Przepis na podstawie książki "Mała Wielka Księga Makaronu" Bardzo szybkie i naprawdę smaczne danie. Użyłam makaronu domowego - do ciasta wrzuciłam sporo pieprzu, bardzo udane połączenie!składniki150 g sera gorgonzola250 ml śmietany150 g szynki parmeńskiej (w plastrach)400 g makaronu ( gotowego lub domowego np z tego przepisu)pęczek natki pietruszkisólpieprzprzygotowanieser gorgonzola, bez skórki, pokroić w kostkę , roztopić
Stare GaryJest to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe danie makaronowe. Carbonara wywodzi się z Włoch, jednak myślę, że obecnie jest to już danie międzynarodowe;-). Oryginalny włoski przepis bazuje na sosie z samych jajek, jednak w większości polskich przepisów znajdziemy dodatek czosnku i śmietany. Pyszny parmezan często zastępujemy serem żółtym. Mimo tych różnic danie jest nadal przepyszne. Jest niezwykle aromatyczne(...)swoim smakiem i zapachem przenosi nas do słonecznej Italii.To prawda, że danie jest bardzo kaloryczne, ale jakie dobre!!!;) Składniki: o,5 kg makaronu spaghetti, 200 g boczku wędzonego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 4 żółtka, 300 ml śmietanki kremówki, starty parmezan ( lub ser żółty), sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy do miękkości
Kuchnia Pełna Pasjijest bardzo prosty i szybki, a danie zaskakująco aromatyczne i pyszne:) Wprawdzie Jamie proponował, aby tagliatelle zrobić z gotowego ciasta na makaron, ale ja użyłam gotowych wstążek tagliatelle. Na domowy makaron także przyjdzie czas - jak tylko odkopię w składziku moich rodziców oryginalną, włoską maszynkę do makaronu - pamiątkę po babci. Pamiętam ją z dzieciństwa - trudno zapomnieć, bo babcia, a później mama(...)wyciągały ją co niedziela, żeby przygotować domowe kluski do rosołu... Składniki makaron tagliatelle 2 żółtka (najlepiej wcześniej sparzyć jajka) 5-6 łyżek dobrej oliwy z oliwek 150 g maprezanu skórka z połowy dużej cytryny i sok z całej cytryny (a tak naprawdę to musi być "do smaku") duzy pęczek bazylii sól, pieprz Przygotowanie Do miski wbić żółtka i roztrzepać, cały
Kulinarne Inspiracjetylko czas mi na to pozwala, to staram, się przygotowywać makaron samodzielnie. Taki domowy makaron jest dla mnie i mojej rodziny dużo smaczniejszy niż sklepowy. Taki makaron jemy nie tylko z zupą. Bardzo lubimy taki makaron odsmażony na maśle. Ja dodatkowo posypuję go twarogiem. Ale to tylko jedna z propozycji podania. Można go stosować do różnych dań. Dziś zrobiłam makaron
Waniliowe ImprowizacjeDomowy makaron może nie należy do najszybszych dań jednak wysiłek zostaje nagrodzony. Jeżeli gdzieś w pobliżu kuchni kręcą się silne dłonie warto je zawołać gdyż wałkowanie oraz wyrabianie ciasta wymaga sporej siły!! Jeżeli posiadasz maszynkę do makaronu znacznie Ci ułatwi pracę, jednakże jeżeli jej nie masz nie poddawaj się ostry nóż i wałek też wystarczy. Jeżeli zrobisz więcej makarony niż
Wylizany Rondelm.in. w księgarni internetowej platon24.pl Recenzja książki dostępna jest tutaj Składniki na 2 - 3 porcje Czas chłodzenia - 30 minut Czas gotowania - 2 minuty 200 g gotowego makaronu pappardelle (lub domowy makaron zrobiony z 200 g mąki, 2 jajek i szczypty soli) opcjonalnie zioła dodane do makaronu (świeża bazylia, natka pietruszki lub trybula) 6 dużych pomidorów (około 600 g) 4 ząbki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzygotowanie domowego makaronu jest bardzo proste- potrzebujemy do tego zaledwie trzech składników: mąkę, wodę i jaja. Jest po prostu pyszny! U mnie dziś z truskawkami Składniki: 30 dag mąki pszennej 2 jaja szczypta soli Dodatkowo: ½ kg truskawek 1 szklanka słodkiej śmietany 4 łyżki cukru pudru sól Wykonanie: Z mąki, jaj i wody zagnieść ciasto (dodać tyle wody, aby ciasto dobrze
Tradycyjna Kuchniapowiem szczerze, że bez dodatków mięsnych łazanki również smakują bardzo dobrze :) Składniki: 500g makaronu gotowego lub domowego 800g pieczarek 2 średnie cebule 50g margaryny 30g masła Sól Pieprz Domowy makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli 2 szklanki mąki wsypujemy do dość dużej miseczki. W mące robimy dołek, do którego wbijamy jajka
Smakowy Rajdodaję sól Wpierw składniki łączę nożem, a potem dodaję oliwę (około 3 łyżek) i wyrabiam dobrze rękoma Jeśli trzeba dodaję ciepłej wody , ale ostrożnie Dalej postepuję jak przy wyrabianiu makaronu domowego Tym razem makaron będzie szerszy- wstążki. Takie kluski świetnie pasują do sosów pomidorowych czy warzyw :)Zawsze można zrobić więcej i nadmiar ususzyć
Proste Potrawywyszły bardzo smaczne, pachnące wędzonką i aromatyczną oliwą, ale smak z dzieciństwa babcinych klusek był inny. Myślę, że może to być zasługa własnoręcznie wykonanego domowego makaronu przez babcię i domowego twarogu. Gdzieś zgubiłam ten smak, pewnie więc przyszła pora na zagniatanie własnych klusek… Składniki: • 500 g makaronu wstążki • 300 g białego twarogu
To co kochamUfff nareszcie wracam po krótkiej przerwie:) Brak czasu zmusza mnie do organizowania szybkich, za to pysznych posiłków:) Tym razem sos brokułowy, stały element mojej książki kucharskiej
Kuchnia Pełna PasjiMaszynka do produkcji domowego makaronu to bardzo przydatny gadżet w kuchni. Makaronu na sklepowych półkach co prawda nie brakuje, ale orkiszowy ciągle jest rarytasem, a kolorowe makarony barwione są chemicznymi barwnikami. Kolorowy makaron bez trudu przygotujesz sam! A domowy wiadomo najlepszy! Ja proponuję przygotować tym razem kolorowy makaron - makaron pomidorowy. Ma wyrazisty smak i delikatny pomidorowy kolorek. Makaron barwią
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kupić dobry makaron z semoliny, orkiszu jest trudno, możemy go zastąpić domowym makaron orkiszowym z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, który przygotujemy w zaciszu kuchennym. Na etykietach często w składnikach widzimy mąka makaronowa, tak naprawę nie wiem co się producent miał na myśli. Zrobienie domowego makronu to nic trudnego, robiłam pierwszy raz i udał się 100%. Domowy smakuje dużo
Kulinarne pyszności Molkitaki domowy, żółciutki, jajeczny to już w ogóle bajka ;) Wystarczy dodać garść składników i obiad gotowy. No i niedzielny rosół to już koniecznie z takim makaronem! Polecam!!! Składniki na makaron domowy 8 jajeczny: (8 jajeczny bo na 1 kg mąki dodaje się 8 jajek) 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 2 duże jajka (waga bez skorupek(...)przekrojeniu usiane jest mnóstwem pęcherzyków powietrza. Następnie jedną połówkę oprószamy mąką i zawijamy w folię spożywczą lub przykrywamy miseczką, a drugi kawałek wałkujemy na cienki placek (polecam maszynkę do makaronu-jest rewelacyjna!). Rozwałkowane ciasto oprószamy mąką, układamy na ściereczce i zostawiamy na około 20 minut, żeby podeschło. Po tym czasie kroimy makaron w grubsze bądź cieńsze wstążeczki, rozsypujemy na stolnicy
Rozpustne gotowanieczasu do czasu jak mi zostaje trochę rosołu z niedzieli.Składniki:1 litr rosołu drobiowego (lub innego dowolnego)1 litr domowego przecieru pomidorowego1 marchewka1 pietruszka1 cebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz1-2 śmietany do zupsiekany koperek i natka pietruszki makaron - ilość wedle uznaniaSposób wykonania:1. Do rosołu dolewamy 1 szklankę zimnej wody, dodajemy pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz cebulę, dorzucamy
Kuchnia domowa Ani