kotlet po - 500 przepisów (strona:15/34)

Grillowany cąber jagnięcy 187

czekać, ale wreszcie można jeść na świeżym powietrzu. Stąd też dzisiejsza propozycja - najbardziej oczywiste kulinarne rozwiązanie na piękny dzień - grill. A na grilla proponuję bardzo prosto, ale smacznie doprawione kotlety z cąbra jagnięcego i smaczną sałatkę z pomidorów koktajlowych, podane z frytkami, które można zastąpić pieczywem. Do przygotowania dania użyłem: 4 kotletów z cąbra jagnięcego (4 sztuki), 2 cytryn

Wyprawy kulinarne
bitki z karkówki z jelenia 438

cebule, 300 ml bulionu warzywnego, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 listki laurowe, pieprz kolorowy, 2 łyżki smalcu (smalec gęsi) do smażenia, sól, cukier Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, usunąć błony. Kotlety stłuc, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki poddusić dodając szczyptę cukru, soli, listki laurowe, wlać bulion

królestwo garów
Mielony smak dzieciństwa z suszonym pomidorem. 154

Najlepsze kotlety mielone robi moja Mama. Powie to każdy mężczyzna w naszej rodzinie. Smakują i pachną  jak te serwowane w przedszkolu (może nie każdy ma tak dobre wspomnienia jeśli chodzi o kuchnię przedszkolną). Jednak my wszyscy chodziliśmy do jednego przedszkola, gdzie mielone były przepyszne (gorzej już z kleistymi ziemniakami, ale nie o tym mowa). Kiedy pierwszy raz zrobiłam(...)teściowa. Od tej pory rzadko robię "mieleniaki" - wolę zamówić te wymarzone u Mamy. A jeśli już robię to za każdym razem inaczej i lojalnie uprzedzam, że będą to kotlety mojej produkcji. Wczoraj tak właśnie było i nikt nie był rozczarowany :) Składniki (na ok 10 niewielkich kotlecików): 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (udziec) 1 jajko 1/2 małej cebuli

Kuchnia po mojemu
Tatowy pomysł na obiad 156

przepis: Składniki (dla dwójki padniętych młodych ludzi): 1 torebka białego ryżu (my zużyliśmy pozostałości z poprzedniego obiadu dzięki czemu było szybciej) garść mrożonych warzyw typu mieszanka chińska 4 zamarynowane kotlety schabowe (przepis we wpisie z dnia 6 czerwca 2013 ) 1 łyżka masła czosnkowego 1/2 łyżeczki sosu sojowo-grzybowego Tao-Tao Przygotowanie: Warzywa przysmażamy przez chwilę na maśle czosnkowym. Masełko - też(...)ryż i skrapiamy sosem sojowym. ... ryzio ... na patelni ląduje ... i chlup go sosikiem sojowym Smażymy wszystko razem przez kilka minut, na małym ogniu. Równolegle na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety (bez tłuszczu). Też niezbyt długo, żeby nie wysuszać mięsa. ... mięsko się smaży Podajemy z sałatką jaką lubimy. Najbardziej pasowałaby z białej kapustki, ale z braku laku ogóreczki też bomba

Kuchnia po mojemu
Egzotyczna pierś w owocach i żurawinie. Odświętny obiad dla Mamy - Kuracjuszki. Słodko i pikantnie ;) 139

leśnej 1/2 butelki sosu egzotycznego Heinz olej do smażenia (mała ilość) sól, pieprz po ok. 50 ml zalewy z brzoskwiń i ananasa Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka podzielić na kotlety. Mięso zbić delikatnie. Posolone i oprószone pieprzem kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Na każdym kotlecie kładziemy plaster ananasa. W "dziurkę"  nakładamy po łyżeczce wytrawnej konfitury. Przykrywamy połówkami brzoskwini. Podlewamy sosem

Kuchnia po mojemu
Roladki kurczacze z włoskim wnętrzem. Obiad na weekend 212

Składniki: 1 pierś z kurczaka 4-5 suszonych pomidorów 1 kilka mozzarelli sól, pieprz zioła prowansalskie 1 duże jajo bułka tarta do odtoczenia Przygotowanie: Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Mozzarellę i pomidora kroimy  w kostkę, oprószamy ziołami prowansalskimi. Rozkładamy na kotletach i zawijamy ścisło w roladki. Obtaczamy  w jajku i bułce - jeśli chcemy chrupiącą skórkę - to dwukrotnie. Smażymy

Kuchnia po mojemu
Delikatne kotleciki rybne w sosie maślanym na sosie pieczarkowym 173

pyszne, że jeśli zjemy taką rybę raz na jakiś czas, to nic nam się nie stanie. Bo niby czemu mamy sobie odmawiać czegoś, skoro jest smaczne? :) Składniki na kotlety: 400 gramów filetów z dorsza 1 białko 7 łyżek śmietany 18% 4-5 płaskich łyżek mąki sól szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu ziołowego masło do smażenia Składniki na sos maślany(...)ognia, dodajemy połowę śmietany, mieszamy i wstawiamy z powrotem na gaz dodając powoli pozostałą ilość śmietany Doprawiamy do smaku Na talerzu ustawiamy kopczyk z pieczarek, na to kładziemy kotlet z ryby i polewamy sosem maślanym Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Oszukane gołąbki w sosie pomidorowym z warzywami 205

mąki + pół szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Odstawić do wystygnięcia. 2. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, jajko, ryż. Doprawić. 3. Z gotowego farszu uformować kotlety, lekko obsmażyć. 4. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać ok. 3 szklankami wody. Gdy warzywa będą miękkie, dodać rozrobiony w niewielkiej ilości wody koncentrat. Doprawić. Zaciągnąć mąką(...)garnka wlać część sosu. Ułożyć kotlety. Zalać kolejną porcją sosu. Gotować na małym ogniu do momentu aż ryż będzie miękki

