litra) 4-6 łyżeczek ziaren gorczycy 12-16 ziaren ziela angielskiego 6 listków laurowych 18 ząbki czosnku przecięte na pół 12 gałęzi kopru (z kwiatostanem-podsuszone są lepsze) 1 marchewka (pokrojona w kostkę) 1/2 papryki (pokrojona w kostkę) małe ogórki (ile się zmieści) Wykonanie: 1. Na dno wyparzonych słoików (łącznie z zakrętkami), włóż po części: kopru, marchewki, papryki, czosnku, ziela
Sztuka gotowania w/g SamiryZrobiłam z takiej ilości pomidorów, ponieważ tyle posiadłam w domu. Można więc zwiększyć porcje. U mnie 7 małych i średnich słoiczków SKŁADNIKI: 1,5 kg pomidorów ( miękkich) 2 marchewki 2 papryki czerwone 4 jabłka (winne) 3 ząbki czosnku 1/2 małej cukinii ( można więcej) 1/2 pietruszki 3-4 łodygi liści selera naciowego 3 cebule Przyprawy: 2 listki laurowe(...)pieprzu prawdziwego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżki sproszkowanej papryczki chili 3 łyżki winnego octu WYKONANIE Pomidory płuczemy, wyrzynamy środki i kroimy na ćwiartki. Marchewkę, jabłko, pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy ziarna i kroimy w kostkę. Cukinie i cebule również kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, liść
W kuchennym oknie Ewywięcej niż cały mój elaborat na temat tego, co on je a czego nie i jak często mu się to zmienia. Kiedy był mały, zajadał brokuły pełnymi garściami, podobnie marchewkę i kalafiora. Dziś brokuł nie istnieje, marchewka (zwana „mafetką”) jest do przyjęcia tylko w zupie, jedynie kalafior ujdzie bez marudzenia. Czy ja pisałam ostatnio, że zielonego nie tknie? Przecież lubi
bistro mamawersji light. Idealna do małych, chrupiących sucharków lub do ulubionego zdrowego pieczywa. Składniki: 3 jajka 70 g naturalnego serka homogenizowanego 0% tłuszczu 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 mała marchewka sól i pieprz do smaku do podania: małe sucharki lub ulubione zdrowe pieczywo Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Następnie tniemy je w kostkę (używamy do tego celu "krajaczki (sitka) do warzyw(...)noża). Do tak przygotowanych jajek dodajemy startą na grubych oczkach małą marchewkę. Następnie łyżkę posiekanego szczypiorku i 70 g naturalnego serka homogenizowanego 0% tłuszczu. Wszystko doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Ostrożnie mieszamy, by nie zrobić "papki". Próbujemy, opcjonalnie dodajemy przypraw. Podajemy z małymi sucharkami lub ulubionym zdrowym pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkibardzo smakowicie wyglądają :) Koniecznie wypróbujcie! Składniki: (na około 3 litry lutenicy) 3 kg czerwonej papryki 2 kg bakłażanów (ok. 4 sztuk) 3 kg pomidorów podłużnych (np. Limy) 300 g marchewki 4 papryczki chilli bez pestek 3 płaskie łyżeczki soli morskiej 4 łyżeczki suszonego cząbru 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 100 g oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz czarny do smaku(...)wrzątku dłużej – nawet 1 minutę) . Następnie usunąć szypułki. Pokroić w ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych. Wrzucić do dużego garnka. Dodać umyte, obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewki. Gotować całość ok. 60 minut na średnim ogniu bez przykrycia, często mieszając (pomidory dość szybko puszczą sok) . Następnie dodać ostudzoną paprykę (obraną ze skóry i pokrojoną w małą kostkę) oraz
Moja Delicjazimnej wody i zeskrobujemy dokładnie to, co przywarło do formy – zawsze zostaje dużo mięsa i skórek. Zawartość blaszki zlewamy do garnka, do surowego mięsa. Selery, marchew i pietruszkę myjemy. Marchewki, pietruszki i seler bulwiasty obieramy, mniejsze warzywa zostawiamy w całości, większe tniemy na pół. Łodygi selera naciowego można przekroić na pół. Gałązki pietruszki i lubczyku zginamy w pół, łączymy(...)lubczyku. Nic tak nie poprawia samopoczucia w szary, deszczowy dzień jak miska pełna aromatycznego, esencjonalnego domowego rosołu. SKŁADNIKI 1,2 kg podudzi lub udek z kurczaka 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki ½ bulwy dużego selera korzeniowego 4-5 łodyg selera naciowego 1 mała cebula 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3-4 łyżki stołowe mleka w proszku 1 suszona
Karo in the Kitchenburaczkami, to na co czekamy? Zróbmy ją! Składniki: - 1,5l bulionu warzywnego (1,5l + 3 czubate łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 7-8 średnich buraczków - 2 marchewki - pietruszka - mały seler - cebula - 3 ziarna czarnego pieprzu lub świeżo zmielonego - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka oregano - sok z połowy pomarańczy *opcjonalnie: posiekana natka(...)pietruszki, uszka, pierożki Wszystkie buraki prócz jednego (będzie nam potrzebny później), marchewki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do gorącego bulionu. Dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela i gotujemy ok. 30 minut. Cebulę obieramy, kroimy na pół i dorzucamy do garnka wraz z majerankiem i oregano, gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy wyciśnięty
Be Fit Be StrongDelikatne w smaku, rozpływające się w ustach.... ;-) Idealne do tradycyjnego schaboszczaka, o którym pisałam tutaj Mój tradycyjny schaboszczak SKŁADNIKI: - ok. 1 kg ziemniaków - 4-5 dużych marchewek - 1 cebula - ok. 1/2 szklanki mleka - 1-2 łyżki masła - sól jodowana - pietruszka Gotujemy i solimy ziemniaki, cebulę i pokrojone na kawałki marchewki. Po ugotowaniu dusimy wszystko, dodajemy mleko, masło, dekorujemy pietruszką
