Padło na Was, bo przecież jemu nie powiem, że wiem... ;-) A za cierpliwość podczas czytania mam dla Was przepis na danie sezonowe - taki mój pomysł na makaron z bobem. Makaron domowy, gryczany, mam nadzieję, że lubicie... Chwilę z tym schodzi, ale warto... ;-) SKŁADNIKI Makaron: 2 szklanki mąki gryczanej 2 jajka ok. 0,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli dodatkowo mąka
Czary - gary w kuchnicałkowitego wyschnięcia, co pewien czas przesypujemy makaron. Najlepiej suszyć go, co najmniej jeden dzień. Dobrze wysuszony makaron najlepiej przechowywać w papierowych lub materiałowych torebkach, czyli takich które przepuszczają powietrze. Domowy makaron gotujemy w osolonej wodzie, nieco dłużej niż ten ze sklepu. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google
Smakowy Rajsię powiedzieć, który z tych gadżetów jest na pierwszym miejscu) 2. Twój smak z dzieciństwa to...? Grysik 3. Czy posiadasz swój kulinarny autorytet? Moja babcia ze swoim makaronem domowej roboty (zawsze, jako dziecko, lubiłam stać koło niej gdy ciachała ciasto na makaron wielkim nożem na cieniusieńkie nitki i nigdy sobie krzywdy nie zrobiła - nie mogłam pojąć jak Ona to robiła
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtego ciasta możemy wykonać domowy makaron, np. wstążki lub lasagne. Możemy też przygotować farsz, np. z serku ricotta i szpinaku i wykonać pierożki ravioli. Ciasto przygotowuje się szybko, wykonany makaron można wysuszyć i przechowywać z pojemniku. 400 g mąki (2,75 szklanki) 2 duże jajka (lekko ubite) 4 łyżki wody Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie, w które dodajemy jajka. Wody
KucharzycaRosół drobiowo - wołowy z domowym makaronem... Rosół, chyba każdy go lubi. Jedzony z makaronem jak i z ziemniakami. Kiedy na dworze zimno, na pewno szybciutko Was rozgrzeje, z nim choroba nam nie straszna. Ma też inne dobre zastosowanie, o którym chyba wiedzą wszyscy. Mieliście kiedyś kaca ?! O rosołku marzy wtedy chyba każdy ;) Potrzebne będą: spory kurczak kawałek wołowiny
Pelusiowa KuchniaBardzo mi smakowało i z pewnością jeszcze nie raz tą przystawkę zamówię. Do tego dania oboje smakowaliśmy La Voliera, Primitivo Salento, Girolamo, 2014. Spasowało idealnie. Bulion z dzikiego gołębia / domowy makaron – wspaniała zupa. Bulion w pięknym kolorze, klarowny, bardzo wyrazisty w smaku. Idealnie zrobione domowe „kluchy” dopełniły kunsztu tej potrawy. No żywcem nie ma się do czego przyczepić. Tutaj nasze
Kate's Kitchenletnie owoce, że wyjęłam zamrożone latem jagódy i zjadłam je razem ze świeżym włoskim makaronem sprzedawanym w hipermarkecie w lodówkach. Tak sobie myślę, że spokojnie można byłoby użyć domowego makaronu z tego przepisu (tylko inaczej go pokroić :) ). A Wy? Też tęsknicie za latem?"Składniki na 2 porcje:opakowanie świeżego makaronu (włoski)100 g białego sera (typu włoskiego)200 g świeżych
Słodkie Przyjemnościteraz najlepszy czas na pomidory,doczekal sie realizycji.Znalazlam ten przepis w ksiazce z wloskimi specjalami.Zupa ze swiezych pomidorow i selera naciowego.Dodatek domowych spätzli i swiezych listkow oregano pochodzi ode mnie,ale tylko dodal jej charakteru.Choc kazdy bialy makaron bedzie rowniez pasowal.Smakowitosci tej pomidorowce zapewne dodal seler naciowy i dlugie,powolne gotowanie pomidorow.Z ta zupa jest dokladnie jak z sosem bolognese.Mozna(...)ogrodu i zapomnialam o zupie.Miekkie warzywa zmiksowac blenderem na puree,a nastepnie calosc przetrzec przez sitko.Teraz dolac bulion i calosc zagotowac.Dodac sol i pieprz.Zupe podawac z osobno ugotowanym domowym makaronem ,posypana zielona pietruszka i oregano.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jedno z moich ulubionych zestawień - delikatne mięso z kurczaka nadziewane serem feta i suszonymi pomidorami. Tego typu danie obiadowe doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny domowy
Kuchnia Pełna Pasjismaku, zdrowy, zielony makaron. Muszę się Wam przyznać, że pierwszy raz robiłam taki makaron i efekt mnie zachwycił. Idealny, sprężysty i naprawdę bardzo smaczny. Bardzo polecam!!! Składniki na domowy makaron jarmużowy: 150 g ugotowanego, odcedzonego, zimnego jarmużu (waga po ugotowaniu!) 180-190 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli Jarmuż blendujemy. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy jarmuż
Rozpustne gotowanieorganizowany konkurs dla bloggerów, w którym można było wygrać paczkę z makaronami firmy Międzybrodzki Makaron . Byłam bardzo szczęśliwa, gdy okazało się, że mój blog został wybrany! :) Firma ta produkuje domowe makarony 4-jajeczne. W paczce znalazłam aż 8 opakowań makaronu! Jakie rodzaje to były? : makaron ryż , makaron gwiazdka , makaron świderek , makaron pierożek (ja zawsze mówiłam na niego "kolanka", fajnie poznać
chili & sugartradycyjnym rosołem z makaronem specjalnie nie przepadam, ale ten z kluseczkami lanymi zawsze zjadam bardzo chętnie. Nawet najlepszy domowy makaron ugotowany w wodzie, nie ma tego smaku co właśnie te kluski ugotowane bezpośrednio w rosole. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 500 g rozbefu wołowego 2 udka kurze 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera 1 podpieczona cebula
Gosia gotujeniezwykle smaczny obiad w jesiennej scenerii. A skoro jutro obchodzimy Dzień Makaronu, chciałabym już dziś zaprosić Was na jutrzejsze wpisy. Podzielę się z Wami m.in. przepisem na domowy makaron, zdradzę Wam sztuczki na makaron idealny pochodzące od włoskich szefów kuchni. Do jutra! SKŁADNIKI 320 g dowolnego makaronu (użyłam razowych penne) 500 g miąższu dyni 400 g grzybów
La grande e la piccola cuocaDo wykonania tej sałatki użyłam makaronu świderki Mamma Mia, a reszta składników dowolna...u mnie ser , kiełbasa, papryka, ogórek..a wszystko delikatnie doprawione przyprawą do
Moje domowe kucharzenieSzybkie w przygotowaniu i smaczne łazanki. Przeważnie staram się robić domowy makaron, ale w ramach "czyszczenia" półek wykorzystałam dwa rodzaje zaczętych już makaronów, bo nie lubię jak mi się takie plątają. Świeża kapusta i przede wszystkim chrupiący boczek dopełniają całości. Składniki: Na dwie porcje: ok 1/2kg dowolnego makaronu 1 mała główka kapusty lub połowa dużej 2 listki
Kuchnia w czekoladzie