Tort ten to połączenie czekoladowego ciasta z pieczonym sernikiem z dodatkiem dyni hokkaido. Wszystko to przełożone kokosowy krem z dodatkiem białej czekolady, który łączy ze sobą wszystkie smaki. Bardzo smaczny, wilgotny i nie za ciężki. CIASTO CZEKOLADOWE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki kakao 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)wody gazowanej SERNIK DYNIOWY: 750 g twarogu zmielonego 1/2 szklanki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 1 budyń waniliowy 4 jajka 300 g surowej dyni hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego KREM KOKOSOWY: 250 g twarogu zmielonego 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 200 g czekolady białej 1/3 szklanki cukru 2 szklanki śmietanki kremowej 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej
https:KKuchniaMniamKruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką Wariacja na temat znanego pewnie większości kruchego ciasta z budyniową pianką i malinami . Naszło mnie, by wrócić do tego przepisu, ale w lekko zmienionej formie. Jako że sezon na truskawki trwa, koniecznie musiało być to ciasto z truskawkami. Dwa, bardzo spodobał mi się pomysł na kokosową kruszonkę, którą zobaczyłam w filmiku(...)Allegro kuchnia , a że w szafce akurat mąkę kokosową miałam - poszła w ruch! Trzy - olej rzepakowy z pierwotnej wersji ciasta zastąpiłam kokosowym. I voila! Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką gotowe! Mówią, że dobre ;) Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką - przepis: Składniki: (na formę 28x23 cm) Spód: 2 szklanki mąki krupczatki 4 żółtka (jajka
Moje Qulinariatygodnie pod rząd z sernikiem w roli głównej, tego u nas jeszcze nie było! pierwszy dyniowy zaskoczył wszystkich, ten z założenia miał smakować domownikom. Lekki, puszysty, nie natrętnie kokosowy, niezbyt trudny w przygotowaniu. Sernikowy ideał. Polecam!Sernik kokosowy na ciasteczkowym spodzie300 g ciastek kokosowych
Dzieje kuchennej Wiewiórykąpieli wodnej z masłem. Po zdjęciu z palnika dać likier . Dać do ciasteczek. Dodać łyżeczkę kremówki z zagnieść. Brać śliwkę i obtaczać w czekoladowej mieszance. Następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić.Smacznego
Moje pyszne gotowanieJestem zwolennikiem łączenia owoców morza z mięsem. Dlatego też zrobiłam zupę tajską z kurczakiem i krewetkami oraz mleczkiem kokosowym. Doprawiłam imbirem, curry i wyszła ostra i pożywna zupa, która pięknie prezentuje się na talerzu dzięki salatom :)Skład:2 piersi z kurczakaokoło 10 krewetek ( u mnie mrożone)250 g mix sałaty (albo pekińska sałata)200 g włoszczyzny pokrojonej w słupkipół(...)curry, kurkumą, sosem sojowym, sosem rybnym, płatkami chili, tartym imbirem, czosnkiem, sokiem z limonki, pieprzem cytrynowym. Pod sam koniec wrzucamy do zupy sałatę i zdejmujemy z ognia. Wlewamy mleczko kokosowe. Dekorujemy kolendrą oraz szczypiorkiem. Podajemy z makaronem ryżowym albo chińskim.zupa tajska
Bon Appetit Małgorzatyokoło 1,5 litra).Dodajemy różyczki kalafiora i marchew (wcześniej obraną i pokrojoną w plastry). Gotujemy aż do miękkości. Następnie zupę miksujemy w blenderze i dodajemy mleczko kokosowe i nadal podgrzewamy na ogniu. Doprawiamy gałką, solą, pieprzem, curry oraz tartym imbirem. Dekorujemy ziołami. Proste? :) krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym
Bon Appetit Małgorzatyilość żelaza i witaminy C! :)Składniki: 1,5 litra bulionu z włoszczyzny 500 g szpinaku (u mnie mrożony rozdrobniony) 2 ząbki czosnku pół szklanki mleczka kokosowego garść prażonych płatków migdałowych sól, pieprzDo gotującego się bulionu wrzucamy szpinak, gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy solą i pieprzem(...)koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez krótka chwilę. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż zmienią się na złoty kolor. Podajemy z zupą. Rada: jeśli uznacie, że zupa ma zbyt mdły smak, można dodać do niej tarty chrzan. Zupa świetnie smakuje też ze smażonym kurczakiem oraz gotowanym jajkiem albo makaronem.szpinakowa z mleczkiem kokosowym
Bon Appetit Małgorzatyczas magiczny, może bardziej jako świecki zwyczaj, aniżeli tradycja religijna, ale jednak to wyjątkowe chwile. I niekoniecznie muszą się wiązać z takim, a nie innym wariactwem.ZUPA MIGDAŁOWA NA MLEKU KOKOSOWYM./własny;/200g migdałów w całości1 puszka (400 ml) mleka kokosowego500 ml mleka 1,5%4-5 ziaren kolendry skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczysok z 1/2 cytrynyłyżeczka(...)podania:ugotowany ryżsuszona żurawinaskórka otarta z pomarańczypłatki migdałów Migdały wrzucam do miseczki i zalewam wrzątkiem. Po kilku minutachprzelewam zimną wodą i obieram ze skórek.Do rondla wlewam mleko kokosowe i zwykłe. Wrzucam też migdał, ziarna kolendry.Doprowadzam do wrzenia i pilnując, aby nie wykipiało, gotuję około 5-6 minut,dodając w trakcie skórkę z cytrusów oraz sok. Miksuję następnie całość.Podaję