Wielopokoleniowokluskami , nie tylko ułatwia sprawę mi jako ,że podgrzewa się wszystko w jednym garze , ale jeszcze dodatkowo smakuje całej gromadce Składniki : 2 korpusy drobiowe 4,5 l wody 4 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 malutki por lub kawałek dużego kawałek selera 1 cebula pęczek natki pietruszki sól , pieprz do smaku kluski : 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki wody szczypta(...)każdą połówkę przypalamy nad ogniem ( można na gazie ) Korpusy płukamy , obieramy z nadmiaru tłuszczu i dzielimy na kawałki , wkładamy do garnka zalewamy 4,5 l wody , dodajemy obraną marchewkę ,pora, pietruszkę -korzeń, paloną cebulę , przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu , co jakiś czas zbierając cedzakiem , gromadzący się na powierzchni, bury szum-pianę . Jak już warzywa lekko zmiękną , solimy rosół
Ogrodnik w podróżypływających warzyw i dla wypełnienia komosa ryżowa. Doskonała, pożywna zupa. Zupa pomidorowo-paprykowa z komosą ryżową składniki: 4 czerwone papryki 2 kartoniki pomidorów krojonych 1 ząbek czosnku 3 marchewki 2 pietruszki 4-6 łyżek komosy ryżowej (przed ugotowaniem) bulion warzywny/woda około 1 litr 2 łyżki śmietany kremówki chilli w proszku sól, pieprz natka pietruszki wykonanie: Paprykę myjemy i dokładnie(...)temu skórka z papryki lepiej odejdzie. W mojej kuchni nie używam kostek rosołowych itp dlatego dla lepszego smaku proponuję bulion warzywny. W nim będzie się gotować pokrojona w kostkę marchewka i pietruszka. Gdyby zalać je samą wodą wywar będzie jak dla mnie zbyt jałowy. Można jednak w trakcie przygotowanie zupy umieścić w garnku warzywa na bulion, a potem wyciągnąć
Przysmaki Karolkiprostu zdrowe, dietetyczne danie palce lizać. SKŁADNIKI na 2 małe porcje: 1 pstrąg tęczowy (nazywany też pstrąg łososiowy) 8-10 różyczek brokuła 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1 marchewka 1 pietruszka lub pasternak 1 średnia cebula 4-5 czarnych oliwek sól i pieprz do smaku garść listków „baranich uszu” garstka solirodka na winegret: 2 łyżki mirin(...)zewnątrz i owinąć ściśle spożywczą folią plastyczną. Odstawić. Składniki na winegret połączyć razem i odstawić. Warzywa oczyścić i dalej: cebulę pokroić w pół krążki, paprykę w podłużne pasy, marchewkę, pietruszkę i cukinię w plastry, natomiast oliwki w krążki, a brokuły pozostawić w małych różyczkach. Warzywa posolić i popieprzyć. Liście „baranich uszu” i solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić
Sztuka gotowania w/g Samiryprostu zdrowe, dietetyczne danie palce lizać. SKŁADNIKI na 2 małe porcje: 1 pstrąg tęczowy (nazywany też pstrąg łososiowy) 8-10 różyczek brokuła 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1 marchewka 1 pietruszka lub pasternak 1 średnia cebula 4-5 czarnych oliwek sól i pieprz do smaku garść listków „ baranich uszu ” garstka solirodka na winegret: 2 łyżki mirin(...)zewnątrz i owinąć ściśle spożywczą folią plastyczną. Odstawić. Składniki na winegret połączyć razem i odstawić. Warzywa oczyścić i dalej: cebulę pokroić w pół krążki, paprykę w podłużne pasy, marchewkę, pietruszkę i cukinię w plastry, natomiast oliwki w krążki, a brokuły pozostawić w małych różyczkach. Warzywa posolić i popieprzyć. Liście „baranich uszu” i solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki: 2 kg ogórków gruntowych 3 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 marchewki 0.5 kg cebuli zalewa 4 szklanki wody 2.5 szklanki octu 1.5 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 łyżki soli 8-10 ziarenek ziela angielskiego 4-5 liść laurowy 2 łyżki gorczycy Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Ogórki, marchewkę pokroić w plasterki. Następnie pokroić cebulę w piórka, a paprykę
magiczna kuchnia Kasismaki świetnie się przegryzają. Może stać w lodówce aż miesiąc, stąd taka nazwa. Świetna do obiadu i co najważniejsze nie trzeba jej robić codziennie. 3 kg kapusty 3 marchewki 1 cebula 1/3 szklanki cukru Zalewa 1,5 szklanki oleju 1 szklanka octu 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soli Kapustę poszatkować, marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej,cebulę pokroić w kostkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepotrawy są soczyste i przechodzą wszystkimi aromatami i smakami. Tagine z kurczakiem i oliwkami Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500 g filetów z podudzia kurczaka 2 cebule 1 marchewka 200 g zielonej fasolki szparagowej 150 g zielonych oliwek bez pestki 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 4 ziemniaki ok. 200 ml bulionu sól morska oliwa(...)Mięso przekładamy do tagine, a naczynie ustawiamy na kuchence i podgrzewamy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dorzucamy do niej marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy przez chwilę, po czym przekładamy do tagine. Dolewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki, fasolkę szparagową i oliwki, delikatnie solimy. Naczynie przykrywamy
Kulinarne przygody Gatity