kotlet po - 500 przepisów (strona:8/34)

VEGEBURGERY ( wegetariańskie burgery z soczewicy i buraków w domowych bułeczkach z chili i czarnuszką ) 225

połączeniu każdy oblizuje się ze smakiem. Dziś mam dla Was przepis na genialne Wege Burgery – własnoręcznie upieczone pyszne bułeczki z dodatkiem kurkumy, chili i czarnuszki połączone z „kotletem” z buraków i soczewicy oraz świeżymi warzywami tworzą fantastyczną całość, której nawet mięsożercy się nie oprą. Są pyszne, są sycące, są zdrowe! Danie zachwyca nie tylko podniebienia, ale również(...)mleko – 40 ml * świeże drożdże – 10 g * małe jajko – 1 szt * cukier – 1 łyżeczka * oliwa – 1 łyżeczka * sól, kurkuma, curry, chili, czarnuszka * roztrzepane jajko KOTLETY: * surowy burak – 1 szt * czerwona soczewica – 1 szkl * domowe, dobrej jakości masło orzechowe – 2 łyżki * jajko – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek

Ostra na Słodko
Kotlety ziemniaczane z suszonymi pomidorami 149

wczorajszych ziemniaków - całych lub puree - możemy przygotować smaczne kotlety ziemniaczane z dodatkiem suszonych pomidorów. Delikatne, niezwykle miękkie i pyszne! Składniki: 0,5kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 100g suszonych pomidorów 0,5 łyżeczki pieprzu panierka 1 jajko surowe 0,5 szklanki bułki tartej olej do smażenia Ziemniaki rozbijamy tłuczkiem na puree, dodajemy pocięte w paski suszone pomidory, pieprz i jajko. Zagniatamy(...)kotlety, układamy na desce i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron

Gotowanie i blogowanie
Kotleciki brokułowo - kalafiorowe. 122

Kiedyś kalafiora przygotowywałam właściwie na jeden sposób - gotowałam różyczki w wodzie, odsaczałąm a następnie panierowałam je jak kotlety. Najpierw w mące potem w jajku a na końcu w bułce. Tak przygotowanego kalafiora smażyłam na gorącym oleju. Danie pyszne ale bardzo pracochłonne. Od kiedy wypróbowałam przepis na kotleciki jednak zostane przy nim. Mało pracy a smak bardzo przypomina ten właśnie kalafior(...)małe rózyczki były wyczuwalne. Do warzyw dodajemy podsmazona cebule, starty ser, jajka i doprawiamy do smaku. Na samym końcu dodajemy tyle bułki tartej aby można było formować kotleciki. Wielkość kotletów zostawiam Waszym upodobaniom ;-) Gotowy kotlet panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 183

rybno-ziemniaczano-bułkową szybko wyrabiamy dłonią do pełnego połączenia. Dłońmi (możecie posmarować dłonie olejem, będzie wygodnie!) nabieramy porcje masy (podzielcie sobie ją na 6 części) i formujemy z nich kotlety wielkości bułki. Obtaczamy je, dociskając w bułce tartej i smażymy, po około 3-4 minuty z obu stron, do zrumienienia. Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy posiekane drobno kapary i pozostałą(...)startą skórkę z cytryny. Bułki hamburgerowe podgrzewamy (na grillu, w piekarniku, na patelni). Dolną połowę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek np. z surówką z kiszonej kapusty, sałatką coleslaw , sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych

Karo in the Kitchen
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 105

mięsa dodać podsmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, sos sojowy. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Z mięsa uformować małe kule. Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju  podsmażyć kotlety z obu stron. Podsmażony kotlety przełożyć do garnka, zalać bulionem. Gotować ok 5-6 minut pod przykryciem. W połowie gotowania delikatnie pomieszać kotlety aby nie przykleiły się do garnka. Dodać

Kuchnia w oparach
Kotlety mielone z serem i pieczarkami 147

Kotlety mielone z serem i pieczarkami  Zamiast zwykłych mielonych, możemy przygotować je w ulepszonej wersji, czyli nadziane pieczarkami z serem i pietruszką. Składniki: mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g cebula - 1 szt jajko - 1 szt bułka czerstwa kajzerka - 1 szt sól i pieprz Farsz : pieczarki - 250 g cebula - 1 szt ser w kawałku - 100 g natka pietruszki(...)kostkę, zeszklić na tłuszczu, następnie dodać pieczarki, przesmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ser pokrojony i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować owalne kotlety, na środek nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać. Obtaczać kotlety w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Sznycle z kurczaka 127

olejem, przypraw solidnie i wszystko dobrze wymieszaj, odstaw na kilka godzin do lodówki następnie wyjmuj po każdym kawałku osobno, włóż np. do siatki zrywki i lekko tłucz na większe kotlety – opcja; na patelni rozgrzej masło, smaż kilka minut na średnim ogniu kotlety uprzednio obtoczone w jajku i bułce tartej, smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kotlety ziemniaczano-marchwiowe 140

pokroić drobno, a drugą w pół plasterki Cebule pokrojoną drobno zeszklić na oleju i dodać do masy ziemniaczano-marchwiowej, doprawić solą, pieprzem, papryką, dodać mąkę - wyrobić dokładnie łyżką Formować kotlety łyżką, obtaczać w bułce, ewentualnie w roztrzepanym jajku i smażyć na rumiano z obu stron Po usmażeniu kotletów to samo zrobić z cebulą pokrojoną w pół plasterki(...)Kotlety podałam do czerwonych buraczków . Kotleciki są smaczniejsze gdy przed obtoczeniem w bułce zamaczamy je w roztrzepanym jajku. Ale to jest trochę trudne, bo kotleciki są b. miękkie. Mnie udało się to tylko częściowo :) Z kapust ą też będą pyszne. Szczególnie gdy nie jadamy mięsa

Proste Potrawy
Gołąbki bez zawijania. 118

Wykonanie: Poszatkowaną kapustę blanszować przez kilka minut, następnie dokładnie odcedzić i wystudzić. Mięso, surowy ryż, kapustę, jajka oraz sól i pieprz wymieszać na jednolitą masę. Formować w dłoniach podłużne kotlety i obsmażyć krótko na patelni z dwóch stron (w razie gdyby masa rozpadała się przy formowaniu kotletów można dodać trochę kaszy manny). Wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą. Podsmażone(...)kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym sosem, który powinien je zakryć i zapiekać w temperaturze 180°C przez godzinę, część sosu powinna odparować i powinien on zgęstnieć. PS. Pomysł na sos podpatrzony na  tej  stronie

zadanie-gotowanie
Burgery z wołowiną 129

jednak być za sucha, zatem lepiej sięgnąć po kawałek z marmurkiem, żeby zawartość tłuszczyku wyniosła ok 15%. Po zmieleniu mięsa wystarczy tylko wymieszać go ręką, bez długiego wyrabiania, żeby kotlety podczas smażenia nie puchły i pozostały soczyste. Natomiast dodatki do burgerów to już indywidualna sprawa każdego smakosza;) Składniki: 4 bułki do hamburgerów 500g wołowiny sól świeżo mielony pieprz dodatki: cebula(...)pomidor, ogórki konserwowe, papryka, sałata, ser, musztarda, ketchup itd. Mięso zmielić, przemieszać ręka. Uformować 4 kotlety o grubości ok 1,5cm. Kotlety przełożyć pergaminem i włożyć do lodówki na 30 minut. Przed smażeniem oprószyć solą i pieprzem. Grillować na ruszcie lub na patelni na brązowo z obu stron (po ok 2-3 minuty). Na ruszt można wrzucić także krążki cebuli

Obiad gotowy
Kotlety ziemniaczane z cukinią 210

Pyszne, wegetariańskie kotlety ziemniaczane z cukinią to wyśmienity sposób na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z dnia poprzedniego. Podajemy na gorąco, np z sosem pieczarkowym, koperkowym lub chrzanowym i buraczkami. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg cukinii kilka gałązek natki pietruszki 100 g mąki pszennej jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej ząbek czosnku, papryka ostra, sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie Ziemniaki przeciskamy(...)mąki, jajko i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Kotlety ziemniaczane z cukinią Artykuł Kotlety ziemniaczane z cukinią pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Kotlet drobiowy z pieczarkami i serem 388

Fajna odmiana tradycyjnego kotleta drobiowego. Składniki: dowolna ilość kotletów drobiowych ( KLIK ) kilka pieczarek 1/2 cebulki sól, pieprz ser żółty Sposób wykonania: 1. Pieczarki i cebulę obrać. Cebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić w plasterki. 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, chwilę poddusić na nim cebulę po czym dorzucić pieczarki i dusić, aż woda wyparuje z pieczarek. Doprawić solą(...)pieprzem. 3. Na każdego kotleta wyłożyć pieczarki z cebulką, posypać tartym żółtym serem lub przykryć plasterkiem sera. Całość zapiec w piekarniku przez 15-20 minut w 180st.C. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kotlety z kaszą gryczaną niepaloną i mięsem mielonym 193

Pamiętajmy o kaszach:). Dziś na tapecie gryczana niepalona. Mniej intensywna w smaku od jej popularniejszej koleżanki. Do tak przygotowanych kotletów wystarczy surówka/sałatka i mamy pełnowartościowy obiad.  200g kaszy gryczanej niepalonej 500g mięsa mielonego  1 małe jajko 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki po szczypcie: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa kebab(...)przepisem na opakowaniu. Studzimy. Cebulę, natkę i czosnek drobno siekamy. 2. W misce umieszczamy kaszę, mięso mielone, jajko, cebulę, czosnek, natkę i przyprawy. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy kotlety. 3. Kotlety pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut

Szefowa kuchni
schab zapiekany z pieczarkami w pomidorach 287

inspiracja. I tak oto u nas w domu pojawił się zapiekany schab. Co prawda zrobiłam z dużo mniejszej porcji, ale wyszło przepysznie. Składniki: schab - tak na ok 5-6 kotletów 1/2 kg pieczarek 1-2 duże cebule przecież pomidorowy - u nas pulpa pomidorowa sól i pieprz do smaku Przygotowanie: pieczarki kroimy w paski, a cebulę w piórka schab dzielimy(...)kotlety i każdego z nich ubijamy ręką, pieprzymy i solimy do smaku kotlety delikatnie obsmażamy z obu stron - tylko żeby zamknęły się naczynka  do naczynia żaroodpornego kładziemy warstwami  schab - pieczarki - cebula - pomidory  i tak do końca  zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 1 h  Smakuje zarówno dobrze na zimno

Gotowanie z pasją
Pieczone kotlety mielone 232

Tradycyjne kotlety mielone, które nie wymagają smażenia. Nie trzeba stać długo przy patelni, bo pieką się w piekarniku. W smaku są bardzo podobne do tych smażonych, z tym że nie są takie tłuste. 2 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 2 jajka 1/2 łyżeczki(...)patelni. Dodać do mięsa razem z bułką, rozgniecionym czosnkiem, jajkami i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Formować kotlety na grubość ok 1,5 cm, wszystkie tej samej wielkości. Obtaczać w bułce tartej i układać jeden przy drugim na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania