blogu ostatnio krucho z ciastami ale dzisiaj nie mogłam się doczekać aby opublikować przepis na kokosowe ciasto bounty z polewą. Dlaczego tak mało teraz piekę? Dlatego, że moje dzieci zaczęły trenować na siłowni i nie chcą jeść słodyczy. W pracy ostatnio cały czas mamy jakieś ciasta do kawy, a to urodzinowy tort, a to koleżanka znalazła inną pracę(...)ciasto znajdzie się zawsze okazja. Kokosowe ciasto jest baaardzo kokosowe, bo zawiera dużo kokosowych wiórków i przypomina w smaku batoniki bounty. Ciasto bounty można zrobić na wiele sposobów jak ciasto brownie bounty . Dzisiejsze ciasto jest bardzo ciągnące. Nic dziwnego, ponieważ jest w nim dużo cukru masła i kokosowych wiórków, które podczas pieczenia delikatnie się skarmelizowały. Wiórkami posypałam również czekoladową polewę
codojedzeniaCiasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem – Nowe pyszne ciasto w Małej Cukierence z makiem, kokosem i ananasem. Trochę zajmuje czasu, ale jest bardzo smaczne. Ananas zanurzony jest w kokosowym kremie budyniowym i ożywia ciasto. Na wierzchu jest pianka z bitej śmietany i galaretki. Ja użyłam niebieskiej galaretki, ale możemy użyć dowolnej, swojej ulubionej. Ciasto udekorowałam uprażonymi wiórkami kokosowymi, całość(...)dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku Krem kokosowy: 900ml mleka 250g cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 żółtka 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 100g wiórków kokosowych
Mała CukierenkaKiedyś przygotowałam dla Was domowe kulki bounty na bazie gorzkiej czekolady, śmietany i słodkiego mleka skondensowanego. Dzisiaj chciałabym zaprezentować wersję bez laktozy, czyli z użyciem mleczka kokosowego oraz oleju kokosowego i bez sztucznych składników. Poniższe batoniki są bardzo smaczne i najlepiej smakują podane prosto z lodówki :) Składniki na 12 sztuk: biała masa 2 opakowania wiórek kokosowych(...)gęstego mleczka kokosowego 50 g oleju kokosowego 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 3 płaskie łyżki płynnego miodu polewa 5 łyżeczek gorzkiego kakao 2 płaskie łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju kokosowego Do miski wsypać wiórki kokosowe, dodać cukier waniliowy, mleczko kokosowe, roztopiony olej kokosowy i miód. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Masę wstawić do lodówki. Po mocny schłodzeniu z przygotowanej masy
UgotowaćKokosowe kulki to idealna przekąska na słodko. Mocno kokosowa i zdrowsza niż kupne słodkości. W składzie nie ma ani grama masła, czy mąki. Polecam przygotować poniższe kulki mocy, ponieważ są bardzo sycące, słodkie i proste do przygotowania :) Składniki na 24 sztuki: biała masa 2 opakowania wiórek kokosowych (200 g) 50 ml gęstego mleczka kokosowego 50 g oleju kokosowego(...)łyżeczki cukru waniliowego 3 płaskie łyżki płynnego miodu polewa 5 łyżeczek gorzkiego kakao 2 płaskie łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju kokosowego Do miski wsypać wiórki kokosowe, dodać cukier waniliowy, mleczko kokosowe, roztopiony olej kokosowy i miód. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Masę wstawić do lodówki. Po mocny schłodzeniu z przygotowanej masy wyrobić kuleczki. Jeśli według was masa kokosowa jest
UgotowaćMąka kokosowa – jak zrobić i do czego używać Jeszcze kilka lat temu mąka kokosowa była „egzotycznym” rarytasem, który w sklepach osiągał zawrotne ceny. Obecnie, między innymi dzięki popularności diety bezglutenowej, coraz łatwiej dostać ją w sklepach stacjonarnych, a w internecie praktycznie każdy sklep ze zdrową żywnością posiada ją w ofercie. I pewnie teraz zastanawiasz się, czy jeśli(...)jesteś bezglutenowcem to czy warto po nią sięgać. Moim zdaniem tak! Jest to nie tylko fajny sposób na zutylizowanie resztek po robieniu mleka kokosowego, ale również super dodatek do wielu deserów. Zawiera bardzo dużo błonnika oraz pozostałych składników mineralnych. Poza tym, w wielu przepisach jest niezastąpiona w związku ze swoją teksturą. Mąka kokosowa domowej roboty to świetna opcja dla osób
