marchewka - 20163 przepisów (strona:522/1345)

Sosik fasolkowy. 129

normalne? pewnie tak. Jeść coś trzeba a takie szybkie dania są idealne na takie dni pełne "niechcenia" ;-) Zatem do dzieła! Składniki; ok pół kilograma fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka w proszku, przyprawa uniwersalna 1 łyzka maki ziemniaczanej 1 szkl. smietany 18% 2 szkl. rosołu ( oczywiście może być tez woda gdy nie mamy(...)dnem na oleju szklimy cebule pokrojoną w piórka oraz czosnek przecisniety przez praske. Marchew kroimy na drobne kawałeczki i dorzucamy do cebuli. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. Kiedy marchewka będzie miękka dodajemy ugotowaną fasolke. Doprawiamy do smaku przyprawami. Śmietane mieszamy z mąką ziemniaczana i wlewamy do warzyw. Dokładnie mieszamy. Czekamy az sosik nam zgęstnieje i sciągamy z palnika. Gotowe

Radość kipiąca uśmiechem.
pomidorowo ziołowy sos domowy 128

pietruszki (lub 1 łyżeczka suszonych) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli morskiej Wskazówki: W dużym garnku ,najlepiej z grubym dnem ,rozgrzac oliwę .Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i marchewkę startą. Podsmażyć okolo 6-8 minut, aż cebula się zrobi szklista Dodac zmiksowane ,lub drobno pokrojone pomidory , posiekane liście bazylii, oregano, tymianek, pietruszka i liście laurowe sól morska. Dusić(...)małym ogniu przez 2-3 godziny, aż zacznie gęstnieć. Dodać kawałek marchewki na ostatnie 30 minut do wchłonięcia kwasowości pomidorów. U sunąć gałązki ziół ,liście laurowe i kawałek marchewki.Pasteryzujemy 10-12 minut jeśli chcemy na dluższy czas zatrzymać lato w sloiczkach

w mojej kuchni
Poniedziałkowy "fit" - Zupa paprykowa z kurczakiem i patisonem 219

osobą będąca na diecie skusi się na przygotowanie takiej zupki.   Zupa paprykowa z kurczakiem i patisonem SKŁADNIK :  350 g filetu z kurczaka 1 patison 1 marchewka 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta 4 pomidory  sól i pieprze  papryka słodka i ostra mielona jarzynka do smaku czosnek niedźwiedzi z płatkami(...)pomidorów do smaku oliwa PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka mielimy, przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki oliwy i podduszamy doprawiając papryką, jarzynką i pieprzem. Marchewkę obieramy i wraz z patisonem ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do kurczaka i podduszamy 5 minut.  Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa, podduszamy 5 minut. Całość zalewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Surówka z marchwi z chrzanem 111

podejść do tematu. Za każdym razem gdy tylko mam możliwość (czytaj za każdym razem kiedy jestem w Polsce) kupuję gotowe surówki i najadam się nimi na zapas. Surówka z marchewki z dodatkami jabłka lub ananasa to klasyk, łatwa i szybka do przygotowania. Teraz w nowej, trochę pikantnej odsłonie.   Do przygotowania surówki z marchwi z chrzanem potrzebujemy: – 4 spore(...)marchewki – 2 plastry ananasa(najlepiej świeżego, ostatecznie można użyć z puszki) – 1 łyżkę majonezu – 1 łyżkę jogurtu – 1 łyżkę chrzanu Przygotowanie surówki zaczniemy od zrobienia czegoś na kształt dressingu. W kubeczku mieszamy chrzan, majonez i jogurt (ewentualnie dodajcie odrobinę pieprzu). Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobny oczkach, ja użyłam w tym celu robota

Szybko Tanio Smacznie
Krupnik 127

Krupnik Składniki: żeberko wołowe lub wieprzowe kilka ziemniaków 2 marchewki duża cebula 3 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego włoszczyzna lub kostka rosołowa zielona pietruszka kilka suszonych grzybów woreczek kaszy perłowej sól, pieprz Do garnka wkładamy uprzednio umyte mięso, dodajemy umytą i obraną włoszczyznę, marchewkę obieramy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w pióra i dodajemy

Pelusiowa Kuchnia
Kurczak po andaluzyjsku 225

Kurczak po andaluzyjsku albo po prostu kurczak po hiszpańsku, to kurczak z bakłażanem, pomidorami, marchewką i innymi dodatkami, krótko duszony w aromatycznym bulionie. Szybki, prosty, pięknie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Kurczak po andaluzyjsku może być podawany samodzielnie, z ryżem, z wybraną kaszą albo z bagietką.     Składniki: 2-4 piersi z kurczaka 2 duże pomidory albo 1 puszka(...)plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę z czosnkiem. Lekko zeszklić. Dodać boczek, podsmażyć 2-3 minuty. Dodać startą marchewkę. Smażyć 3-4 minuty. Dodać przyprawy (bez soli i pieprzu). Smażyć kilka minut, żeby smaki się wymieszały. Dodać bakłażana i pomidory (ewentualnie paprykę). Smażyć kilka minut, aż pomidory będą lekko się

Pociąg Do Kuchni
Krem dyniowy z mleczkiem koksowym - lekki, zdrowy i wege :) 130

sycącym, mocno rozgrzewającym kremem! Polecam Wam bardzo gorąco przepis poniżej - krem wychodzi przepyszny! Delikatny, ze szczypta pikanterii, aksamitny, odżywczy, po prostu pyszny ;) Składniki: 1 l wody 2-3 średnie marchewki 1 średnia cebula 1 pietruszka 1 pasternak 4 małe ziemniaczki  2-3 gałązki (zielone listki) od selera, pietruszki i magii 1 dynia hokkaido (ok. 700 g) 100 ml mleczka(...)prowansalskich, papryki słodkiej, soli morskiej 1/3 łyżeczki chilli, pieprzu mielonego prawdziwego  olej arganowy Bio Planete (dostępny np. TUTAJ ) Przygotowanie: Zagotuj 1 litr wody. Obierz, oczyść i pokrój drobno marchewkę, cebulę, pietruszkę, pasternak i ziemniaki. Przełóż do wrzątku, dodaj natki z warzyw i ponownie doprowadź do wrzenia. W tym czasie oczyść dynię z wnętrza. Nie obieraj jej ze skórki

Zdrowie na języku :P
Ciasto marchewkowe 85

rodzynek, ale spokojnie można je dodać, wtedy będzie smaczniejsze. Zapraszamy do degustacji! 4 jajka 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki oleju 2 szklanki startej marchewki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 100 g. orzechów (opcjonalnie) 100 g. rodzynek (opcjonalnie) Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo(...)dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę, cynamon (ja przesiewam wszystko razem) i olej. Na koniec dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i rodzynki (opcjonalnie). Piec w 180 stopniach przez ok. godzinę. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Pyszne ciasto zapowiadające sezon jesienny Zamiast cukru pudru można polać polewą i ozdobić orzechami Ktoś już nie mógł się doczekać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka z cukinii na zimę - pikantna 697

warzywnymi, by obok słodkich przetworów owocowych zapełniły nasze półki w spiżarni. Zimą z przyjemnością otworzysz słoik z kolorową sałatką do obiadu. Składniki: 1,5 kg cukinii 3 cebule 4 marchewki 1/2 kg papryki 1 papryczka chilli 4 łyżki soli zalewa: 1 szklanka octu 10% lub 70 ml 25% 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru (7 łyżek) 2 łyżeczki gorczycy(...)wymieszać i odstawić na całą noc. Cebulę pokroić w piórka, zasypać 1 łyżką soli w osobnym i naczyniu odstawić na noc  warzywa odcisnąć z soku. Wymieszać ze startą marchewką, pokrojoną w paski papryką i drobniutko pokrojoną papryczką chili zagotować wodę z cukrem, aż się rozpuści, następnie dolać ocet. Gorącą zalewę wymieszać z warzywami i odstawić na 2 godziny. Przełożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewkowe drożdżówki z rodzynkami i polewą marchewkową czyli lunch kids do szkoły 119

pewne nawyki żywieniowe, które w przyszłości będą cennym fundamentem do tego jak będzie się odżywiało jako dorosły człowiek. To ważne. Marchewkowe drożdżówki z rodzynkami są niezwykle zdrowe, dodatek marchewki powoduje, iż długo są wilgotne- nawet do kilku dni. Świetnie nadają się na wynos. Składniki: 1 opakowanie Marwitek (marchewki marki Marwit gotowe do spożycia)* 50 ml świeżego soku z marchwi marki

Mango Papaja
Żeberka z kapustą 202

żeberek... Gotujemy aż do miękkości mięsa, następnie albo redukujemy sos gotując bez przykrycia albo zaciągamy sos wodą z mąką.  Składniki na kapustę: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże) sól, pieprz łyżeczka smalcu Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wrzucamy łyżeczkę smalcu, rozgrzewamy, na tłuszcz dodajemy pokrojoną(...)kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy kapustę, obraną i startą marchewkę i przesmażamy. Grzyby kruszymy w dłoni albo kroimy i dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy lekko wodą i na małym płomieniu pod przykryciem czekamy aż kapusta zmięknie

Pelusiowa Kuchnia
Bigos z czerwonym winem 206

Bigos z czerwonym winem... Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu Potrzebne składniki: 2 kg kiszonej kapusty 2 duże marchewki pół garści suszonych grzybów  ok. 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) 200 g wędzonego chudego boczku, 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej,  1 duża cebula, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina  1-2 liście laurowe,  2-3 ziarna(...)sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do bigosu,  olej do smażenia Kapustę odciskamy ze soku (jeśli lubimy mniej kwaśne kapustę należy przepłukać), kroimy i przekładamy do dużego garnka. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i dokładamy do kapusty. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty i wstawiamy na mały płomień. Gotujemy przez ok. godzinę

Pelusiowa Kuchnia
Zupa buraczkowa 138

smaczna i dostarcza wielu witamin. Buraki można gotować, piec, jeść na surowo, każdy sposób jest dobry dla zdrowia. Składniki: 5 średnich buraków z tarkowanych 4 średnie ziemniaki 1 duża marchewka kawałek selera 1 korzeń pietruszki nać pietruszki kostka rosołowa ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wkładamy z tarkowane buraki, ziemniaki, seler, pokrojone w średnią kostkę, a marchewkę, korzeń pietruszki w krążki

Smaczne Potrawy
Sałatka warzywna tradycyjna 136

zimno, grzanej kiełbasy i jak jeszcze kto woli. Warzywa to źródło samych pozytywnych skutków, dostarczamy sobie witamin, regulujemy pracę organizmu i poprawiamy sobie samopoczucie. Składniki: 5 ziemniaków 4 marchewki 2 słodko – kwaśne jabłka 4 ogórki kiszone 4 jaja, ugotowane na twardo puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego sól pieprz duży słoik majonezu Przygotowanie: Ziemniaki, marchew dokładnie umyć i ugotować(...)Przecedzić kukurydzę i groszek i dodać do składników. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Dodać majonez ( większą połowę ze słoika majonezu ), przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Udekorować pietruszką, groszkiem i marchewką. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Bigos z młodej kapusty z pieczarkami 157

Aromatyczny bigos z kapusty i pieczarek, o pięknym kolorze i wspaniałym smaku Składniki • 1 główka kapusty • 1 papryka czerwona • 3 pomidory • 1 mała cukinia • 25 dag pieczarek • 2 marchewki • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1/2 łyżeczki kminku • 1/2 łyżeczki kurkumy • 1 łyżka czubata papryki słodkiej • szczypta chili może być kawałeczek  papryczki chili • pęczek ziół lubczyk pietruszka liście selera • liść(...)laurowy • 4 kulki angielskie ziele • 1 łyżka mąki • 2 łyżki masła • sól • pieprz • olej Sposób przygotowania 1. • Kapustę pokroić przełożyć do garnka  • Zetrzeć marchewkę na dużych oczkach  • Dodać do kapusty liść laurowy,angielskie  ziele,kminek  • Zalać nie wielką ilością wody gotować aż  kapusta zmięknie i odparuje prawie cała woda  • Uważać by nie przypalić kapusty

W królestwie smaków Beaty