makaron domowy - 3223 przepisów (strona:21/215)

Kąski z tortiili 903

Placki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także

Kuchnia Pełna Pasji
Domowe tagiatelle ze szpinakiem kremowym 210

Makaron domowy jest wyjątkowy. Ja przygotowałam go tradycyjnie, może kształt nie jest idealny, ale jest bardzo smaczny. Dodałam do niego szpinak w śmietanie i z serkiem topionym. Smak podkreśliłam czosnkiem, tymiankiem i kapary. Sezam czarny nie tylko nadał ciekawego wyglądu, ale delikatnie chrupał podczas jedzenia. Polecam :) Składniki: na 4 porcje makaron tagliatelle: 200 g mąki pszennej, 2 całe jajka, szczypta

Moniki Smakołyki
Tagliatelle z tuńczykiem w pomidorach. 191

czegoś na szybko. Bez przechwałek, ale jestem mistrzem w przygotowywaniu jedzenia w kilkanaście, a nawet kilka minut. Grunt to mieć dobrą bazę. Tym razem tą bazą był dla nas domowy makaron. Czego nam potrzeba? -makaron tagliatelle -puszka tuńczyka w sosie własnym, lub wodzie -pół puszki kukurydzy -cebula -puszka pomidorów krojonych -parmezan -oliwa -sól, pieprz -tymianek -muscat biały półsłodki Cebulę posiekaną

BaRepas
A to było tak... 138

mandarynki* 10.Chleb ze słoika 11. Syrop hibiskusowy 12. Pralinki z pigwowym nadzieniem *potrawy, które były częścią menu drugiej edycji warsztatów Fantastycznie było obserwować Osoby, które nie robiąc nigdy wcześniej domowego makaronu, wywałkowały najpiękniejsze okazy tagliatelle. Z prawdziwą przyjemnością przyglądałam się zarumienionym od emocji policzkom, gdy powstawały trufle, pierwsze samodzielnie robione pralinki i zamykane w słoiki syropy. W każdym z prezentów

KUCHARNIA
Zupa grochowa z makaronem 171

Jedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa, wprawdzie moja mama robiła ją dość gęstą i z zasmażką, u mnie jest lekka, ale syta. Jak jeszcze byliśmy

Kuchnia domowa Ani
Dwaj łakomi Włosi - Recenzja 220

drugi na południu (Kampania), co zapewnia ich zróżnicowane podejście do kuchni włoskiej. Rozdziały książki prowadzą nas przez kolejne dania typowe dla włoskiego posiłku - "Antipasti/Przystawki", "Primi/Pierwsze dania" (czyli zupy, makarony, risotto i gnocchi), "Secondi/Dania główne" (mięso, ryby i owoce morza), "Contorni/Sałatki i surówki", "Frutta e Dolci/Owoce i desery" oraz "Merende/Przekąski". Na początku każdego rozdziału znajdziecie krótki wstęp dotyczący(...)się z danym daniem zwyczajów i tradycji.Książka prezentuje kuchnię regionalną, w większości są to potrawy, z którymi wcześniej się nie spotkałam. Oczywiście z książki dowiecie się, jak zrobić domowy makaron, pizzę czy klasyczne risotto milanese, ale na tym koniec. Receptury utrzymane są w moim ukochanym stylu "la cucina povera" czyli kuchni włoskiej biedoty. Najwymowniejsze przykłady to skromna zupa czosnkowa

Chilli Czosnek i Oliwa
ZUPA MLECZNA Z DYNI 232

słodkich koktajlach oraz zupach. Czasem są to pikantne zupy na mleku kokosowym, a czasem - tak jak poniżej - lekko słodkie kremy w sam raz na śniadanie. Kiedy dorzucimy do tego domowy makaron, to juz w ogóle poezja (a zarazem prostota!) smaku :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
Ravioli z trzema rodzajami sera 221

mnóstwo sposobów: mięsem, warzywami, serami.Ja chciałabym zaproponować nadzienie z trzech rodzajów sera: ricotty, parmezanu oraz lekko pikantnego sera pecorino. Potrzebujemy:- płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój makaron domowy- opakowanie sera ricotta (250 g)- 2 czubate łyżki startego parmezanu, plus odrobina do posypania ravioli- 2 czubate łyżki startego sera pecorino, plus odrobina do posypania ravioli- 2 łyżeczki majeranku(...)cytryny- sól, pieprz- oliwa z oliwek do smażenia- kilka listków świeżej szałwiZaczynamy od zagniecenia ciasta na ravioli (po sposób przygotowania zajrzyj: tutaj)  Źródło: internet W czasie gdy makaron "odpoczywa" w lodówce, zabieramy się za nadzienie do naszego ravioli.W misce mieszamy ricottę, parmezan, pecorino, majeranek, oliwę z oliwek oraz otartą skórkę z cytryny na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.Wyjmujemy

W mojej holenderskiej kuchni
Pierogi z mięsem i pieczarkami 204

posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Dodać sos sojowy. Dobrze wymieszać, przyprawić solą, dużą ilością pieprzu i ostrej papryki (do smaku) Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po odpowiedniej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać  na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać(...)garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia - im cieńsze ciasto, tym krócej . Podawać polane masłem i zrumienioną na nim cebulą. Smacznego! Uwaga:  Nie wykorzystałam całego ciasta - z reszty zrobiłam domowy makaron

Stare Gary
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 222

była przebojem listopadowego menu, dzisiaj niestety, rzadko trafia na nasze stoły. Gęś i listopad idą w parze, bo teraz mięso gęsi jest najsmaczniejsze ,soczyste i dostatecznie tłuste. Ów ptak domowy osiągnął odpowiedni  wiek i wielkość do pożegnania się z naszym padołem. Gęś młoda ma zawsze grube woskowo-żółte łapy i takież kolanka. Stare sztuki niestety , mają nóżki cienkie(...)przezroczysta. Z gęsi można przyrządzić dużo wyśmienitych dań. Najbardziej polskie to, gąska z pieca nadziana kaszą lub renetami,  a nie gorsza to z kwaszoną kapustą, a może z makaronem (domowym ) ,grzybami i cebulą ,a nadzienie z wątróbek z pietruszką , suszonymi owocami to też nie byle co!  Może też być duszona w jarzynach, grzybach  w winie czy piwie

Kulinarny karnet Christophera
Łazanki z kapustą i grzybami 442

uproszczoną wersję , to znaczy z gotowymi łazank ami (do ku pienia w każdym sklepie) , ale jeś li macie troch ę więcej czasu przed świętami można się pokusić o zrobienie domowego makaronu ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: 250 g makaronu typu łazanki 200 g kapusty kiszonek 100 g grzybów suszonych lub pieczarek 1 cebula 3-4 ziarna ziela angielskiego

Bon appetit mon amie
Lasagne 232

mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda i znowu makaron. Robimy tak, aż do wyczerpania składników (2 warstwy). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem i dalej pieczemy. Gotowe :)! ***** Peas(...)layers). We put in the oven (175 degrees) for 25 minutes. 5 minutes before end of cooking sprinkle with parmesan cheese and we bake further. Done :)!. Przepis na domowy makaron / Recipe for homemade pasta

Projekty ze smakiem
Ciasto marchewkowe 303

Kiedy pierwszy raz piekłam to ciasto, podchodziłam dość sceptycznie do tego wypieku. Jednak kiedy go spróbowałam, wiedziałam że było naprawdę warto;-) Ciasto jest aromatyczne, smakiem i

Kuchnia Pełna Pasji
Kaczka z sosem malinowym 140

także inne przepisy: – kaczka teryiaki – kaczka z pigwą – pierogi z kaczką – rosół z kaczki – ragu z kaczki – przepis na gnocchi – pad thai z kurczakiem – domowy makaron Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 2 piersi kacze – 4 łyżek świeżych lub mrożonych malin – 100 ml czerwonego wytrawnego wina – 1 łyżka płynnego(...)piekarnika i odstaw na 5 minut aby odpoczęły. W czasie pieczenia i odpoczywania przygotuj sos. Do garnuszka lub na patelnię włóż maliny, miód, czerwone wino i przyprawę piernikową, najlepiej domową (zwróć uwagę aby przyprawa nie miała mąki, wielu producentów oszukuje i dodaje do niej niepotrzebnych wypełniaczy). Podgrzewaj aż sos nieco zgęstnieje, część malin się „rozpuści”, ale mieszaj delikatnie

nietylkopasta.pl
RAVIOLI ZE SZPINAKIEM I SERKIEM KOZIM, PODANE Z PALONYM MASŁEM! 190

Kuchnia włoska to jest to! Uwielbiam ravioli! Kocham robić makaron domowy, wszelakie pasty z różnymi sosami i dodatkami, tworzyć nowe smaki i połączenia włoskich pierożków. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ravioli z nadzieniem ze szpinaku, serka koziego i fety. Podane z ukochanym palonym masłem i chrustem z pieczywa i posiekanych migdałów.  To danie jest przekozackie! Przepis własny(...)łyżkach wody. Całość zagotuj sos zgęstnieje, odstaw do całkowitego wystudzenia. Farszem nadziewamy ravioli. Ciasto dobrze zgniatamy czy to widelcem czy palcami. Ravioli wrzucamy na osolony wrzątek ( tak jak na makaron) i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.  Wyjmujemy ravioli na talerz łyżką cedzakową.  Na patelni rozpuszczamy 4-3 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki posiekanych migdałów i pokruszony

SMYKWKUCHNI