kotlet po - 500 przepisów

Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 177

Myślałam, że przepisu na kotlety nie zobaczycie na tym blogu nigdy, ponieważ baaaaardzo rzadko je robimy w ogóle... Są jednak dania, takie jak  kartofle z kapustą , do której taki kotlet "mielony" aż prosi się na talerz! :)  Dla wszystkich, którzy chcieliby spróbować wegańskich karminadli - przepis poniżej. A tytułem wyjaśnienia: dlaczego rzadko robię kotlety? - taka historyjka. Całkiem na początku, kiedy(...)przestaliśmy jeść mięso, pojawiła się oczywiście kwestia: "to z czego teraz będziemy robić kotlety?". No bo wiadomo - kotlet w życiu człowieka to pozycja obowiązkowa, bez kotleta ani rusz. Więc - siedziałam w necie, szukałam przepisów, próbowałam różnych i jedliśmy - a to z pieczarek, a to z brokułów, a to z kalafiora, a to z jajek, z soczewicy, ciecierzycy i czego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kotlet De volaille wraz z gratin pleśniowym. 105

folią śniadaniową miesa i rozbicie go w jak najcieńszy kawałek , czym cieńsze mięso tym wieksze prawdopodobieństwo, że kotlet.sie.nie spali a.będzie ready w środku. Robimy tak z pozostałą częścią kotletów. Przyprawiamy do smaku a na szerszej części rozbitego mięsa kładziemy pokrojone w małe kawałki masło, ser żółty oraz natke pietruszki którą najpierw umyliśmy a potem posiekaliśmy nie koniecznie drobno(...)Czas na formowanie kotletów !    Ps. Nie rozgotujcie ziemniaków. Zakładamy boki na masło oraz inne dodatki a następnie zwijamy kotleta od strony farszu . Namaczamy sobie w wodzie dłonie i łapiemy kotleta w dlonie złożone jak do.pacieża i wychylamy kostki do zewnątrz . Teraz czas na ugniatanie w ten sposób kotletów. Zrobione kotlety trzeba opanierować w mące jajku i bułce

Wspólne smaki
Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek 10737

Kurczak pieczony, kurczak smażony, kotlety z kurczaka jeśli zaczyna Wam już brakować pomysłów to zawsze można usmażyć kotlety siekane z kurczaka i pieczarek. Wystarczy piersi z kurczaka i pieczarki drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi produktami, aby uzyskać bardzo smaczne, bardzo sycące kotlety.Przygotowuje się te kotlety podobnie jak Placki z kurczaka z pietruszką lub kotleciki z kurczaka i cukinii, a podaje(...)sosem np. BBQ.Mogę Wam też polecić przepis z kurczakiem w roli głównej, to coś pysznego kurczak po cygańsku.Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek, przepis na 12 sztuk sporych kotletów:SKŁADNIKI1 podwójna pierś z kurczaka,100 g małych pieczarek50 ml mleka,Pieprz cytrynowy do smaku2 szt jajka,2 łyżki mąki ziemniaczanej,sól do smaku,1 łyżeczka tymiankuolej do smażeniaPiersi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Proste kotlety mielone 278

Proste kotlety mielone...Soczyste dzięki dodatkowi cebuli i musztardy.Łatwe w przygotowaniu.Idelanie przyprawione.I przede wszystkim pyszne.Smacznego!Składniki:500 g dowolnego mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1/2 średniej cebuli;1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego;1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki;2 łyżki musztardy;1 jajo;2 ząbki czosnku;Szczypta słodkiej papryki;1 szklanka bułki tartej;Sól;Pieprz(...)szklanki (125 ml) bułki tartej.Wszystkie składniki wyrobić ręką na jednolitą masę.Z masy formować okrągłe i płaskie kotlety.Kotlety obtaczać w pozostałej części bułki tartej.Obtoczone w bułce tartej kotlety smażyć z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju, na złocisty kolor (przez około 15 minut).Podawać ciepłe/gorące.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 7 sporych kotletów mielonych.Szklanka

Gospodyni Miejska
Kotlety schabowe z serem z piekarnika 145

Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne schabowe, polecam ten przepis. Nie jest skomplikowany, a kotlety zupełnie inne niż zazwyczaj.  Użyłam wieprzowiny ze znakiem QAFP, którą ostatnio chętnie kupuję. składniki500 g  schabu  - 6 kotletów ( 3 porcje)3 plastry kiełbasy chorizo lub ostrej salami (lub tyle aby przykryć plaster mięsa)kilka plastrów cheddara3 ostre papryczki marynowane (opcjonalnie(...)łyżki majonezupietruszkasól pieprzprzygotowanieSchab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety - 6 sztuk. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem.  położyć obok siebie trzy kotlety posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć po 1 plaster kiełbasy, posmarować majonezem, na to mała papryczka, plaster sera, natka, przykryć kotletem posypanym pieprzem. Kotlety spiąć na brzegach ze sobą wykałaczkami tak aby nie rozpadły się podczas smażenia. Posolić i popieprzyć

Stare Gary
Kotlety mielone 126

nowinkami w dziedzinie kulinarnej. Używamy coraz to nowe składniki, gotujemy coraz bardziej innowacyjne potrawy, zapominając o tych najzwyklejszych, ale niezwykle smacznych. Dzisiaj zachciało nam się na obiad zwyczajnych kotletów mielonych, po których czułam się bardzo syta i zadowolona, że smaczna kuchnia, to też najzwyklejsze codzienne potrawy. Składniki: - 60 dag łopatki wieprzowej; - duża cebula; – 1 jajko; - ząbek czosnku; - czerstwa bułka(...)mleku i odcisnąć. Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć i przesmażyć na złoty kolor. Do mięsa dodać wystudzoną cebulę, odciśniętą bułkę, jajko, przyprawić solą i pieprzem, formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju. Ja podaję z ziemniakami oraz z sałatą. Smacznego:)   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else

dom-agi.pl
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNE KOTLETY 2469

Sposobów na kotlety jest wiele, każdy ma jakiś swój mniej lub bardziej ulubiony. Ja choć wielką fanką kotletów nigdy nie byłam, to niekiedy jednego zjem i to tylko z kurczaka (w wersji "gazetowej"- tzn.cienki jak ona i chrupiący), typowych schabowych nigdy nie lubiłam i tak mi już zostało. Właściwie to kotlety można robić z różnych gatunków mięsa, część rodzinki np.uwielbia(...)kotlety z łopatki, są chude i bardzo soczyste, ale to już rzecz gustu. Ponieważ prawie każdy u mnie preferuje inne smaki kotletów, przygotowuję je w kilku wersjach od razu, z dwóch rodzajów mięsa. Dla każdego to co lubi, tak się wprawiłam, że w odpowiedniej kolejności przygotowuję je już błyskawicznie. Powstają z kurczaka bez dodatków, z kurczaka z cebulą, z łopatki

Smaczne Zdrowe
KOTLETY (PLACUSZKI) Z KASZY JAGLANEJ I ZIEMNIAKÓW 238

kotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza  (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem (nadaje super smak) i druga obłędnie smakowita- z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem i boczkiem... Ta wersja jest cudowna! Upiec je możemy również na dwa sposoby: pierwszy tradycyjny na patelni i drugi dietetyczny(...)piekarniku, choć po degustacji obydwu wersji stwierdzam iż wersja z patelni jest odrobinę smaczniejsza, przynajmniej dla mnie. Te kotlety to idealny sposób na przemycenie kaszy jaglanej, w placuszkach jest niewyczuwalna (gdyby komuś przeszkadzał jej smak), a wszyscy wiemy, że jest bardzo zdrowa, choć nie wszyscy tak chętnie po nią sięgamy. U mnie na szczęście nie ma problemu z jedzeniem kasz

Smaczne Zdrowe
Kotlety 160

Tradycyjne kotlety ze schabu karkowego smażone w panierce. Składniki: pół kilograma schabu karkowego wieprzowego olej do smażenia panierka: 3 surowe jajka, mąka, bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, kurkuma Z pół kilograma schabu wychodzi ok 8 kotletów. Umyte mięso kroimy i każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety mają mieć chrupiąca skórkę odpowiednio je panierujemy: każdy kotlet posypujemy szczyptą soli i pieprzu(...)użyć dowolnej mąki, warto też dosypać ulubionych przypraw jak kurkuma czy majeranek. Najważniejsze aby olej przed włożeniem mięsa porządnie rozgrzać a w trakcie smażenia płomień można delikatnie zmniejszyć by kotlety się nie przypaliły. Oczywiście smażymy mięso z obu stron na złoty kolor a usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu

prawdziwe jedzenie
Kotlety z karkówki w panierce 181

Wyglądają jak kotlety schabowe, ale smakują zupełnie inaczej.Karkówka w panierce jest mięsem wilgotnym, kruchym i chrupiącym.Składniki:-kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry )-2 jajka-3 ząbki czosnku-4 łyżki mleka-3 łyżeczki mąki pszennej-przyprawa barbecue i sól-olej-bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki   Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią(...)spożywczą.   Ponieważ karkówka jest delikatna rozbijamy ją dłonią.   Kotlety posypujemy z obu stron przyprawą barbecue i solą, na wierzch układamy plasterki czosnku, skrapiamy olejem i odstawiamy na co najmniej godzinę.   Jeśli na panierkę wybierzemy płatki kukurydziane musimy je rozdrobnić. Najlepiej wsypać je do woreczka foliowego i użyć wałka.    Roztrzepujemy

Maminek kulinarny
Kotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej 258

Kotlety w kiszonej kapuście to danie dwa w jednym - mamy mięso i ciepłą jarzynkę za jednym zamachem :) Mięso wychodzi pyszne, soczyste i miękkie.Składniki:200 g kiszonej kapusty4 kotlety schabowe100 g boczku (pominęłam)50 g suszonych śliwek2 jabłka1 cebula2 ząbki czosnkusól, pieprzmajeranekolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Kapustę przelewamy zimną wodą, odciskamy i drobno siekamy.2. Posiekaną cebulę (i ewentualnie boczek) podsmażamy(...)dodajemy usmażoną cebulę (i boczek), podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem.3. Śliwki kroimy w paseczki, obrane jabłka w cząstki i dodajemy do gotującej się kapusty.4. Kotlety lekko rozbijamy i nacieramy zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Obsmażamy na rumiano na patelni z obu stron.5. Obsmażone kotlety przekładamy do kapusty. Całość

Kuchnia domowa Ani
8 SANTE znaczy zdrowie - Kotlety z soczewicą 126

Coś ostatnio za mięsem nie przepadam. Jak już gotuję to mielone albo coś z kurczaka. Chyba się przejedliśmy. Także dzisiaj zamiast mięsa mamy w kotletach ugotowaną soczewicę. Soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Przyprawiamy tak jak mielone. Kotlety wyszły smaczne i na pewno nie raz będą u mnie na obiad. Polecam spróbować(...)odsączyć na sitku. Do zimnej dodać posiekaną drobno cebulę oraz czosnek i natkę pietruszki. Wbić jajko, dodać starty ser i otręby. Dokładnie wyrobić na zwartą masę. Przyprawić. Uformować kotlety. Z tych składników wyszło 7 kotletów. Panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, makaronem bądź ryżem i surówką. Zapraszam na stronę sklepu Sante oraz na FB Sante

Magiczne Życie Marty
Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą 277

Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą. Często wykorzystuję mięso z kurczaka, aby przygotować pulpety lub kotlety drobiowe: np. z marchewką , z ogórkami , z warzywami . Z ćwiartek kurczaka można wykroić pełnowartościowe, chude mięso, które do tego jest tanie. Luzuję ćwiartki kurczaka z kości i skór i następnie mielę lub siekam. Gdy chcę mieć pulpety to gotuję je w bulionie(...)chcę mięć kotlety to smażę. Dodaję do mięsa z kurczaka różne dodatki, aby urozmaicić ich smak. Tym razem przygotowałam kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą. Składniki na kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą, ok. 12 sztuk: 600 g mięsa drobiowego z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk) 1 jajko 1 bułka pszenna 3 łyżki bułki tartej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety Schabowe Inaczej 6044

Zielony Nurt) papryka wędzona słodka SKWORCU papryka chili pieprz sól ziołowa malutka szczypta kminu rzymskiego (roztartego w moździerzu) 4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy mąka pszenna do obtoczenia kotletów Wykonanie: Plastry schabu lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, przyprawiamy papryką wędzoną słodką, pieprzem i solą ziołową. W głębokim garnku z przykrywką, albo w głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, niewielką ilość(...)wrzucamy cebulę pokrojoną w półkrążki i smażymy do jej zeszklenia. W międzyczasie pieczarki czyścimy i kroimy w ćwiartki. Zeszkloną cebulę zestawiamy na minimalny ogień,a w tym czasie przyprawione kotlety obtaczamy w mące pszennej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, z jednej i drugiej strony do lekkiego zrumienienia. Następnie wkładamy kotlety do cebuli i dusimy pod przykryciem, podlewamy odrobiną wody

Blondynka Gotuje
Kotlety Twardowskiego 9553

Kotlety Twardowskiego ze schabu – to pyszna propozycja na obiad w postaci soczystych kotletów z nadzieniem maślano-serowym i chrupiącą panierką. Inspiracja: Kuchenne Cuda Joanny oraz Smaki Polski TVP 3 @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety Twardowskiego ze schabu – Składniki: Składniki podstawowe: 4 kotlety schabowe (takie na grubość minimum 1 cm, co łatwiej będzie się je zawijać) sól – do smaku pieprz czarny świeżo mielony

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania