być inna potrawa wprawiająca w lepszy nastrój, dająca przyjemność. Bardzo często są to proste, niedrogie posiłki, przygotowywane kiedyś przez mamę lub babcię. Może to być właśnie pomidorowa z domowym makaronem, rosół, pierogi lub szarlotka. Każdy ma własne danie "na dobry nastrój". Składniki: Makaron: 200 g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju Przygotowanie
Smakowity Blog Kulinarnynależy mieszać, gdyż kulki mogą się rozpaść. Gotować częściowo przykryte przez ok.20 minut, pod koniec tego czasu próbujemy sos, być może należy go jeszcze doprawić. Idealnie smakuje z domowym makaronem orkiszowym lub pszennym.Smacznego
Smaczne Zdrowesłodką paprykę oraz pieprz cayenne i również dobrze mieszamy. Całość dolewamy do reszty gulaszu w garnku. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przegotowujemy. To danie smakuje najlepiej podane z domowym makaronem, posypane szczypiorkiem
Kuchenna Kontrrewolucyazapieka tylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczemZ sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma. Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące.Aczma - gruzińska wersja lasagneLobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani(...)się miejsce na pieczarki zapiekane z serem. Podawane są one w glinianym naczyniu zwanym ketsi. Przepis nie jest zbyt skomplikowany – pieczarki, masło i słony gruziński ser (w wersji domowej możemy użyć mozzarelli) – bo w prostocie tkwi siła.Pieczarki z serem - nic więcejAjapsandaliProste, ale pełne smaku jest także gruzińskie ratatouille, czyli ajapsandali. Ajapsandali to smażone warzywa: bakłażan, cebula, czerwona
Poezja smakuBardzo lubię potrawy mączne takie jak domowe makarony, kluski czy właśnie knedle. Knedle to można powiedzieć taki rodzaj klusek, tylko z owocami w środku. Można zrobić knedle serowe, ziemniaczane, serowo - ziemniaczane, a nawet z bułki tartej. Do knedli można użyć zarówno owoców świeżych, sezonowych, jak i mrożonych. Najlepsze są śliwki, truskawki czy jagody, ale nie tylko. Knedle podaje się przeważnie
Waniliowe Improwizacjedoskonałego bulionu? Tego dowiecie się z książki, która jest fantastyczna! Pięknie sfotografowane potrawy, które ma się ochotę od razu ugotować. W książce znajdują się przepisy na wspomniany idealny bulion, domowy makaron, sycące dania np na naleśniki okonomiyaki- wykonane z białej kapusty. To książka skierowana głównie dla mięsożerców i osób kochających kuchnię azjatycką. BEAUTY FOOD- MARIA AHLGREN To idealna propozycja
Kukuleczkiprzygotowania użyłam mąki bezglutenowej Mehl Farine Schär , o której już kiedyś Wam pisałam. Mąka bezglutenowa Mehl Farine Schär to uniwersalny mix przeznaczony w szczególności do naleśników, gofrów czy też domowych makaronów. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka bezglutenowa Mehl Farine Schär – 280 g * jajko – 3 szt * mleko – ok. 350 ml * olej rzepakowy – 70 g * proszek do pieczenia
Ostra na SłodkoDostałam piękną i dorodną świeżą bazylię, spożytkowałam więc ją na aromatyczne pesto. Wstępnie na obiad do pesto miałam zrobić domowy makaron jajeczny- ot taki lekki i prosty obiad- ale zamarzyły mi się... szare kluski, które wbrew przekonaniom, że pasują tylko do boczku i kapusty kiszonej, okazały się naprawdę świetnie smakować w połączeniu z bazyliowym pesto. Jeżeli chodzi o kluski
Kraina Miodem PłynącaNawet gdy do tej pory się nie gotowało, z wyciskarką wielofunkcyjną każdy poradzi sobie z nowymi przepisami i samodzielnym przyrządzeniem różnych dań. Dzięki wyciskarkom Hurom szybko przygotuje się zdrowe, domowe makarony, soki, przeciery, a nawet lody i masło orzechowe. Szczególnie dobrym rozwiązaniem jest przyrządzanie soków z warzyw, które są rzadko spożywane, lecz cechują się bogactwem witamin i antyoksydantów. Poleca się
Via Gustoponieważ ciasto poprzez dodanie szpinaku jest rzadsze. Potrzebujemy więc więcej mąki, aby je zagęścić. Kopytka z dodatkiem szpinaku są delikatniejsze i bardziej miękkie. Zobacz też: Kluski śląskie – jak zrobić? Domowy makaron Przepis na zielone kopytka ze szpinaku Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 800 g obranych ziemniaków 1,5 szklanki mąki jajko 2 garście szpinaku
Kuchnia Bazyliiwłasnego szpinaku robię już 3 raz – tak samo dobrze jak klasyczne pesto z bazylii sprawdzi się jako dodatek do wszystkich włoskich dań – tutaj naprawdę do pełni szczęścia wystarczy tylko domowy makaron i odrobina twardego sera! My zajadamy się grubymi na dwa palce grzankami naszykowanymi z chleba na zakwasie, posmarowanymi tym pesto i obłożonymi plastrami prosciutto i bawolej mozzarelli. Spróbujcie
Karo in the KitchenMakaron z mięsem mielonym to typowo polska wersja klasycznych dań wywodzących się z Włoch. To danie przygotujemy dość szybko, a dwa będzie pożywne i smaczne. Kluczem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tagliatelle z sosem bolońskim to typowo włoska potrawa. Bardzo szybko i bardzo prosta w przygotowaniu. Danie to charakteryzuje się wyjątkowo aromatycznym sosem bolońskim. Przepis i lista
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!był tłusty ptaszor , to można zebrać nadmiar tłuszczu łyżką , żeby nie skrócić życia domownikom , przelać do słoika i wykorzystać do pieczenia ziemniaków Teraz można już rosół serwować z domowym makaronem i porcją warzyw z niego odłowionych , a także obowiązkowo z mięskiem i natką pietruszki Smacznego ! Artykuł Wiejski rosół jak u babci , prawdziwa kuchnia pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży