kotlet po - 500 przepisów (strona:3/34)

Kruche i soczyste kotlety schabowe w musztardzie 206

Kruche i soczyste kotlety schabowe w musztardzie i płatkach kukurydzianych Chrupiąca panierka oraz aromatyczne i soczyste mięsko – takie właśnie powinny być idealne kotlety. Schab przełożony cebulą i moczony w mleku jest kruchy i dużo delikatniejsze w smaku. Musztarda którą smarujemy mięso przed panierowaniem sprawia, że kotlety nie są suche i nadaje im bardziej intensywny smak. Natomiast dzięki panierce(...)płatków kukurydzianych, kotlety są wspaniale chrupiące i zwyczajnie pyszne. Polecam!     Składniki: 3 plastry schabu 1 cebula 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżeczki musztardy 1 szklanka płatków kukurydzianych 3/4 szklanki mąki sól i pieprz olej do smażenia   *** Mięso myjemy osuszamy i rozbijamy. Cebulę kroimy w piórka i przekładamy nią plasterki schabu. Całość umieszczamy w misce, zalewamy mlekiem

Blog z Apetytem
Schab w sosie kurkowym 183

świeżych kurek; 1 duża marchewka; 3 średnie cebule; 2 ząbki czosnku; 200 ml słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %; 500 ml zimnej wody; 1 łyżka mąki pszennej + mąka pszenna do oprószenia kotletów; 1 łyżeczka majeranku; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Kurki szybko umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Większe(...)przekroić na pół. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe. Każdy kotlet delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące pszennej. Na rozgrzany na patelni olej (4 łyżki) położyć obtoczone w mące kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz. Na pozostały

Gospodyni Miejska
Wegetariański obiad po śląsku 959

składniki na kluski: 2 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 3 jajka sól  dokładny przepis na kluski śląskie znajdziecie tutaj : -  Kluski śląskie składniki na roladę śląską (4 sztuki) opakowanie kotletów sojowych al'a schabowych (100 g) 1 litr wody,  1 kostka warzywna,  1 kostka grzybowa 3 ząbki czosnku,  3 liście laurowe,  5 ziela angielskiego(...)cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek bulion warzywny ( ja użyłam bulion w którym gotowałam kotlety sojowe) sól, pieprz składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 3 listki laurowe, 1 łyżeczka cukru 1 - 2 łyżeczek octu  Wykonanie

Mój pomysł na
Kotlety wieprzowe z cukinią 169

Często smaczne dania i połączenia smakowe wychodzą mi, gdy wydaje mi się, że nie mam pomysłu na potrawę, szczególnie obiadową Tak było z tymi kotletami, kupiłam łopatkę wieprzową i cukinie. Początkowo chciałam cukinie nadziać mięsem mielonym i zapiec, ale odpuściłam sobie to danie. Zrobię je kiedy indziej. Dodałam do mielonego mięsa tartą cukinię i upiekłam w piekarniku kotlety wieprzowe(...)cukinią, przygotowałam do nich pyszny dip na bazie jogurtu greckiego, koperku i czosnku, można też podać do nich sos tzatziki . Co na obiad? Polecam pyszne Kotlety wieprzowe z cukinią z piekarnika Składniki: 1/2 kg mielonej łopatki, 1 cukinia starta na tarce (duże oczka), 1 duże jajko, sól i czarny pieprz do smaku, trochę majeranku, 2 łyżki siekanej natki pietruszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety drobiowe z warzywami 162

Poniższe danie to kolejny dowód na to, że kotlety wcale nie muszą być nudne, ani kojarzyć się wyłącznie ze schabowym z kapustą. Tym razem użyjemy mięsa drobiowego – najlepiej filetu z indyka, choć teoretycznie kurczak też nie jest całkiem wykluczony. Będzie smacznie, kolorowo i w klimacie dużo bliższym kuchni śródziemnomorskiej. Kotlety drobiowe z warzywami 2015-01-15 15:19:26 Kotlety(...)puszczać sok, jest to znak, że należy zakończyć podgrzewanie. Pozostawiamy patelnię pod przykryciem, aby warzywa nie wystygły. W międzyczasie rozgrzewamy 5 łyżek oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Kotlety smażymy przez 8 minut (mniejsze kawałki możemy przez 6), co 2 minuty odwracając je na drugą stronę. Powinny się lekko zarumienić. Na 2 minuty przed końcem odłączamy ogień i dosmażamy

Kulinarna Pokusa
Mielone kotlety z wołowiny z grilla 142

Zapraszam na mielone kotlety z wołowiny. Do mielonych z grilla potrzebne jest mięso dobrej jakości, a więc takie, które zawiera co najmniej 20% tłuszczu. Tłuszcz to gwarancja, że kotlety mielone z wołowiny będą miękkie i soczyste. Najlepiej więc zrobić kotlety z mielonego karczka lub antrykotu. Takie mięso ma sporo tłuszczu i jest idealne do grillowania. Bardzo lubię mielone kotlety , więc(...)kiedy je już robię to jest to duża porcja. Moje dzieci lubią mielone, koniecznie z sosem. Sos grzybowy to jeden s sosów, który przyrządzam właśnie do mielonych. Mielone kotlety z wołowiny Składniki: na 16 kotletów 1 kg mielonego z wołowiny 125 g twarożku 50 ml śmietanki 2 czubate łyżki / 30 g parmezanu, 3 jajka 2 łyżki natki pietruszki 2 ząbki

codojedzenia
Kotlety mielone z boczkiem i ogórkiem kiszonym 169

specjalne zamówienie mężusia zrobiłam dzisiaj kotlety mielone z boczkiem i ogórem kiszonym. Dla siebie zrobiłam zdrowszą wersje kotlecików bezmięsnych, na które przepis postaram się podać jutro, a dzisiaj nieco mniej zdrowa wersja kotletów. Nasze tradycyjne Polskie mielone wzbogacone wędzonym boczkiem i ogórkiem kiszonym. Moja połówka powiedziała, że były przepyszne, więc chce podać na nie mój przepis, który może(...)bułka czerstwa 1 szt, mleko 1 szklanka, natka pietruszki posiekana 4 łyżki, majeranek pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: ogórki kiszone 5 szt, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Cebule obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę boczek, jajko, startą cebulę, wyciśnięty

kulinarne odsłony pati
Kotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem 136

Kotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem Na dziś przygotowałam delikatne kotleciki jagnięce.  Okres świat jest idealnym czasem do podawania dań niecodziennych.  Można nią również zaskoczyć na kolacji we dwoje, czy na uroczystościach jubileuszowych przy doborze dobrego wina. Jagnięcina wbrew pozorom nie jest wymagająca. Odpowiednio przyprawiona i podana z dobrymi dodatkami(...)komponuje się wspaniale i smakuje idealnie. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki:   6 kotletów jagnięcych z kostką 1 wiązka zielonych szparagów 250 g rozmrożonego i odsączonego z wody zielonego groszku  1/2 kg młodych ziemniaków 2 gałązki świeżego rozmarynu  3 ząbki czosnku  2 szalotki 1 łyżka sosu Worcestershire sól morska pieprz  1 szczypta zmielonego kuminu

Wino Francja Kuchnia
Nadziewane kotlety schabowe (nadziane schaby). 190

pewnie nic w twej kwestii się nie zmieni. A że Męża mam mięsożercę (ewentualnie rybożercę) muszę ciągle eksperymentować, bo nie ma nic gorszego od rutyny. Ten sposób przygotowania kotletów jest prosty, nie trzeba ich dopiekać w piekarniku i przede wszystkim dostarcza nam niezapomnianych doznań. Po rozkrojeniu obezwładnia niesamowitą mieszanką zapachów prażonej cebulki, pieczarek; roztopiony ser wypływa ze szczelnej sakiewki mieszając(...)się z resztą farszu, jeszcze tylko chwila i rozpłynie się w ustach.... Składniki na nadziane schaby 4 kotlety schabowe 4 spore pieczarki 2 cebule 1 łyżka siekanej natki pietruszki 4 plastry żółtego sera 1 duże jajko bułka tarta olej sól pieprz pieprz czosnkowy      Kotlety cieniutko rozbijamy, uważając by nie przerwać struktury mięsa. Rozbite kotlety opruszamy solą

Rozpustne gotowanie
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 149

Kotlety z kaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka Kuchnia podkarpacka obfituje w dania, których głównym składnikiem jest kasza. Niegdyś stanowiła ona bazę większości dań obiadowych, jednak z czasem została wyparta przez ziemniaki i ryż. Specjały lokalnej kuchni równie często przygotowuje się z kaszy gryczanej, co jęczmiennej, czy jaglanej. Kasza to symbol wpływu kuchni kresowej na kuchnię podkarpacką, choć cieszyła się ona już(...)wcześniej uznaniem zarówno w kuchni polskiej, jak i żydowskiej. Na Podkarpaciu z kaszą robimy gołąbki, pierogi i wytrawne drożdżówki. Kaszę dodajemy do mięs i kapusty. Z kaszy robimy również kotlety. Na blogu jest już przepis na hreczanyki, kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa. Tym razem proponuję lasowiackie kotlety z kaszy jęczmiennej z warzywami i suszonymi grzybami. Wbrew pozorom jest

Trzeci talerz
Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler 4274

Kotlety ziemniaczane to idealny dodatek do obiadu lub odrębna smakowita przekąska. Kotlety ziemniaczane mogą zastąpić tradycyjne kotlety mięsne, możemy je podać z dowolnymi sosami lub gulaszem lub w dowolnie wymyślony przez nas sposób - w każdej postaci z pewnością będą smakować wyśmienicie. Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler - Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 1-2 łyżki śmietany 18% ok. 5 łyżek bułki(...)tartej łyżka masła duże jajko  sól, pieprz odrobina suszonego koperku olej do smażenia Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie je odcedzamy, ugniatamy na puree i  pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie do ziemniaków dodajemy 2 łyżki bułki tartej, śmietanę oraz łyżkę masła i jajko. Doprawiamy po ok. 1/3 łyżeczki

Słodka Strona
Kotlety pożarskie vel Pożarskiego czyli drobiowy mielony z kostką. 473

Jedne źródła donoszą, że tak chciano ugościć cara Mikołaja I, inne że to biedny francuski podróżnik, który nie miał czym zapłacić Pożarskim za nocleg, miał im zdradzić przepis na kotlet drobiowy, który uczyni z nich bogaczy. Fakt, kotlet przeszedł do historii, jednak jakoś ta historia mi nie pasuje, taki biedny był,  a posiadał tak znakomite pomysły? 😖 Nie wiemy(...)całość formując na wzór kurzego udka i usmażyła w panierce. Oszukana sztuka mięsa, tak posmakowała carowi  iż kazał ją włączyć do dworskiego meni. Sam Puszkin pisał tak o kotlecie: „W międzyczasie zjedz po drodze Kotlet Pożarskiego (właśnie kotlet) Jedź do Torżku, spróbuj proszę, Nie ma nic lepszego” I tyle historii, jaka ona była naprawdę, nikt chyba tak do końca

Dieta moja pasja
SCHABOWE O SMAKU PIZZY 176

robiłam to danie miał być schabowy well pizza ,ale się okazało ,że zamiast bułki tartej panierowałam kotleta w sezamie.Ze znajomymi zastanawialiśmy się jak nazwać ten kawałek kotleta i wyszło ,że pizzeta schabowo-sezamowa.Nawet nie wiem czy takie słowo jak "pizzeta"istnieje ,ale co mi tam grunt ,że dobre i pizze w smaku przypomina ,a sezam nawet nieźle się z dodatkami komponuje.Zapraszam.Przepis(...)robiony ot tak sobie bez miar i ilości,a reszta to inwencja już tylko Wasza.:)   np.4 kotlety schabowe jajko przyprawa do pizzy sezam do panierowania czarne oliwki papryka czerwona ser żółty starty czosnek granulowany plastry pieczarek olej do smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotlety płuczemy i osuszamy.Posypujemy przyprawą do pizzy .Jajko roztrzepujemy i obtaczamy w nim kotlety ,potem obtaczamy je w sezamie.Smażymy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotletoplacki z cukinią i marchewką 144

zamyśle miały być wegańskimi kotletami, ale podczas pieczenia wyszły placki. Za drugim podejściem liczyłam więc na placki, ale wyszły bardziej kotlety. Tak więc nie wiem jak je nazwać, bo faktycznie i za placki i za kotlety mogą robić. No to robią! Ale dziś kotletoplacki podawane z batatami, które ostatnimi czasy robią furorę w mojej kuchni (wciąż i niezmiennie przepisy nadganiam(...)mąkę, dodajemy olej i całość mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i ponownie dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, podobnie jak kotlety mielone, i wykładamy na wyłożoną pergaminem blachę. Smarujemy pędzelkiem silikonowym zanurzonym w oleju, wierzch każdego „kotletoplacka” i posypujemy ziarnami słonecznika lekko dociskając. Wkładamy do nagrzanego na 220 stop

gutfut
Kotlety schabowe z cebulą. 113

jakieś szybkie, proste danie, więc wybór padł na schabowe, lecz tym razem z prażoną cebulką, do tego pomidory se szczypiorkiem i papryką konserwową, i późny obiad gotowy. Składniki na kotlety schabowe z cebulą 4 kotlety schabowe 2 spore cebule 4 plastry żółtego sera majeranek sól pieprz 2 roztrzepane jajka bułka tarta olej      Cebule obieramy, kroimy w średnią(...)kostkę i rumienimy na rozgrzanym oleju, posypujemy sporą szczyptą soli i studzimy. Kotlety rozbijamy, posypujemy majerankiem, solą, pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej. Na sporej patelni rozgrzewamy olej i układamy kotlety, smażymy aż się ładnie zarumienią i odwracamy na drugą stronę. Teraz na tej usmażonej stronie każdego kotleta układamy 1/4 cebuli i plaster sera, przykrywamy pokrywką i nim się

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania