kotlet po - 500 przepisów (strona:17/34)

Kotlety ziemniaczane 153

Kotlety ziemniaczane to pyszna propozycja na prosty i tani obiad. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, za każdym razem, w zależności od dodatków, np. szpinaku, koperku, szczypiorku lub różnych innych przypraw mogą smakować inaczej. Z resztek obiadowych nie zrobisz za wiele kotlecików, ale mogą być smacznym dodatkiem do kolacji. Kotleciki podane z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty pekińskiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki ryżowe z mięsem 104

brzegi zajęciami. Obiecuję, że nagrodzę to Wam i jutro będzie przepis na pyszne ciacho.😁  Za to dzisiaj przedstawię Wam kolejny smakołyk z moich pomysłów w głowie, czyli przepyszne kotlety z ryżu. Podobne danie wykonywałam już z kaszy gryczanej, które oczywiście również zachęcam wypróbować--> przepis . Świetna alternatywa na szybkie danie, bo mamy 2 w 1. 😊 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Zdrowie i pysznie na talerzu
Placki z kurczakiem i brokułami 150

mieszamy, aby powstała lekko lejąca konsystencja. Uważajcie, aby nie dodać za dużo wody, bo wtedy wyjdzie ciasto na naleśniki. Smażymy placki na odrobinie tłuszczu. 2. Mięso rozbijamy na kotlety, doprawiamy wedle uznania i smażymy na tłuszczu. 3.Brokuł jeśli mrożony, gotujemy do miękkości. Jak świeży kroimy na różyczki, blanszujemy. Następnie wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt, przyprawy i miksujemy do powstania

Zdrowie i pysznie na talerzu
KOTLETY Z TOFU 185

Tofu najczęściej ląduje w moich sałatkach do pracy, ale tym razem było bazą do kotletów. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Siedzuń sosnowy vel szmaciak panierowany w jajku i bułce 151

oczywiście. Chowa się przy nim czubajka kania czy "kurczakowy grzyb" żółciak siarkowy. Jest przepyszny a Ci co nie wiedza że jedzą grzyba są w stanie pomylić taki kotlet ze "schaboszczakiem". Siedzuń sosnowy - Sparassis crispa - w Polsce uważany za gatunek rzadki, wpisany na Czerwoną listę roślin i grzybów Polski . Wbrew ustaleniom Czerwonej listy w Polsce jest dość

Moje Małe Czarowanie
Gołabki bez zawijania 130

Gołąbki bez zawijania to gołąbki dużo szybsze w przygotowaniu i na dodatek bardzo zbliżone smakiem do tych tradycyjnych. Można jest także potraktować jako wariację na temat kotletów mielonych i podawać je z innym sosem lub bez. A w międzyczasie zapraszam do ankiety :) Składniki: -500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej z łopatki) -100 g ryżu -mała główka kapusty -sos sojowy -pieprz

Zielona Kuchnia
Kotlety z ziemniaków z sosem pieczarkowym 108

rondelka wlewam olej. Smażę na oleju cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję pokrojone w plastry pieczarki. Duszę chwilę, solę, pieprzę, dodaję 3 łyżki śmietany 18%. Smaaaczne   Artykuł Kotlety z ziemniaków z sosem pieczarkowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
FALAFEL IDEALNY 185

wiecie jestem ogromną wielbicielką zarówno soczewicy , jak i ciecierzycy . Zupy/ kremy, kotlety, farsze, hummusy albo inne pyszności z grochu wprost uwielbiam! Dziś pokażę Wam jak robię przepyszny falafel z ciecierzycy. Idealny jako obiad albo dodatek do obiadu. Ja podaję go z pyszną sałatką tabbouleh i sosem jogurtowym z tahini. Smakuje genialnie! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 20-25 szt ) * sucha ciecierzyca

Ostra na Słodko
Kotlety mielone z dymką 83

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dymki kroimy w piórka, dodajemy do mielonego mięsa razem z jajkiem, przyprawą i 3-4 łyżkami bułki tartej. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z jego nadmiaru przy pomocy papierowych ręczników. Podajemy z ulubionymi dodatkami. W naszym przypadku ziemniaki z masłem polane tłuszczem i mizerią

R'n'G Kitchen
Kotlety jajeczno-jaglane 143

Kotlety z jajek i kaszy jaglanej, z dodatkiem natki pietruszki. Do tego ziemniaki i ulubiona surówka i szybki, bezmięsny obiad gotowy. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cztery

Bullio
Schabowy 166

pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Posypać solą i przyprawą z każdej strony,natrzeć  musztardą i odstawić na godzinę do lodówki. Jajka roztrzepać razem z przyprawą i śmietaną.Kotlety obtoczyć w mące,namoczyć w  jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.Usmażyć na rumiano z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Mielone z pieczarkami 130

Bułkę namoczoną w mleku, odciskamy i dodajemy do mielonego mięsa razem z pieczarkami i posiekaną dymką oraz jajkami. Do całości dodajemy przyprawę do kebabu, paprykę, sól i pieprz. Formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Kotlety mielone 164

moczyć w mleku lub bulionie przez około 10–15 min. Do mięsa dodać namoczoną  i odciśniętą bułkę. Dodać majonez,  zeszkloną cebulę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać mięso. Uformować kotlety i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
KOTLECIKI Z POKRZYWY prosty przepis 182

Pokrzywa to moje ukochane zielsko. Jest według mnie smaczniejsza niż np. popularny szpinak czy jarmuż ( które też lubię :) ). Rzadko smażę kotlety, ale ostatnio zrobiłam wyjątek. Czytaj więcej

Kasia Sarna
KOTLETY Z KALAFIORA 167

ziemniaków dokładnie rozgniatam kalafiora. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję bułkę, jajka oraz sól i pieprz. Natkę myję i drobno siekam również dodaję do masy. Dokładnie mieszam. Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Na patelnię wylewam olej i smażę kotleciki z obu stron na rumiano. Podaję np. Z sosem czosnkowym, gulaszem warzywnym czy mięsnym

Gotowanie Patki
Kotleciki jajeczne z suszonymi pomidorami i koperkiem 236

sól, pieprz, kurkumę, startą mozzarellę, surowe jako, koperek. Całość mieszamy, nabieramy porcję i w rękach formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. 3. Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy na rozgrzane kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami (pieczonymi ziemniaczkami, kaszą, sałatą). Smacznego

kruche babeczki
Kotlety mielone według przepisu mojej Mamy 141

pieprzu  3 łyżki wod y   bułka tarta smalec do smażenia Mielone przełożyć do miski, dodać odciśnięty z wody chleb i pozostałe składniki. Wymieszać, zwilżyć ręce i formować kotlety, następnie obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym smalcu na rumiano. Smacznego

Gotuj z Agnes
Kotlety mielone z ryżem (półmięsne) 91

Uwielbiam takie kotlety, ponieważ są miękkie i delikatne w smaku. Może nie są niskokaloryczne, ale na pewno o wiele lżejsze od tych tradycyjnych. Zresztą sami spróbujcie! Polecam! (około 18 sztuk) 700g mięsa mielone  300g ryżu (waga ugotowanego) 2 jajka 1 cebula (duża) 1 łyżka majeranku papryka słodka  sol, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Ryż

Di gotuje
Kotlety z płatków owsianych 95

Wegetariańska propozycja- bardzo smaczna alternatywa kotletów drobiowych. Składniki: 18 dag płatków owsianych 2 jajka 1 cebula biała 2 dag masła sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Płatki zalać 1 litrem wrzącej wody i ugotować na wolnym ogniu, następnie odcedzić. Cebulę drobno posiekać, przysmażyć na maśle i połączyć z płatkami. Wbić jajka, przyprawić

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety warzywne 208

powiedział, że jarzyny są nudne? Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kotlety warzywne. Są proste do przygotowania, bardzo smaczne i syte. Placuszki po raz pierwszy przygotowałam na początku swojej "kulinarnej kariery" zapisałam w przepiśniku i tak oto po nich głos zaginął. Wpadłam na nie ostatnio przeglądając swoje kulinarne zbiory. Ponieważ za pierwszym razem bardzo nam smakowały długo nie zastanawiałam

Krakowskie smaki Ani
Soczeburger z brokułami 125

pieczemy w piekarniku (180 stopni) na piękny złoto-brązowy kolor, następnie podajemy z sosem BBQ, musztardą i warzywami. Jemy, jemy i jemy. Nieskromnie pisząc to jedne z lepszych kotletów warzywnych jakie udało nam się stworzyć w domu, a cały czas się uczymy i eksperymentujemy :) Życzmy smacznego!  Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Burgery wołowe nie tradycyjne 167

potrafię zrozumieć podawania wszelkiej maści burgerów ( hamburgerów-wołowych, fishburgerów-rybnych, chickenburgerów - drobiowych  . cheeseburgerów - z serem ) w bułce z dodatkami i frytkami. Po co frytki ? Albo po co bułka ? Rozumiem kotlet w bułce z dodatkami jako coś do zjedzenia na szybko na mieście , ale w domu ?.W każdym razie ja robię burgery jako normalny obiad - chyba że dla dzieci przy okazji

Buniabaje w kuchni
Z dalekich wypraw #5 Dzień hot doga pod biegunem 185

pomidorowy, przyprawy. Podawana w formie hamburgera, z tą jednak różnicą, że mięso tutaj jest luźno i "niechlujnie" (ang. sloppy) rozdrobnione, a nie tak jak w klasycznym burgerze zwarte w kotlet. Do tego jeszcze coleslaw na kiszonej kapuście i mamy obiad w amerykańskim stylu. Dzień hot- doga uczciliśmy "niechlujnym" burgerem.  U mnie dziś będzie totalna wariacja

bastalena
Kotlety rybne z zieleniną 95

łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, 3 - 4 łyżki siekanego koperku, 3 – 4 łyżki siekanego szczypiorku, cukier, olej/oliwa do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać zieleninę (koperek i szczypiorek). Doprawić

królestwo garów
Pulpety mięsno brokułowe w sosie arrabiata. 169

trzonem. Dodajemy około 1 łyżeczki soli, pieprz a także przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Gdyby była za luźna dosypujemy bułki tartej. Formujemy kotlety, panierujemy w mące i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180C i pieczemy około 40-50 min.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kotlety schabowe inaczej, bardzo dobre 222

Bardzo smaczne klopsy, chciałam wykorzystać schab w inny sposób. Szybko się je robi, każdy sobie poradzić. Schab pokroić w drobną kostkę, dodać jogurt, sól pieprz i

Kuchnia Pokoleń
Karkówka duszona w sosie łwasnym 99

ostro ( przepis na nią znajdziesz tutaj ) , a także gyros z karkówki ( przepis na niego znajdziesz tutaj ). Dziś proponuję Wam duszona karkówkę w sosie własnym. Składniki ( 4 porcje): 4 kotlety z karkówki o grubości około 1 cm przyprawa do karkówki 1 opakowanie 1 duża cebula ziele angielskie i liść laurowy po 3 sztuki olej do smażenia masło i mąka do zasmażki

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Hreczniaki - bezmięsne kotleciki 570

wykonaniu, pożywne, bezmięsne kotleciki wywodzące się z regionalnej kuchni Kresów Wschodnich, przygotowane na bazie kaszy gryczanej zwanej hreczką, białego sera i pachnących ziół to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów. Składniki: 300g kaszy gryczanej 250g białego, półtłustego sera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 pęczek natki z pietruszki 1 łyżeczka

Szalona Kuchnia Eweliny
Kopytka jaglane z boczniakami i szalotką 208

kaszy wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy skrobię ryżową i ziemniaczaną (jeśli nie macie skrobi ryżowej, sama ziemniaczana wystarczy). Wszystko razem mieszamy widelcem (jak gotowanie ziemniaki na knedle czy kotlety ziemniaczane ), tak żeby fragmenty kaszy równomiernie otoczyły się w mące. Dlaczego w cieście nie ma jajka? W ogóle nie jest tu potrzebne – kasza jaglana sama w sobie jest już spoista

Karo in the Kitchen
kotlety basmati z szalwia 130

liśćmi szałwii ,jajkami i startym serem. Wyrobić wszystko na jednolitą masę .Soli nie daję ,bo dla nas wystarczy to co jest w serze żółtym Rozgrzać tłuszcz na patelni ,formować kotlety i smażyć na złoty kolor. Podawać na sosie pomidorowym ,u mnie jeszcze fasolka gotowana na parze.:)) Lecznicze właściwości szałwii znane są od tysiącleci. Już starożytni Grecy i Rzymianie używali zioła

w mojej kuchni
Zupa gulaszowa 155

ziele angielskie 4-5 ziaren, liść laurowy 3-4 liście, gotowa przyprawa do  mięsa 1 czubata łyżka lub pieprz, papryka, gałka muszkatołowa... wg uznania. Po zakupie schabów na kotlety należy odkroić zbędne kawałki mięsa... i tak z 2 schabów odkroimy około 1 kg mięsa, z którego możemy po pokrojeniu w grubą kostkę zrobić gulasz. Jeżeli jednak chcemy na obiad

chleba naszego
Domowy kebab z piersi kurczaka 473

łyżkę kminu rzymskiego, łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę papryki chilli, a na koniec pieprz i sól. Marynata powinna być pikantna. Zabieramy się za mięso. Pierś kroimy wzdłuż tak jak na kotlety. Starajmy się by nie był kawałki nie miały więcej niż pół centymetra wysokości. Możemy też pierś rozbić tłuczkiem, ale to wtedy gdy mamy problemy z krojeniem. Kawałki kurczaka dodajemy

Kuchennyviral.pl
Mielone cotton balls 127

Większość z Was zna kotlety mielone. Są pod postacią tradycyjną oraz coraz częściej propagowane urozmaicenia w postaci różnych dodatków oraz form przyrządzenia tego dania. Ja dzisiaj przychodzę do Was z niesamowitą propozycją, chwaloną przez każdego, jedzoną nawet przez moją córkę, co jest wielką dla mnie pochwałą, bo to niejadek do potęgi n-tej. Potrzebujemy: 500 g mielonego mięsa z łopatki

MamaOskarka
Pieczarki duszone. 168

jest właśnie dodatek. Wyobraźcie sobie, ile zyskuje zwykły schabowy, kiedy znajdą się na nim takie duszone pieczarki? A pieczona pierś z kurczaka? Plaster karkówki z grilla? Że o kotlecie z tofu lub sera nie wspomnę? Bardzo zyskują! A jak niewielkim kosztem. Naprawdę - prościzna! ;) Składniki: 250 g pieczarek mini 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu

zadanie-gotowanie
Hamburgery 127

majonez, musztardę oraz przyprawy, wszystko razem dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki.   Mięso dokładnie wyrobić z drobno posiekaną natką pietruszki, wodą oraz solą i pieprzem.  Uformować 4 płaskie kotlety. Na rozgrzanej patelni grillowej lekko posmarowanej tłuszczem ułożyć mięso, smażyć ok. 3-4 minut z każdej strony. Po przełożeniu na drugą stronę na wierzchu ułożyć plasterek żółtego sera

Simply Food
Schab pomidorowo - kokosowy duszony z cebulą. Dieta szybka przemiana - faza III 116

mleka kokosowego 400 ml przecieru pomidorowego (u mnie domowy, z tego  przepisu ) 2 łyżki oleju kokosowego sól, pieprz słodka papryka w proszku suszone oregano Wykonanie: pokrojone kotlety rozbić pod płatem folii spożywczej. Posolić, oprószyć pieprzem i sowicie posypać oregano Odstawić na kilkanaście minut porcje mięsa obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Przełożyć do rondla. Na tej samej patelni zeszklić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałata masłowa 126

naszym domu także na bardziej wytrawnie, czyli z dodatkiem soli i pieprzu, wtedy nie dodaję cukru pudru. Za to świetnie pasuje drobno posiekany szczypior. Śmiało podaję ją wtedy do kotletów mielonych lub drobiowych. Składniki: 2 sałaty masłowe kubek 200 g śmietany 18% 6 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru lub wg uznania więcej/mniej Przygotowanie: Wyrywam delikatnie głąb sałaty

Zasmakuj Kuchni
Wegańskie spaghetti po bolońsku 163

Określając ten sos jako boloński niektórzy, a zwłaszcza osoby nie wege bardzo się oburzają, zresztą takie emocje wzbudzają też określenia typu wegańska kiełbasa, ser, kotlet, sernik itd. Określając w ten sposób wegańskie podróbki wiadomo czego się spodziewać jeżeli chodzi o smak, konsystencję, strukturę, co ułatwia znacznie życie takim wegusom jak ja, czyli taki, które przeszły na wegetarianizm czy weganizm jako

greenscarf
Fasolowe burgery z kukurydzą i papryką 121

kostkę. Pozostałą fasolę posiekać. Paprykę, kukurydzę i fasolę dodać do masy, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190stC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcje masy i formować kotlety, obtoczyć w sezamie i wyłożyć na blachę. Burgery wstawić do piekarnika, piec 20 minut (termoobieg), następnie delikatnie łopatką odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze 5-7 minut. Można podawać

Obiad gotowy
Filety z kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i serem pleśniowym 278

To danie idealnie będzie się nadawało na rodzinny obiad. Filety z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami i serem pleśniowym wbrew pozorom są bardzo szybkie w przygotowaniu i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schabowe roladki z suszoną śliwką 230

sosu olej do smażenia opcjonalnie – 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, do posypania       *** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na każdym kotlecie Układamy po 3 – 4 suszone śliwki *** *** Mięso ciasno zwijamy w ruloniki. Każdą roladkę owijamy plasterkiem wędzonego boczku *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Roladki obsmażamy z każdej strony

Blog z Apetytem
Swojska pizza - ciasto do pizzy 120

tego co lubicie). Na samą górę potrzeć ser i wstawić do rozgrzanego pieca.  Piec około 15 minut. Zajrzyj również: 1.  Piersi z kurczaka inaczej - czyli siekane kotlety 2.  Rozgrzewający krem pomidorowy z bazylią 3.  Makaron, piersi z kurczaka i szpinak

My World by Dagmara Rek
Kotlety mielone ze szpinakiem i boczkiem 155

baby 100 g wędzonego boczku (u mnie plasterki) 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka ketchupu  natka pietruszki sól pieprz 1 jajko 3 łyżki bułki tartej  + do obtoczenia kotletów olej do smażenia 1. Szpinak umyć, posiekać. Boczek pokroić w paseczki. Na suchej patelni podsmażamy boczek, następnie dodajemy  szpinak. Podsmażamy kilka minut. Studzimy. 2. Do miski dajemy mięso, wbijamy

kruche babeczki
Danie Kurczak z makaronem po japońsku na bazie Miso 177

eleganckich restauracjach.  Łączy się go z: wodorostami ( wakame soba ), smażonym serem tofu ( kitsune soba ), surowym jajkiem ( tsukimi sob a),  także tonkatsu ( tanuki soba ). Tonkatsu to gruby wieprzowy kotlet, pokrojony w kawałki wielkości jednego kęsa, opanierowany i usmażony w głębokim tłuszczu. Długi kształt makaronu dla Japończyków oznacza długie życie. Makaron udon robiony jest z kolei z pszennej mąki, jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Burgery z ciecierzycy 185

masę z kaszą, zieleniną, cebulą i marchewką. Odstawiamy na kwadrans. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy z masy 6 kotletów, które spłaszczamy tworząc burgery. Pieczemy przez około 40 minut (w połowie czasu przewracamy na drugą stronę). Ulubioną bułkę przekrawamy na pół (możemy podgrzać lub chwilkę opiec), smarujemy dipem z awokado

Moje Kuchenne Rewelacje
Mielone z ziemniakami i brokułem 186

mieszamy i formujemy kotleciki. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oliwy - poukładaj kotleciki i wstaw do piekarnika (środkowa półka) nagrzanego do 220°C na 40 min. (po 20 min obróć kotlety na drugą stronę). Ziemniaki odcedź i przełóż do kolejnego naczynia żaroodpornego - posyp tymiankiem i słodką lub ostrą papryką - wsadź do piekarnika w momencie obracania kotlecików. Po 5-10 min (od włożenia

Alutka-Gotuje
Schab z grzybami w sosie pomidorowym 397

Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać obgotowane grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i chwilę smażyć. Przełożyć do obsmażonych kotletów, wlać bulion i koncentrat do zup. Doprawić i dusić około godziny, wlewając pod koniec śmietankę. Kiedy sos uzyska odpowiednią gęstość można podawać np z ziemniakami lub kaszą. Smacznego :) Przepis bierze

https:KKuchniaMniam
Kurczak w boczku nadziewany suszonymi pomidorami 193

Kurczak zawijany w boczek to doskonała alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka. W połączeniu z farszem z oliwek, suszonych pomidorów i pestek dyni mięso nabiera niesamowitego smaku. Kurczak w boczku doskonale smakuje z domowymi frytkami z piekarnika . Zarówno frytki, jak i kurczaka, możemy przygotować w piekarniku w tym samym czasie. 1 podwójna pierś kurczaka ok 250 g boczku (surowego

Dieta bez mleka
Postne kotleciki z warzyw z odpadów po soku 289

pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Cebulę i czosnek zesmażyć na 2 łyżkach wody. Przełożyć do miski, dodać odpady po soku, passatę, marchewką, dodać przyprawy, dokładnie wyrobić, tak jak kotlety mielone. Formować kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczać. Układać na blaszce. Piec 45 min w 200 st. Wyjąć z piekarnika, podawać ze świeżymi warzywami. Smacznego

moj przepis na
Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 197

wekuję w słoiku żeby wykorzystać potem w tygodniu do innej zupy, curry czy innego dania. Z mięsa ( jak jest) robię zawsze pastę do kanapek a warzywa przerabiam albo na kotlety , albo na pasztet ( z przepisu jadłonomi) albo na sałatkę dodając to co zalega w lodówce. Jeden gar zupy a jedzenia na pół tygodnia:) W poprzedni weekend ugotowałam wywar na udkach

Cooking for Emily
Dyniowe pappardelle z boczkiem 149

wszamam na kolację :D ale o dziwo! Zjadł i powiedział że mu smakowało. Zaskoczył mnie zupełnie, bo on raczej z tych, co to wyżyliby na kotletach. Ale zaskoczył pozytywnie! I nic w zamian nie chciał 😜 Składniki dla 2-3 osób   Pappardelle: 300g mąki + do podsypywania 100g puree z dyni ½ łyżeczki soli 1 jajko Sos: 200g wędzonego boczku lub chudego

Kuchnia w czekoladzie
Burgery (kotlety) z czerwonej fasoli i ryżu 211

smaku. Wystarczy je podać w bułkach lub z ulubioną surówką. Do burgerów z fasoli polecam także pikantny sos pomidorowy lub meksykańską salsę . Inspiracja: Jadłonomia Składniki na 9 -12 kotletów w zależności od wielkości: 2 puszki czerwonej fasoli 2 torebki ugotowanego i przestudzonego ryżu 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki lub słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Fabryka pomysłów
Surówka z pora 117

odgrywają warzywa, sałatki, surówki i inne dodatki z ogródka lub bazarku.      Teraz na talerzu dominują warzywa, czyli surówka obowiązkowo. Bez względu czy są to pieczone kartofle, kotlety z jakiejś kaszy, czy też coraz rzadziej pojawiające się mięso, zawsze musi być duża ilość surówki. Węglowodany i białka są bardzo potrzebne, jednak główną rolę w napędzaniu naszego organizmu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ 152

Pyszne mielone kotleciki z dodatkiem cukinii.Te kotlety wychodzą soczyste i moim zdaniem są lepsze od tych tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI 600g mięsa mielonego najlepiej z łopatki 1 jajko 2 łyżki kaszki manny 1 średnia cukinia bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia WYKONANIE Cukinię dobrze myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.Przekładamy na sitko solimy

Mała w garnku miesza
Uda kurczaka pieczone na kapuście 1120

Codziennie stoimy przed wyborem co zrobić dobrego na obiad gdy zwykłe kotlety się przejadły. Polecam udka w musztardowej marynacie pieczone na słodkiej świeżej kapuście która pod wpływem soków z mięsa jest pyszna i służy za jarzynkę, doskonała propozycja zarówno na świąteczny jak i codzienny obiad. Tak przygotowane mięso z kurczaka kusi wyglądem i jest banalnie proste do przygotowania. Składniki

Wanilia i Kardamon
Dietetyczne mielone 118

zawierają najwięcej błonnika wśród otrębów; - czosnek przekładamy przez praskę - dodajemy do mięsa, a cebulę należy zetrzeć na tarce na drobniutkich oczkach - również dodajemy ją do mięsa; - z mięsa formujemy kotlety o okrągłym kształcie średniej wielkości - smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie - każdą stronę mielonych na średnim ogniu tak, aż się zarumienią; - ze względu na to, że mielone nie smażone

MintTaste
Kapusta na ciepło z rydzami 152

Bardzo uniwersalny przepis na kapustę na ciepło z rydzami. - Można ją jeść jako samodzielne danie - Użyć jako farszu na domowe pierogi - Podawać do obiadu np. do kotletów schabowych Rydze można zamrozić jesienią i wykorzystać do tego dania w dowolnym monnecie.. nawet do zrobienia kapusty na Wigilię, czy też do Świątecznych pierogów. Rydze można zastąpić również innymi grzybami leśnymi

AniaGotuje.pl
Bajeczne kotlety jajeczne 160

Dzisiaj mieliśmy ochotę na coś lekkiego. Wybór padł na kotlety jajeczne, które każdy z nas lubi. Do tego pyszna lekka surówka z cukinii i nie trzeba nam nic innego. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Filet z kurczaka w sosie jogurtowo- koperkowym zapiekany pod pierzynką z sera 161

jednym daniu. Składniki : podwójna pierś w kurczaka jogurt naturalny / śmietana 18% 4 ząbki czosnku pęczek koperku sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : Filet umyłam i pokroiłam w małe kotlety. Oprószyłam je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam kotleciki na rumiano. Na drugiej patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam zmiażdżone ząbki czosnku. Następnie dodałam jogurt/ śmietanę oraz koperek. Posoliłam

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Chrupiące kopytka z papryką 291

wody, polane sosem lub gulaszem z dodatkiem surówki. Także odsmażone, szczególnie na chrupko i podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli

Zasmakuj Kuchni
TORT PRALINOWY 203

obchodzi swoje 1 urodziny :-) Czas szybko leci....za nami 366 dni i prawie 250 przepisów. A oto 3 najpopularniejsze przepisy tego roku: 1) CYTRYNÓWKA 2) STROGONOW DROBIOWY 3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM Z tej okazji mam dla Was przepis mojego autorstwa na Tort Pralinowy o smaku orzechowym. Kakaowe ciasto biszkoptowe przełożone pralinową, orzechową masą i orzechowo-kokosową bezą w środku

Kuchnia MagdaLeny
Roladka z brzoskwinią z puree i karmelizowanymi marchewkami 139

wrzucić marchewki, smażyć chwilę z każdej strony, dodać cukier i miód i karmelizować jeszcze ok 5 minut. Pierś z kurczaka podzielić na dwie pojedyncze, każdą ubić tłuczkiem na cienkie kotlety i przyprawić każdą stronę solą i pieprzem, przełożyć ostrożnie na folię spożywczą, na mięso rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i mozarellę. Zawinąć szczelnie folią spożywczą w cukierka. Gotować we wrzącej

Trufelkowo
Roladki z karkówki z kapustą w sosie grzybowym 214

cebula ok 200 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki) 1 słoik ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 1/3 szklanki przecieru pomidorowego sól i pieprz czarny mielony Plastry karkówki rozbić tłuczkiem jak na kotlety, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i zeszklić cebulę. Dodać kapustę, liścia laurowego i ziele angielskie. Zalać wodą i dusić

https:KKuchniaMniam
Schab w sosie cebulowym 175

kości mąka 2 spore cebule szklanka bulionu ok 100 ml śmietany 30% 2 łyżki sosu sojowego kurkuma, sol, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Schab kroimy na plastry jak na kotlety, oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Mięso smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy cebule pokrojone w piórka i smażymy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie

e-PrzepisyKulinarne
Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym 314

idealny pomysł na codzienny, pożywny i pyszny obiad.  Sos pomidorowy idealnie komponuje si ę z mięsem t worząc ciekawe i smaczn e danie oraz nową odsłonę klasycznych kotletów mielonych . Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko  bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku

Słodka Strona
Kociołek warzywny z mięsem mielonym 146

Namieliłam ostatnio mięsa. Zrobiłam kotlety i zaczęłam swoją przygodę z szynkowarem o czym niebawem napiszę. Zostało mi trochę zmielonej łopatki i szynki więc trzeba było to wykorzystać. Do mięsa dorzuciłam sporo warzyw i tak powstał mi taki pyszny kociołek. Danie można sobie dowolne zmodyfikować, można dodać dowolne warzywa i doprawić ulubionymi przyprawami. Konsystencję dania można sobie regulować ilością wody

Monia miesza i gotuje
KOTLETY MIĘSNO RYŻOWE Z KAPUSTĄ KISZONĄ W PIKANTNEJ PANIERCE 98

Danie "Coś z z niczego"-szybkie ,smaczne i z tego co w lodówce znajdziemy. Całość może by była pospolita,ale cały efekt i smak w tych kotletach to pikantna bułka tarta. Mielone są bardzo pikantne,lekko kwaśne i dobre do piwa.Bułka tarta o której  mówimy jest sypka ,bardzo pikantna(ma dodatek ostrej papryki czerwonej) i cudownie się uzupełnia

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sposób na "vege burgera" 145

gotowe burgery we włoskim stylu Hilcona 2 bułki do burgerów liście sałaty lub botwinka pomidor papryka czerwona cebula ogórki korniszony  dowolny sos lub ketchup Przygotowanie burgerów: Gotowe kotlety warzywne odgrzać na suchej patelni. Podgrzewać na małym ogniu, po około 3 minuty z każdej strony. Bułki przekroić na pół. Połówki bułek położyć na suchej patelni i lekko zrumienić. Na połówce

kolorowotorcikowo
Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym 292

kurkumą to nasza propozycja na pyszny, a jednocześnie łatwy i błyskawiczny obiad. Kurkumę dodaję też podczas gotowania kalafiora, aby nadać mu ładny żółty kolor, ostatnio podawałam żółty kalafior do kotletów drobiowych z marchewką. Polecam też inne nasze pomysły na klopsiki: Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym Wieprzowe Klopsiki w sosie koperkowym Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Klopsiki w pikantnym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki ryżowo-grzybowe z sosem grzybowym 270

oraz rozbełtanymi jajkami (początkowo radzę dodać 2 jajka, a gdyby masa nie chciała się dobrze lepić dodać jeszcze jedno jajo). Doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy koperkiem. Dokładnie mieszamy. Formujemy owalne kotlety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto. Cebulę drobno siekamy. W dużym rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Chwilę smażymy

