Sernik pieczony z likierem kokosowym na ciasteczkowym spodzie. Delikatny, puszysty i bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu polecam :) Składniki :Na spód: Opakowanie herbatników 50g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 1kg trzykrotnie zmielonego twarogu 3/4 szkl. cukru do wypieków pół szklanki oleju 2 szkl. mleka 4 żółtka 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 5 łyż. likieru kokosowego Przygotowanie: Ciasteczka rozdrobnić
Wypieki Ulibrakuje mi w nim sezonowych owoców, najlepiej prosto z krzaka, żeby tak mieć świeże maliny albo poziomki... Pyszne bakalie znajdziecie w Owocowym RajuSkładniki na budyń: 500 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki ryżu białego ok. 20 sztuk daktyli bez pestek 4 kostki dobrej jakości gorzkiej czekolady szczypta soli bakalie lub świeże owoce do posypania Ryż gotujemy(...)daktylami w mleku kokosowym do miękkości. Gdy ryż i daktyle są już zupełnie miękkie dodajemy czekoladę i miksujemy wszystko na gładką masę. Nakładamy i posypujemy świeżymi owocami lub bakaliami. Jeśli macie ochotę na wiosenną dietę zajrzyjcie do tej książki http://bit.ly/Oo6J5p.
Apetyczna babeczkaDomowe pachnące drożdżówki z pyszną kokosową kruszonką :), spróbujcie zrobić je sami!. Kokos dobrej jakości znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl. Składniki na ok. 15 sztuk: 1 kg mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 600 ml ciepłego mleka 20 dag cukru 10 dag masła szczypta soli Kruszonka: 10 łyżek wiórków kokosowych 7 dag masła 7 dag cukru 15 dag mąki Do posmarowania
Apetyczna babeczkablaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok 18 minut.krem: kremówkę ubijamy na sztywną pianę warz z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i śmietan fixy i miksujemy. Taką bitą śmietanę trochę chłodzimy w lodówce. Biszkopt smarujemy 3/4 bitej śmietany, zawijamy roladę. Na wierzchu smarujemy roladę pozostałą ilością. Czekoladę rozpuszczamy z wodą w rondelku
Aga w kuchnipszennej 150g masła 100g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 4 jajka 1kg sera mielonego 100g masła 150g cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki mąki 150g wiórków kokosowych Przygotowanie: Mąkę z masłem rozcieramy nożem lub rękoma, dopóki masło będzie w drobnych kawałeczkach. Następnie dodajemy cukier puder, żółtko i sól. Dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy(...)ciasto się chłodzi, jaja miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na pulchną masę. Do jaj dodajemy ser i miksujemy przez 2 minuty, po tym dodajemy masło, mąkę, oraz wiórki kokosowe i miksujemy kolejne 2 minuty. Forme do pieczenia o średnicy 26cm smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub mąką. Ciasto kruche dzielimy na dwie nie równe części (2/3 na spód
Kuchnia ŁukaszaOmlet z dodaniem kokosu, na prawdę boskie połączenie! Składniki: 2 jaja 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 1 łyżka płatków owsianych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jabłko Jogurt o smaku brzoskwini z otrębami pszennymi Przygotowanie: Jaja, wiórki kokosowe, jogurt naturalny, cukier, płatki owsiane i mąkę bardzo dobrze mieszamy lub miksujemy do powstania gładkiej konsystencji
Kuchnia ŁukaszaBardzo smakował całej rodzinie i wszyscy mówili, że kurczak z kokosem to bardzo pyszne połączenie. Polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: 3 filety z piersi kurczaka 200 g wiórków kokosowych olej do smażenia Marynata: 4 łyżki gorczycy 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki domowej przyprawy do grilla łyżeczka przyprawy ziołowej Przygotowanie(...)marynata była gęsta. Powstałą marynatą nacieramy filety z kurczaka i pozostawiamy w zimnym miejscu na 6-10 godz. Zamarynowane filety dokładnie obtaczamy w wiórkach kokosowych i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2-3 min z każdej strony, aż panierka się zarumieni. Po tym dopiekamy filety w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszatego czy lubimy gęstą czy też rzadszą zupę. Ja lubię taką, że łycha w niej stała :-), co też widać na zdjęciu. Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Składniki: 700 g pieczonej dyni, u mnie dynia melonowa Muscat de Provance 250 ml mleczka kokosowego 700 ml bulionu lub wody 1/2 małej papryczki chili 1 łyżeczka curry sól
