kotlet po - 500 przepisów (strona:14/34)

WARKOCZ Z KARKÓWKI Z PIECZONYMI WARZYWAMI 200

dAG.KARKÓWki kILKA  LISTKÓW BAZYLII 2-3 ZĄBKI CZOSNKU 1 ŁYŻKA MAJERANKU 2 ŁYŻECZKI SŁODKIEJ PAPRYKI 1 ŁYŻECZKA OSTREJ PAPRYKI 60ML.OLIWY Z OLIWEK SÓL PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Karkówkę pokrój na kotlety o gr.1 cm. i odrobinę je rozbić tłuczkiem.Każdy kotlet pokroić wzdłuż na paski o szer.1 cm.Paski podzielić na 3 części i włożyć do oddzielnych miseczek.Czosnek posiekać i utrzeć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Quinoa z puree z groszku i kotletami z ciecierzycy 167

dobrej jakości oliwy sól, pieprz, sok z 1/4 cytryny 3 łyżki tartego parmezanu 1 duży ząbek czosnku puree z groszku: 1 puszka groszku zielonego 1/2 szklanki mleka sól, pieprz kotlety: 1 puszka ciecierzycy 1 łyżeczka nasion kolendry 3 łyżki mąki ryżowej 1 jajko sól, pieprz do smaku Przygotowanie: K omosa: Komosę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażyć(...)być zwarty, ale nie za bardzo lejący. Jeśli oliwa rozwarstwia się od pietruszki, nie dolewać więcej. Puree z groszku: Mleko zagotować. Dodać groszek, sól, pieprz. Zmiksować na gładkie puree. Kotlety: Nasiona kolendry rozetrzeć w moździerzu. Zmiksować wszystkie składniki. Formować małe kotleciki, obtoczyć w mące ryżowej i smażyć na rozgrzanej patelni. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wszystko wyłożyć na talerz

Jaglusia
DELIKATNE MIELONE Z PAPRYKĄ 127

Poniedziałek zaczynamy czymś konkretnym.Niby proste, tak powszechne mielone kotlety, jednak w tej wersji zupełnie inne, w odmienionym smaku i konsystencji. Dzięki przechowania gotowych surowych kotletów w lodówce przed obsmażeniem, zyskuja one niezwykłej delikatności. Spróbujcie sami.  Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 łyzki bułki tartej 1/2 szklanki mleka 1 cebula czerwona 1/2 czerwonej papryki olej mąka 1 jajko kilka gałązek

Z Majeczką w kuchni
Kotleciki jarskie z kalafiora wg koleżanki Hani. 323

różyczki gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem mleka (dla zachowania jego białej barwy). Po ugotowaniu ma być miękkawy, lecz nie rozgotowany - tak by po rozgnieceniu (np. tłuczkiem do kotletów) nadal pozostawały w masie całe kawałki kalafiora. Wsypujemy koperek i ser tarty (to moja inwencja, Hani przepis nie uwzględniał sera). Dodajemy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dosypujemy tyle bułki(...)tartej by nasza masa na kotlety dała się uformować i usmażyć bez rozpadania. W Hani przepisie był bułka suszona i namaczana w wodzie jednak ja bałam się, że masa wyjdzie zbyt rzadka - użyłam bułki tartej. Z resztą tak mi poradziła moja Mama, która wypróbowała przepis jak tylko jej o nim powiedziałam i mimo użycia bułki odciskanej musiała zagęszczać masę bułka

Kuchnia po mojemu
Mizeria – taka jaką lubię, czyli lekko słodka 198

kwaskowy, idealnie współgra z ostrością cebulki i szczypiorku. Takie mocno wilgotne surówki jak mizeria najbardziej pasują do obiadów które zawierają w sobie coś panierowanego – czy to klasycznego schabowego, czy kotlet z kurczaka albo klopsy czy mielone kotlety. SKŁADNIKI 0,5kg dużych ogórków gruntowych (smaczniejsze) lub wężowych szklarniowych (w zimie) 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (bez żadnych dodatków – mleko i bakterie

Karo in the Kitchen
Kotlety mielone z hiszpańską nutą 162

Kotlety mielone jak juz kiedyś wspominałam nie muszą być zawsze zwyczajnym kotletami i tak na prawdę nie mają prawa się znudzić. Wokół tyle inspiracji, na prawdę warto jest dorzucić coś od siebie i może się okazać, że pomysł jest trafiony w samo sedno! Ja dzisiaj użyłam hiszpańskiej przyprawy od Eko Maja, znajdziecie ją TUTAJ . W Eko Maja mieszanki przypraw wychodzą

MamaOskarka
Ziołowy sos do sałatek 146

barach mlecznych, z których najbardziej pamiętam pierogi leniwe. Kupowałam sosy w proszku, gotowałam makaron i obiad na dwa dni był gotowy. Szaleństwem było kupienie kalafiora i zrobienie z niego kotletów :) Dzisiaj młodzież studiująca ma zupełnie inną świadomość i podejście do żywienia. I chwała im za to. A mnie pozostaje się cieszyć, że i na mnie przyszła pora i przetworzonej żywności(...)sałatek szczerze polecam. Najbardziej lubię jego dodatek do sezonowych warzyw: sałaty, ogórka, pomidora, rzodkiewki. Można dodać trochę startego sera, pokrojonej w paski szynki. Na zdjęciu akurat w towarzystwie kotleta mielonego i warzyw.  Do samego sosu można użyć octu balsamicznego (jego kolor będzie wtedy ciemniejszy) albo soku z cytryny zamiast octu jabłkowego. A jeśli zamiast jogurtu dodacie musztardę, powstanie taka

bistro mama
Sznycel drobiowy w płatkach kukurydzianych 219

Sznycel, kotlet drobiowy jest bardzo popularny. To bodaj najczęściej lądujące mięso na naszych talerzach. Lekkostrawne, dietetyczne, pożywne i nie wymagające wiele zachodu. Latem, gdy wolimy czas spędzać w ogrodzie i na wolnym powietrzu niż w kuchni ma to niebagatelne znaczenie. Daje ponadto ogromne pole do popisu naszym umiejętnościom kulinarnym. Zapraszam na ekstremalnie chrupiącą wersję sznycla drobiowego, w panierce z płatków(...)obtaczać w rozbełtanym jajku i przygotowanej panierce, lekko ją dociskając. Jeśli lubisz grube panierki obtocz najpierw mięso w mące, następnie w jajku i na końcu w płatkach kukurydzianych smaż kotlety na rozgrzanym maśle po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z kaszy jaglanej i botwinki 161

Dziś też przepis z darami prosto z ogrodu, ale tym razem na warsztat wzięłam botwinkę!  I żeby było oryginalnie nie będzie tym razem chłodnik, a kotlety z botwinką. Ba do tego jaglane kotlety :) Samo zdrowie na talerzu, a przy okazji wbrew pozorom są bardzo syte jak te mięsne! Mnie oczarowały swym kolorem a was? Składniki : 2 torebki kaszy jaglanej

W kuchennej krainie
Kotlety z soczewicy 150

Kotlety z soczewicy Super alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Smaczny, pożywny posiłek bezmięsny, bogaty w białko oraz wiele składników odżywczych. Smakują wybornie, polecam przyrządzić pikantnie, ja nieco ostrość redukuje, ze względu na moją córkę. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 2 małe marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki kukurydzianej mały pęczek natki pietruszki sól pól łyżeczki zmielonej kolendry pół

na moim stole...
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe cheeseburgery na sałacie 198

PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, mielimy w maszynce do mięsa wraz z połową białej cebuli. Dodajemy jajko, sól, pieprz, tymianek i paprykę mieloną - mieszamy.  Z masy mięsnej formujemy kotlety, smażmy po kilka minut z dwóch stron na posmarowanej oliwą patelni teflonowej. Pomidory kroimy w plastry. Cebulę w talarki, szczypiorek siekamy. Na talerzyku układamy sałatę masłową, na niej układamy gorącego(...)kotleta, przykrywamy plastrem sera oraz układamy plastry pomidora i cebulę, przykrywamy listkiem sałaty.   Posypujemy szczypiorkiem.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety z karpia w otrębowo-sezamowej panierce 148

morskich zagrożone są wyginięciem i wszyscy apelują żeby ich nie kupować. Pozostał mi więc rodzimy Pan Karp. Żeby nie bawić się w wydłubywanie tych najmniejszych haczykowatych ości, zrobiłam kotlety. Na ryby słodkowodne to dobry patent. Kotlety podałam z warzywami gotowanymi na parze. Odkąd stałam się posiadaczką wspaniałego garnka właśnie do gotowania na parze, często je robię. Jest to o tyle

Wiem co jem
Grillowany cąber jagnięcy 197

czekać, ale wreszcie można jeść na świeżym powietrzu. Stąd też dzisiejsza propozycja - najbardziej oczywiste kulinarne rozwiązanie na piękny dzień - grill. A na grilla proponuję bardzo prosto, ale smacznie doprawione kotlety z cąbra jagnięcego i smaczną sałatkę z pomidorów koktajlowych, podane z frytkami, które można zastąpić pieczywem. Do przygotowania dania użyłem: 4 kotletów z cąbra jagnięcego (4 sztuki), 2 cytryn

Wyprawy kulinarne
bitki z karkówki z jelenia 451

cebule, 300 ml bulionu warzywnego, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 listki laurowe, pieprz kolorowy, 2 łyżki smalcu (smalec gęsi) do smażenia, sól, cukier Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, usunąć błony. Kotlety stłuc, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki poddusić dodając szczyptę cukru, soli, listki laurowe, wlać bulion

królestwo garów
Mielony smak dzieciństwa z suszonym pomidorem. 171

Najlepsze kotlety mielone robi moja Mama. Powie to każdy mężczyzna w naszej rodzinie. Smakują i pachną  jak te serwowane w przedszkolu (może nie każdy ma tak dobre wspomnienia jeśli chodzi o kuchnię przedszkolną). Jednak my wszyscy chodziliśmy do jednego przedszkola, gdzie mielone były przepyszne (gorzej już z kleistymi ziemniakami, ale nie o tym mowa). Kiedy pierwszy raz zrobiłam(...)teściowa. Od tej pory rzadko robię "mieleniaki" - wolę zamówić te wymarzone u Mamy. A jeśli już robię to za każdym razem inaczej i lojalnie uprzedzam, że będą to kotlety mojej produkcji. Wczoraj tak właśnie było i nikt nie był rozczarowany :) Składniki (na ok 10 niewielkich kotlecików): 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (udziec) 1 jajko 1/2 małej cebuli

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania