wszystkie ukryte są w gęstym sosie. składniki: 400 g mielonej wołowiny 2 łyżki kaszy manny 1 słoiczek selera konserwowego 1 mała papryka czerwona 150 g obranej cukinii 2 małe marchewki 1 średnia cebula 2,5 szklanki wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól,pieprz słodka papryka olej do smażenia Marchewkę pokroić w plasterki. Paprykę, cukinię i cebulę pokroić
Monia miesza i gotujepołudniu cały obiad gotowy. Ilość harissy dostosować do swoich upodobań. Po nieco inny przepis na golonki zapraszam tutaj składniki 1500 g indyczych golonek ( 4 szt) 1 marchewka pokrojona w plasterki 1 średnia czerwona papryka - pokrojona w paski 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki 450 g ziemniaków, obrane, pokrojone w duża kostkę 300 g cukinii (1 szt), umyta, pokrojona(...)Posypać ze wszystkich stron solą i pieprzem . Pomidory przełożyć do garnka, dodać wino, podgrzać. Doprawić solą pieprzem, pastą paprykową i harissą. Do misy wolnowaru włożyć pokrojone warzywa ( marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę, ziemniaki, fasolkę), dodać posiekana pietruszkę,lekko posolić i posypać pieprzem. Na warzywach ułożyć mięso, zalać całość gorącymi pomidorami. Przykryć i gotować w ustawieniu low przez
Stare Garywracałam wspomnieniami do dzieciństwa i grządek "na ogrodzie". Tak się w domu mówiło ;) "Na ogrodzie" a nie "w ogrodzie" jak dziś powiedziałabym. Rozpoczynając własny pierwszy sezon, nie uniknęłam błędów. Marchewkę i rzodkiewkę zasiałam tak gęsto, że musiałam później bardzo (ale to bardzo) mocno przerywać. Denerwowałam się jak młoda mama radami życzliwych kobiet na temat karmeinia, kiedy moja teściowa przy każdej(...)okazji mówiła: za gęsto ta marchewka rośnie, musisz ją przerwać. Tylko ja ją przerywałam wcześniej już kilka razy! Zaciskałam zęby i rwałam dalej... Z nasionek wyhodowałam sadzonki karczochów, które rosną pięknie ale niestety nie wydały żadnych owoców ;) Każdy, kto przechodzi obok naszej działki zatrzymuje się i pyta co to takiego. Wyglądają imponująco... zastanawiam się czy na zimę nie wziąć
bistro mamaidealne na jesienny podwieczorek. Jeśli nie macie foremek ja te na zdjęciu, możecie użyć tych do muffinek. POTRZEBUJEMY (na 12 sztuk) 1 duże jabłko 2 średnie słodkie marchewki 175 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny pół łyżeczki cynamonu 3 jajka 250 g mąki pszennej lub bezglutenowej (użyłam gotowej mieszanki(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Masło ucieramy z cukrem, cynamonem i szczyptą soli. Kiedy masa będzie gładka, dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Powstałą masę mieszamy ze startą marchewką i owocami. Przekładamy do foremek, które uprzednio możemy posmarować masłem i oprószyć mąką. Pieczemy około 30 minut. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAdziś proponuję Wam zrobić sałatkę do słoików - gdzie głównym składnikiem jest wcześniej wspomniana cukinia. Do zimowego obiadu idealna! Składniki; 3 kg cukinii 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchewki 6 łyżek soli 1 kg papryki (może być kolorowa) Zalewa; 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1 łyżeczka ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego chili 3 łyżeczki gorczycy kilka liści(...)godz. Cebulę obrać i pokroić w piórka, posypać 2 łyżkami soli i także odstawić aby zmiękła. Po tym czasie cukinię i cebulę odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać także startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dokładnie wymieszać. Ocet zagotować, dodać cukier a gdy się rozpuści dodać wszystkie przyprawy. Gorącym płynem zalać sałatkę i odstawić na kolejne trzy godziny. Warzywa wraz
Radość kipiąca uśmiechem.czasami trzeba dodać także tzw. „wypełniacze”, np. patyki – dzieje się tak ze względu na to, iż garnek wymaga zawsze 4 składników. Z dostępnych w grze warzyw do farszu wybraliśmy marchewkę oraz grzyby w dwóch odsłonach. Dodaliśmy niezbędną dla lepszego smaku cebulę oraz bułkę tartą, ser i jajko jako spoiwa do farszu. Kompozycja idealnie pasuje do specyficznego smaku i mięsistej struktury(...)warzywnym 40 min 1 h (czekanie) 6 zł 2 porcje średnio trudne POTRZEBUJESZ piekarnik blaszka patelnia Składniki Koszt bakłażan – 1 średni (300g) 2zł pieczarki (100g) 0,50 zł marchewka – 1 średnia (50g) 0,20 zł cebula czerwona – 1 szt. (80g) 0,30 zł grzyby suszone (podgrzybki) – kilka (5g) 2 zł ser żółty – 3 plastry
Nerds KitchenPrzepyszne, proste danie, pełne zdecydowanych smaków. Bardzo aromatyczne <3 Składniki 1 filet z kaczki 100 g makaronu ryżowego 200 g cukinii 1 mała marchew 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 100 g grzybów shiitake 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu(...)smażymy na suchej patelni od strony skóry (do wytopienia tłuszczu), następnie odwracamy, smażymy od strony mięsa przez 5 min, zawijamy w folię aluminiową. Makaron moczymy w zimnej wodzie. Cukinię, marchew, papryki kroimy w julenkę. Grzyby kroimy na 6 części (tzw trójkąty). Czosnek i chilli kroimy w drobną kostkę. Całość smażymy na wytopionym tłuszczu z kaczki wymieszanym z olejem. Smażymy
R'n'G Kitchenżołądków z indyka (można zamienić na kurze albo na wieprzowinę gulaszową) ok. 0,5 kg grzybów leśnych (nie pieczarek) – świeżych lub mrożonych (nie rozmrażać) 3 marchewki 1 duża cebula 200-250ml bulionu warzywnego lub grzybowego 1 łyżka oleju lub oliwy 1 łyżka masła kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz 3-4 łyżki śmietany 18% (słodkiej(...)bieżąco zdjąć szumowiny, dodać trochę soli i majeranek. Gdy żołądki będą gotowe – na patelni rozgrzać olej, dodać masło. Wrzucić posiekaną cebulę i delikatnie zeszklić. Dodać pokrojoną w półksiężyce marchewkę, podsmażyć, aż zacznie mięknąć. Dodać pokrojone grzyby (świeże wcześniej opłukać; grzyby należy płukać krótko pod bieżącą wodą, nie trzymać ich w misce z wodą!) i dusić ok. 10 minut
Pociąg Do KuchniBardzo pożywne i smaczne danie z kaszą jęczmienną, aromatycznym indykiem w przyprawach i kurkami. Lekko pikantne i z nutką słodyczy, dzięki dodatkowi marchewki. Poza sezonem możecie oczywiście użyć mrożonych kurek albo zastąpić je po prostu pieczarkami, danie będzie równie smaczne :) Również w przypadku braku kaszy jęczmiennej śmiało sięgnijcie po np. gryczaną- idealnie komponuje się ona z tym daniem(...)zabrać ze sobą do pracy. SKŁADNIKI (na około 3 porcje): 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 400 g filetu z piersi indyka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 250 g kurek 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1,5 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki kurkumy 5 łyżek oleju lub oliwy 2 łyżeczki masła sól plus świeżo mielony
Słodko-Słony Świat IlonyMarzenko byśmy kolejny rok z takim samym zaciekawieniem wyczekiwali kolejnego hasła i z radością przystępowali do wymyślania jego realizacji :) To co będzie następne? Składniki: 1 patison 1 marchewka 1 cebula 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 bulionetka (esencja do duszonych warzyw) 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka brązowego(...)łyżka oliwy sól Wykonanie: Cebulę zetrzeć na tarce i smażyć na oliwie z dodatkiem garam masali i szczypty soli przez około 5 minut, mieszając co chwila. Dodać marchewkę (również drobno startą), wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. Dodać patisona (obranego i pokrojonego w grube słupki) oraz paprykę (pokrojoną w krótkie paski), groszek i esencję do duszenia warzyw. Dusić około
zadanie-gotowanierozdrobniony ser, miętę, oliwę i sok z cytryny. Wymieszajcie dokładnie i doprawcie solą i pieprzem. Możecie podać z jogurtem greckim i orzechami piniowymi. SZASZŁYKI Z WARZYW KORZENIOWYCH Składniki: – kilka marchewek – kilka korzeni pasternaku lub pietruszki – kilka buraków – 1 biała rzodkiew – 500 gramów boczku surowego – 1 cytryna – łyżka kminu rzymskiego – łyżka ziaren kolendry – pół szklanki oliwy – łyżka soli morskiej – łyżka czarnego(...)nadzienie, sposób zawijania jest identyczny jak przy wrapach czy gołąbkach. Podawajcie od razu lub po schłodzeniu coolwrapów w lodówce. CIASTO MARCHEWKOWE Składniki: – 1 szklanka mąki pszennej – 2 szklanki startej marchewki – 2 jajka – szklanka zmielonych orzechów nerkowca lub włoskich – pół szklanki brązowego cukru – ¼ szklanki oliwy – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka cynamonu – 2 łyżeczki imbiru – spora
karmelowyinne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Sos 2 łyżki masła klarowanego 3 średnie marchewki 200 g słodkiej śmietany (kremówki) 500 ml bulionu 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego sól pieprz Na patelni rozgrzać masło(...)Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Smażyć mieszając, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, i kmin rzymski po czym zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu około 7-8 minut
O kuchni z uczuciemdzikiego ogórka 500 g papryki pomidorowej 500 g cebuli 500 g marchewki 1 papryczka chili zalewa 6 szkl wody 250 g cukru 25 g soli ziele angielskie 1i 1/4 szkl octu gorczyca biała Marchewkę gotujemy przez ok 10 min, studzimy i obieramy. Wszystkie warzywa kroimy na plasterki i mieszamy w jednym dużym naczyniu. Nakładamy do słoików lekko uciskając. Do słoików
Gotowanie jest łatwepewno zachwycicie swoją drugą połowę! Składniki: 15 płatów makaronu lasagne 200 g parmezanu sos boloński sos beszamelowy Sos boloński: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 marchewka 250 g mięsa wołowego 250 g mięsa wieprzowego 100 g surowego boczku 400 przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu warzywnego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina sól pieprz(...)łyżki mąki 750 ml mleka sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu bolońskiego. Cebulę i marchew dokładnie myjemy, obieramy. Cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przygotowane warzywa i boczek, po chwili dodajemy mięso
Menmagazinezupy użyłam wyśmienitych przypraw firmy PLENUS.Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową https://www.galeriaherbat.pl/przyprawa-wegierska.html . Składniki: 1 kg szynki 5 dużych ziemniaków 1 duża czerwona papryka 3 małe marchewki 7 pieczarek 1/2 papryczki chili około 2 do 2 i 1/2 l wody 1 łyżka przyprawy węgierskiej Plenus 1 łyżka przyprawy tureckiej Plenus 2 łyżki(...)Mięso myjemy, kroimy w grubszą kostkę i nacieramy wszystkimi przyprawami, w garnku rozgrzewamy olej, przekładamy mięso i lekko podsmażamy.Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy obraną, umytą i pokrojoną w plasterki marchewkę,dolewamy około 1l wody dusimy pod przykryciem około 18 minut, następnie dodajemy umyte i pokrojone w pół plasterki pieczarki.Gdy mięso będzie jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną
Sama słodycz i szczypta chili