Blendmandostałam 3 litry jagód od Mamy Dominika wiedziałam, że powstanie z nimi jakieś drożdżowe ciacho, a ponieważ jeszcze czuję klimat festiwalu kokosa, to postanowiłam dodać do niego kokosowego akcentu - wyszło super! :) To ciasto uwielbiam za to, że naprawdę długo pozostaje świeże - wystarczy owinąć blachę folią spożywczą i przez przynajmniej 3-4 dni można cieszyć się smakiem drożdżowego placka, który(...)wciąż jest miękki i puszysty. Jeszcze jedną ogromną zaletą placka jest fakt, że jest bardzo puszysty i "mięsisty" zarazem, więc idealny na śniadanie czy podwieczorek, bo potrafi nasycić. Kokosowy akcent w cieście spełniły wiórki i mleko kokosowe, więc ciasto jest subtelnie kokosowe w smaku, ale pachnie nieziemsko. Polecam z borówkami, jagodami czy innymi owocami, które macie pod ręką. :) Ciasto drożdżowe
Cooking Monsterrazem upiec. W końcu postawiłam na najprostsze rozwiązanie, czyli ulubione smaki C.: kokos i truskawki. Jest więc biszkopt z wiórkami, który niespodziewanie zyskał na wilgotności, najlepszy na świecie kokosowy krem, tak delikatny i lekki, że nie można mu się oprzeć, oraz kokosowa śmietanka zdobiąca dumnie wierzch tortu. Ja moją zebrałam z mleczka, bo nigdzie samej śmietanki znaleźć nie mogłam... Ubija(...)się znakomicie, trzyma fason pierwszorzędnie, a przy tym jest bardzo lekka i niesamowicie intensywna w smaku. Z pewnością jeszcze z nią poeksperymentuję. Kokosową monotonię przełamałam dużą ilością świeżych truskawek i chrupiącymi ciasteczkami amaretti, które przypadkowo wpadły mi w ręce. Całość wyszła lekka, obłędnie kokosowa i idealnie letnia za sprawą truskawek. Idealny wakacyjny tort. Smakował wszystkim. Nikt, ale to nikt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzy wiecie ile dobra drzemie w tych malych czerwonych ziarenkach?SOCZEWICA jest jednym z najbogatszych zrodel bialka roslinnego.Zawiera takze witaminy z grupy B,PP i beta-karoten.Obecne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smak niesamowity i powalający. Można jeść na zimno albo na gorąco (my polecamy wersję na zimno, nawet w taką pogodę jak teraz). Do przygotowania deseru potrzebujemy: banany, mleko kokosowe, cukier i ziarna … Czytaj dalej
slodkokwasnaplzapraszam tutaj oraz tutaj, a tymczasem zapraszam po przepis. Aha, żeby nie było, że nie ostrzegałem - pudding niesamowicie uzależnia! :)Składniki (na 4 porcje):1 puszka mleka kokosowego (400 ml)150 ml wody lub dowolnego mleka roślinnego4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)2 łyżeczki miodu lub syropu z agawydowolne owoce do przybrania (np. melon, borówki, porzeczki, jeżyny, maliny
Food SquareNastał czas dyni, symbolu jesieni, więc nie dziwcie się że będą pojawiać się z nią dania. Na pierwszy rzut zrobiłam wczoraj zupę dyniową na mleczku kokosowym, która ma piękny kolor, jest kremowa i świetnie smakuje. Idealna na jesienny dzień. A dodatek pomidorków koktajlowych nie tylko dodaje kontrastu zupie, ale także ożywia jej smak. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikGotowana w niezłej mieszance: mleko kokosowe, pasta krewetkowa, sos rybny, miód i różne przyprawy. Może być podana jako deser, jedno z dań lub jako dodatek. U nas była dodatkiem do kaczych nóg upieczonych z imbirem. Ostra, słodka, słona, pyszna. Sam … Czytaj dalej
slodkokwasnaplNasz ulubiony przepis na przepyszne ciasto ananasowe z kokosem i kremem budyniowym. Dzięki dwóm warstwom kremowego nadzienia oraz delikatnemu biszkoptowi, każda porcja tego ciasta jest pełna ananasowo- kokosowych smaków. To bez wątpienia idealne ciasto na specjalne okazje, jak komunie, urodziny, święta i inne wyjątkowe uroczystości rodzinne. Jeśli tak jak my, lubisz egzotyczne smaki, ciasto ananasowe z kokosem powinno trafić również(...)wszyscy doskonale wiemy, idealne ciasto na biszkopcie zaczyna się od pysznego, wilgotnego i puszystego spodu. Nasz biszkopt z lekką nutą cytryny świetnie kontrastuje ze słodyczą kremu ananasowego i kokosowego. Dzięki wyważonym proporcjom, nie dominuje w żaden sposób nad gwiazdą tego pysznego ciasta, którym jest ananas. Aby wydobyć głębię jego smaku, warto użyć do tego cytrusów. My zazwyczaj wykorzystujemy świeżo wyciśnięty
Kuchnia Na Wypasiepopularności zyskał za czasów kolonialnych i nawet doczekał się swoich meksykańskich i portorykańskich odpowiedników. My zajmiemy się właśnie tym drugim, gdyż jest to Egg nog na bazie mleka kokosowego zwany Coquito . Keto tarta z nadzieniem egg nog Keto tarta Egg nog – szczegóły przygotowania Ogólnie nie ma tego złego, bo świąteczne keto ciasto w postaci keto tarty Egg Nog jest naprawdę(...)spód nie stanowi większego problemu i wyzwania organizacyjnego (standardowe kruche ciasto zrobione w malakserze), to nadzienie już owszem. Trzeba mieć na wyposażeniu Egg Nog oraz skondensowane mleko kokosowe . Jak się domyślacie żadnego z tych produktów nie dostaniecie w sklepie osiedlowym… I to w dodatku w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną i bez nabiału… Trzeba więc zakasać rękawy i wziąć się
Modern Cave Girlowoce , torcik , tort Porcje 10 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Biszkopt 4 jajka 4 łyżki erytrytolu 40 ml gęstego mleka kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 40 ml oleju kokosowego rafinowanego 30 g mąki kokosowej 10 g izolatu białka (tzw. peptydy kolagenowe) 1 łyżeczka cream of tartar inaczej kamień winny(...)kwaśny winian potasu (spulchniacz) 60 ml wódki kokosowej lub innego mocnego alkoholu do nasączenia blatów Krem malinowy 1 puszka mleka kokosowego mocno schłodzonego (tylko stała część) 2 łyżki erytrytolu 1 opakowanie gęstego jogurtu kokosowego (ok. 150 g) 150 g malin 60 g białej czekolady niskowęglowodanowej (link do przepisu w treści) 2 łyżeczki żelatyny (w wersji wege zastąpić agarem) Dekoracja
Modern Cave Girljajek i mleka, ale zatytułuję go moim NAJLEPSZYM WEGAŃSKIM TORTEM. Takim bez wątpienia on jest. Tak stwierdziłam ja, mąż, córka i zaproszeni goście. Osądźcie sami! Biszkopty przełożyłam pysznym kremem kokosowym, a wierzch polałam masą budyniową o smaku truskawkowym. Życzeniem córki był tort różowy, stąd ta masa. Ozdobę stanowią domowe żelki w kształcie serduszek (nieodzowny hit naszych domowych imprez). Polecam! ❤❤❤ Składniki(...)dużą tortownicę: Biszkopt: 2 szklanki mąki z samopszy*, 1 1/2 szklanki mąki z płaskurki*, 1/2 szklanki kakao lub karobu, 1/2 szklanki cukru kokosowego, 2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutaminianu, 2 szklanki wody, 3 łyżki octu jabłkowego, 3/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, 1/3 szklanki melasy karobowej. Masa kokosowa: 3 szklanki płatków lub wiórków kokosowych zmielonych na pył
Jeść, by żyć w zdrowiuProteinowy spód (śr: 18cm) -2 duże, dojrzałe banany -50g gorzkiego kakao -90g wegańskiego białka czekolada-wanilia Siła Roślin -80g mąki migdałowej -gorąca woda lub napój roślinny Kokosowe nadzienie -100g wiórków kokosowych niesiarkowanych -20g oleju kokosowego nierafinowanego -ksylitol (według własnej preferencji) -gorąca woda Kokosowy tofurnik -180g tofu naturalnego (kostka) -śmietanka kokosowa powstała z 400ml mleka(...)kokosowego -sok z połówki cytryny -ksylitol (według własnej preferencji) -łyżeczka agaru -resztki nadzienia kokosowego jeśli nie zmieściło się do spodu :P PROTEINOWY SPÓD Banany zblendować na gładką masę, dodać suche składniki i wymieszać. Masa będzie nieco za sucha więc należy dodawać trochę gorącej wody do uzyskania zbitego i plastycznego ciasta. KOKOSOWE NADZIENIE Wiórki kokosowe zmiksować w rozdrabniaczu wraz z olejem
Candy Pandasmaliny lubią towarzystwo kokosu i odwrotnie :). Dlatego, kiedy powstał w mojej głowie pomysł na sernik z malinami, których w ogrodzie mam już pod dostatkiem ( jupiii ! ), postanowiłam uczynić go lekko kokosowym, zwłaszcza, że w szafce kuchennej czekała na wykorzystanie puszka mleka kokosowego :). Sernik jest rzeczywiście lekko kokosowy; nie chciałam aby ten smak był przytłaczający, w serniku najlepszy jest bowiem po prostu(...)smak sernika ;). Jeśli natomiast nie lubicie kokosu, pomińcie ten składnik, a mleko kokosowe zastąpcie śmietaną kremówką. Ale malinki obowiązkowe - z nimi nawet zwykły sernik staje się niezwykły ;). Pasować będą też inne owoce lata - wiśnie, czereśnie, jagody, borówki amerykańskie etc. Bardzo polecam :) Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 190 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego
Opowieści z piekarnikaZdrowe i łatwe do wykonania czekoladki z oleju kokosowego to pyszny deser, który śmiało, można podać nawet dzieciom. Proste przygotowanie i możliwość wybrania dowolnych dodatków smakowych sprawia, że chętnie je przygotowuję. Dlaczego warto zrobić czekoladki z oleju kokosowego? Czekoladki z oleju kokosowego mają bardzo delikatny, przyjemny, niezbyt słodki smak. Po ich zjedzeniu w ustach jest świeżo, bez utrzymującego się(...)przez długi czas smaku cukru. Oczywiście takie czekoladki na pewno są zdrowsze od dostępnych w sklepach, ale jedząc je, nie należy przesadzać, gdyż olej kokosowy to jednak wciąż tłuszcz. Dobór dodatków smakowych może być według swoich upodobań, ja użyłam kakao, herbaty Matcha i nasion chia. Zamiast herbaty Matcha świetnie sprawdzi się dodanie laski wanilii i posiekanych orzechów. Jeśli chcemy zrobić
Kuchcik gotujesłoiczku ", a jak wypadnie na tym tle połączenie kakao i kokosu określone dżemem? Przekonajcie się sami 😃 Po więcej taki wspaniałych i ciekawych produktów zapraszamy do sklepu ITALIMPORT 👍 wspólnie dżem kokosowy Nazwa: Organiczny krem z kakao i orzechów laskowych i dżem kokosowy z czekoladą Firma: Nocciolata, Buko Organic Skład: Krem z orzechów: cukier trzcinowy*, orzechy laskowe 16%*, olej słonecznikowy*, odtłuszczone mleko(...)proszku*, kakao 6,5%*, masło kakaowe*, lecytyna słonecznikowa, ekstrakt z wanilii* Dżem kokosowy: mleko kokosowe 57%*, nektar kokosowy 41%*, kakao* *Składniki pochodzące z plantacji ekologicznych. Masa netto: 270g Wartości odżywcze: Krem z orzechów: 100g/ 530kcal, tłuszcz – 30g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 6g, węglowodany – 53g w tym cukry – 51g, błonnik – 4g, białko – 7g, sól – 0,13g Dżem kokosowy: 100g
Candy PandasPamiętacie dżem kokosowy z kakao ? Dziś przed Wami jego dalsza rodzina czyli 3 kolejne interesujące warianty 😊 W każdym podstawa to mleko kokosowe i nektar kokosowy a ostatni składnik to ananas/sól/chilli. Takie testy to sama przyjemność a po więcej ciekawych produktów zapraszamy do sklepu ITALIIMPORT 👌 Nazwa: Dżemy kokosowe z solą morską, ananasem i chilli Firma(...)Buko Organic Skład: Z solą morską – organiczne mleko kokosowe 58%, organiczny nektar kokosowy 41%, sól morska 1%. Z ananasem – organiczne mleko kokosowe 57%, organiczny nektar kokosowy 41%, ananas 2%. Z chilli – organiczne mleko kokosowe 56%, organiczny nektar kokosowy 40%, chilli 4%. Masa netto: 330g Wartości odżywcze: Z solą morską / ananasem / chilli – 100g/ 468 kcal, tłuszcz
Candy Pandassię z mozolnie ciężkimi tortami śmietanowymi przekładanymi właśnie tym owocem. Wpadłam więc na to by wykorzystać całość zawartości puszki do mojego przepisu. W lodówce miałam jeszcze kremówkę i śmietankę kokosową. W szafce resztę wiórków kokosowych, sporą ilość mleka w proszku, kilka maślanych herbatników i kilka budyniów o smaku śmietankowym... Śmiało mogę stwierdzić, że jest to przepis z samych resztek(...)ukrywam wymagający wart jest poświęcenia, Sam sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, więc jest dość zwarty i równy po upieczeniu. Smak zdecydowanie podkreśliła obecność prażonych wiórków kokosowych oraz 22% śmietanka kokosowa. Masa serowa jest delikatnie i nieprzesadnie słodka do tego wyraźnie kremowa. Górna warstwa to masa ananasowa. Wykorzystałam zarówno same plastry jak i również syrop. Nie cierpię
vaniliowoczekoladowaCiasto lekkie jak obłoczek :) Delikatne i kremowe, przełożone masą kokosową. Na kokosowym spodzie biszkoptowym, przełamane herbatnikami. Kokosowa uczta :) Rozpływa się w ustach :) Łatwe i szybkie, nam bardzo przypadło do gustu. Polecam :) PS Wprawdze sezon narciarski już się chyba skończył, ale polecam zapoznanie się z ofertą naferie.pl na przyszły rok będzie jak znalazł - zimowiska i wyjazdy rodzinne w pięknych(...)profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 5 jaj 100 g cukru 100 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g ) 60 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, cały czas miksować
Domowa cukiernia Ewyproste i efektowne ciasto bez pieczenia - jagodowy sernik. Wszystkich, którzy nie tolerują laktozy, ucieszy zapewne fakt, że nie ma tu ani grama sera. Na spodzie z rodzynek i wiórków kokosowych, jest pyszna warstwa z quinoy, jagód i mleka kokosowego, dosłodzona cukrem kokosowym i zagęszczona żelatyną. Na wierzchu galaretka z rubinowych grejpfrutów. Już od dawna robię galaretki sama, wystarczy(...)ochotę na dokładkę. Podaję przepis na formę (tortownicę) o średnicy 20 cm. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 szklanka mrożonych jagód leśnych Hortex 250 ml mleka kokosowego 500 ml 100% soku Grejpfrut Rubinowy Hortex 200 gram rodzynek 5 łyżek wiórków kokosowych 3 łyżki mąki kokosowej 4 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego garść świeżych bratków (można użyć
Quinoa Raz!kilka osób gdy zaczęłam mówić o alergii dziecka. Składniki: 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 500, 80 g płatków owsianych drobnych (u mnie górskie), 60 g wiórek kokosowych, 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów), 125 ml syropu ryżowego (lub innego gęstego), 60 ml oleju kokosowego (w formie płynnej), 150 ml mleka kokosowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy wraz(...)proszkiem do pieczenia, dodajemy płatki owsiane i wiórki kokosowe, mieszamy całość. Dolewamy syrop roślinny, olej a następnie mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie (będzie się kleić na początku, można dłonie wysmarować olejem, nie dosypujmy mąki ani płatków). Odstawiamy ciasto na 5 minut (lekko napęcznieje, płatki wchłoną płyn i już nie powinno się kleić). Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg). Przygotowujemy
Państwo Wojtczuk gotująlata - zachowaj paragon, najlepiej wcześniej go skopiuj). Jeśli chcesz być na bieżąco, dołącz do nas na facebook'u tutaj. Na pierwszy ogień poszedł chleb bezglutenowy z mąka kokosową, mąką gryczaną, olejem kokosowym i paroma innymi zdrowymi składnikami. Olej kokosowy mam świeżo tłoczony na zimno (tutaj można nabyć) a z pozostałości po tłoczeniu zamawiam od razu własną mąkę(...)kokosową (tutaj można zamówić). Pamiętajcie, że każdy inny tłuszcz niż olej kokosowy po podgrzaniu jest po prostu szkodliwy, a sklepowe oleje rafinowane stojące na półce omijajcie szerokim łukiem... Mikser sobie poradził z wyrobieniem i wymieszaniem ciasta. ********************************* Post pisałam rok temu, zapomniałam go jednak... opublikować. Dziś NIE polecam miksera z Lidla. Jak jest dziś? Niestety jedna
IzaGotujewielu kojarzy się ze smakami dzieciństwa. W czasach PRL – u prawie każda gospodyni potrafiła wyczarować z nich „cuda”. Czasy się zmieniły, a andruty nadal kuszą… Andruty biszkoptowo kokosowe. Składniki: - 5 kwadratowych andrutów (suchych wafli ) - 1 szklanka cukru * - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - ½ szklanki mleka 3,2% * - 250 g wiórków kokosowych - 250 g miękkiego masła - 3/4 szklanki mleka(...)proszku * - powidła węgierkowe (1 słoik 290 g) - 24 podłużne biszkopty * szklanka u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Zagotowujemy mleko kokosowe i zwykłe z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszając gotujemy do chwili, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę mleczno kokosową. Do masy wsypujemy następnie ¾ szklanki mleka w proszku i mieszamy
mojewypiekiinietylkoBoże Narodzenie to czas, kiedy większość ludzi przygotowuje potrawy klasyczne, znane i naładowane kaloriami. Bo takie są Święta - na bogato i do syta ;) Moja dzisiejsza propozycja to muffinki kokosowe na bazie ugotowanej ciecierzycy! Po raz pierwszy przygotowałam wypiek z cieciorką i nie spodziewałam się takiego smaku. Są pyszne! Ale i krem kokosowy bardzo nam posmakował i resztę, która pozostała zjedliśmy(...)także dla wszystkich na dietach odchudzających! Hmm.. chyba sama powinnam na taką dietę przejść ;) ale nie o tym... Muffinki nie są całkowicie pozbawione tłuszczu, ale akurat olej kokosowy (w wiórkach i dodany do kremu) jest bardzo zdrowy i ma wiele właściwości zarówno przy stosowaniu w kuchni, jak i kosmetyce. Poczytajcie na ten temat, jeśli jeszcze nie znacie działania oleju
Kolorowy PrzepisownikDzisiaj zapraszam Was na ciasteczka adwentowe. Kruchutkie z delikatną nutą czekolady i cynamonu. Idealne do kawy. Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: – 125 g mąki migdałowej – 100g mąki kokosowej – 100g masła – 5 łyżek poudre douce – 1 łyżeczkę cynamonu – 5 łyżek cukru – 1 jajko – 1 łyżkę kakao Sypkie składniki wymieszać w misce po czym dodać
Szybko Tanio SmacznieRiri Aqua zajmuje się produkcją, sprzedażą, a także dystrybucją naturalnych wód kokosowych. Do powstania obecnie dostępnego produktu potrzeba było wiele zaangażowania oraz wiele przeprowadzonych badań i testów, aby uzyskać odpowiedni smak i najwyższą jakość. Woda kokosowa Riri dostępna jest w 250 ml szklanych buteleczkach . Niezwykle estetycznych i poręcznych. A do butelki woda trafia prosto z ekologicznych plantacji orzechów kokosowych(...)Azji Południowo-Wschodniej. Orzechy są młode, zielone, mające ok. 5 miesięcy , wtedy to osiągają optymalne właściwości odżywcze. Woda kokosowa Riri nie zawiera konserwantów, koncentratów, ani innych sztucznych dodatków. Nie posiada tłuszczu, ani dodatku cukru , a węglowodany stanowią 6,5 g na 100 ml. Ma około 4 0% mniej kalorii niż zwykłe napoje sportowe. WŁAŚCIWOŚCI WODY KOKOSOWEJ Elektrolity
Zdrowie na języku :Pdłuższego czasu, cały czas staram się odkrywać zalety mąki kokosowej.. Jedną, jak dla mnie największą jest fakt, że nie trzeba jej piec, by była jadalna. Dla leniucha, którym jestem, jest to wielkie uproszczenie życia, ponieważ, nie trzeba męczyć się z włączeniem piekarnika i czekaniem, aż przysmak się upiecze. Co do ciastek są na prawdę mocno kokosowe- mąka kokosowa, płatki(...)kokosowe i mleczko kokosowe.. Do tego odrobina nasion chia, które są moją alternatywą dla jajek. SKŁADNIKI : 2 łyżki chia szałwii 5 łyżek mąki kokosowej 2 garści płatków kokosowych 2 łyżki ksylitolu łyżeczka oleju kokosowego szklanka mleczka kokosowego WYKONANIE: suche składniki mieszamy razem, po czym dodajemy mleczko kokosowe i olej kokosowy- całość dokładnie mieszamy ciasto przekładamy do aluminiowych foremek
healthy dreamsPuszysty biszkopt, mocno nasączony ponczem z likierem kokosowym Canari , delikatny kokosowy krem i pianka z białej czekolady o wyrazistym smaku, nie jest trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki: Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru Masa kokosowa(...)litra śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 5 łyżek likieru kokosowego Canari 1/2 szklanki wiórek kokosowych białych 4 łyżki cukru pudru Poncz: 150 ml przegotowanej wody 150 ml likieru kokosowego Canari Masa z białej czekolady: 330 ml śmietany kremówki 1 tabliczka białej czekolady wiórki kokosowe do posypania Sposób wykonania: CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
Wanilia i Kardamonktóre posiadają naprawdę cenne, prozdrowotne właściwości. Myślę, że warto się z nimi zaprzyjaźnić, znaleźć dla nich odpowiednie miejsce w kuchni, bo pomogą nam zachować zdrowie przez dłuuugi czas. OLEJ KOKOSOWY - WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE: Olej kokosowy tłoczy się z twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Jest on bogaty zarówno w tłuszcze nasycone, jak i nienasycone. Wśród tych pierwszych dominują laurynowy(...)magnezu, żelaza, cynku i sodu. Zawiera także sporo przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Co to dla nas oznacza? Znacznie spowalniane są procesy starzenia komórek. Ponadto spożywanie oleju kokosowego wpływa na poprawienie odporności organizmu, zmniejszenie ryzyka cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego (między innymi poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu). Olej kokosowy pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia, przyspiesza także przemianę
Katsuumijestem wielką zwolenniczką "Raffaellek":) Sernik okazał się pyszny, kremowy i wilgotny (nie lubię zbyt wypieczonych serników). Jednym bardzo smakował spód sernika, innym ser, a jeszcze inni zachwycali się pianką kokosową. Warto wypróbować ten przepis, polecam. Składniki na formę o wymiarach 25x35 cm: Spód: 300 g wafelków z nadzieniem kokosowym lub śmietankowych; 7 łyżek zmielonych migdałów; 45 g masła; 9 łyżek(...)wiórków kokosowych; Wafelki pokruszyć, wymieszać z migdałami i roztopionym masłem, wyłożyć na dno formy (wyłożonej u mnie papierem do pieczenia), mocno uklepać. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe i wstawić do lodówki. Masa serowa: 750 g twarogu tłustego lub półtłustego; 750 g mascarpone; 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 czubate szklanki cukru; 2 cukry waniliowe; 7 dużych jajek; 3 żółtka (białka
In my kitchentrzcinowego 130 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki mielonego kardamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 4 łyżki wiórków kokosowych Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż masa będzie błyszcząca. Stopniowo dodawać po jednym żółtka, cały czas(...)przez ok. 40 minut - do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy. * Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem kokosowy ** 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml) 350 g mocno schłodzonej śmietany śmietany 30% 500 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych. Mleko kokosowe zamknięte w puszce schłodzić przez
Pełny talerzpostanowiłam zaprosić do kuchni Małego Łakomczucha. Córcia bo o niej tu mowa z chęcią zakasała rękawy pasiastej bluzeczki i zabrała się za wałkowanie i wycinanie ciasteczek. Te kruche i kokosowe maluszki upiekły się na złoto i zniknęły w naszych brzuchach w mgnieniu oka. Najlepsze były jeszcze ciepłe z mrożoną
Dzieje kuchennej Wiewióryprzychodzi dzień zupowy zawsze nawija mi się pod rękę i powstaje krem... dzisiaj z hinduską nutką curry i kokosu. Pyszny, aksamitny, pachnący i rozgrzewający! Zupa curry z Dyni na kokosową nutą1 mała cebula, posiekana1 mały ząbek czosnku, posiekany400 g miąższu dyni, u mnie Hokkaido1 łyżeczka przyprawy
Dzieje kuchennej WiewióryKasza manna z mleczkiem kokosowym* i sosem wiśniowym*z częścią gotowana, część na górze I jak tam po świętach?I w tym roku nie mogło zabraknąć u mnie drugiego dnia świąt domowego chleba z żurawiną (i słonecznikiem). Taka mała tradycja się już z tego robi, nie muszę wspominać, że po śniadaniu już go nie było
More food, love and dreamsmamy je robiły. Ja czasami wracam do starych przepisów. Lubię je za swój minimalizm i podstawowe składniki. Lubię zjeść takie nie przekombinowane słodkości i właśnie te kostki kokosowe do takich należą.Składniki:Ciasto 450 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa200 g cukru80 g margaryny2 jajka 3 łyżki płynnego miodu3/4 szkl mleka3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty klik2 kopiaste
Ala piecze i gotujeprzepadam za wiórkami kokosowymi, ale to ciasto robiłam już kilka razy i za każdym razem wcinam z apetytem. Na początku jak tylko koleżanka podsunęła mi linka do przepisu, który pochodzi z Moje wypieki byłam jakoś dziwnie nastawiona. Lekko przepis zmodyfikowałam i upiekłam. Ciasto jest rewelacyjne, łatwe do przygotowania ale nie polecam trzymać go w lodówce aby nie było twarde
Ewa w kuchniCiasto makowo, migdałowo, kokosowe do tego budyniowy krem i dodatek lekko kwaskowatej żurawiny. Moje kubki smakowe oszalały. Ciasto jest pyszne i z pewnością może zagościć na świątecznym stole. Składniki:Ciasto: 150 g suchego maku100 g kokosu Kresto100 g mielonych migdałów Back Mit80 g cukru8 białek4 żółtka0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem:0,5 l mleka 1 budyń
Ala piecze i gotuje500 g piersi kurczaka1 jajko3 łyżki mąki100 ml mleka50 ml wodypół łyżeczki soli3 łyżki sezamu2 łyżki wiórek kokosowycholej do smażeniasos słodko-kwaśnyBardzo lubię dania chińskie. Mam
Świat Domowej Kuchnijajko, roztrzepane Składniki na budyń:2 żółtka20 g mąki ziemniaczanej250 ml pełnego mleka40 g cukru1/2 łyżeczki ekstraktu z waniliiDodatkowo:3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki gorącej wodywiórki kokosowe, do oprószeniaJuż dawno nie robiłam drożdżówek. Na stronie mojewypieki znalazłam wyśmienity przepis, na pyszne i aromatyczne bułeczki Skoleboller, które są bardzo popularne w Norwegii i w Szwecji. Drożdżówki są naprawdę
Świat Ciastapierwszy odkrywam, że czasem najprostsze jest najsmaczniejsze. Wcześniej używałam oleju kokosowego przygotowując dania kuchni orientalnej. Potem przyzwyczaiłam się do niego. Dzięki niemu potrawy nabierają naturalnego smaku.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniCiastka kokosowe na drożdżach. Robi się je bardzo łatwo i szybko. Można im nadać dowolny kształt.Ciasto:50 dag mąki25 dag margaryny5 dag drożdży2 łyżki cukru2 jajka2 żółtka pół łyżeczki aromatu waniliowegoszczypta soli 2 - 3 łyżki kokosu Polewa:1/4 kostki margaryny mlecznej4 łyżki cukru1 łyżka kakao1 łyżka wodyDodatkowo:cukier kryształ do obtaczaniakokos do dekoracjiNa blacie połączyć mąkę z margaryną
Praktyczna plkokosowe kluski leniwe z sosem truskawkowymPomysł całkowicie ściągnięty od Martyny, ale gdy tylko zobaczyła te kluski wiedziałam, że będę musiała je zrobić.Faktycznie wyszły bardzo delikatne, a raczej suche? takie kruche strasznie. Musiałam trochę się nad nim pomęczyć, nie wiem, czy to winna dość suchego twarogu, choć i tak dodałam jeszcze ser mielony jak na sernik, czy może moja mąka
More food, love and dreamsRyż zapiekany w mleku kokosowym podany z malinami i jogurtem z mascarpone(potem)(inspiracja)Niby takie proste, a smakuje genialnie, zdecydowanie do powtórzenia *.*W ogóle kupiłam innej firmy mleczko i jest o wiele fajniejsze, niż te które kupowałam do tej pory :PCiasto upieczone, dom posprzątany, teraz znów do kuchni
More food, love and dreamsBananowa owsianka na mleczku kokosowym z malinami i karmelizowaną czekoladą( i dużą ilością soli)We wczorajszym zamieszaniu zachciało mi się jeszcze tą czekoladę zrobić, pff... co tam :PLubię takie wieczory, prawdę powiedziawszy bardziej niż te wszystkie imprezy.. sama nie wiem czemu, czuje się lepiej, pewniej siebie..Rodzinka przy stole, a "dzieciarnia"(tak, ja też xd) na kanapie próbująca
More food, love and dreamsPołaczenie smaków baaardzo ciekawe, moje dzieciaki zajadaja sie nimi bez końca, wyjątkowo smaczne z sosem czosnkowymSkładniki:70 dag piersi z kurczaka2 jajka1/2 szklanki bułki tartej1/2 szklanki
Z Majeczką w kuchnipierwszy spokojnie można ją uwzględnić. W oryginalnym przepisie są użyte świeże wiśnie, ja wykorzystałam drylowane ze słoika, gdyż tylko takimi tu dysponuję.Ciasto nie jest skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka pyszna. Polecam!Kruche ciasto: 4 szklanki mąki1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki)250 gram margaryny4 jajka (3 żółtka + 1 całe)2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy2
Walijskie Pichcenietłuszczu 2 łyżki cukru 180 ml mleka 40 dag mąki 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej Nadzienie. 2 białka 12 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 10 dag wiórków kokosowych Wykonanie. Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku Żółtka utrzeć z tłuszczem, dobry jest smalec. Dodać szczyptę soli, drożdże z mlekiem i tyle mąki, żeby ciasto dało się rozwałkować. Rozwałkowane
Kulinarny karnet ChristopheraCosik dobrego na sezon dyniowy :) Składniki: średniej wielkości dynia szczypta cynamonu odrobina gałki muszkatołowej szczypta szafranu opakowanie cukru wanilinowego cukier trzcinowy 1/3 puszki mleczka kokosowego 2 jajka ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder - do dekoracji Przepis:Dynię gotujemy (podczas gotowania nie dodawałyśmy żadnych składników) do miękkości. Następnie blendujemy do uzyskania jednolitego
WeAreCrazypieczenia i rozdzielić ciasto, posypać na wierzchu tartą bułką cienką warstwę rozsypać na ciastach wiśnie bez pestek KRUSZONKA: po 100 gram cukier-mąka-miękkie masło-3 łyżki wiórki kokosowe = wszystko wyrobić na kruszonkę drobną i posypać ciasta piec w 200C około 40 minut i mniejsza foremka z 35 minut, wystudzić i posypać cukrem pudrem.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięposypać tartą bułką i rozsmarować ciasto śliwki umyte wypestkować, posypać je mąką i ciasno układać na cieście KRUSZONKA: po 10 dag - masło miękkie, cukier, mąka pszenna, 2 łyżki wiórek kokosowych mikserem zrobić kruszonkę i posypać nią śliwki ciasto piec w 200C około 40 45 minut, ciasto z blaszki wyjąć całkiem wystudzone ciasto jest tak smaczne, że szybko zniknęło z talerza
W Mojej Kuchni Lubiępoziomkami. Też będzie pyszne :) Składniki ciasta: mleko sojowe lub ryżowe 1 szklanka ocet jabłkowy 2 łyżeczki olej 1/2 szklanki mąka bezglutenowa (mix uniwersalny) 1 i 1/2 szklanki mąka kokosowa 1/2 szklanki proszek do pieczeniasoda 1 łyżeczka1/3 łyżeczki cukier puder 1/2 szklanki Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Do mleka wlać ocet i olej, wymieszać. Dodać mąkę
głodny alergikKolejny prosty przepis na niedzielę. Dla wielbicieli wilgotnej babki i kokosu. Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru (można mniej) 1 szklanka wiórek kokosowych 3/4 szklanki oleju. 1/3 szklanki mleka łyżeczka olejku waniliowego bądź śmietankowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Sposób przygotowania: Rozdzielamy jajka , białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier
Wypieki Uli