędzona w proszku(...)gęsta kwaśna śmietana, kolendra, plasterki limonki i krążki szczypioru do dekoracji 1. Bulion zagotowałam, dodałam łyżeczkę masła i cukru, wrzuciłam cebulę, marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę, gotowałam do miękkości. 2. Kukurydzę starłam na tarce jarzynowej -rzeczywiście, jak pisze Hania, jest to doskonały zabieg - sok i miąższ pozostają w misce, łuski zostają na tarce lub na kolbie (kukurydzę z puszki
Kuchnia Prezydentowejkawałek imbiru, pokrojony w plastry 2 łodygi trawy cytrynowej 4 suszone listki limonki kafir 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu Zupa: 1 posiekana szalotka 4 posiekane ząbki czosnku 1 marchew starta na tarce jarzynowej lub pokrojona w cienkie słupki 3 łyżki sosu rybnego 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka cukru 1/2 limonki na sok 3 łyżeczki curry(...)usuwać je łyżką cedzakową. Gotować bulion aż mięso będzie prawie miękkie. 2. Makaron ugotować do miękkości, odcedzić, skropić olejem i trzymać w cieple. 3. Do bulionu dodać szalotkę, marchew, czosnek i sos sojowy, gotować jeszcze 10 minut. Wyjąć mięso, odstawić do wystudzenia. Do zupy dodać sos rybny, curry i żółtą pastę curry, cukier i kurkumę, gotować 5 minut
Kuchnia Prezydentowejwieczoru, następnie gotować na małym ogniu przez 30 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły!) 2 łyżki masła szczypta estragonu szczypta czarnego pieprzu 4 ziemniaki 2 marchewki 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli 250-300g kapusty kiszonej, odciśniętej i lekko przesiekanej 1 łyżeczka lubczyku 1 płaska łyżeczka kminku(...)ziele angielskie, listki laurowe i kulki pieprzu. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i zdjąć pianę. Gotować 30 minut pod częściowym przykryciem. 3. Warzywa pokroić w kostkę -ziemniaki i marchewkę w grubą, resztę warzyw w drobną i dodać do wywaru. Gotować do miękkości, następnie dodać grzyby z cebulą oraz kapustę kiszoną, wsypać sól i cukier. Gotować 30 minut
Kuchnia Prezydentowejgdyż ten makaron ma w farszu kluczowe znaczenie - wchłania nadmiar wilgoci...) kilka grzybków mun, namoczonych i posiekanych w cieniutkie paseczki (dałam ok. 10 sztuk) 2 posiekane dymki 1 nieduża marchewka posiekana w julienne 1 pietruszka kawałek selera 1 myły rzepka 3 łyżki kim chi wraz z zalewą kawałek zielonej części pora garść pokrojonej w krążki zielonej cebulki 2 łyżki(...)Dodałam do warzyw razem z kiełkami i szczypiorem, wymieszałam ze sparzonymi kiełkami i roztrzepanym jajkiem, doprawiłam pozostałą łyżką sosu rybnego i sojowego. 2 . Mój farsz kim chi - 1 mała marchewkę i w małą rzepkę starłam na tarce, posiekałam kim chi na paski, dodałam małą garść kiełków, doprawiłam zalewą spod kim chi (2 łyżki), po 15 minutach odlałam nadmiar soków
Kuchnia Prezydentowejfazach. Wywaru otrzymamy na jakieś 6 porcji, reszta przepisu podaje ilości na 2 osoby: 1. WYWAR (jest to podstawa wszystkich japońskich zup ramen) 1 mały kurczak, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 1 szalotka, kawałek selera, 1/4 główki kapusty pekińskiej, 1 łyżka ziaren pieprzu, 2 łyżki soli Kurczaka pokroić na małe(...)paski pokrojone w plastry grzyby shiitake lub ciemne pieczarki, połówki jajek, ugotowanych na półtwardo, spora ilość kolendry (koniecznie!) U mnie obsmażana kapusta pak choi, świeża ciemna pieczarka, blanszowane słupki marchewki i selera, obsmażany filet z kurczaka, marynowany bambus, kiełki, kolendra. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA MISO RAMEN : 1. Mocno podgrzać wywar. 2. Bazę zupy przelać do dwóch ogrzanych miseczek, powinno jej być
Kuchnia Prezydentowejoleju kilka grzbków mu-err, wcześniej namoczonych i przekrojonych na 2-3 części 10-15 g wakami , wcześniej namoczonych i odsączonych 1 średnia cebula, pokrojona w półkrążki 1 mała marchewka, pokrojona w ukośne plastry 1/4 małej kapusty pekińskiej, pokrojonej w grube paski lub 2-3 pak-choi 1 średnia cebula, pokrojona w półkrążki garść kiełków fasoli mung lub sojowych(...)wlać olej, wrzucić czosnek i imbir, płatk chili i smażyć 2 minuty. Wlać sos, dokładnie wymieszać, smażyć (gotować) minutę. 4. Do bulionu z mięsem dodać sos z patelni i marchewkę, gotować 5 minut. Dodać wakami, cebulę i kapustę lub obsmażoną pak-choi, spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub sosem sojowym. Gotować jeszcze ok. 4-5 minut
Kuchnia Prezydentowejwarzywami w sam raz na letnie upały. Samku dodają również paprykowe grzanki i paski boczku. 3 l wody 300 g udek z kurczaka Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki) 2 marchewki 3 młode ziemniaki 1 kalarepa 1 kalafior 1 brokuł 300 żółtej fasolki szparagowej 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 2 łyżeczki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka liścia lubczyku(...)dużym garnku gotujemy wodę i udka z kurczaka. Dodajemy włoszczyznę. Gdy udka są już miękkie wyjmujemy je, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Ziemniaki i kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Przyprawiamy
VioletoweKucharzeniearomatycznego bulionu , rosół gotuję zazwyczaj podobnie, zatem bazę do zupy proponuję ugotować według tego przepisu: tu. Warzywa i mięso z rosołu można wykorzystać do pasztetu, na przykład: tego. 2 marchewki z rosołu 1/2 brokułu, podzielonego na różyczki 2 szalotki sól, pieprz, papryka wędzona łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki makaronu w kształcie malutkich kuleczek 1/2 pęczka(...)karmelizujemy chwilę szalotki. Filet z indyka kroimy na kawałki. Do gotującego się rosołu dodajemy różyczki brokułu i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy makaron i gotujemy kilka minut. Dodajemy pokrojoną marchewkę i natkę pietruszki, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Porcję zupy podajemy z grillowanym indykiem i karmelizowaną szalotką
Mango Papaja