A Ty Smakuj Mnie
Schab wg pomysłu Brasileiro 114

Przepis nieskomplikowany, nie wymaga wielu składników trudno osiągalnych. Wystarczy:1) opakowanie (np.400 g) schabu bez kości pokrojonego na kotlety2) 2 ząbki czosnku3) cytryna4) 2 łyżeczki kuminu5) szczypta soliPrzygotowanie: Nacieramy kotlety miksturą z startego czosnku, soli, wyciśniętego soku z cytryny i kuminu. Odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach smażymy kotlety na patelni z rozgrzaną oliwą. I gotowe

Smaki Brazylii
Schabowe w ziarnach 201

Kotlety schabowe w nieco innym wydaniu.Zamiast pospolitej panierki użyjemy mieszanki ziaren.Składniki:-plastry schabu-ziarna słonecznika, dyni i sezamu-jajko-1/2 szklanki mąki-3/4 szklanki mleka-sól-pieprz-olej do smażenia   Schab delikatnie rozbijamy.   Przyprawiamy solą i pieprzem.   Ziarna mieszamy.   Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego(...)Doprawiamy solą i pieprzem.   Mięso moczymy w cieście.   Obtaczamy w ziarnach.   Smażymy na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu.   Kotlety gotowe.Możemy podać np. z fasolką szparagową i czerwonymi buraczkami lub z ziemniakami i kapustąMożliwości jest wiele.Smacznego

Maminek kulinarny
KIESZONKI SCHABOWE Z FARSZEM 211

szczypiorem, natkę lub koperek - co lubimy i posiadamy).Tak wyglądał u mnie gotowy farsz.Wystudzonym farszem napychamy nasze kieszonki (łyżeczką lub palcami jak wygodniej). Spinamy otwór wykałaczką. Panierujemy jak normalne kotlety: w jajku i w bułce tartej i smażymy na dość głębokim oleju. Pamiętajmy, że niej jest to rozbity kotlet schabowy, tylko nieco grubszy i z farszem, także wymaga on trochę

Walijskie Pichcenie
Mięsne sakiewki 163

sakiewki SKŁADNIKI:plastry schabu -7 szt  ( każdy po 10 dag )cebula -1 sztkoncentrat pomidorowy -2 łyżeczkisól i pieprzpieczarki -30 dagpapryka konserwowa kolorowa -3 paskitłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE:Kotlety bardzo dobrze rozbić, oprószyć solą i pieprzem. FARSZ cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić. Paprykę również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać(...)cebulę, zrumienić. Następnie dodać pieczarki i paprykę, udusić na tłuszczu. Do uduszonych pieczarek i cebuli dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na środku każdego kotleta nakładać farsz, zwijać w kształt sakiewek, zawiązać nitką. Sakiewki układać w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w 220 stop, co jakiś czas polewając je wytworzonym

Kuchnia Danusi
Kopytka z sosem 240

się wody wrzucamy kopytka i gotujemy jeszcze ok 1 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyciągamy je łyżką cedzakową.   Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, aż do złotego koloru. W garnku podgrzewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy suszone grzyby i kostkę grzybową- gotujemy. Do garnka wkładamy usmażone(...)kotlety. Cebulkę obieramy i kroimy w półksiężyce, podsmażamy ją na tym samym tłuszczu co schab. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do garnka. Gotujemy ok. godziny. Następnie sos zagęszczamy mąką

Aga w kuchni
Roladki z czerwonym i zielonym pesto: 190

znacznie większą ilość roladek, ale można je śmiało przechować w lodówce, gdyż długo zachowuje świeżość. Roladki z czerwonym i zielonym pesto:         Składniki: 4 kotlety ze schabu ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz 8 plastrów szynki dojrzewającej Pesto czerwone: 12 suszonych pomidorów w oleju 1 ząbek czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych(...)możecie je oczywiście posolić. Ja nie solę ze względu na to, że szynka, używana do nadzienia jest już słona. Mięso myjemy  i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozbijamy na cienkie kotlety. Przyprawiamy czosnkiem granulowany, pieprzem, papryką ostrą i sosem sojowym.  Każdy płat mięsa smarujemy Pesto, kładziemy na nim dwa plastry szynki  i zwijamy. Wbijamy do roladek wykałaczki

Mania Gotowania
Szaszłyki ze schabu trochę inaczej 150

łyżki Sosu Teryiaki ( zamiennie powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczka sosu sojowego ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 4 łyżki oleju słonecznikowego + 2 łyżki Schab pokroić w plastry jak na kotlety - lekko potłuc tłuczkiem do mięsa .Każdy taki kotlet przekroić na 3-4 kawałki ( zależy jak szeroki był schab ) .Słoninkę lub boczek pokroić w kawałki tej samej wielkości co schab ale trochę

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania