solić przed zarobieniem ciasta. Sól powoduje, że makaron będzie się dłużej suszył a w słoiku będzie wilgotniał. Mam nadzieję, że skorzystacie z tego przepisu i zrobicie prawdziwy, domowy i smaczny makaron. Już nie raz przekonaliście się, że domowe przetwory mają łatwe, czytelne przepisy a samo wykonanie nie nastręcza trudności. A jak smakuje? O tym się przekonacie kiedy go zrobicie
Kuchnia u Krysinajwiększego makaronowego eksperta, czyli mojej Babaci Mieci. Wyciągnęłam zalegającą w szafce maszynkę do makaronu i tak powstał przepyszny makaron do rosołu. Dziś dzielę się z Wami tym przepisem. Domowy makaron. Składniki na 6-8 porcji: 400 g mąki pszennej 2 całe jaja 2 żółtka spora szczypta soli kilka łyżek wody Na stolnicę przesiewamy mąkę i sól, w kopczyku robimy
MiksturownikBałam się, że samodzielne przygotowanie makaronu nie będzie prostą sprawą. Na szczęście okazało się, że wcale nie jest to trudne. Każdy wie, że domowy makaron ma niepowtarzalny smak. Moja propozycja nie dość że smakuje, to jeszcze pięknie wygląda! :-) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 nieduże buraki 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soli Przygotowanie: Buraczki ugotowałam na parze
Kulinarny PamiętnikChyba najszybszy w przygotowaniu makaron jak możemy przygotować :) Domowe spaghetti carbonara smakuje wyśmienicie, jednak najlepiej zaraz po przygotowaniu. Tak więc raczej na obiad do pracy za bardzo nie będzie się nadawał, lepiej przygotujcie go w 15 minut zaraz po powrocie do domu. Przepis na ten pyszny makaron znajdziecie poniżej. Porcja dla 2 osób. Domowe spaghetti carbonara – składniki 100g boczku(...)dodajemy do smażonego boczku, podsmażamy całość razem przez chwilę, następnie wlewamy masę jajeczną i całość podsmażamy aż masa zacznie gęstnieć. Przekładamy na talerze i cieszymy się pysznym makaronem. Smacznego! Post Domowe spaghetti carbonara pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gorgonzoli, którą wprost uwielbiam. Sam ser jest już dość tłusty więc bardzo spodobał mi się dodatek mleka zamiast śmietanki. Urozmaiciłam przepis cebulką, kurczakiem, brokułem i powstało przepyszne danie. Z domowym makaronem to w ogóle niebo w buzi :) Użyłam pełnoziarnistego, domowej roboty ale nada się każdy makaron, Wasz ulubiony - czy to wstążki, penne czy inne kształty. Polecam serdecznie :) Składniki: Sos serowy(...)pierś z kurczaka podwójna 1 cebula sól i pieprz 2 łyżki masła klarowanego 300 ml mleka 100 g sera gorgonzola + 20 g do dekoracji Dodatkowo: 250 g makaronu (u mnie domowy pełnoziarnisty) 250 g różyczek brokuła Przygotowanie: Pierś kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć kawałki piersi kurczaka
Kocham..lubię..gotuję..świetnie, a powstało oczywiście przez przypadek. Danie do przygotowania w 15 minut, gdy nie masz czasu na gotowanie lub upalana pogoda nie zachęca do ślęczenia w kuchni. Wykorzystałam resztki domowego makaronu, wiadomo domowy najlepszy, ale ulubiony kupny też się nada. Składniki na 2 osoby: 250 g makaronu 3-4 łyżek pesto z rukoli pestki z granatu pomidorki koktajlowe parmezan
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jedno, ani drugie. I co to człowiek ma z tego życia, nawet sny są na przekór. Eehhh :) No dobra, zostawmy gołe baby na później, teraz pora na makaron. Taki domowy makaron naprawdę warto zrobić, to przecież od razu +10 do lansu w towarzystwie. Stoisz sobie w grupce panienek, one o ciuszkach gadają, o butikach i innych rzeczach, o których
Marder&Marder Manufacturezwykłego lenistwa , ponieważ często robię dania używając makaronów mam zamiar odsyłać moich ulubionych czytających do tego posta. W innym wypadku post na jakieś danie byłby STRAAAAAAAAAAASZNIE długi . Makarony domowej roboty -że tak powiem - są raczej podobne i nic szczególnego w tej sprawie nie można wymyślić . Jedno jest pewne że ciasto na makaron musi być całkowicie inne niż na pierogi
Eli GotowanieSkładniki 1 duża pierś z kurczaka szpinak (brykiet) ok. 300-400g vegeta 20 deko pieczarek 1 duża cebula maslo klarowne 400g makaronu domowego ,lub kupnego sól,pieprz do smaku 1,5-2 l rosolu ,lub wywaru warzywnego ,a jak nie ma to wody 100ml kremowki Wykonanie Do nagrzanego garnka wkladamy lyżke masla i cebulę pokrojona w piórka.Dusimy(...)wszystko razem 3-4 minuty.Pierś kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka- gotujemy ok. 5-6 minut, Doprawiamy vegetą ,lub solą i pieprzem wg uznania..Dodajemy szpinak i makaron surowy .Wlewamy kremówkę i 1,5l rosołu ,lub wywaru warzywny,a jak nie ma to letnia wodę -w razie potrzeby dolewamy reszte--( Płyn nie zakrywa calości makaronu). Zakrywamy garnek
w mojej kuchnimakaron w domu. Nigdy nie kupowały gotowego. Ja zaś, po urodzeniu dzieci, przerzuciłam się na gotowe produkty i bardzo długo przygotowywałam obiady z półproduktów. Aż pewnego dnia zatęskniłam za domowym makaronem i od tamtej pory nie kupuję gotowego. Moja rodzina tak zasmakowała w tym, że nie dają mi spokoju i nie chcą słyszeć o sklepowym produkcie :) I bardzo dobrze, gdyż
Bea(u)ty kitchenmiejsca na płyn. Ale dzięki temu rosół, który otrzymujemy jest niezwykle aromatyczny. Na ogół pierwszego dnia jemy zupę jako czysty rosół, tylko z domowym makaronem, natomiast resztkę która zostaje, następnego dnia traktuję już tylko jako bazę do innej zupy np ogórkowej. Z tej porcji zostaje nam sporo mięsa. Jeżeli lubimy gotowanego(...)gotować na ustawieniu low przez 8 - 10 godzin lub high przez 6 godzin. Po ugotowaniu ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą. Podawać z makaronem, najlepiej domowym ( np. z tego przepisu). Smacznego
Stare GaryByłam dziś na targu i nie mogłam sobie odmówić kupna soczystych truskawek i czereśni. Idealnie wpasował mi do nich sos waniliowy i oczywiście domowy makaron. Kilka chwil i słodkie danie gotowe. Taka pora roku, że grzechem by było nie objadać się słodkimi owocami a zwłaszcza, że ich pora bardzo szybko mija.SKŁADNIKI : na 2 porcje makaron tagliatelle jak go wykonać
Basia w kuchniChyba nie trzeba go zachwalać... jego smak znają chyba wszyscy :) Najbardziej smakuje mi taki grubo skrojony, nierówny. Wtedy wiem, że jem domowej roboty, najlepszy z najlepszych, makaron. Ja uwielbiam go z gorącym, domowym rosołem lub gotowany na mleku. Moja babcia często mnie rozpieszczała taką zupą a jej pyszny makaron nie miał sobie równych ;) Do zrobienia makaronu użyłam mąki pszennej luksusowej(...)można pokroić w długie pasy i kroić na cienkie paseczki. Otrzymamy wtedy makaron równej długości. Oczywiście każdy zrobi wg własnych upodobań i wg tego do jakiego dania go użyje ;) Makaron domowy można ugotować od razu lub rozsypać na czystej ściereczce lub papierze do pieczenia i zostawić do wyschnięcia. W papierowym, przewiewnym opakowaniu można go przechowywać ok 2-3 dni, dłużej
Smakołyki Asijuż nie wiem co mam zrobić na obiad to zawsze sięgam po domowe pesto i makaron. Makaron z pesto jest tak pyszny, że ja już nic do niego nie potrzebuję. Jest to danie pełne smaku, aromatu, a przy tym bardzo pożywne. Orzechy, parmezan i oliwa sycą na długo! Pesto to po prostu świetna alternatywa do serowych i pomidorowych sosów(...)laskowe, pistacjowe czy migdały. Zamiast parmezanu lubię pesto z serem manchego. Makaron z pesto Składniki: na 4 porcje 250 g makaronu, waga sucha lub 500 g świeżego makaronu 200 ml domowego pesto, domowe 30 g parmezanu Przygotuj domowe pesto. Do makaronu można użyć dowolne zielone pesto. Wybierz jedną z propozycji klikając w linki w tekście. Makaron ugotuj al dente
codojedzeniaMakaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami to bardzo szybki obiad. Do jego wykonania Madzia wykorzystała makaron razowy, który dodana mu wyjątkowego smaku. Makaron najlepiej smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!