Smaki Na Talerzu
Smażone sowy w zalewie octowej 190

głębokiego talerza, przyprawić je solą oraz pieprzem i roztrzepać. Kapelusze obtoczyć w jajku, a następnie bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. W międzyczasie, cebulę obrać i pokroić w piórka. Do garnuszka wlać wodę, zagotować ją i obgotować pokrojoną cebulę (gotować kilka minut). Odcedzić

Ugotować
Duszona Karkówka z Cebulą 363

liście laurowe 4 ziela angielskie kilka kuleczek pieprzu olej do smażenia 2 łyżki mąki na zasmażkę  Duszona Karkówka z Cebulą - Sposób przygotowania: Karkówkę porcjujemy na ok. 1-cm. kotlety. Następnie wcieramy w każdy kawałek mięsa sporą ilość słodkiej papryki oraz po szczypcie pieprzu cayenne, pieprzu czarnego oraz soli. Karkówkę smażymy do mocnego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju. Na osobnej

Słodka Strona
Pikantna ciecierzyca ze szpinakiem 102

Obiad ten plątał się za mną już długi czas. Aż koniec końców sąsiad uraczył mnie cukinią-gigant. A ile można jeść kotlety z cukinii? ;-) Wyszperałam więc przepis ponownie z czeluści sterty innych, równie smacznych propozycji. Dokładniej - pochodzi z gazetki 'Przyślij przepis' (jak się okazało - nadesłany przez Pannę Malwinę ), w której to coraz częściej znajduję coś dla siebie. Składniki

Zielona Kuchnia
Jak przygotować puree z dyni ? 150

mega ciekawym warzywem. Zawiera dużo cennych dla organizmu składników.  Można z niej komponować dania obiadowe np. orientalne i rozgrzewające zupy krem z dyni, sałatki, widziałam również przepisy na kotlety z nią w roli głównej. Można też po prostu zrobić ciasto, właśnie takie jak prezentuję w tym przepisie <klik>. Jak zabrać się do takiego puree ? To bardzo proste

Justa próbuje gotować
Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym z mascarpone 115

pokrojone w plasterki czarne oliwki i posiekane listki bazylii. Dodaję sól, pieprz. Zdejmuję z ognia. Dodaję serek mascarpone – mieszam. Filet z kurczaka oczyszczam, kroję każdego fileta na 2 kotlety, czasami 3. Solę, pieprzę, posypuję czerwoną papryką słodką. Rozsmarowuję przyprawy na filecie. Smażę fileta na rozgrzanym oleju. Usmażonego fileta układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam sosem pomidorowym. Układam kilka plastrów pomidora

MojaQchnia.pl
Surówka z kapusty 136

Najprostsza, najsmaczniejsza surówka z kapusty. Świetny dodatek do obiadu i kanapek. Podałam ją z ziemniakami i kotletem schabowym. Pyszny obiad. Na blogu znajdziecie również inne pomysły i przepisy na surówki. Szczególnie polecam surówkę z kapusty pekińskiej z ananasem . A jakie Wy lubicie surówki do obiadu? Życzę smacznego! Składniki 1 mała główka białej kapusty 1 średnia marchewka 1 czerwona cebula

O kuchni z uczuciem
Papryka faszerowana mięsem mielonym z kukurydzą i fasolą 190

uroczysty obiad. Niecodzienna forma podania ( no bo raczej nie serwuje się takich dań często ) może nawet skusić do spróbowania naszych milusińskich.   Jest to też świetna odskocznia od tradycyjnego kotleta mielonego czy kolejnej zapiekanki. Składniki - 8 średnich czerwonych papryk - puszka kukurydzy - 2 puszki czerwonej fasoli - 500 g mielonego mięsa wieprzowego     o niskiej zawartości tłuszczu - mały słoiczek koncentratu

Świat Smaku
Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni 135

ponieważ posiada ona powłokę „non-stick” – to największa zaleta produktów marki – smażenie jest przyjemnością, można zapomnieć o przywierającej na patelni panierce czy „rozlecianych” kotletach. Dodatkowo nieprzywierająca powłoka ma, aż 5 warstw i jest odporna na wszelkie zarysowania. Patelnia bardzo długo zachowuje ciepło oraz równomiernie się nagrzewa, dzięki czemu produkty są wysmażone dokładnie z każdej

Kuchnia Bazylii
WEGAŃSKIE SZNYCLE Z KAPUSTY 184

mniej kaloryczny, wolny od DNA niewolników, czyt. zwierząt, pyszny SZNYCEL! Przygotowałam do niego dużą porcję surówki z kapusty i tym sposobem powstało niezwykle smaczne, bardzo kapuściane danie obiadowe. Kotlety ładnie się formują, dobrze smażą, jeszcze łatwiej pieką, pięknie pachną i smakują. Kocham dietę roślinną za takie właśnie dobrodziejstwa!  Składniki na 12 sztuk: 1/2 główki kapusty, 2 kromki chleba

Jeść, by żyć w zdrowiu
Klopsy z bobem i cytryną 123

pupety włożyć do dużej miski. Dodać 3/4 łyżeczki soli, dużo czarnego pieprzu, najlepiej młotkowanego i wymieszać dobrze rękami. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyć, aż się zrumienią. Usmażone kotlety zdjąć z patelni i wytrzeć ją do czysta. Bób zblanszować przez 2 minuty w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i zahartować pod zimna wodą. Połową bobu obrać z łupinek

Pieguskowa Kuchnia
Schab zapiekany z cukinią, pomidorkami i kozim serem 172

Składniki na trzy porcje: 6 cienkich kotletów schabowych 1/2 młodej cukinii 3 pomidory śliwkowe kawałek twardego sera koziego 3 gałązki świeżego tymianku lub majeranku sól, słodka papryka, pieprz, ziarna kminku, tymianek, oregano, suszony czosnek Schab umyć, osuszyć. Cienko rozbić tłuczkiem. Posypać z obu stron solą, pieprzem, papryką, suszonym czosnkiem i ziołami. Obsmażyć z obu stron na oleju. Trzy plastry ułożyć

Czerwień i błękit
Grillowana pierś z kurczaka w jogurcie greckim 124

błon, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jogurt grecki mieszamy z solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Oczywiście możemy użyć innej przyprawy, którą lubimy. Nasze mięso dzielimy na grubsze kotlety i już go nie rozbijamy. Pierś z kurczaka obtaczamy w przygotowanym jogurcie greckim z przyprawami i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Grillujemy na patelni natłuszczonej oliwą z oliwek za pomocą

Programista w kuchni
Pierś z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem 138

Choć zazwyczaj staram się jeść dosyć zdrowo to czasem nachodzi mnie chęć na nieco inny klimat. Tym razem postanowiłem przygotować danie, które można spotkać praktycznie w

Programista w kuchni
Pikantna sałatka ogórkowa 250

wszystkie składniki sosu. Ogórki myjemy pod bieżącą wodą, żeby wypłukać nadmiar soli. Odciskamy wodę, polewamy sosem i całość mieszamy. Podajemy np. jako sałatkę do obiadu – super pasuje do kotletów . Moja droga Teściowa – wielbicielka tej sałatki – bardzo ją lubi z samym chlebkiem. Tak też można Praktyczna uwaga: Sałatka jest dość czosnkowa w smaku i zalecam dostosowanie ilości ząbków

Lamarida.pl
Jajka z fasolą mung, marchewką baby i duszonym dorszem 134

Pyszna, zdrowa wczesna kolacja.Brakuje Ci sił,energii, znudzony kotletem, makaronem, pizzą? Sięgnijcie po fasolę mung! Choć ma maleńkie, zwykle ciemnozielone nasionka, bywa nazywana „złotą fasolką”. Nic dziwnego – potrafi odtruć i odnowić organizm człowieka. Jest nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Oczyszcza organizm, niweluje skutki stresu, wspomaga serce i działa antyrakowo. Fasola mung to super pokarm, marchewkę kochają moje dzieci, dorsz

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z bulgurem, cukinią i grillowanym halloumi 133

kasz, takich jak quinoa, amarantus, kasza gryczana, bulgur czy jaglana. Monini przygotowało 4 pyszne mieszanki, które mogą stanowić świetną bazę dla wielu codziennych, zdrowych posiłków - sałatek, kaszotto, wegetariańskich kotletów czy faszerowanych warzyw. Najważniejszą dla mnie zaletą tego produktu jest szybkość i prostota jego przygotowania. Kasz nie trzeba płukać, prażyć czy odmierzać. Gotujemy je w osolonej wodzie jedynie 10 minut! :) Ponieważ

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegański smalec 117

pyszniutki, jakby właśnie przyrządzony. U nas ta metoda świetnie się sprawdza! Przyprawy ze smażenia cebulki nie wyrzucamy! – świetnie przydadzą się np. do podsmażenia cebuli i marchewki potrzebnej do kotletów sojowych . Smacznego! *Przepis zainspirowany Jadłonomią . Artykuł Wegański smalec pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Deser owocowy ze słonecznikową śmietanką, Gdańsk 149

przed podaniem. Fotorelacja z Gdańska murale na ścianach bloków (Zaspa) w Hewelianum , ciekawie i interaktywnie, zdecydowanie warto odwiedzić starówka Awokado (wegańskie bistro), smaczne jedzenie, też na wynos ogórkowa (kiszone) kotlet meksykański, majonez, pure, surówka red velvet , trochę mdłe, wygląda lepiej Europejskie Centrum Solidarności, zdecydowanie warto odwiedzić, dużo ciekawych informacji, nawet dla osób nieinteresujących się historią, bardzo interaktywnie i nowocześnie Sunflower

Qlinarnie i Qlinarnie
Surówka z kalafiora z zielonym groszkiem i koperkiem 368

Czasami zapiekam kalafiora z mięsem i to już jest danie dla kilu głodnych osób. Kalafior jest też często składnikiem moich letnich zup jarzynowych. Robię z niego nawet placki i kotlety. To bardzo wdzięczny kwiat, a ja kocham kwiaty! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Frytki z piekarnika – jak zrobić pieczone frytki? 1804

Frytki z piekarnika są doskonałe jako oddzielne danie, ale także sprawdzą się w roli dodatku do mięs, np. nóżek z kurczaka czy kotletów z kurczaka . Kiedy już przygotowuję frytki, preferuję domowe, samodzielnie zrobione. Nie wybieram mrożonek, które niestety nie mają już takiego smaku i często zrobione są z masy ziemniaczanej, a po usmażeniu są nasiąknięte tłuszczem. Frytki restauracyjne raczej też

Kuchnia Bazylii
Roladki z mięsa mielonego z kokosową nutą 144

mielona Mąka Olej Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dzielimy na cztery części. Każdą z części wykładamy na folię ( również nią przykrywamy ) i rozwałkowujemy na cienkiego, płaskiego kotleta. Zdejmujemy folię i na jednym z końców układamy posolone i blanszowane warzywa. Zwijamy w rulon i zabezpieczamy brzegi ( podwijamy ). Obtaczamy w mące. Roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony

Smaki Ewy
Kotlety mielone z pieczarkami 151

cebulą, całość zamieszać i dodać tyle suchej kaszy manny i dodać tyle łyżek zimnej wody, aż masa będzie zwarta i nie będzie się rozpadać. 3. Z masy formować małe kotlety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Co z tym bobem? Czyli nie tylko dla wegan 122

Mamo, co zrobisz z tym bobem? Ja najchętniej ugotowałabym go w osolonej wodzie, ale moi kochani na pewno chcieliby coś bardziej skomplikowanego. Wymyśliłam więc kotlety. Wyszły nadzwyczaj smaczne i miały piękny zielony kolor. Fajna sprawa dla wegan. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Koreańska sałatka z ogórków 188

odciskamy ogórki, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Polewamy je sosem i całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki, podajemy schłodzoną. Ta sałatka ogórkowa świetnie pasuje do koreańskich naleśników , seleryby czy kotletów sojowych . Smacznego! * Przepis pochodzi stąd .   Artykuł Koreańska sałatka z ogórków pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Młoda kapusta zasmażana 169

razie potrzeby cukrem i sokiem z cytryny - kapusta powinna być lekko słodko-kwaśna. Pod sam koniec gotowania dodać koperek, wymieszać i podawać. Młoda kapusta świetnie komponuje się np. z kotletem schabowym ale także z knedlami z truskakami!  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego 225

kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa razem z bułką, rozgniecionym czosnkiem i jajkami. Przecieru pomidorowego odlać 1/3 szklanki, a resztę wlać do mięsa. Wyrobić wszystko jak na kotlety mielone. Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć kapustę. Po paru minutach odkładać liście, które zmiękną. Formę do pieczenia 25 x35 nasmarować olejem rzepakowym. Rozłożyć równomiernie

https:KKuchniaMniam
Sałatka z grillowanym ananasem i kurczakiem 223

mała czerwona cebula mieszanka sałat z roszponką duża garść rukoli 2 łyżki oliwy przyprawa do gyrosa cynamon PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy, wycinamy błonki i kroimy wzdłuż na cieńsze kotlety. Doprawiamy obficie przyprawą do gyrosa i skrapiamy połową oliwy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.  Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek, kroimy na duże kawałki i grillujemy po kilka minut z każdej

Moje Kuchenne Rewelacje
,,Serowa rolada z kurczakiem i pieczarkami’’ 7136

papierem do pieczenia (25x35cm). Masę pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu odstawiamy do przestudzenia, następnie zdejmujemy papier. Farsz: piersi rozcinamy w dłuż i rozbijamy jak na kotlety, oprószamy solą, pieprzem i papryką, odkładamy. Cebulę i pieczarki kroimy w małą kostkę. Cebulę podsmażamy, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do odparowania wody. Dodajemy trzy łyżki gotowego farszu

Podróż w kulinaria
Cukinia z bardzo aromatycznym, mięsnym farszem 150

miski, dodajemy sos worcester,  musztardę, paprykę wędzoną, chili, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy mięso ręką. Powinno mieć konsystencję rzadszą niż mięso na kotlety mielone.  Uprzednio przygotowane cukinie wycieramy ręcznikiem papierowym z wody, która z kich wyszła pod wpływem soli. Następnie łyżeczką nakładamy farsz. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni

Cook&Love
BURACZKI ZASMAŻANE, SMAŻONE Z CEBULKĄ 201

Buraczki smażone z cebulką to ulubiony dodatek do obiadu mojej rodzinki. Ciepłe buraczki świetnie sprawdzają się zarówno do mielonych, do kotletów, karkówki, jak i do kurczaka, gulaszy, dosłownie do wszystkiego. Najczęściej podsmażałam je na oleju kokosowym bezzapachowym,  na końcu dodając oliwę z oliwek. Odkąd przetestowałam do nich masło klarowane, nie wyobrażam sobie innych dodatków. Masło klarowane nadaje im super

Smaczne Zdrowe
Gofry z ciecierzycy 180

miski- jeśli używamy blendera ręcznego, dodajemy jajka, czosnek, sok z limonki, sól oraz pieprz. Miksujemy. Do masy na końcu dodajemy mąkę oraz posiekany szczypior. Mieszamy, formujemy podłużne, grubsze „kotlety” i układamy na rozgrzanej, posmarowanej delikatnie olejem gofrownicy. Dociskamy i pieczemy ok 8 minut. Ciepłe (i tylko ciepłe, zimne zdecydowanie mniej smakują ;) ) podajemy z sosem zrobionym z jogurtu z dodatkiem sosu

Kuchnia w czekoladzie
Kotlety z dyni i kaszy gryczanej 232

dobrze wyrabiamy ( jeśli masa jest zbyt luźna to możemy dodać jeszcze trochę mąki, dlatego warto jest aby dynię dobrze wycisnąć zanim dodamy do kaszy). Z tak przygotowanej masy kształtujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z dwóch stron na rumiany kolor. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa fasolowa z suszonymi śliwkami, Co ciekawego w Kauflandzie + ceny 162

tost i świeże pomidory - dania gotowe: lasagne, spaghetti (tych 2 akurat nie próbowałam), wegetariańskie sznycle: dla mnie za słone, jeśli macie wyższą tolerancję na sól, kupujcie śmiało - "klasyka wegetariańska": kotlety sojowe, racuchy, pure ziemniaczane - mleko bez laktozy Inspiracja na posta od Lindy, wegetarianki z kilkunastoletnim stażem:). White bean soup with dried plums And today my version of the unpopular white

Qlinarnie i Qlinarnie
KOTLETY SCHABOWE Z PIECZARKAMI 97

Kotlet schabowy z przyprawami: curry, papryka słodka i ostra, majeranek, sól. Pieczarki smażone na maśle z solą, świeżo mielonym pieprzem i natką. Sałata ze śmietaną, rzodkiewką i szczypiorkiem

JejKuchnia
Sos pieczarkowy 816

Jeden z moich ulubionych sosów. Idealnie sprawdza się do różnego rodzaju mięs, klusek śląskich czy kotletów ryżowych. Fajnie smakuje też z makaronem. Przepis bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. ok 400-500 g pieczarek 1 duża cebula 1-1,5 szkl. śmietanki 30% 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie kilka kropel przyprawy w płynie około

Smaki Na Talerzu
Zupa z soczewicy, z imbirem i cytryną czyli Zupowy Wtorek odc.89 165

mniej jadałam mięsa tym bardziej doceniałam strączki, a od kiedy przestałam je całkiem jeść w strączkach wręcz się zakochałam.  Strączki gotuję, robię z nich kotlety i prowadzę o nich warsztaty np. w piątek w jednej ze szkół podstawowych :) Dzisiaj mam dla Was wspaniałą zupę z czerwonej soczewicy. Jest prosta w przygotowaniu, pełna smaku, imbirowa, zaskakuje obecnością cytryny. Przepis pochodzi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kremowe placki z batatów 129

Koniec z odgrzewanymi kotletami 😉 Wszem i wobec witam Was po dłuższej przerwie. Z początku niezamierzonej, potem z premedytacją zarządzonej. Można powiedzieć, że wzięłam sobie L4, przynajmniej od bloga 😉 Ale to nie znaczy

gotować!
Pulpety rybne w sosie szczypiorkowym 114

Pulpety rybne w sosie szczypiorkowym to propozycja na podanie ryby tym, którzy za rybą nie przepadają. Według autora książki „Ryby w codziennym żywieniu” Pana

Magiczny Garnek
Sos aksamitny pomidorowy 105

sosu pomidorowego, bardzo aksamitnego. Sos ten pasuje do kurczaka i schabu, do roladek i faszerowanego mięsa, a także do kalafiora i jarskich kotletów. Składniki: • puszka pomidorów bez skóry lub 0,5 kg świeżych, mięsistych • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 serki topione śmietankowe po 100 g • szczypta suszonego oregano i bazylii

To co kocham
Wytrawny ryż z oliwkami, suszonymi pomidorami i indykiem 179

temu zrobiłam podobne danie, ale bez mięsa. Dzisiaj pozmieniałam trochę składniki i dodałam indyka.  Składniki: 3 kotlety z indyka 150 gramów (1 wreczek) ryżu 1 cebulka z dymką 4 suszone pomidory ok. 20-25 szt. oliwek zielonych (u mnie nadziewane pastą paprykową) 1 garść świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 500 ml wywaru warzywnego (może być drobiowy) oliwa z oliwek

Szczęśliwa kuchnia
Zupa krem z jarmużu - wegańska :) 113

paru lat moją działkę porasta dorodny, piękny jarmuż (dzięki Ci Mamo :D). Jego zielone liście wykorzystuję do przygotowywania koktajli, kotletów czy warzywnych mieszanek. I nawet nie pomyślałam wcześniej o zrobieniu z jego udziałem zupy. W tym roku postanowiłam to zmienić i przyrządzić kremową, rozgrzewającą zupę krem. I choć kolor, podobny do zgniłej zieleni może nie wygląda dla wszystkich apetycznie

Zdrowie na języku :P
Jak zrobić masło klarowane? 172

włożyć do lodówki, aby całkowicie zastygło (u mnie na noc) Po zastygnięciu, przebić skorupę masła i odlać wodę, która zgromadziła się w środku Tyle :) Masło nadaje się do smażenia kotletów, ryb, duszenia warzyw i naprawdę wszystkiego innego.  Poza tym jest świetne również do wypieków lub do nasmarowania foremki gdy piecz emy ciasto.  Potrawy ładnie pachną, nie przypalają się

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak w warzywach Julienne z syropem miodowo-winnym z granatową marchwią 142

ViolaPasssion Znów zrobiłam coś z niczego ,szukając inspiracji z zapasem Indyjskich przypraw zamiast kotleta z piersi kurczaka  zrobiło się wspaniałe lekkie i zdrowe danie . Składniki:6 osób 0,8 kg piersi z kurczaka 2 marchewki 1 seler naciowy 1 cukinia 3 łyżki miodu płynnego 1/2 szczypioru 1 garść kukurydzy 1 garść kiełków bambusa (możemy nie dodawać) 6-7 łyżek