Kulinarne przygody GatityWzorowałam się trochę na tym co czytałam o pilawach robionych na Trynidadzie .Różnią się one od innych tym , że używa się w nich oleju kokosowego i mleczka kokosowego. A po za tym pikantnych przypraw i słodkich suszonych owoców. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniporadzę, że pyszne...?;) Składniki: 4 banany 1 szklanka mąki ryżowej (ewentualnie pszennej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka cukier waniliowy 4 łyżki wiórek kokosowych ok. 1/2 szklanki wody 20 dag twarożku półtłustego 3 łyżki jogurtu naturalnego olej do smażenia Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, 1 łyżkę cukru waniliowego(...)wiórki kokosowe i taką ilość wody, by powstało gęste ciasto naleśnikowe. Odstawić je na 5 minut.Banany obrać, przekroić wzdłuż, obtoczyć w cieście. Smażyć na gorącym oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z twarożkiem wymieszanym z jogurtem i pozostałym cukrem waniliowym z ewentualnym dodatkiem startej czekolady
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazamrażarce miejsce na kolejne zapasy.składniki:400 ml mleka kokosowego350 g mrożonych truskawek2 płaskie łyżki żelatyny do smaku cukier1 galaretka truskawkowaGalaretkę przygotować według przepisu i odstawić. Połowę mleczka kokosowego podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, przestudzić. Truskawki, moje były na pół rozmrożone, zmiksować. Zmiksowane truskawki dodać do wystudzonego mleczka z żelatyną, dodać pozostałe mleczko i dokładnie wymieszać. Dosłodzić
Monia miesza i gotujemisce mieszamy mąkę pszenną, mleko, jajka, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Pokrojonego w grubą kostkę kurczaka maczamy w przygotowanym cieście, po czym za pomocą łyżki lub cedzaka wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy na małym ogniu
Fabryka pomysłówMoże mi współczują - tak przynajmniej mniemam :) Składniki: 0,6 dag piersi z kurczaka, 40 dag pieczarek, 10 dag gorgonzoli, 1 por, 2 małe cebule,1 mleczko kokosowe, oliwa z oliwek, sól, pieprz, kardamon. Na patelnię wrzucamy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, czekamy aż puszczą wodę. Gdy odparują, solimy je, wlewamy oliwę i przesmażamy. Po chwili dodajemy pokrojonego w kostkę(...)pora, cebulę i dalej smażymy. Następnie pokrojonego w kostkę kurczaka, wszystko solimy i dalej smażymy. Zalewamy mleczkiem kokosowym, przyprawiamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok.15 minut. Na koniec dodajmy gorgonzolę i mieszamy. aż się rozpuści. Ostatnio podałam z z ryżem
Delicious Titbitsblogu ostatnio krucho z ciastami ale dzisiaj nie mogłam się doczekać aby opublikować przepis na kokosowe ciasto bounty z polewą. Dlaczego tak mało teraz piekę? Dlatego, że moje dzieci zaczęły trenować na siłowni i nie chcą jeść słodyczy. W pracy ostatnio cały czas mamy jakieś ciasta do kawy, a to urodzinowy tort, a to koleżanka znalazła inną pracę(...)ciasto znajdzie się zawsze okazja. Kokosowe ciasto jest baaardzo kokosowe, bo zawiera dużo kokosowych wiórków i przypomina w smaku batoniki bounty. Ciasto bounty można zrobić na wiele sposobów jak ciasto brownie bounty . Dzisiejsze ciasto jest bardzo ciągnące. Nic dziwnego, ponieważ jest w nim dużo cukru masła i kokosowych wiórków, które podczas pieczenia delikatnie się skarmelizowały. Wiórkami posypałam również czekoladową polewę
codojedzeniaCiasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem – Nowe pyszne ciasto w Małej Cukierence z makiem, kokosem i ananasem. Trochę zajmuje czasu, ale jest bardzo smaczne. Ananas zanurzony jest w kokosowym kremie budyniowym i ożywia ciasto. Na wierzchu jest pianka z bitej śmietany i galaretki. Ja użyłam niebieskiej galaretki, ale możemy użyć dowolnej, swojej ulubionej. Ciasto udekorowałam uprażonymi wiórkami kokosowymi, całość(...)dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku Krem kokosowy: 900ml mleka 250g cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 żółtka 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 100g wiórków kokosowych
Mała Cukierenka