sprawę z serii: rozmyślam co zjem na obiad zamiast się uczyć... Składniki cebula puszka pomidorów/dwa duże pomidory puszka drobnej białej fasolki 3/4szklanki groszku mrożonego albo świeżego 2 małe marchewki 150gram wędliny/boczku/kurczaka(odpowiednie wybrać,resztę pominąć) drobny makaron Przyprawy sól pieprz imbir majeranek natka pietruszki(świeża lub ususzona) papryka słodka bazylia liść laurowy sztuk 2 Sposób przygotowania 1.Oderwa(...)dobrze rozgrzany tłuszcz(w przypadku boczku nie dodawać już tłuszczu) Poleca się olej rzepakowy(oliwę północy;) 3.Dodać przyprawy. Podsmażać. 4. W tym czasie szybciutko obrać i skroić marchewkę. 5. Następnie wrzucić pomidory,groszek i fasolkę. 7. Zalać wodą(około 1,5l na oko) nie rozwadniać za bardzo w końcu musimy się najeść przed zakuwaniem 8. Wcinać z makaronem
Fiolka w kuchnidodatek powie Ci,że ładnie pachniesz (ale nie nie staraj się. Żadne tam perfumy czy coś. Powie to tylko wtedy gdy pachniesz obiadem) Składniki: 1cebula 2ząbki czosnku 1 duża marchewka 5 dużych pieczarek 1cukinia 1papryka puszka cieciorki (bądź szklanka ugotowanej) karton przecieru pomidorowego/pomidorów w puszce+ opcjonalnie koncentratu dwie łyżki oleju rzepakowego/masła klarowanego Przyprawy: czubryca czerwona kumin rzymski sól(...)zachować smak i sok w pieczarkach) 2. Rozgrzej tłuszcz w garnku z grubym dnem. Dodaj po szczypcie przypraw (prócz soli) 3. Przesmaż z przyprawami cebulkę,czosnek,pieczarki i marchewkę. 4. Zalej wszystko pomidorową mazią. Dorzuć cukinię, paprykę i cieciorkę 5. Przykryj. Gdy warzywa zmiękną dodaj sól i "dosmacz" dopraw. Podawaj z makaronem lub ulubionym pieczywem. Smacznego! *Przepis przetestowany
Fiolka w kuchnijesienna paleta barw przepis na cztery porcje 2 piersi z kaczki (około 600-800 gram) 3 marchewki 200 gram śliwek suszonych 2 czerwone cebule 200 gram czerwonej kapusty groszek cukrowy razem z liśćmi i kwiatami 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki masła cukier sok z połówki cytryny pieprz biały 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry Piersi z kaczki(...)się wytopił , dodajemy posiekaną cebulę i chwilę smażymy , podlewamy połową szklanki wody oraz drobno pokrojone śliwki i dusimy na małym ogniu (około 60-80 min). W między czasie gotujemy marchewki do miękkości i blendujemy z masłem na na puree , doprawiając solą i cynamonem. Kaczkę porcjujemy , sos blendujemy i doprawiamy solą,pieprzem, kwaskiem oraz cukrem do smaku,wykładamy
na gaziesię z Wami moją wersją. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty (przepis na domową kapustę znajdziesz tutaj ) 1 wędzona noga z kurczaka 20 dkg żeberek paski lub kawałek trójkąta 2 marchewki 2-3 kartofle pokrojone w kostkę sól, pieprz (ewentualnie jarzynka) kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe kilka ziarenek pieprzu 2-3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Żeberka myję. Wkładam(...)zimnej wody. Zagotowuję. Dodaję sól (jarzynkę), ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe. Doprowadzam do wrzenia i zmniejszam gaz. Gotuję ok. 30 minut. Po upływie tego czasu dodaję marchewki pokrojone w talarki lub na tarce jarzynowej, kartofle i wędzoną nogę. Można dodać kilka grzybków do smaku. Gotuję kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmuję mięso i odstawiam
