Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi to błyskawiczny przepis na chrupiące maślane ciasteczka kokosowe. Z zewnątrz mocno chrupiące, a w środku delikatne i miękkie, po prostu przepyszne. Ciastka te zdecydowanie skradły nasze serca, co więcej wystarczy pół godziny i można się nimi zajadać! Masło możecie zamienić na olej kokosowy, w rezultacie ciastka będą odpowiednie dla osób na diecie(...)nabiału . Ponadto, olej kokosowy nierafinowany nada ciastkom jeszcze bardziej kokosowego smaku i zapachu! Zobacz również więcej przepisów na ciastka , lub przepisów z kaszy manny albo wiórków kokosowych Przepis na ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Składniki szklanka wiórków kokosowych (85 g) ½ szklanki kaszy manny (90 g) ¼ szklanki cukru lub ksylitolu * (50 g) ⅓ kostki masła ** (67 g) jajko * jeżeli lubicie
WegePrzepisTort kokosowo-czekoladowy z wiśniami to bezmleczna wersja tortu szwarcwaldzkiego. Tort jest pyszny i wyjątkowy. Do jego ozdobienia można wykorzystać wiórki kokosowe, startą czekoladę kokosową albo świeże wiśnie. Tort możemy też przygotować na jasnym biszkopcie. Przepis znajdziecie tutaj . Składniki na biszkopt czekoladowy do tortu: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 8 łyżek cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę kokosową: ok. 350 ml śmietany kokosowej ( domowej lub twardej części z puszki mleka kokosowego) 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki agar agar Dodatki: dżem wiśniowy do przełożenia tortu mocna kawa lub woda z cytryną do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie) wiórki kokosowe do dekoracji (opcjonalnie) czekolada kokosowa do dekoracji Przygotowanie tortu zaczynamy
Dieta bez mlekawypieki w wersji prostej, np. klasyczne ucierane lub drożdżowe ciasto, czy kruchą tartę... Ale czasem lubię dać się ponieść fantazji i stworzyć coś nowego, innego. Polecam Wam przepis na kokosowe ciasto z karmelizowanym rabarbarem. Kruchy kokosowy spód, aksamitny budyniowo-kokosowy krem i słodko-kwaśny rabarbar. PRZEPIS NA KOKOSOWE CIASTO Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM Składniki na ciasto z rabarbarem: Kokosowy spód(...)daktyli bez pestek 3 łyżki oleju kokosowego 50 g płatków jaglanych 100 g mąki kokosowej Krem budyniowo-kokosowy: 250 ml mleczka kokosowego ( z puszki ) 250 ml śmietanki 30% 100 g cukru 3 żółtka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki żelatyny Karmelizowany rabarbar: 3-4 łodygi rabarbaru 2 łyżki wody 1 łyżka miodu 5 łyżek cukru trzcinowego Wykonanie ciasta z karmelizowanym
kolorowotorcikowoPyszna kolejna „ Zdrowa Środa ” w Małej Cukierence :). Zapraszam na tarte kokosową z chia bez cukru, bez glutenu, wegańską. Smaczna, bardzo kokosowa, sycąca i prosta w przygotowaniu. Wspaniale smakuje ze świeżymi owocami i wygląda apetycznie. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony texanerin ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta kokosowa z chia bez cukru(...)glutenu, wegańska Składniki: Spód: 2 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki mąki kokosowej 120g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 2 łyżki syropu z agawy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Nadzienie: 2 puszki mleczka kokosowego (każda po 400ml) 7 łyżek syropu z agawy szczypta soli 50g mąki kukurydzianej 4 łyżki nasion chia 1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego kropla pasty waniliowej
Mała CukierenkaKokosowa odsłona sernika na zimno na spodzie z maślanych kruchych ciasteczek. Niezwykły jest tutaj krem i to właśnie jemu należałoby poświęcić kilka zdań. Jestem pewna, że większość z Was już wiele razy robiła krem na bazie bitej śmietany, mascarpone i białej czekolady. Jest rewelacyjny i tego nie ukrywam- też często go przygotowuję, ale krem na tym kokosowym serniczku bije(...)mną opinią. Będziecie zachwyceni, obiecuję! ;) Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm) Spód: 180 g kruchych maślanych ciastek 50 g masła, stopionego i przestudzonego Masa serowo-kokosowa: 1 szkl mleka (250 ml) 100 g wiórków kokosowych 1/3 tabliczki białej czekolady, posiekanej 25 g żelatyny w proszku 8 łyżek zimnego mleka 150 g śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
Nastoletnie Wypiekanienice cream" to po prostu zblendowane zamrożone banany z dowolnymi dodatkami. Nie zawierają dodatkowego cukru, krowiego mleka czy śmietanki. Za to można dodać do nich mleko sojowe, migdałowe czy kokosowe. Dlatego, gdy zrobiłam domowe mleko kokosowe postanowiłam, że wykorzystam je do zrobienia lodów. W domu zalegało mi awokado i banany, kilka brzoskwiń, więc przepis wymyślił się sam. Domowe lody(...)lato! :) 1 smak - lody bananowo-brzoskwiniowe: 5 bananów 4 brzoskwinie 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego rozdrabniacz, blender lub mikser dobrej jakości mleko kokosowe do rozrzedzenia masy po zamrożeniu Nie ma co ukrywać, do zrobienia tych lodów potrzebny jest dobry sprzęt, najlepiej mikser lub rozdrabniacz, który poradzi sobie z mrożonymi owocami. Banany powinny być dojrzałe
Cooking MonsterTort dla fanatyków kokosa i pralinek Rafaello... :) Pyszny, kremowy, mocno kokosowy tort na puszystym, delikatnym biszkopcie z aksamitnym, wyśmienitym kremem kokosowym z kremówki, kokosowej śmietanki, mascarpone i białej czekolady. Do tego płatki migdałów i pralinki Rafaello do dekoracji i totalna rozpusta gotowa :)) Przepis na tort zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki . Zamiast biszkoptu genueńskiego, który być może sprawiłby niektórym(...)trudności, upiekłam tradycyjny biszkopt rzucany. W kremie zmniejszyłam ilość śmietanki kokosowej, zwiększyłam ilość wiórków kokosowych oraz, co najważniejsze, dodałam cukier puder, gdyż krem był praktycznie bez słodyczy. Ja sama nie gustuję w mocno słodzonych tortach i zawsze staram się, aby słodki smak był odpowiednio wyważony, ale tu najnormalniej w świecie brakowało mi słodyczy. Także polecam Wam popróbować krem
Słodko-Słony Świat IlonyJako że zbliżają się święta babkowo-jajeczne postanowiłam wypróbować przepis na babkę cytrynową z mąki kokosowej z tej strony . I wyszła obłędna! Taka wilgotna i cytrynowa, a kokosu praktycznie nie czuć (co nawet potwierdza mój nie-lubiący kokosa luby, który się tą babką zajadał :D). Na wierzch lukier cytrynowy albo krem cytrynowy … po prostu bajka ;) Na pewno zrobię(...)jeszcze raz – tym razem już na święta ;) Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skórka z cytryny 4 łyżki erytrolu (lub innego dozwolonego słodzidła) 6 jaj 2 łyżki octu jabłkowego 2/3 szklanki śmietanki kokosowej z mleczkiem kokosowym + 4 łyżki mleka kokosowego(może być sama śmietanka albo samo mleko, ale najlepiej będzie
Jak gotować i nie zwariowaćKokosowa chmurka to delikatne, mocno kokosowo - migdałowe ciasto, lekkie niczym przysłowiowy puszek. Ciasto nie zawiera ani grama mąki i wprost rozpływa się w ustach... Proste do zrobienia, ma jeden minus... Znika bardzo szybko! Bardzo polecam :-) Składniki: Ciasto: 3 duże białka 95 g mielonych migdałów 25 g wiórków kokosowych 60 g cukru Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem(...)temperatury 175 ° C z termoobiegiem. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Delikatnie wmieszać mielone migdały i wiórki kokosowe. Przełożyć masę do przygotowanej tortownicy, wygładzić wierzch. Piec ok. 25 - 35 minut, do ładnego przyrumienienia się wierzchu ciasta. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, nożem obkroić brzegi, wyjąć z formy, zdjąć
maniapieczeniazmarnuj tego, wykorzystaj w 100%! A aby pomóc Wam w trzymaniu diety przepis dla osób na diecie niskowęglowodanowej/LCHF. Wysokobiałkowe i pełne zdrowych tłuszczów ciasteczka z mąki kokosowej, mleczka kokosowego i wiórków kokosowych oraz odżywki białkowej.. Spróbujcie! Składniki na 9-10 ciasteczek: 70g mąki kokosowej 30g kremu kokosowego lub masła orzechowego 60g odżywki białkowej waniliowej lub kokosowej(...)wiórek kokosowych 30g oleju kokosowego Nadzienie: 165g mleczka kokosowego lub light 30g wiórek kokosowych 40g mąki kokosowej Przygotowanie: Olej kokosowy roztopic w rondelku, przelać do reszty składników. Dolać wody do masy i ugniatać ręką tak aby ciasto było delikatnie lepkie. Robimy kuleczki i delikatnie spłaszczamy. Chłodzimy ok. 3h w lodówce. Gdy ciasteczka się schłodzą, mleczko kokosowe łączmy z wiórkami
CzarnawisienkaOstatnio pokazywałam Wam jak przygotować domowe mleko owsiane ( klik ). Dzisiaj udowodnię, że mleko kokosowe to kolejny napój, który jesteśmy w stanie samodzielnie przyrządzić. Aby przygotować domowe mleko kokosowe potrzebujemy tylko dwóch składników: wiórków kokosowych i wody. Takie mleko jest lekko tłuste, mocno kokosowe i bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się jako baza do owsianek jak i koktajli. Składniki na niecały(...)mleka kokosowego: 200 g wiórków kokosowych 1,2 l wrzącej wody Dzień wcześniej wiórki kokosowe przesypać do wysokiego garnka i zalać 1,2 l wrzącej wody, Odstawić na całą noc. Na drugi dzień wiórki wraz z wodą podgrzać (muszą być gorące). Za pomocą blendera zmiksować na dosyć gładką masę. Przygotowane mleko kokosowe należy przelać przez sito (albo przez gazę
Ugotowaćwrzucamy czekoladę gorzką i na małym gazie chwilę gotujemy cały czas mieszając3/ Ściągamy z kuchenki czekoladę gorzką z kremówką i dodajemy czekoladę białą aż do rozpuszczenia następnie dodajemy olej kokosowy i miód.4/ Przelewamy do słoików, a po ostygnięciu wkładamy do lodówki na noc.5/ Wyjmujemy z lodówki i smarujemy! SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaskładniki (oprócz pomidora) wraz z przyprawami z moździerza. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, a następnie dodajemy pastę curry i pomidora. Gotujemy 5-7 minut na małym ogniu.Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i sok z limonki, a jej skórkę wrzucamy, by dodała jeszcze smaku. Dosypujemy cukru. Wrzucamy fasolkę, a po chwili makaron sojowy. Próbujemy i w razie potrzeby dosypujemy trochę soli. Gotujemy
Zakręcony Widelecwymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać ją do maślanej masy, bardzo krótko wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką . Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapietruszka 2 liście limonki kafir 1 duży ząbek czosnku 1 dymka w całości 2 łyżki oleju arachidowego 5 cm imbiru 2 szkl. wody lub bulionu 400 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łodygi trawy cytrynowej 3 szklanki porwanych liści jarmużu (bez nerwu głównego) 1 limonka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego Dodatkowo: ryż jaśminowy CZAS(...)całości. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pierś z kurczaka i odstawiamy na bok; marchewkę, trawę cytrynową i pietruszkę wyrzucamy. Do zupy dodajemy liście jarmużu, mleko kokosowe, cukier, kolendrę i sos rybny. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy minutę. Po tym czasie przy pomocy blendera miksujemy na w miarę gładką masę (w zupie zostaną kawałki jarmużu
Tajskie smakiCiasto makowo-kokosowe z kremem jest jednym z chętniej jedzonych ciast w moim domu. Prosty przepis na ciasto, które idealnie sprawdza się zarówno na świątecznym stole, jak i wśród ciast na innych rodzinnych uroczystościach. Pyszne połączenie smaku kokosa z makiem za pomocą kremu budyniowego. Ciasto makowe z kokosem to sprawdzony deser na każdą okazję. Ciasto makowo-kokosowe z kremem(...)również na deser przy innych mniej lub bardziej wystawnych uroczystościach. Prosty przepis na ciasto makowe z kokosem jest bardzo łatwy do wykonania i świetnie wszystkim smakuje. Przygotowując ciasto makowo-kokosowe, należy pilnować czasu pieczenia, gdyż zbyt mocno zapieczony placek będzie dość suchy. U mnie ciasto makowe robione było z suchym już zmielonym makiem, ale wiem, że niektórzy dodają
Kuchcik gotujekakao -150g ksylitolu -szczypta soli Dyniowo-orzechowy krem -850g ugotowanej na parze słodkiej dyni/batata -5-6 łyżek masła orzechowego (albo więcej :) -150g niesiarkowanych moreli -cukier kokosowy (jeśli dynia lub batat jest za mało słodki) Kokosowo-dyniowy krem -połowa śmietanki z jednej puszki mleka kokosowego -4-5 łyżek wcześniejszego kremu dyniowo-orzechowego -ksylitol (indywidualne preferencje) Karmel kokosowy - druga(...)połowa śmietanki z jednej puszki mleka kokosowego -4 łyżki cukru kokosowego Kokosowy popcorn -ok 3 łyżki ziaren kukurydzy -oleju kokosowego rafinowanego (tyle aby ziarenka były w większości pokryte) -cukier koksowy Dodatkowo -waflowy rożek bezglutenowy (np. sojowy) -woda + sok z cytryny (do nasączenia blatów) -fistaszki (do ozdoby) KASZTANOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę
Candy Pandassmaki :) Ciasto składa się z kruchego spodu, masy cytrynowej ( która kolorystycznie na cytrynową nie wygląda, ale zapewniam, że smak cytryny zaiste w niej występuje ;) ), warstwy herbatników oraz puszystego kremu kokosowego, na bazie śmietanki kokosowej, serka mascarpone i kremówki. Ciasto nie jest wysokie, ale wyższe też być nie powinno, tak jest naprawdę ok. To wypiek idealny na weekend - do kawki, herbatki(...)cytrynowa: 300 ml wody 200 ml mleka 200 g cukru 16 g cukru wanilinowego 130 g masła sok wyciśnięty z 1,5 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej, czubate Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego ( pojemność - 400 ml ), schłodzonego minimum 24 godziny wcześniej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej około 5 łyżek cukru pudru
Opowieści z piekarnikabiałego cukru, bez białej mąki, bez niezdrowego tłuszczu. Inspitacją do ciasta były moje ulubione słodycze- suszone śliwki w czekoladzie, które postanowiłam przygotować w wersji wegańskiej na bazie śmietanki kokosowej, oleju kokosowego i surowego kakao. Pomysł się sprawdził i stąd też pomysł na polewę. Kakaowy spód sernika przygotowałam na bazie mąki jaglanej i oleju koksowego. Natomiast masa serowa ma strukturę pianki(...)jaglanym spodzie i z lekką jak chmurka masą serową posmakuje każdemu! Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Kakaowy, jaglany spód: 1 szklanka mąki jaglanej 60 gram oleju kokosowego 1 żółtko 1 łyżka syropu klonowego szczypta soli 1 łyżka kakao Lekka jak chmurka masa serowa: 250 gram sera ricotta 250 gram jogurtu greckiego
Mango Papajażywych, czyli powrócił mi smak i węch. Zamarzyło mi się lekkie, wilgotne i aromatyczne ciasto, a że dawno, czy też raczej bardzo rzadko piekę babki to wykombinowałam sobie kokosową babkę. Jest potrójnie a nawet poczwórnie kokosowa, bo w jej skład wchodzi mleko kokosowe, olej kokosowe, wiórki kokosowe i lukier też ukręciłam z dodatkiem gęstego mleka kokosowego. Wzbudziła zachwyt wszystkich, idealna(...)zwykłej, standardowej wielkości prostokątnej formie. Składniki: 400 g mąki pszennej (z czego 100 g można użyć innej np. pełnoziarnistej pszennej) 2 dosyć duże i dojrzałe banany 150 g wiórków kokosowych 180 g oleju roślinnego (użyłam kokosowego, ale spokojnie można użyć oleju słonecznikowego czy też rzepakowego- 1 szklanka około 250 ml) 250 ml gęstego mleka kokosowego z puszki (po otwarciu puszki
greenscarfJakiś czas temu brałam udział w konkursie, dzięki któremu zaprzyjaźniłam się z mlekiem roślinnym :) kokosowym, ale i sojowym, które baaaardzo mi posmakowało! Przepis na ten koktajl pochodzi ze strony organizatora konkursu Russell Hobbs Polska. Należało go odtworzyć i przesłać zdjęcie efektu końcowego. Nie wygrałam :P czego można się było spodziewać, ale koktajl bardzo nam posmakował :) szczególnie Zuzi, bo jak kakaowy(...)niej idealny :D Polecam na przykład na śniadanie lub lekki podwieczorek - koktajl ten jest sycący i bardzo zdrowy! Składniki: 1 szkl. mleka kokosowego (ale z sojowym też już robiłam) 2 łyżki surowego kakao 3 łyżki nasion chia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania płynnej, jednolitej konsystencji. Smacznego
Kolorowy Przepisownikprzygotowałam je na krakersach. Sprawdzają się w słodkich deserach rewelacyjnie, pomimo tego, że są słone. Sól jest praktycznie niewyczuwalna, a krakersy są znacznie lżejsze od zwykłych herbatników. Przełożone masą kokosową i z leśnych jeżyn tworzą przepyszny kawałek ciasta :) 1 1/2 opakowania krakersów świeże jeżyny KREM JEŻYNOWY: 500 g jeżyn 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody(...)szklanka śmietanki kremówki 30% KREM KOKOSOWY: 200 g białej czekolady 2 łyżki cukru 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody 400 ml mleczka kokosowego 100 g wiórek kokosowych Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, uważając żeby ich nie przypalić. Odłożyć z tego 2 łyżki na wierzch. Krem jeżynowy . Żelatynę zalać zimną woda i odstawić. Jeżyny
https:KKuchniaMniammojprzepisna.pl | Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia Deserek nafaszerowany truskawkami, w postaci musu truskawkowego, na spodzie z ciasteczek maślanych, ze świetną warstwą kokosową. Pyszniutki, prosty, efektowny i lekki. Jeżeli chcecie aby deser był w 100 % bezmleczny upieczcie biszkopt, zamiast spodu ciasteczkowego. Pomysł autorski. Składniki na tortownicę 24 cm: Spód: 200 g maślanych ciasteczek lub innych 40 g roztopionego masła Spód tortownicy(...)wstawić do lodówki na około godzinę, aby stężało, następnie powoli i ostrożnie wylać resztę musu. Wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie 4 godziny) do całkowitego stężenia. Mus kokosowy: 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) (min 20 % tłuszczu, schłodzonego min 12 godzin w lodówce) 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wrzątku 1/3 szklanki wiórków kokosowych 10-15 szt. umytych
moj przepis naprzepisie powinno ono być nieco bardziej gęste. Ja porównałabym to do gęstości jaką ma kwaśna śmietana. W przepisie wykorzystałam dwa rodzaje mąki, obie bezglutenowe. Ryżowa nadaje ciastu lekkość a kokosowa zagęszcza ciasto i dodatkowo podnosi walory smakowe. Zatem do dzieła. Składniki na ciasto( na ok 10 sztuk) : 375 ml mleka kokosowego lub sojowego 357 ml wody ( zwykłej lub gazowanej(...)jeśli lubicie bardziej puszyste naleśniki) 270 g mąki ryżowej 2 jajka ok. 80 g mąki kokosowej ( można pominąć) szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego ok. 100 g drobnego cukru olej do smażenia Smarowidło bananowo - kokosowe: 2 dojrzałe banany ok.100 g śmietanki kokosowej* Sok z jednej limonki (ewentualnie cytryny) 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki mąki kokosowej Wykonanie
vaniliowoczekoladowarozwoju miażdżycy, oraz stanowią szybko dostępne źródło energii. Kokos i jego szerokie zastosowanie Kokos jest orzechem, który ma bardzo szerokie zastosowanie. Każdy może znaleźć coś dla siebie: Olej kokosowy – może być używany zamiast masła na pieczywo czy do smażenia potraw na patelni. Dzięki niskiej temperaturze topienia (26 stopni Celsjusza), nadaje się jako baza do sosów czy dressingów. Woda kokosowa – skutecznie(...)gasi pragnienie i nawadnia dzięki zawartości magnezu oraz wapnia. Kokosowy napój warto napić się tuż po treningu w ramach uzupełnienia płynów. Wiórki kokosowe – łatwo wkomponować w słodkie desery czy śniadaniowe propozycje owsianki czy naleśników. Można je również dodawać do zdrowych owocowo-mlecznych shake’ów. Łyżeczka ok 5 g wiórków uzupełnia kwasy laurynowy i kaprylowy w diecie.. Świeży kokos – dobra
Ciasna KuchniaTort kokosowy ala Raffaello Tort kokosowy ala Raffaello Lubicie smak rozpływających się w ustach, delikatnych,kokosowych kuleczek Raffaello? Jeżeli tak-to ten tort jest zdecydowanie dla Was! Pulchniutki, migdałowy biszkopt- przełożony konfiturą wiśniową i pysznym kokosowym kremem-na bazie z białej czekolady. Wszystko w delikatnej, kokosowo-migdałowej oprawie- a w elemencie ozdoby kuleczki Raffaello i bita śmietana. Tort jest pyszny(...)MIGDAŁOWY: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru zapach migdałowy (10 ml.) lub 2 łyżki likieru amaretto łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY: 500 ml. śmietany kremówki 36 % 160 g. białej czekolady 5 łyżek wiórek kokosowych DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. 2 łyżki wiórek kokosowych 8 łyżek płatków migdałowych 200 ml. śmietany kremówki
Domowe Tortypowala na kolana. My bardzo lubimy kokos więc to ciasto przypadło nam bardzo do gustu i powiem Wam tylko tyle, że znika w ekspresowym tempie. By wzbogacić smak masy kokosowej dodałam szklankę likieru kokosowego Canari . Ciasto ma też duży plus jeśli chodzi o krojenie, można pokroić w dowolnej wielkości ciastka nawet w malutkie kosteczki i zawsze będzie ładnie wyglądało(...)Ciasto czekoladowe 2 szkl mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3/4 szkl cukru 0,5 szkl oleju 1 szkl mleka 3 jajka Masa kokosowa 2 szkl mleka 1 szkl likieru kokosowego Canari 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej 150 g wiórków kokosowych 0,5 szkl cukru 3 łyżki owoców goji Polewa czekoladowa
Ala piecze i gotujedanie, które znika w oka mgnieniu. Tym razem pokusiłam się o wykorzystanie soku, który (jako jeden z wielu) otrzymałam od firmy Vero Soki ( https://lokalnyrolnik.pl/vero_soki ). Postanowiłam mój ulubiony kokosowy pudding chia wzbogacić o dodatek soku z aronii, która jest uważana za najzdrowszy owoc jagodowy. Zawiera w dużych ilościach witaminę C, B1, B2, B6 i E a ponadto sporą ilość(...)antyutleniaczy i mikroelementów. Do przygotowania 2 porcji puddingu potrzebujemy: – 6 łyżek nasion chia – 1 filiżankę (ok 150 – 200 ml) mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego) – 1 filiżankę soku z aronii ( zamów na platformie LokalnyRolnik.pl ) Do zamykanego naczynia wsypuję nasiona chia, dodaję mleko oraz sok. Całość mieszam łyżką, odstawiam na ok 10-15 minut do lodówki
Szybko Tanio SmacznieCzekoladki z pysznym wnętrzem kokosowym, w smaku zbliżone do znanych wszystkim cukierków Bounty. Śmiem twierdzić, że są one o niebo zdrowsze i ich smak mi bardziej odpowiada ze względu na zawarty w nich olej kokosowy i miód . Przygotowując czekoladki myślałam, że miód będzie bardziej wyczuwalny i nie otrzymam tego przyjemnie kokosowego smaku. Myliłam się, gdyż miód nadał jedynie delikatnej(...)słodyczy, a smak kokosowy jest jeszcze bardziej podkreślony obecnością oleju kokosowego. Składniki: Masa kokosowa: 2 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki oleju kokosowego 3 - 4 łyżki miodu naturalnego (najlepiej jasnego, np. rzepakowego) Polewa: 100 g czekolady deserowej z minimum 45% zawartością kakao 50 g masła 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki Wykonanie: Składniki na masę kokosową wymieszać tak, aby wszystko
Kuchcik gotujekolejnym marchewkowym jakie popełniłam. Mi smakowało bardzo. Niestety chyba dzięki mące razowej lekko się kruszyło ale w smaku genialne, z apetyczna biała polewą i wiórkami kokosowymi.Razowe Ciasto Marchewkowe z kokosowa polewa160 g miękkiego masła
Dzieje kuchennej Wiewióryposypka z amarettini ,a liscie szalwi wniosa subtelne akcenty smakowe.Skladniki 4 na porcje: 500 -700g dyni (po obraniu i wypestkowaniu)2 ziemniaki0.5 l bulionu warzywnegomala puszka mleka kokosowego lub 1/2 duzej 1 cebula2 zabki czosnku1/3 lyzeczki ziarenek anyzku1/2 lyzeczki mioduskorka z 1 cytrynysol,pieprzgarstka chrupiacych ciasteczek amarettinigalazka szalwi 1 lyzka masla gheeWykonanie:Pokrojona cebule podsmazyc na masle ghee(...)chwili dodac czosnek.Nastepnie dorzucic pokrojona w kostke dynie i ziemniaki,zalac bulionem,dolac mleko kokosowe i gotowac do miekkosci ( u mnie 15 minut) .Do wywaru dodac ziarenka anyzku,miod i skorke z cytryny mozemy dodac na koncu.Doprawic sola i pieprzem.Calosc zblendowac.Podawac.W pierwszej wersji zupe podajemy z posiekanymi ciasteczkami amarettini.Mozna dodatkowo posypac podprazonymi platkami migdalowymi.W drugiej wersji z podpieczonymi listkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nie przepadam za ucieranymi ciastami,nie tylko z powodu wysokiej zawartości tłuszczu,ale najcześciej przy dodawaniu jajek do masy ciasto lubi się zważyc.To natomiast jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dyniowo-pomrańczowego curdu z tego przepisuWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.KOKOSOWO-MAŚLANY SPÓD:W malakserze zmiel na drobny piasek ciasteczka, dodaj do nich roztopione masło i wiórki kokosowe i jeszcze raz wszystko krótko zmiksuj.Przesyp całość do formy do tarty o średnicy 24 cm i uklep porządnie spód i boki, tworząc po bokach rant o grubości 1 cm.Wstaw formę
Słodko-Słony Świat Ilonygranoli, z tego przepisu: granola1 jabłko, pokrojone w kostkę 1 szklanka mleka sojowego3-4 łyżka mleka kokosowego3 łyżki płatków migdałów3-4 łyżki syropu klonowegoMleko sojowe podgrzewamy wraz z mlekiem kokosowym. Do miseczek wkładamy po kilka łyżek granoli oraz po pół pokrojonego w kostkę jabłka. Dodajemy podgrzane mleko, posypujemy płatkami migdałów i polewamy syropem klonowym (tak prawdę mówiąc wszystko zależy
Mango Papajaroku obiecałam dostarczyć trochę słodyczy na kiermasz świąteczny w podstawówce, jeden z pomysłów, który na pewno tam trafi to dzisiejsze kokosowe bałwanki. Do ich wykonania wystarczy pudełko Raffaello (lub innych kokosowych pralinek), czekolada, kolorowe koraliki, długie żelki na szaliki (ja znalazłam żelki spaghetti w Lidlu) i ciasteczka Oreo :) Pralinki wyciągamy z papierków, ciasteczka Oreo przepoławiamy tak, żeby na jednej stronie
CiastkozercyMaleńki, mocno kokosowe pyszności, na niedzielny pochmurny poranek. Kawusia w kubeczku i kuleczka przed nami, po prostu niebo w buzi :)Małe, szybkie i pyszne, czego chcieć więcej :DSkładniki:200 g wiórek kokosowychok. 100 g masła roślinnego5 łyżek cukru trzcinowego3 łyżki mleka3 białkaWykonanie:Masło, wraz z mlekiem i cukrem dokładnie rozpuścić nad parą, a następnie dodać wiórki dokładnie wymieszać i potrzymać
Moje pyszne gotowaniepolania tuż przed podaniem Ugotowaną kaszę jaglaną (moja była zimna, gdyż stała dzień w lodówce) mieszamy z mlekiem i gotujemy na małym ogniu by ją podgrzać. Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem do jaglanki dodajemy miód, ananasa i posiekane daktyle. Dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczek. Opcjonalnie polewamy miodem (ja polałam :)). Gotowe
Mango Papajagarnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone dymki i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy wszystko razem około 15 minut. Po tym czasie do warzyw wlewamy bulion, mleko kokosowe, przyprawiamy pastą curry (ja dałam 2 łyżki, ale możesz dodać mniej lub więcej, w zależności od tego, jaki stopień pikantności ci odpowiada) i solą. Zupę gotujemy kolejne 15 minut
Smakowity Blog Kulinarnykaszy jaglanejGruszka2 łyżki wiórków kokosowych2 łyżeczki cukru trzcinowego200 ml mleka roślinnegoPrzygotowanie:Kasze jaglaną przepłukać 3 razy zimną wodą. Gotować na mleku, do momentu wchłonięcia.Na rozgrzanej patelni podprażyć wiórka kokosowe, dodać do kaszy i gotować.Gruszkę pokroić w kostkę.Następnie wrzucić cukier na patelnie, mieszać do momentu aż lekko się rozpłynie.Dorzucić gruszkę i chwilę karmelizować.Kasze jaglaną podawać
Czarnawisienkabananowo-kokosowy krem jajeczny podany z kremem kokosowym i granatem inspiracjaNa zrobienie tego kremu czekałam, od czasu zobaczenia go u Ash na blogu, powiem jedno, było warto Wczoraj udało mi się kupić chyba najlepszego Granata w życiu
More food, love and dreamsmarchewkowo-kokosowe scones z ciasteczekowym kremem z ricott**ricotta + krem spectalucus Z każdym kolejnym dniem wychodzi coś dobrego, każdego mam sto nowych pomysłów i kombinacji do wypróbowania, tylko brakuje poranków, równie bardzo jak snu i czasu ostatnio.Składniki:30g mąki pełnoziarnistej10g mąki pszennej20g mąki kokosowejmała starta na małych oczkach marchewka(ok.40g)duża łyżka jogurtu naturalnego(ok.30g)10g zimnego masła1/2 łyżeczki
More food, love and dreamsbananowo-kokosowy serniczek z sosem z białej czekolady Najlepszy sposób na ostudzenie czegoś w zimę? Wystawić to za okno xd :3 Składniki:200g twarożku 100g zmiksowanego bananajajkołyżka mąki kokosowej(15g?)1/3 łyżeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia+ wiórki do posypaniaJajko miksujemy z bananem na puszysta masą. Twarożek miksujemy z resztą składników, delikatnie mieszamy obie miseczki. Masę przelewamy
More food, love and dreamsKokosowa jaglanka* zapiekana pod czekoladową, budyniową kołderką; truskawki*z dodatkiem domowego mleczka kokosowegoKompletnie nie fotograficzne, ale, ta skorupka budyniu na wierzchu, pod którym znajduje się ten płynny *.*Dzisiaj robię sobie rest day, bez szkoły, nauki, obowiązków. Szkoda tylko, że znów pada
More food, love and dreamsKokosowy pudding chia* z rozgniecionymi malinami i jeżynami oraz miodem *z mleczkiem kokosowym Ostatnio lubię taką prostotę
More food, love and dreamsczekolady300 g białej czekolady 100 ml śmietany 30%1 łyżka mleka100 g serka mascarpone5 łyżek żelatyny6 łyżek wodydodatkowoposypka z Crispearls mleczne Przygotowanie:Umieść w mikserze mąkę, wiórki kokosowe, cukier puder, kakao i masło. Rozdrabniaj do konsystencji małych okruchów. Dodaj żółtko i zagnieć, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.Następnie rozwałkuj ciasto
Niezły MłynekSernik kokosowy na biszkoptach To połączenie sera z jogurtem brzoskwiniowym i kokosem .Składniki :600 g sera białego półtłustego 1 szkl cukru1 cukier wanilinowy Dr .Oetkera1 budyń waniliowy Winiary400 g jogurtu brzoskwiniowego gęstego150 g wiórek kokosowych6 jajek2 łyżki kaszy mannyokoło 20 biszkoptów Sposób przygotowania1. Ser przepuścić przez praskę lub zmielić na maszynce. 2. Dodać żółtka , cukier , cukier wanilinowy
Sama słodycz i szczypta chilipamiętam kiedy piłam jakikolwiek koktajl. Zdaje mi się, że w wakacje. Szmat czasu... Miałam okazję przetestować wodę kokosową z firmy Decare. Szczerze nie mogę opisać smaku, bo dla każdego może być inny. Najlepiej spróbować! :) Składanki: 1/2 szklanki wody kokosowej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego jabłko miód (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy
Truskawkowa Fiestadziewczyny z pracy powiedziały, że smakują jak takie małe racuszki :) Wodę z przepisu można zastąpić częściowo mlekiem.Składniki:- 4 banany - 1 jajko- szklanka mąki- szklanka wody- pół szklanki wiórków kokosowych - pół łyżeczki proszku do pieczenia- olej do smażenia - cukier puder do posypania Wykonanie naszych bananków jest nad wyraz proste - wystarczy zrobić ciasto, mieszając w misce wodę, mąkę, jajko, proszek(...)pieczenia i wiórki kokosowe... ...i pokroić banana w takie trochę grubsze plasterki, najlepiej nieco pod ukosem. Radzę nie kroić wszystkich na raz, ponieważ smażenie jest dość czasochłonne i kawałki owoców mogłyby zacząć ciemnieć. Teraz rozgrzewamy na patelni olej, powinno być go dość dużo. Bierzemy wykałaczkę i zanurzamy po kolei każdy plasterek w cieście, po czym wrzucamy go na patelnię. Smażymy
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: 1 mały arbuz bez skóry i pestek, 1 szklanka wiórki kokosowe, 1/2 szklanki cukier puder, 1 łyżka sok z cytrynyz arbuza usunąć pestki i obrać skórę w pojemniku blendera zmiksować razem z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, wiórkami kokosowymi przełożyć do miski i schować do zamrażalnika co 30 minut przemieszać - powtarzać z 5-7 razy bardzo orzeźwiający sorbet nakładać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 szklanka wiórki kokosowe, 1/2 kg śliwki, - ile potrzeba cukier puder jajka, cukier, tłuszcz miękki utrzeć mikserem z 5 minut masa będzie "zważona" ale to w niczym nie przeszkadza do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i ucierać(...)minuty ciasto ma być gęste tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ciasto rozsmarować na dnie blaszki i posypać je wiórkami kokosowymi dodać śliwki bez pestek piec w 200C około 40 minut-do suchego patyczka wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem ciasto jest lekkie, puszyste z nutą kokosu ze śliwkami........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki duże jajka lub 6 sztuk mniejsze, 1/2 szklanki cukier drobny, 1 opakowanie budyń waniliowy, 1 kg/wiaderko ser waniliowy na sernik, 150 gram wiórki kokosowe, 200 gram biszkopty, 1 sztuka galaretka pomarańczowa, 100 gram owoce kandyzowane żółtka i cukier utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy dać ser waniliowy z wiaderka i mikserem wymieszać do masy wsypać wiórki(...)kokosowe, budyń i mikserem wymieszać na koniec dać ubitą pianę i delikatnie łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i tartą bułką na dnie blaszki porozkładać biszkopty i wlać sernik piec w 200C około 50 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia na wystudzony sernik dać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody
W Mojej Kuchni Lubięmleko 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, budyń czekoladowy 2 opakowania, wiórki kokosowe 4 łyżki, truskawki 30 dag 600 ml mleka zagotować z 3 łyżkami cukru, łyżeczką masła i wlać budyń wymieszany w 200ml mleka, mieszając zagęścić i dobrze wystudzić jajka "L", olej(...)mleko, cukier rózgą dobrze roztrzepać, wsypać mąkę, proszek, sodę, wiórki kokosowe i tylko parę razy wymieszać dość gęste ciasto silikonowa forma z kominkiem 24cm - na dno dać połowę ciasta i 1/3 część truskawek - jak są duże to przekroić je na połowę - następnie wyłożyć zimny, mocno gęsty budyń na budyń dać połowę truskawek - następnie dać resztę ciasta, truskawek i posypać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, wiórki kokosowe 1,5 szklanki, śliwki 60 dag, błonnik 2 opakowania całe jajka "XL", miękka palma, cukry utrzeć mikserem z 5 minut na dużych obrotach - masa będzie zważona ale to ma tak byćwsypać wiórki(...)kokosowe i mikserem utrzeć z 2 minuty na dużych obrotach wsypać mąkę z proszkiem i z 1 minutę utrzeć na dużych obrotach na dość gęste ciasto - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - do blaszki rozsmarować z połowę ciastana cieście poukładać małe śliwki bez pestek, na śliwkach rozsmarować resztę ciasta i poukładać śliwkizamiast kruszonki posypać śliwki błonnikiem
W Mojej Kuchni LubięPyszne, słodkie, a przede wszystkim banalne w przygotowaniu. Homemade Malibu robi u mnie furrorę;) Co prawda nie jest to prawdziwe,ale likier kokosowy z tego przepisu jest boski w smaku. Warto samemu przygotować. Myślę, że podbije serca Pań;)Składniki; 100 g wiórek kokosowych, puszka mleka skondensowanego, 1/2 l wódki, Wykonanie;Wiórki zalewamy alkoholem na noc. Po tym czasie odcedzamy
Anioły w kuchniDziś przedstawię Wam przepis na rewelacyjne ciasto kokosowe z owocami.Owoce sezonowe i kokos to idealne połączenie:) Koniecznie wypróbuj.Składniki; 100 g margaryny, 100 g cukru pudru, 3 jajka, 6 łyżek mleka, 150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g skrobi kukurydzanej, 250 g rabarbaru, 250 g truskawek, 150 g cukru, 50 g wiórek kokosowych, szczypta soli, Wykonanie;Margarynę
Anioły w kuchniwiele do zrobienia, a tak mało czasu. Dlatego dzisiaj krótko, zwięźle i na temat.Zawartość tego słoiczka to po prostu niebo w gębie ^^ ~Kokosowa otrębianka z serkiem wiejskim, gruszką, miodem i cynamonem ~ Składniki: 30g otrębów owsianych 10g mąki kokosowej/wiórek kokosowych 150g serka wiejskiego łyżeczka cynamonu miód/cukier/stewia pół gruszki Otręby, mąkę/wiórki i słodzidło zalewamy wodą/mlekiem
Kuchenny Skrawek NiebaSernik pieczony z likierem kokosowym na ciasteczkowym spodzie. Delikatny, puszysty i bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu polecam :) Składniki :Na spód: Opakowanie herbatników 50g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 1kg trzykrotnie zmielonego twarogu 3/4 szkl. cukru do wypieków pół szklanki oleju 2 szkl. mleka 4 żółtka 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 5 łyż. likieru kokosowego Przygotowanie: Ciasteczka rozdrobnić
Wypieki Ulibrakuje mi w nim sezonowych owoców, najlepiej prosto z krzaka, żeby tak mieć świeże maliny albo poziomki... Pyszne bakalie znajdziecie w Owocowym RajuSkładniki na budyń: 500 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki ryżu białego ok. 20 sztuk daktyli bez pestek 4 kostki dobrej jakości gorzkiej czekolady szczypta soli bakalie lub świeże owoce do posypania Ryż gotujemy(...)daktylami w mleku kokosowym do miękkości. Gdy ryż i daktyle są już zupełnie miękkie dodajemy czekoladę i miksujemy wszystko na gładką masę. Nakładamy i posypujemy świeżymi owocami lub bakaliami. Jeśli macie ochotę na wiosenną dietę zajrzyjcie do tej książki http://bit.ly/Oo6J5p.
Apetyczna babeczkaDomowe pachnące drożdżówki z pyszną kokosową kruszonką :), spróbujcie zrobić je sami!. Kokos dobrej jakości znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl. Składniki na ok. 15 sztuk: 1 kg mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 600 ml ciepłego mleka 20 dag cukru 10 dag masła szczypta soli Kruszonka: 10 łyżek wiórków kokosowych 7 dag masła 7 dag cukru 15 dag mąki Do posmarowania
Apetyczna babeczkablaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok 18 minut.krem: kremówkę ubijamy na sztywną pianę warz z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i śmietan fixy i miksujemy. Taką bitą śmietanę trochę chłodzimy w lodówce. Biszkopt smarujemy 3/4 bitej śmietany, zawijamy roladę. Na wierzchu smarujemy roladę pozostałą ilością. Czekoladę rozpuszczamy z wodą w rondelku
Aga w kuchnipszennej 150g masła 100g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 4 jajka 1kg sera mielonego 100g masła 150g cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki mąki 150g wiórków kokosowych Przygotowanie: Mąkę z masłem rozcieramy nożem lub rękoma, dopóki masło będzie w drobnych kawałeczkach. Następnie dodajemy cukier puder, żółtko i sól. Dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy(...)ciasto się chłodzi, jaja miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na pulchną masę. Do jaj dodajemy ser i miksujemy przez 2 minuty, po tym dodajemy masło, mąkę, oraz wiórki kokosowe i miksujemy kolejne 2 minuty. Forme do pieczenia o średnicy 26cm smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub mąką. Ciasto kruche dzielimy na dwie nie równe części (2/3 na spód
Kuchnia ŁukaszaOmlet z dodaniem kokosu, na prawdę boskie połączenie! Składniki: 2 jaja 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 1 łyżka płatków owsianych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jabłko Jogurt o smaku brzoskwini z otrębami pszennymi Przygotowanie: Jaja, wiórki kokosowe, jogurt naturalny, cukier, płatki owsiane i mąkę bardzo dobrze mieszamy lub miksujemy do powstania gładkiej konsystencji
Kuchnia ŁukaszaBardzo smakował całej rodzinie i wszyscy mówili, że kurczak z kokosem to bardzo pyszne połączenie. Polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: 3 filety z piersi kurczaka 200 g wiórków kokosowych olej do smażenia Marynata: 4 łyżki gorczycy 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki domowej przyprawy do grilla łyżeczka przyprawy ziołowej Przygotowanie(...)marynata była gęsta. Powstałą marynatą nacieramy filety z kurczaka i pozostawiamy w zimnym miejscu na 6-10 godz. Zamarynowane filety dokładnie obtaczamy w wiórkach kokosowych i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2-3 min z każdej strony, aż panierka się zarumieni. Po tym dopiekamy filety w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszatego czy lubimy gęstą czy też rzadszą zupę. Ja lubię taką, że łycha w niej stała :-), co też widać na zdjęciu. Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Składniki: 700 g pieczonej dyni, u mnie dynia melonowa Muscat de Provance 250 ml mleczka kokosowego 700 ml bulionu lub wody 1/2 małej papryczki chili 1 łyżeczka curry sól
Kulinarne przygody Gatity