Dziś eksperymentalny kurczak w mleczku kokosowym. Wyszedł pyszny (cyt: "mamo! nie zrobiłaś jeszcze zdjęcia a zaraz będzie wszystko zjedzone!"), więc z przyjemnością prezentuję: Imbirowy kurczak w mleczku kokosowym Składniki: podwójny filet z kurczaka 1 cukinia 1 papryka 3 ząbki czosnku świeży imbir (kawałek ok. 2 cm) ewentualnie około 3 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczki curry mleko kokosowe(...)niewielką ilość oliwy i smażyć aż lekko się zarumieni. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podobnie jak paprykę, przykryć i dusić do miękkości. Następnie dodać mleko kokosowe i kukrydzę odsączoną z zalewy. Doprawić solą i pieprzem do smaku., dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSmaczne owocki w kokosowym cieście w sam raz na śniadanie, kolację czy podwieczorek.składniki:3 banany2 jabłka1 puszka ananasa w plastrach250 ml mleka250 g mąki70 g wiórek kokosowych Kresto1 jajko50 g cukru trzcinowegoodrobina proszku do pieczeniaolej do smażeniaPrzygotować ciasto kokosowe. Mleko zmiksować z mąką, cukrem, wiórkami kokosowymi i odrobiną proszku do pieczenia. Ciasto odstawić i przygotować owoce. Plastry ananasa osączyć
Monia miesza i gotujekremem z awokado Keto babeczki z kremem z awokado – różne wariacje na temat ciasta Wracając do kwestii samego ciasta – u mnie był to upieczony kiedyś i zamrożony biszkopt kokosowy na białkach. Po rozmrożeniu rozdrobniłam go wraz z nierafinowanym olejem kokosowym , dzięki czemu powstała plastyczna masa, którą mogłam wylepić foremki. Po schłodzeniu, uzyskane w ten sposób babeczki stanowią bazę(...)macie akurat biszkoptu pod ręką, to proponuję wtedy skorzystać z ciasta z tego przepisu . Produkt końcowy przygotowany na jego bazie będzie nie tylko wege, ale i raw . Bita śmietana kokosowa idealnym zwieńczeniem babeczek W roli bitej śmietany pojawia się zaś u mnie mleko kokosowe . Opracowałam już świetną recepturę na takową. Dodaję lecytynę słonecznikową , która znacznie poprawia konsystencję kokosowej bitej śmietany
Modern Cave Girlrazem coś dla fanów batoników Bounty. Fantastyczne ciasto z gęstym kremem kokosowym na spodzie, który nie wymaga pieczenia, oblane polewą czekoladową Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i idealne dla osób z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, ponieważ nie zawiera glutenu, laktozy, jajek i cukru a mimo to bosko smakuje Składniki na ciasto: 200 g mąki migdałowej lub zmielonych orzechów(...)migdałów 60 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła klarowanego (keto, LCHF, optymalna) 20 g kakao 100% Opcjonalnie słodzik np. ksylitol (10 g), erytryto l lub stewia Składniki na masę kokosową: 120 g wiórków kokosowych 400 g śmietanki kokosowej lub stałej części schłodzonego mleczka kokosowego 40 g oleju kokosowego Opcjonalnie słodzik np. ksylitol (10 g), erytrytol
Ola la LCHFcynamonu, kardamonu, imbiru, anyżu i goździków… Tym razem mam dla Was przepis na szybki i nieskomplikowany piernik, który jest pyszny, wilgotny i aromatyczny. Przełożony powidłami śliwkowymi i kremem kokosowym, oblany gorzką czekoladą w towarzystwie orzechów i migdałów. Po prostu bajka Składniki: 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego 120 g (ok pół szklanki) mleka kokosowego (lub 1,5 łyżki miąższu kokosowego(...)pół szklanki wody) 70 g mąki kokosowej 8 jajek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cynamonu ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii 1/3 łyżeczki zmielonego imbiru 1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1/3 łyżeczki zmielonego anyżu opcjonalnie 30-40 g ksylitolu Składniki na krem kokosowy: 200 g wiórków kokosowych bez siarki i cukru 230 g (1 szklanka
Ola la LCHFZebra kokosowa - bez pieczenia Jeśli chodzi o desery z kremem, które można w miarę szybko przygotować, to najlepiej sprawdzają się te na herbatnikach, gdyż nie wymagają użycia piekarnika. W tym przypadku najdłużej trzeba oczekiwać na ostudzenie budyniu, ale moim zdaniem warto poświęcić chwilę uwagi na ten kokosowy przysmak. Składniki: Na krem kokosowy: 1 litr mleka 1,5 szklanki cukru(...)żółtka 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g masła 200 g wiórek kokosowych 100 g płatków migdałowych Na posypkę kokosową: 100 g wiórek kokosowych 3 łyżki cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 2-3 paczki kakaowych herbatników maślanych (ok. 600 g) mleko Przygotowanie: Krem kokosowy: 3/4 litra mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozprowadzić żółtka
My sweet a lifeŚmietanka kokosowa to idealny produkt w kuchni bezmlecznej. Można z niej wyczarować wiele pysznych deserów. Niestety znalezienie jej na sklepowych półkach nie jest łatwe. Dlatego postanowiłam przygotować domową wersję tej śmietanki, a przy okazji także domowe mleko kokosowe. 250 g wiórków kokosowych 1,5 l ciepłej wody Wiórki kokosowe zalewamy w garnku ciepłą wodą i odstawiamy na godzinę. W trakcie(...)kilka minut i przekładamy masę na gazę. Odciskamy dokładnie cały płyn do miski (trzeba porządnie wykręcić gazę). Jeśli jakaś partia wiórków będzie zbyt gęsta, dolewamy odrobinę odciśniętego wcześniej mleka kokosowego i blendujemy. Gdy skończymy, przelewamy cały płyn do butelki lub dzbanka i wstawiamy do lodówki. Odciśnięte wiórki możemy wykorzystać do wypieków. Jeśli nie potrzebujemy śmietanki kokosowej, mleczko kokosowe przed użyciem
Dieta bez mlekaJesli lubicie smak kokosa ten deser na pewno przypadnie Wam do gustu,bo jest po prostu pyszny.Powstal zupelnie przez przypadek. Pozostal mi krem kokosowy i zastanawialam sie do czego go zuzyc.Wymieszalam z jogurtem greckim,jeszcze dodatek owocow jagodowych i kilku ciasteczek amarettini i wspanialy deser gotowy.W expresowym tempie mozesz przygotowac smaczny i zdrowy deser.Polecam!Skladniki na 2 porcje(...)biala czesc z puszki)3 lyzki miodu50 g jagod (u mnie borowka amerykanska)6-8 truskawek10 ciasteczek amarettini(biszkoptow lub jakichkolwiek innych)Wykonanie:Jogurt grecki wymieszac lyzka z kremem kokosowym i miodem na gladka maseNa dno pucharkow wylozyc ciasteczka Na ciasteczka wylozyc polowe przygotowanego kremuTeraz poukladac pokrojone w czastki truskawki.Przykryc reszta kremu.Posypac jagodami i wiorkami kokosowymi.Przed podaniem schlodzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kalafiora to juz zupenie co innego-to arystokracja posrod zup.Ten pyszny,gesty,aksamitnie kremowy, wykwintny i elegancki krem bardzo latwo przygotowac i nie jest ,ani czaso,ani pracochlonny.Dodatek mleka kokosowego bardzo smakowo go wzbogacil dodajac nieco egzotycznej nutki.Wlasciwie to nie tylko nutka,ale caly akord smakowy.W tym polaczeniu jest i charakter i harmonia.Kremowa konsystencje zupy przelamuja chrupiace grzanki.Dodatek rzezuchy delikatnie(...)dodac posiekany zabek czosnkuKalafior obrac z lisci i wyciac glab,odzielajac tylko rozyczki,pociete na mniejsze kawalki.Dolozyc do cebuli z czosnkiem i mieszajac podsmazyc kilka minutpodlac bulionem i mlekiem kokosowym,tak by przykryc kalafiora .Gotowac do miekkosci okolo 15 minut.w miedzyczasie kromki chleba tostowego pokroic w kostke i podsmazyc na rumianogdy kalafior jest miekki zupe zblendowac.Doprawic do smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czarny makaron barwiony sepia to naprawde ciekawa propozycja na szybki i orginalny obiad.Warto go kupic.Do makaronu przygotowalam dorsza w sosie z mleka kokosowego,a wczesniej zamarynowalam go w imbirze z kolendra.Tak przygotowany dorsz jest pelen smaku i delikatnego, egzotycznego aromatu.Wazna informacja dla wszystkich,ktorzy jednak za rybami nie przepadaja.Dorsz w tym wydaniu calkowicie jest pozbawiony rybiego,tranowego posmaku.Zapraszam do przepisu.Skladniki:2(...)porcje dorsza1 zabek czosnku2-cm kawalek imbiru1 lyzeczka nasion kolendryoliwa lub olejsok z cytrynysol200-220 ml mleka kokosowego (1/2 puszki)szczypta soli, 1 lyzka sosu rybnegoPrzygotowanie :dorsza umyc i osuszyc.Skropic sokiem z cytryny i posolic.Rozetrzec w mozdzierzu 1 lyzeczke kolendry.Imbir i czosnek obrac i pokroic w drobna kostke.Oblozyc dorsza nasionami kolendry,czosnkiem i imbirem.Przykryc folia i odstawic na 2 godzinyugotowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapowiedzieli mi się goście, więc zastanawiałam się co na szybko upiec żeby było efektownie, ale niekłopotliwie? Wymyśliłam kokosową tartę z bitą śmietaną. Co prawda, nie wiem do końca, czy tego typu ciasto można nazwać tartą, ale niech tak już zostanie :) Najważniejsze, że wyszło smacznie, a robota przy tym minimalna :)Składniki(...)bezów400 ml śmietany kremówki1 łyżka ekstraktu waniliowego - przepis >klik!<150 g herbatników (lub kruchych ciastek)3 łyżki wiórków kokosowych4 łyżki masłado dekoracji:polewa karmelowawiórki czekoladoweHerbatniki pokruszyć. Wiórki kokosowe uprażyć lekko na suchej patelni. Przestudzone dodać do herbatników razem z masłem. Utrzeć razem na jednolitą masę. Można to wszystko zrobić używając blendera z dzbankiem lub pojemnikiem.Formę natłuścić lekko
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny, słodki, z lekką nutą brzoskwini.. ostatnie na sklepowych pułkach, lećcie po nie!Składniki na 1 porcję:20 g mąki kokosowej BIO150 g twarogu chudego1 jajko1 brzoskwiniaKilka kropel aromatu waniliowego2-3 łyżeczki stewii 2 łyżki wiórków kokosowychPrzygotowanie:Twaróg połączyć z jajkiem, stewią, mąką i jajkiem. Przełożyć masę do małego naczynia żaroodpornego. Brzoskwinię pozbawić pestki i pokroić(...)ćwiarteczki/paseczki. Ułożyć na masie i posypać wiórkami. Piec ok. 40 min w 180 stopniach.Śniadaniowo-deserowy serniczek kokosowy z brzoskwinią
Czarnawisienkakremowa przewidywalność została przełamana akcentem chrupkości - ziarnami "Piekło - Niebo", które podkręcają również charakterek potrawy (jak na nasz wytwór przystało - siła musi być). Pojawiła się też nutka słodyczy w postaci kokosowego mleczka i moc zaczerpnięta z dużej ilości czosnku. Całość tworzy bajkę. Bajkę, która z każdą łyżką smakuje inaczej. SKŁADNIKI:- kalafior, 1,- por, 2 całkiem duże,- cebula, 1 ogromna(...)mniejsze,- ziemniak, 3- mleko kokosowe, pół puszki,- oliwa z oliwek, odrobina,- ziarenka "Piekło Niebo"- pieprz czarny,- odrobina domowej mieszanki z suszonych warzyw (lub jak ktoś woli - vegeta)WYKONANIE:proste jak drut :)ziemniaczki wrzucamy do garnka, jak się podgotują, dorzucamy resztę naszych warzyw pokrojone w krążki, kalafior w różyczki, doprawiamy przyprawą warzywną, dodajemy solidną łyżkę masła i gotujemy do miękkości, doprawiamy
Wypisz Wymalujnadrabiać zaległości :) Przedstawiam wam przepis na jedną z najbardziej znanych potraw kuchni tajskiej - słynną zupę Tom Kha Gai. Wersji tej zupy jest tyle, ile kucharzy. Kluczowymi składnikami jest mleko kokosowe, galangal i trawa cytrynowa, a do tego kurczak (Gai) lub krewetki (Goong). Reszta jest już indywidualną sprawą każdego podniebienia :) Na rynku można kupić gotowe pasty, które już zawierają galangal(...)kaffir, trawę cytrynową) lub przechowywać w lodówce przez wiele tygodni (pasty curry, grzybki straw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 ml bulionu drobiowego* 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 2 łodygi trawy cytrynowej 5 listków kaffiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 żółta papryczka chilli 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego** 1 szalotka 3 duże
Tajskie smakiDomowe mleczko kokosowe. 100 g wiórek kokosowych 2 szkl wrzątku Wiórki zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy na ok 2-3 godziny. Po tym czasie blendujemy je robiąc przerwy ( aby nie przegrzać blendera). Wyciskamy wiórki przez gazę lub na sitku. Wytłoczyny znów zalewamy szklanką wrzątku i znów blendujemy. Wyciskamy i cieszymy się smakiem doskonałego mleczka kokosowego. Polecam
Malinowe Pocałunki