tojestpyszne.blogspot.comtutaj . Ptaszydło wyszło aromatyczne, wilgotne i smaczne. Trochę inna perliczka - polecam. Inspiracją był przepis z tej strony składniki 1 perliczka oliwa z oliwek 2 marchewki, pokrojone na kawałki 2 czerwone cebule, pokrojone na kawałki 6 suszonych śliwek, daktyli lub fig skórka z 1/4 kiszonej cytryny pokrojona w paski parę listków mięty(...)Marynaty nie wylewać - odstawić na bok. Podgrzać trochę oliwy z oliwek w dużej patelni i obsmażyć ptaka, na dużym ogniu, ze wszystkich stron. W naczyniu do pieczenia ułożyć marchewki, cebulę, owoce, dodać pozostawioną marynatę a na górze umieść perliczkę. Wlać około 400 ml wody. Przykryć i piec w piekarniku przez około 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę
Stare Garywraz z nią naszła mnie ochota na ciasto marchewkowe, które kojarzy mi się z jesienią :) Lubię takie ciasta do kubka gorącej herbaty na rozgrzanie ;) Składniki: 2 szklanki startej marchewki, 3 jajka, 1 i 1/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitol) Naturalnie Zdrowe , 1/2 szklanki startych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie: Jajka ucieramy(...)cukrem. Wlewamy wolnym strumieniem olej, cały czas ucierając. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy starte orzechy i marchewkę, mieszamy łyżka do połączenia się składników. Tortownice o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnicebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 600 g dyni (tj. około 800 g ze skórką) - polecam małą, czerwono-pomarańczow dynie Hokkaido 2 średnie marchewki 2 średnie papryki (użyłam czerwonej i żółtej) 1 średnia cukinia 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 2 pomidory 3-4 szklanki wody 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego(...)dorzuć do tego obraną ze skórki i pokrojoną w ok. 3 cm kostkę dynię i duś ją pod przykryciem około 5 minut. Do dyni dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i paprykę (krojoną w większą kostkę), zalej całość 2 szklankami ciepłej wody. Gotuj gulasz pod przykryciem kolejne 5 minut. Następnie dorzuć soczewicę, pokrojoną w większą kostkę cukinię (wraz
Słodko-Słony Świat Ilonyziemniakami/kaszą/ryżem i surówką, kolację - z warzywami, lunchbox - kładziemy plastry na kanapki zamiast sklepowej wędliny. Składniki: Roladki (2 szt.): 500 g filetu z piersi kurczaka 2 średnie marchewki (ok.90 g) 3 ogórki kiszone 20 g pora 2 łyżeczki musztardy ulubione przyprawy - ostra papryka, słodka papryka, majeranek, oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz Lunchbox: 2 kromki chleba razowego Liść(...)Pierś z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem. Posmaruj musztardą i posyp przyprawami. Odstaw na godzinę. 2. Do środka (strona z przyprawami i musztardą) połóż pokrojone w cienkie słupki ogórki i marchewkę, na to kawałki pora. 2. Zwiń ściśle w roladki, następnie szczelnie zawiń w folię aluminiową. Warto zrobić to bardzo dokładnie, wtedy po upieczeniu mięso nie powinno się rozpadać. 3. Piecz
Powiedz dietom niemarketach dostępne są cały rok. Składniki: 1 cebula 4 ząbki czosnku pół papryczki chili imbir koło 1 cm brokuł szynka szwarcwaldzka lub boczek wędzony (5 plasterków) koperek 2 małe marchewki przyprawy (pieprz, sól, liść laurowy, ziele, angielskie, szczypta papryki słodkiej i ostrej) Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce a cebulę z czosnkiem posiekać. Podsmażyć wszystko na patelni, dodając przyprawy. W momencie
Lubczyk i Wanilialitra) 4-6 łyżeczek ziaren gorczycy 12-16 ziaren ziela angielskiego 6 listków laurowych 18 ząbki czosnku przecięte na pół 12 gałęzi kopru (z kwiatostanem-podsuszone są lepsze) 1 marchewka (pokrojona w kostkę) 1/2 papryki (pokrojona w kostkę) małe ogórki (ile się zmieści) Wykonanie: 1. Na dno wyparzonych słoików (łącznie z zakrętkami), włóż po części: kopru, marchewki, papryki, czosnku, ziela