Viola cooks with passion
Puree-Tłuczone ziemniaki z pieczoną dynią, szpinakiem, serem kozim i chrupiące pestki dyni - Stamppot met pompoen 179

grupce przyjaciól do "tłuczonych" ziemniaków podać lampkę białego wina. Takie wzbogacone puree więc może to być jednogarnkowym gotowym daniem, ale może być też dodatkiem do sztuki mięsa czy kotleta, ryby czy czegokolwiek innego. Jest to już moja kolejna propozycja na ziemniaczane puree z dodatkami, tudzież tłuczone ziemniaki. Takie ziemniaki z wieloma dodatkami pochodzą z holenderskiej kuchni i nazywane są Stamppot

Sztuka gotowania w/g Samiry
mielony wieprzowo-wołowy na obiad... 181

odciśniętą z mleka, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę średnią cebulę, śmietanę gęstą 18%, koperek posiekany i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę formować z 3 cm grubości okrągłe kotlety, smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym smalcu, następnie pod przykryciem na małym ogniu dusić z 5 minut SAŁATA: liście sałaty porwać na strzępy, wlać jogurt 200 ml wymieszany

W Mojej Kuchni Lubię
Frykadelki serowe 129

Mieliśmy chęć na kotlety mielone, takie zwyczajne, z pyrami i buraczkami. Jednak "wspaniała" pogoda zniechęciła nas wyściubienia nosa spoza chawiry. Postanowiliśmy więc sporządzić coś, co pod ręką mieliśmy. Składniki 1 cebula 6 łyżkek oleju rzepakowego 250 g chudego twarogu 1 jajko 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 4 łyżki bułki tartej mielona czerwona papryka sól, pieprz   Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen
Roladki schabowe po wiejsku 449

słupki. Plastry schabu rozbijamy cienko starając się uzyskać kształt najbardziej zbliżony do prostokąta. Na połowie każdego plastra kładziemy plaster sera, boczku oraz po 3-4 słupki kiełbasy i ogórka. Kotlety zwijamy w ciasne roladki, aby nadzienie nie uciekło. Obtaczamy w jajku roztrzepanym z dodatkiem soli i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkim ogniu na rumiano z każdej strony. Podajemy

Na Ciasteczkowych Papierach
KLUCHY Z MAJERANKIEM 176

Takie pyszne kluski możemy podawać z różnymi mięsami,kotletami i tak jak u mnie z samą smażoną cebulką.   0.5 kg.ugotowanych ziemniaków 1 żółtko 100 g.mąki bułka tarta 1-2 łyżki majeranku 1 łyżka masła sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia mięsa.Dodajemy żółtko i mąkę,roztarty majeranek,1-2 łyżki bułki tartej  i sól do smaku.Zagniatamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Roladki z piersi kurczaka gotowane w folii 181

piersi z kurczaka 1 kostka twarogu półtłustego 150g. suszonej żurawiny szczypta pieprzu folia spożywcza Żurawinę dokładnie wymieszać z twarogiem. Z oczyszczonego mięsa przygotować 4 "kotlety" dość cienko rozklepane (ale nie mogą być poszarpane).  Mięso delikatnie oprószyć pieprzem. Twaróg podzielić na 4 części. Nakładać twaróg na mięso i zwijać delikatnie i szczelnie tak jak krokiety. Na koniec zawinąć wielokrotnie

Lubię to gotuję
Sos koperkowy na gorąco 240

koperkowy podawany na gorąco jest niezastąpionym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ale ja bardzo lubię go również jako dodatek do kotletów warzywnych, albo ryżu z warzywami. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 500 ml zimnego bulionu (może być z kostki) 1 pęczek posiekanego koperku 150 ml śmietany (18%) szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka

Trzeci talerz
Sałatka Cezar 288

postanowiłem zrobić swoją wersję bazując na dwóch podstawowych składnikach – sałacie i parmezanie. A ponieważ na zewnątrz coraz cieplej i czasami chciałoby się zjeść coś lekkiego i innego niż kotlet czy inne smażone lub gotowane danie, dlatego ta propozycja jest idealna na lekką ale pożywną kolację. Składniki (na dwie osoby): Mix sałat 2 jajka 200g fileta z kurczaka Kilka pomidorków

Jacob Tastes
buraczki zasmażane 115

takie buraczki robię niezwykle rzadko. Czy to znaczy, że za nimi nie przepadam? Wręcz przeciwnie! Uwielbiam je. Są przepyszne, jako dodatek do obiadu! Wraz z tłuczonymi ziemniakami i kotletem mielonym stanowią cudowne wspomnienie ulubionego obiadu z dzieciństwa... Czemu więc tak rzadko? Powód jest prosty - nie chce mi się z nimi "babrać" pół dnia prawie... Choć nie wymagają dużego nakładu pracy

6niebo
Mielone z indyka w szynce szwarcwaldzkiej z porem i niespodzianką 143

dochodziło równomiernie do szynki. Tak przygotowane mielone wkładamy na patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy po 4-5 min z każdej strony. Czas zależy od wielkości i grubości naszych kotletów. Na samym końcu posypujemy parmezanem lub innym serem. Podajemy np z brokułami z serem bałkańskim z tego przepisu

Piekielna Kuchnia Pati
Kotleciki z mięsem i kalafiorem 114

mięso, kalafior, żółtka, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy pianę z białek i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Z masy formujemy niewielkie kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy ok 45 min w temp

e-PrzepisyKulinarne
Potrawka z kurczaka 151

Potrawka z kurczaka to danie, które robię od czasu do czasu z mięsa rosołowego. Podawałam już kilka sposobów na wykorzystanie kurczaka z rosołu Kotlety  , krokiety  czy zapiekanka  . Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję. Mało fotogeniczne danie, ale bardzo smaczne. Potrawkę możecie podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Zapraszam na smaczny obiadek. Składniki mięso z kurczaka ugotowanego

O kuchni z uczuciem
JAGLANKA Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI 146

ostatnich kotletach z kaszą jaglaną w roli głównej, mam dla Was kolejną propozycję na wykorzystanie tej niezwykle wartościowej kaszy. Dziś zapraszam Was na super śniadanie - jaglankę z karmelizowanymi bananami :) Przepyszna, rozgrzewająca porcja postawi Was o poranku na nogi i dostarczy energii na długo. Jaglanki w tej wersji w ogóle nie słodzę, ponieważ cukier zawarty jest już w karmelu i według

Słodko-Słony Świat Ilony
Potrawy na Sylwestra 213

indyka na ogórku Sałatka Olivier Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego Chrupiąca sałatka z black pudding Szaszłyki wieprzowe po tajsku   Kebab drobiowy Lahmacun Dolma - papryka faszerowana Strogonow z wieprzowiny Kotlet schabowy "Cygan" Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami Cukinia faszerowana mięsem Rybne: Kulki z tuńczyka na ananasie Rafaelo z wędzonego łososia Sałatka z awokado i tuńczyka podana

Codzienne Gotowanie
Oszukane Gołąbki w sosie pomidorowym- bez zawijania 137

wraz z cebulą zmielić, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać poszatkowaną kapustę, ryż, kaszę mannę oraz wbić jajko. Całość dokładnie wyrobić. W dużym garnku rozgrzać olej. Z masy formować kotlety (ja robię duże, mniej więcej z 1 sporej garści) i podsmażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju, a następnie wlać wodę z dodatkiem suszonej włoszczyzny, listka, ziela oraz koncentratu. Gotować

Kraina Miodem Płynąca
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 170

pół, później na trzy części. Na blat wysypać wszystkie ziarna i mak, wymieszać. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować jak kotlety schabowe w ziarnach z dwóch stron. Chwycić za dwa końce skręcić, zlepić końce, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie max 6 szt na blachę

moj przepis na
Sałatka z ogórków kiszonych, majonezu i musztardy 228

Dziś przepis na prostą i smaczną sałatkę, która doskonale pasuje zarówno do kanapek, jak i na przykład kotletów mielonych. No cóż, lubię majonez i nie potrafię sobie odmówić tej przyjemności. Składniki - proporcje na dwie osoby 3-4 ogórki kiszone lub kwaszone 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżki ostrej musztardy pieprz do smaku Dodatki - opcjonalnie do sałatki można dodać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ROLADKI Z INDYKA Z PIECZARKAMI OTULONE BOCZKIEM 707

aromatu.Podczas pieczenia zapach unosił się w całym domu i pobudzał nasze kubki smakowe.Pyszny obiad na szczególne okazje...u Nas urodzinowe danie dla męża. Składniki:   pierś z indyka - 6 kotletów ok 500-600g pieczarek 1 duża cebula 12 podłużnych plastrów wędzonego surowego boczku sól,pieprz Mięso pokroić na 6 plastrów,delikatnie rozbić,oprószyć solą i pieprzem.Na patelni zeszklić cebulę

Niespełnione zdolności kulinarne
Kalafior zapiekany pod beszamelem 128

Mleko owsiane można zastąpić zwykłym mlekiem. *po wierzchu można posypać startym żółtym serem. Sos wyszedł nieco gęsty, ale to w niczym nie ujmuje smaku :) Propozycja podania - z ziemniakami i kotletami mielonymi z kaszą jaglaną

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Udka z indyka pod pierzynką z pora 207

łyżki śmietany 100 g żółtego sera 1 łyżka masła sól pieprz Udka po usunięciu kości rozłożyć na płasko i rozbić delikatnie.. Powstanie nam w ten sposób duży kotlet, który dzielimy na pół. To samo robimy z drugim udkiem. Mięso oprószyć solą i pieprzem po czym ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Każde udko posmarować po wierzchu łyżką majonezu

O kuchni z uczuciem
Filet kurczaka faserowany pieczarkami 140

Ponownie faszerowany filet drobiowy . Co można robić z filetów drobiowych? Bez przerwy kotlet - też może się przejeść . A faszerowany to zawsze jakaś zmiana . Robisz inny farsz i gotowe , niby to samo - a coś innego,. Tym razem będa dwie zmiany  1. farsz który jest tylko a cebuli i pieczarek i 2 to nie będzie smażony tylko duszony

Eli Gotowanie
Kotleciki mięsno-soczewicowe 174

bardzo pozytywnie zaskoczyła - głównie dlatego, że wspaniale łączy składniki, dodając przy tym smaku, a więc często można zrezygnować z jajka czy mąki w potrawie. Dzisiaj przepis dla tych, którzy kotletów bez mięsa nie uznają, a którzy są otwarci na nowe, ale niekoniecznie rewolucyjne smaki. Kotleciki mięsno-soczewicowe z piekarnika Garść podgotowanego mięsa (ulubionego lub z zupy :)) Pół garści podgotowanych ziemniaków

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pulpety w sosie pieczarkowym. 137

Dziś zapraszam Was na pulpety. Bardzo lubię i wydają mi się mniej kaloryczne niż zwykłe kotlety mielone smażone na tłuszczu, ale raczej tak nie jest ;-) to tylko złudzenie. Mimo to od czasu do czasu kaloryczne dania również są w cenie ;-) Składniki; 50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka sól, pieprz 2 łyżki suszonych pomidorów ( przyprawa

Radość kipiąca uśmiechem.
22 NAJLEPSZE PRZEPISY Z ZIEMNIAKAMI 258

nowym okienku po kliknięciu w nazwę dania lub zdjęcie :) 1. Placki ziemniaczane na gotowanych ziemniakach 2. Pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem 3. Zapiekane ziemniaki z mielonym mięsem 4. Kotlety ziemniaczane  5. Zapiekanka ziemniaczana 6. Zupa ziemniaczana z mięsnymi roladkami 7. Ryż po persku z chrupiącymi ziemniakami 8. Rolada ziemniaczana z mięsem 9. Kartoflaniki prababci Kasi 10. Rożki

Przepisy Aleksandry
Burger 114

wołowe mielowe, Czerwona cebula, Ogórek, Pieczarki, Sałata, Bułka (duża) Żółty ser, Musztarda, Przyprawy. Do dużego naczynia wkładamy mięso, przyprawiamy je, ja dodałam sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Formujemy duże kotlety. Grilujemy na patelni grillowej.  Grilujemy również pieczarki. W tym czasie do piekarnika wstawiamy przekrojone bułki z plastrem sera. Podpiekamy aż ser się roztopi, ale nie za długo żeby bułka

Smaki Przyprawy i Kolory
Kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi 142

zetrzeć na tarce marchew. Wrzucić oba składniki do dużej miski, dodać 2 jajka, kromkę namoczonego chleba, trochę bułki tartej i czubrycy. Wszystko wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron. Nie potrzebują długiego smażenia wystarczy chwila. Można ja podać z surówką

Smaki Przyprawy i Kolory
Karkówka długo pieczona - pieczeń staropolska na każdą okazję. 152

całości. Wydaje się to być trudne - ponieważ efekt zawsze zadowala. Prawda jednak jest taka, że nasza praca przy tego rodzaju daniach jest mniejsza niż przy smażeniu zwykłych i pospolitych kotletów schabowych, tyle, że rozłożona w czasie.  Jaka jest sama pieczeń? Krucha i wilgotna jednocześnie, bardzo delikatna. Niezwykle aromatyczna, odpowiednio doprawiona także w środku - a nie tylko przy brzegach. Brzmi

Poezja Smaków - blog kulinarny
Młoda kapusta zasmażana. Wiosenny obiad 196

minuty. Tak przyrządzoną jasną zasmażkę w całości przekładamy do kapusty. Kapustę bardzo dokładnie mieszamy, aż cały płyn zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podałam do szybkich kotletów z karkówki i młodych ziemniaków. Kapusta broni się sama – możecie ją zjeść nawet z chlebem. Ale wtedy zróbcie podwójną porcję, bo ta porcja to dodatek dla 3-4 osób do pełnego, klasycznego

Karo in the Kitchen
Bułeczki z kaczką 106

bułek ściąć wierzchy i wyjąć miąższ nie uszkadzając skórki. Połowę miąższu rozkruszyć, dodać do sosu razem z gruszkami, dokładnie wymieszać. (Reszty miąższu nie wyrzucać tylko wysuszyć, przyda się do kotletów mielonych, pasztetu….) Odstawić do przestudzenia. Bułki wypełnić farszem, przykryć ściętymi wierzchami bułek i zawinąć mocno folią. Włożyć do lodówki do zastygnięcia

królestwo garów
" Risotto " z królikiem 226

Moja kochana E. wielokrotnie pytała mnie, co zrobić z zapasami zamrożonego, gotowego już mięsa. Szczególnie studentom zdarza się otrzymać od rodziny ogromną paczkę schabowych, mielonego, innego rodzaju panierowanych kotletów, które po rozmrożeniu nie są już tak smaczne, jak były pierwotnie. Tutaj na ratunek przychodzi "risotto"! Możecie wrzucić do niego dosłownie wszystko, to tylko jeden z przykładów - z czasem zaprezentuję

Życie zamknięte w smaku
Domowe hamburgery wołowe z bułką sezamową 217

siekamy i dodajemy do mięsa wraz z musztardą, wodą, pieprzem oraz solą. Mięso musimy brutalnie zagnieść, najlepiej rzucając nim kilka do miski - dzięki temu zwiążą się włókna kolagenowe. Formujemy kotlety. Smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Czas zależy od naszych indywidualnych preferencji stopnia wysmażenia wołowiny.  Składniki do wykończenia: - bułki sezamowe - burgery - pomidor - sałata lodowa - cebula - keczup - musztarda Przygotowanie: Ostudzone

Życie zamknięte w smaku
Kiełbasa słoikowa 142

sól. Całość dokładnie wyrabiamy. Ilość soli i pieprzu jaki użyjemy do przyprawiania uzależniony jest od naszych preferencji. ( można sprawdzić jaki smak będzie miała kiełbasa, gdy weźmiemy masę, zrobimy małego kotleta i usmażymy go na patelni ). Wyrobioną masę wkładamy do słoików, ugniatamy tak aby pozbyć się powietrza. Gotujemy zamknięte słoiki przez 2 godziny. Po wystudzeniu jest gotowa. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Burgery z bobu i kurczaka 159

kiszone (użyłam tegoroczne),posiekany szczypior, listki sałaty strzępiastej, keczup Bób zmielić z mięsem z kurczaka oraz posiekaną natką. Masę wymieszać z czosnkiem, jajkami, oliwą i przyprawami. Formować okrągłe, płaskie kotlety na szerokość bułek. Smażyć z obu stron. Bułki przekroić, lekko podgrzać (w piekarniku, kuchence mikrofalowej, a najlepiej na patelni - miękiszem do dołu) ). Na spodzie bułki położyć sałatę , plaster pomidora

Czerwień i błękit
Obiad z patelni 283

kaszy gryczanej (przepis znajdziecie  TUTAJ ); oczywiście możecie wykorzystać inny składnik Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę oleju, wrzucamy pokrojoną cukinię i łodygę selera naciowego. Podsmażamy chwilę, następnie dodajemy pokruszone kotlety i smażymy przez chwilę. Dodajemy natkę pietruszki oraz wbijamy jajko. Całość przykrywamy przykrywkę i smażymy prze ok 2 - 3 minuty do momentu gdy białko będzie ścięte, a żółtko na wpół

Taste Of My Day
Małe co nieco o rosyjskiej kuchni 173

chlebowym zamiast kefiru, podana ze śmietaną. Jak dla mnie smakowała lepiej niż ta z kefirem, i muszę przyznać, że smak jest zaskakujący. A teraz tam bardziej w polskim stylu - kotlet de volaille z ziemniaczkami i surówką. Drożdżowe pierogi pieczone - czyli malutkie bułeczki z nadzieniem tj. ryż z mięsem czy jajko ze szczypiorkiem. W Rosji mają naprawdę dużo rodzajów, zarówno wytrawnych

psgotujemy
Letni obiad wegetariański III, Detektyw 178

łyżki oleju 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka przyprawy do kurczaka lub kebeb-gyros 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę Ugotuj kaszę. Dodaj pozostałe składniki. Formuj małe podłużne kotlety i smaż z obu stron na złoto. Kolejna produkcja HBO, mroczny Detektyw (2014-, Nic Pizzolatto), to dowód na to, że serial może równać się z dobrym filmem lub nawet być

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotlety twarogowo-gryczane 197

można też dodać suszone pomidory, świeże zioła, jakieś ziarenka (sezam, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni). Coś pozytywnego do posłuchania w trakcie gotowania :) -->  Olivia Anna LiIvki - Abby Abby ! Kotlety twarogowo-gryczane Składniki: - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 500 g twarogu - 300 g suchej kaszy gryczanej - garść czarnych oliwek - 4 łyżki mąki - 2 jajka - sól, pieprz, 1 łyżka papryki

Corner With Recipes
Rolada z sarniny 119

słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 5 ziaren jałowca szczypta cynamonu 2 łyżki smalcu wykałaczki lub sznurek do związania rolad Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na plastry i rozbić na cienkie kotlety. Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w pióra, ogórek pokroić w słupki. Mięso rozłożyć na desce a następnie posmarować je musztardą, posypać odrobiną sumaku, solą i pieprzem. Na brzegu mięsa

Mama Gotuje
Kotleciki z kalafiora 146

bardzo proste i pyszne kotleciki z kalafiora. Danie nie tylko dla wegetarian, świetnie zastępują mięso w codziennym obiedzie. Pewna osoba, jak jadła je pierwszy raz myślała, że są to kotlety mielone z ryby, więc można oszukać ludzi, którzy nie przepadają za daniami z warzyw. Polecamy kalafior troszeczkę inaczej, niż tylko gotowany z bułką tartą. Naprawdę jest pyszny. Przepis Składniki: średniej

KasiaiKrzysiu.pl
Kasze - jak gotować? 159

przykład podczas transportu. Ta mączka podczas gotowania zamienia się w klej, stąd właśnie kłopot z ugotowaniem kaszy na sypko. Oczywiście, są potrawy, gdzie zależy nam własnie na kleistości (np. kotlety z kaszy), ale najczęściej wolimy kaszę nie pod postacią zbitej bryły, prawda? Do garnka wsyp potrzebną ilość kaszy (jęczmiennej, jaglanej, gryczanej), postaw na średnim ogniu i mieszając upraż. Delikatnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Brukselka w bułce tartej. 144

obiad serwowałam ulubioną przez moją rodzinkę brukselkę. Uwielbiamy te małe, słodkie kapustki. Lubię je w zupie jarzynowej, w sosie śmietanowym albo otoczone złocistą bułką tartą. Podaje je np. do kotleta zamiast ziemniaków, czy ryżu. Jest syta, zdrowa i przepyszna. Polecam!!! Składniki na brukselkę w bułce tartej 250 g kapusty brukselki 2 łyżki margaryny 2 łyżki bułki tartej sól

Rozpustne gotowanie
Kotlety z indyka z jarmużem i marchewką w towarzystwie słodko-ostrej marchewki. 153

Marchewki myjemy i oczyszczamy szczotką. Jest to młoda marchew więc nie ma sensu jej obierać. Kroimy w plastry. Mieszamy w miodzie i chilli. Smażymy na patelni na której smażyliśmy kotlety. Będzie super słodka i ostra

ClauditteMissCooking
Kotlety drobiowe siekane z cykorią 176

kości. Kroimy w kostkę razem z cykorią. Następnie wbijamy jajko ,dodajemy przyprawę i bułkę tartą. Masę wyrabiamy dodając odrobinę mleka. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy kotlety ,smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,z obu stron na rumiano. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Przepisy konkursowe- głosowanie ! 176

mleku 9. Ciasto wuzetka 10. Galareta z kurczakiem 11. Galaretka z jabłek z bitą śmietaną 12. Jabłuszka pod pierzynką 13. Kluski śląskie 14. Kokosanki 15. Kompot z rabarbaru 16. Kotlety mielone z kapustą 17. Makaron z jajkiem 18. Makaron z sosem 19. Mazurskie Farszynki 20. Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem 21. Polędwiczki wieprzowe z cebulką 22. Ryż z jabłkami

Tradycyjna Kuchnia
Talarki ziemniaczane z czosnkiem 310

odwrócić na druga stronę. Można również osuszone talarki ułożyć na blaszce i kolejno wszystkie posmarować olejem z przyprawami przy pomocy pędzelka tak przygotowane ziemniaki to świetny dodatek do kurczaka, kotletów i mięs pieczonych na ruszcie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kilka pomysłów na... 159

szybki letni obiad ;) (vege) Cukiniowe kofty/kotleciki z zielonej soczewicy, sos czosnkowy Ostatnio zaciekawiły mnie wszelkiego rodzaju kofty, choć nie wiem czemu akurat taka nazwa, a nie zwykłe kotlety? Bardzo smaczna sprawa powiem wam, wariacji już za mną kilka,  pieczonych i smażonych zarówno ;) Przepis: 1/4 szklanki zielonej soczewicy  kawałek cukinii startej na małych oczkach(100-150g) ugotowany ziemniak

More food, love and dreams
Kotlety z kaszy gryczanej i szpinaku 606

Kotlety z kaszy gryczanej kojarzą mi się z dzieciństwem. Robiła je moja mama i bardzo mi smakowały. Zmodyfikowałam ten przepis dodając jeszcze szpinak. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej (1 woreczek ugotowany według przepisu) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki szpinak (ok. 3/4 szklanki już przegotowanego i odciśniętego z wody) 150 gram białego sera 1 jajko 2 łyżki bułki

tojestpyszne.blogspot.com
Imbirowe kotlety mielone 162

Już dawno nie jadłam mielonych a bardzo je lubię.  Czasem wart eksperymentować o i dodać do dania nowych składników. Imbir, kolendra i szczypior to był

Jemy Pijemy
Specjalnie po chińsku. Kurczak w trzech smakach czyli chińczyk po polsku. 296

były miękkie wystarczyło zagęścić sosy mąką i gotowe. Niestety nie doszłam jeszcze jak w naszej knajpce przygotowują pyszną, chrupiącą panierkę do mięsa - dlatego mojego chińczyka podaję z typowo polskim kotletem "schabowym" z piersi kurczaka ;) Tyle tylko, że do przyprawienia mięsa oprócz soli i pieprzu używam sproszkowanego kokosa, żeby nadać mu delikatny smak egzotyki. Mój Mąż jest zachwycony - ja z resztą

Kuchnia po mojemu
Zielona surówka do obiadu w 5 minut gotowa i ulepszony sposób na kotleta 152

drobne kawałki. Dodajemy szczyptę pieprzu i łyżkę majonezu. Sałatka najlepsza po ok. 15 minutach kiedy smaki się przegryzą. Szykuje się ją dosłownie błyskawicznie. A co z tą panierką do kotletów. Po wszystkie szczegóły zapraszam do wpisu źródłowego(link powyżej), a samo ulepszenie polega na zastąpieniu mleka dwiema łyżkami śmietany 18%. Jest obłędnie chrupiąca, ma piękną barwę i już wiem

Kuchnia po mojemu
Kolorowe kotlety z kurczaka 169

Rafex 1/2 czerwonej papryki 1 cebula garść kukurydzy konserwowej 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate) natka pietruszki 1 łyż masła do smażenia cebuli i papryki olej do smażenia kotletów 1. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle, posolić, dodać troszkę gorącej wody i poddusić do miękkości. 2. Filety oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę

Kto ugości moich gości?
Glazurowana marchew z groszkiem konserwowym 151

ugotowaną marchew, dodaję miód i chwilę podsmażam. Groszek odcedzam i dodaję do marchewki. Wymieszam i dodatek gotowy. Moja propozycja podania, to ; marchew glazurowana, ziemniaki z wody z koperkiem i kotlet z piesi kurczaka:) SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Surówka z kapusty kiszonej 151

Doskonała do dań z rybą, kotletów schabowych bądź do schrupania solo - surówka z kiszonej kapusty, jabłka i cebuli. Jest smaczna zdrowa z  mnóstwem witaminy C i bardzo łatwa w wykonaniu. składniki na 4 porcje 250 g kiszonej kapusty 1 duża marchew 1 duże jabłko 1 duża cebula odrobina oliwy z oliwek sól i pieprz cukier przepis Kapustę opłukujemy

Smakowite Dania
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 142

spać. Dostaliśmy pokój na drugim piętrze z przecudownym widokiem na Kazimierz - na Kościół, Zamek i na Wzgórze Trzech Krzyży. Z rzeczy, które jedliśmy w restauracji możemy bez wątpienia polecić kotlet schabowy z kością z puree z ziemniaków i kapustą zasmażaną. Nie wiem jak schab, bo głodnemu Mężowi go nie podbierałam, ale puree i kapusta naprawdę smaczne! Ja w tym czasie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Placuszki z bobu 219

Zaklinania wiosny, przywoływania lata ciąg dalszy czyli placuszki, zielone, pyszne, prawie jak kotlety z mrożonego bobu teraz zimą ale latem lub późną wiosną użyję świeżego i będą jeszcze bardziej aromatyczne. Popróbujecie razem ze mną upiec? no to zaczynamy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Schab w ketchupie 783

schabu wieprzowego duże opakowanie łagodnego ketchupu (wg upodobania) 4-5 średnich cebul kilka ząbków czosnku sól, pieprz Schab pokroić na cienkie plastry (troszkę cieńsze niż na kotlety). Delikatnie rozbić. Posolić, popieprzyć z obu stron. Cebule pokroić w prążki, czosnek w plasterki. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami schab, cebula z czosnkiem, schab itd. Ostatnią warstwę polać dokładnie

Konrad Gotuje
Roladki schabowe z morelami 195

Składniki: 4 kotlety schabowe kilka suszonych moreli 1 kiszony ogórek 2-3 łyżki rodzynek sól pieprz olej Sposób wykonania: 1. Umyte i osuszone mięso rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i i pieprzem z obu stron. 2. Ogórka kiszonego pokroić w paski. 3. Morele pokroić na mniejsze kawałki. 4. Na każdej porcji mięsa rozłożyć morele, ogórka kiszonego i rodzynki, zwinąć i spiąć

Kuchnia domowa Ani
Klopsy w sosie pomidorowo paprykowym 126

Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni na oleju. Następnie dodać do mięsa. Dodać także jajko i przyprawy do smaku i wszystko wymieszać. Formować średniej wielkości kulki. Jak na kotlety. Można tez obsmażyć lekko na tłuszczu. Lub wrzucić od razu do wrzącej wody. W takiej ilości aby przykrywały w całości klopsy. Do wody dodać przyprawy: sól pieprz, bazylię, listek laurowy

Na słodko lub wytrawnie
Chrupiace burgery z soczewicy i pstraga czyli Srodowe Rybki odc.45 155

Odkąd pamiętam lubiłam wszelkiego rodzaju kotlety. Jeszcze jako dziecko na wycieczkach szkolnych koleżanki i koledzy oddawali mi swoje "mielone" i nie miało znaczenia czy były takie czy siakie, lubiłam i zjadałam choć mistrzostwo świata w mielonych miała moja mama. Dzisiaj jestem trochę bardziej wybredna ale jednocześnie otwarta na nowe smaki i połączenia. Burgery jakie zrobiłam wczoraj, wbrew

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym 8292

mięsa obtacza się w cieście i od razu smaży... tutaj natomiast kurczaka jak gdyby marynuje się w czosnkowym cieście. Serdecznie polecam do wypróbowania.Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kotlety i lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.Mąkę wymieszać ze szklanką wody (ciasto powinno mieć konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodać sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać na gładkie

Świat Domowej Kuchni
715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 170

pomidorowym)grzanki z humusem tortellini w sosie z masła orzechowego z pieczarkami i brokułem  udało mi się zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim życiu *.*kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladącukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane

More food, love and dreams
Mielone w sosie pieczarkowym (na parze) (porcja 200 g mięsa - ok. 500 kcal) 162

przepraszam Was za nieostre zdjęcie ale kotlety stygły ;) ) Składniki (porcja - zdjęcie; z dodatkiem np. ziemniaków myślę że spokojnie można potraktować za 2 porcje):Mielone: 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej  15 g (1,5 czubatej łyżki) bułki tartej0,5 roztrzepanego małego jajka (20 g, całe ma ok 55 g)50 g oczyszczonych pieczarek (całościowo potrzebne

Malowane smakiem
Relish 185

różnorodność składników, jego smak może różnić się diametralnie. W Polsce zaczyna się pod tą nazwą pojawiać w sklepach, ale ja od dawna przygotowuję go sama. Dzisiaj przygotowałam go do kotletów, a w swoim podstawowym składzie ma pomidora, paprykę i papierówki. Sweet Relish: Składniki na 2 słoiczki 250 ml: 1 bardzo duży pomidor lub 2 mniejsze 2 papierówki 1 cebula dymka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gąski panierowane smażone (kotleciki z gąsek) 188

Uwielbiamy z Piotrem smażone grzyby panierowane. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Przygotowuje się tak jak kotlety schabowe, grzyby zyskują na smaku. Można stwierdzić, że są to kotleciki grzybowe. Kiedy rozpoczyna się sezon grzybowy to szczytem naszych marzeń jest znalezienie w lesie rydzów. Robimy wtedy rydze na kilka sposobów: rydze duszone na maśle lub rydze panierowane. Robimy też rydze z jajecznicą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania