wyczuwalnym, większymi kawałkami – młoda kapusta ma przyjemny delikatny smak i fajną fakturę. Czasami dorzucam do niej garść suszonej żurawiny wielkoowocowej. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszajcie. Zalejcie posiekaną kapustę, marchewkę i cebulę, dokładnie pomieszajcie i odstawcie do lodówki przynajmniej na 3 godziny. To spora porcja, jeśli nie zjecie wszystkiego od razu, będzie dobra i drugiego, i kolejnego dnia. SKŁADNIKI ½ główki białej(...)kapusty (ok.500-700g) 200g marchewki, startej na tarce o dużych oczkach 1 średnia cebula, bardzo drobno posiekana 4 pełne łyżki majonezu 1 pełna łyżka ostrej musztardy 1 łyżka octu winnego lub estragonowego 4 łyżki mleka lub maślanki 1 łyżka ostrego tartego chrzanu ze słoika 1 łyżka cukru (najlepszy będzie cukier puder) 1 płaska łyżeczka soli 0,5 łyżeczki drobno mielonego pieprzu
Karo in the Kitchenformy deglasujemy szklanką wody i zeskrobujemy co przywarło do dna – zawsze zostaje dużo mięsa i skórek. Skrzydełka i to, co zostało po deglasowaniu, zlewamy do dużego garnka. Obieramy marchewkę i pietruszkę, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do gara. Dodajemy przekrojone na pół łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby, surowe kurze udko. Zalewamy całość chłodną wodą(...)najlepszych restauracji na świecie. SKŁADNIKI 1,2kg skrzydełek kurzęcych 3 łyżki stołowe (z lekką górką) mleka w proszku 1 świeże udko z kury 2-3 suszone grzyby 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 4 łodygi selera naciowego 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie sól do smaku
Karo in the Kitchensmażymy do zrumienienia mięso z kurczaka. Sajgonki smażą się stosunkowo krótko, mięso w żadnym wypadku nie może zostać surowe! Przekładamy do miski. Znowu porcja oleju i podsmażamy kapustę z marchewką i grzybami, aż zmiękną. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i jeszcze chwilkę smażymy, do czasu aż czosnek straci swój mocny zapach. Całość dodajemy do kurczaka, mieszamy(...)łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków ½ małej kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 3-4 gałązki grubego szczypioru z cebulką 1 marchewka 6-8 grzybów mun garść makaronu sojowego lub ryżowego 1 jajko M olej do smażenia SKŁADNIKI SOSU I – SOS SŁODKO-KWAŚNY Z IMBIREM 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju sezamowego
Karo in the Kitchenrobiłam gulasz z czegoś innego niż wieprzowina. Ta wersja spodoba się osobom, które lubią drobiowe podroby, gdyż smak jest oryginalny. Polecam! Składniki: 600 g drobiowych serduszek 1/2 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem 1/2 papryki czerwonej 1 mała cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 1 łyżka mąki(...)dokładnie wymieszaj i smaż 2 minuty. Wlej wodę, dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. godziny. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i groszek z marchewką. Wszystko zagotuj i duś jeszcze ok. 30 minut aż serduszka będą miękkie. Na koniec przypraw papryką i ewentualnie solą i pieprzem. Można podawać z kluskami, kaszą czy ugotowanymi ziemniakami. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachPrzy okazji oczywiście obiad był gotowy. Proporcje podane są na 2 litry zupy zwiększamy w zależności od potrzeb. SKŁADNIKI 70 dkg pomidorów lima 30 dkg cukinii 3 małe marchewki 2 małe pietruszki 1/4 małego selera 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek tymianek oregano sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę
Magiczna kuchnia DariiSkładniki podwójna pierś z kurczaka, puszka kukurydzy, 2 marchewki, kostka rosołowa, 2 szklanki wody, szklanka ryżu, przyprawa do kurczaka, 1 duża cebula, tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka. Podsmażamy na patelni na rumiano. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Na tłuszczu po kurczaki smażymy pokrojoną w kostkę cebulę(...)Dorzucamy do cebuli mięso, potartą na grubych oczkach marchewkę i zalewamy bulionem rozpuszczonym w 2 szklankach wody. Danie dusimy pod przykryciem jakieś pół godziny. Na koniec wrzucamy ryż i kukurydzę i mieszamy
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 ćwiartki kurczaka, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 średnie marchewki, skórka z 1 cytryny, pęczek szparagów, 1 łyżka gałki muszkatołowej, 1 łyżka imbiru, 1 płaska łyżka cukru, 3 łyżki posiekanego koperku, 3 łyżki śmietany 18%. zacierki: 1 jajko, 15 dag mąki. Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę. Cytrynę pozbawiamy skórki ucierając ją na tarce. W garnku(...)dnem rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy cebule i skórkę cytryny. Czekamy aż cebula się zeszkli często mieszając. Dolewamy 1,5 l. wody. Wkładamy ćwiartki z kurczaka, utartą na tarce marchewkę. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Wyciągamy mięso i dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki szparagi. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. W tym czasie mięso kroimy
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 ćwiartki kurczaka, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 3 marchewki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, skórka starta z jednej cytryny, łyżka masła, 1,5 czerwonej papryki, 750 ml rozdrobnionych pomidorów z puszki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka cukru, sól i pieprz. Sposób przygotowania: Mięso zalać 2 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować(...)Gotować ok. 30 min. Mięso wyjąć, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Mięso i marchew dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. W tym czasie cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa te i skórkę cytryny podsmażamy na łyżce masła ok 5 minut. Do zupy dokładamy podsmażone warzywa
Pobite gary BarbarySkładniki: 1 kg czerwonej papryki, 1 zielona papryka, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 3 średniej wielkości ziemniaki, 35 dag marchwi, puszka kukurydzy, 2 kostki bulionowe, 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki śmietany 18%, łyżka ziół prowansalskich, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Kostki zalewamy litrem wody i zagotowujemy. Do bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną(...)paprykę (1 sztukę odkładamy), ziemniaki, marchew. Gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną. Zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Jedną zieloną, jedną czerwoną paprykę kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane warzywa podsmażyć na patelni i dodać do zupy. Do dania dodać także odsączoną kukurydzę z puszki. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut. Następnie
Pobite gary BarbarySkładniki: * 50 dag filetów z ryby np. mintaj * sól, pieprz * panierka: mąka, jajko, tarta bułka * tłuszcz do smażenia * 1 marchew * kawałek selera * 1 cebula * pół czerwonej papryki sos: * 3 łyżki ketchupu * łyżka sosu sojowego * łyżka białego octu winnego * łyżeczka cukru * 100 ml oliwy z oliwek Sposób przygotowania : Kawałki ryby solimy i pieprzymy. Obtaczamy kolejno w mące, jajku i tartej bułce(...)Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Marchew, seler i paprykę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa smażymy na patelni do czasu aż warzywa zmiękną. Składniki sosu mieszamy (najlepiej turlejką) i dolewamy do warzyw. Mieszamy. Mieszankę warzywną z sosem dokładamy do ryby. Dusimy pod przykryciem jakieś 10 minut
Pobite gary BarbarySkładniki: * 4 plastry karkówki * 1 duża marchew * 50 dag pieczarek * 4 plastry żółtego sera * sól, pieprz Sposób przygotowania : Plastry mięsa rozbijamy, solimy i pieprzymy z każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki kroimy w plasterki, odparowujemy z nadmiaru wody na patelni. Wykładamy na mięso. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy potrawę. Na każdym kawałku mięsa kładziemy
Pobite gary BarbarySkładniki: * pęczek botwinki z małymi buraczkami * 5 ziemniaków * 2 kostki bulionowe * 3 liście laurowe * 3 ziela angielskie * 1 marchew * 2 duże zielone ogórki * 2 łyżki śmietany * ocet, cukier, sól, pieprz * pęczek koperku Sposób przygotowania: Kostki bulionowe rozpuszczamy w 2 l. wody. Zagotowujemy. Dodajemy startą na tarce marchew, buraczki i posiekane łodyżki botwinki. Dodajemy 2 łyżki octu, liście laurowe, ziela angielskie
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 kalarepy 3 marchewki 2 łyżki przyprawy uniwersalnej (typu Vegeta) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3 garście makaronu (u mnie nitki) 200 ml mleka łyżka mąki sól, pieprz koperek Sposób przygotowania: Piersi zalewamy 2,5 l wody. Dodajemy przyprawę warzywną i gotujemy do miękkości (ok. 30 min). Mięso wyjmujemy i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę
Pobite gary BarbarySkładniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 2 średnie cebule * 2 duże marchewki * 3 duże ziemniaki * średni kalafior * szklanka mleka * sól, pieprz * oliwa do smażenia * pęczek koperku Sposób przygotowania: Oliwę rozgrzewamy na patelni. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy do czasu aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, krótko przesmażamy (ok. 3 minut). Zalewamy 2 l. wody dodając ziele angielskie(...)liście laurowe. Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru. Gotujemy ok. 10 minut. Wrzucamy podzielony na różyczki kalafior. Gotujemy do czasu aż zmięknie. Zabielamy mlekiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym drobno koperkiem. Ilość porcji-6-8 Koszt wykonania: ok. 15 zł. Czas: 45 minut Źródło: "Bądź fit" Beata Woźniak
Pobite gary BarbarySkładniki: · 2 cebule · 2 marchewki · 30 dag pieczarek · 1 czerwona papryka · 1 cukinia(...)łyżki oleju · sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebule, paprykę kroimy w kostkę, marchewkę w cieniutkie słupki a pieczarki w plasterki. Na oleju i maśle podsmażamy pokrojone warzywa ok. 10-15 minut. Cukinię kroimy w większą kostkę. Podsmażone warzywa i cukinię przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy
Pobite gary Barbary