Sztuka gotowania w/g SamiryZrobiłam z takiej ilości pomidorów, ponieważ tyle posiadłam w domu. Można więc zwiększyć porcje. U mnie 7 małych i średnich słoiczków SKŁADNIKI: 1,5 kg pomidorów ( miękkich) 2 marchewki 2 papryki czerwone 4 jabłka (winne) 3 ząbki czosnku 1/2 małej cukinii ( można więcej) 1/2 pietruszki 3-4 łodygi liści selera naciowego 3 cebule Przyprawy: 2 listki laurowe(...)pieprzu prawdziwego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżki sproszkowanej papryczki chili 3 łyżki winnego octu WYKONANIE Pomidory płuczemy, wyrzynamy środki i kroimy na ćwiartki. Marchewkę, jabłko, pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy ziarna i kroimy w kostkę. Cukinie i cebule również kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, liść
W kuchennym oknie Ewywięcej niż cały mój elaborat na temat tego, co on je a czego nie i jak często mu się to zmienia. Kiedy był mały, zajadał brokuły pełnymi garściami, podobnie marchewkę i kalafiora. Dziś brokuł nie istnieje, marchewka (zwana „mafetką”) jest do przyjęcia tylko w zupie, jedynie kalafior ujdzie bez marudzenia. Czy ja pisałam ostatnio, że zielonego nie tknie? Przecież lubi
bistro mamawersji light. Idealna do małych, chrupiących sucharków lub do ulubionego zdrowego pieczywa. Składniki: 3 jajka 70 g naturalnego serka homogenizowanego 0% tłuszczu 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 mała marchewka sól i pieprz do smaku do podania: małe sucharki lub ulubione zdrowe pieczywo Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Następnie tniemy je w kostkę (używamy do tego celu "krajaczki (sitka) do warzyw(...)noża). Do tak przygotowanych jajek dodajemy startą na grubych oczkach małą marchewkę. Następnie łyżkę posiekanego szczypiorku i 70 g naturalnego serka homogenizowanego 0% tłuszczu. Wszystko doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Ostrożnie mieszamy, by nie zrobić "papki". Próbujemy, opcjonalnie dodajemy przypraw. Podajemy z małymi sucharkami lub ulubionym zdrowym pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkibardzo smakowicie wyglądają :) Koniecznie wypróbujcie! Składniki: (na około 3 litry lutenicy) 3 kg czerwonej papryki 2 kg bakłażanów (ok. 4 sztuk) 3 kg pomidorów podłużnych (np. Limy) 300 g marchewki 4 papryczki chilli bez pestek 3 płaskie łyżeczki soli morskiej 4 łyżeczki suszonego cząbru 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 100 g oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz czarny do smaku(...)wrzątku dłużej – nawet 1 minutę) . Następnie usunąć szypułki. Pokroić w ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych. Wrzucić do dużego garnka. Dodać umyte, obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewki. Gotować całość ok. 60 minut na średnim ogniu bez przykrycia, często mieszając (pomidory dość szybko puszczą sok) . Następnie dodać ostudzoną paprykę (obraną ze skóry i pokrojoną w małą kostkę) oraz
Moja Delicjazimnej wody i zeskrobujemy dokładnie to, co przywarło do formy – zawsze zostaje dużo mięsa i skórek. Zawartość blaszki zlewamy do garnka, do surowego mięsa. Selery, marchew i pietruszkę myjemy. Marchewki, pietruszki i seler bulwiasty obieramy, mniejsze warzywa zostawiamy w całości, większe tniemy na pół. Łodygi selera naciowego można przekroić na pół. Gałązki pietruszki i lubczyku zginamy w pół, łączymy(...)lubczyku. Nic tak nie poprawia samopoczucia w szary, deszczowy dzień jak miska pełna aromatycznego, esencjonalnego domowego rosołu. SKŁADNIKI 1,2 kg podudzi lub udek z kurczaka 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki ½ bulwy dużego selera korzeniowego 4-5 łodyg selera naciowego 1 mała cebula 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3-4 łyżki stołowe mleka w proszku 1 suszona
Karo in the Kitchen