W kuchni Karmel-itkiOrientalne smaki ponownie zawitały na naszym stole, talerzach, podniebieniach i szczęśliwych brzuszkach, tym razem za sprawą pysznych krewetek w mleku kokosowym :)Składniki:0,5 kg krewetekłyżka masła3 - 4 szalotki (lub mała cebulka, bądź cebula cukrowa)kilka ząbków czosnku, ok 4 szt.papryczka chilli1 cm świeżego imbirułyżeczka kurkumysól do smakusok z połowy limonkipuszka mleka kokosowego, 400 mlbagietka do podaniaWykonanie:Na łyżce masła(...)przesmażamy rozdrobniony czosnek, cebulę, chilli oraz imbir wraz z kurkumą.Gdy cebula się zeszkli, a aromat składników będzie wyraźnie wyczuwalny w powietrzu, na patelnię dodajemy mleko kokosowe oraz sól. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok 5 minut, mieszając by nic nie przywarło do dna naczynia, następnie dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze ok 10 - 15 minut. W tym czasie krewetki
Taste Of My DayZaledwie kilku skladnikow,niewiele pracy,a efekt imponujacy.Marchewka- smaczne i zdrowe warzywo w polaczeniu z mlekiem kokosowym i sokiem z pomaranczy tworzy bardzo egzotyczne trio.Zupa jest niezwykle aromatyczna,a dzieki dodatkowi mleka kokosowego aksamitnie gladka.Przygotowanie jak kazdej zupy krem-expresowe.Skladniki na 4 porcje:500 g marchewek2 cm swiezego imbiru1 cebula1 zabek czosnku3 lyzki masla ghee1 lyzeczka kurkumy250 ml wywaru z warzyw400(...)mleka kokosowego -1 puszka200 ml soku z pomaranczy(najlepiej swiezo wycisnietego)solPrzygotowanie:Cebule i czosnek obrac,drobno pokroic i podsmazyc na masle.Obrac marchew i imbir (imbir bardzo dobrze obiera sie lyzeczka).Marchew pokroimy w talarki. Dodac do cebuli.Podsmazyc wszystko razem przez kilka minut.W czasie podsmazania dodac kurkume.Zalac bulionem i mlekiem kokosowym.Przykryc.Gotowac okolo 15 minut,az marchew zmieknie.Dodac sok wycisniety
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam na bardzo letnie, jezynowe ciasto z kokosowa kruszonka.Takie nafaszerowane owocami ciasta lubimy najbardziej.Zreszta jak co roku plony jezyn z wlasnego ogrodu sa imponujace,a w tym roku dodatkowo wyjatkowo wczesne.Spod zrobilam z maki orkiszowej z dodatkiem maki gryczanej.Jest cienki,ale radzi sobie doskonale z utrzymaniem masy owocowej.Ciasto jest dosc zwarte i ladnie sie porcjuje.Smak jezyny i kokosa doskonale(...)gryczanej125 g masla2 lyzki cukru trzcinowego Muscowado1 jajkoNalozenie owocowe:750 g jezyn2-3 lyzki cukru1 budyn waniliowy1 pelna lyzeczka maki ziemniaczanej100 ml wody2 lyzki bulki tartej Skladniki na kruszonke kokosowa:50 g maki orkiszowej jasnej50 g wiorkow kokosowych 50 g cukru trzcinowego50 g masla Wykonanie:skladniki na kruchy spod,zagniesc,owinac w folia i odlozyc na 30 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki na 8 muffinek:150 g mąki 70 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 8 łyżek wiórków kokosowych 2 jajka 120 g roztopionego masła 30 ml soku z cytryny otarta skórka z 2 cytryn Do posypania:wiórki kokosowe cukier puderSkładniki podzielić na suche i mokre (fot.1). W jednym naczyniu wymieszać składniki suche(...)napełnić wcześniej przygotowane papilotki (fot.2). Piec około 20 minut w 180ºC. Kiedy już będą rumiane, wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone muffinki posypać cukrem pudrem, wymieszanym z wiórkami kokosowymi w stosunku
Świat CiastaSkładniki na ciasto:1 kg jabłek 180 g cukru 7 łyżek cukru do piany z białek 1 kostka margaryny 220 g mąki 100 g wiórków kokosowych 8 jajek 1 małe opak. cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki kakao Składniki na polewę chałwową:200g chałwy kakaowo-waniliowej 2 łyżki cukru 10 g margaryny 4 łyżki mleka(...)wysypanej bułką tartą, formy do pieczenia o wymiarach 24 x 29 cm (fot.1). Pozostałe 4 białka ubić na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodać 7 łyżek cukru i wiórki kokosowe. Kokosową pianę wyłożyć na ciasto kakaowe (fot.2). Następnie delikatnie ułożyć odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym (fot.3). A na koniec całość przykryć ostatnią warstwą białego ciasta (fot.4). Piec około
Świat CiastaSkładniki na biszkopt:3 jajka 1/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąkiSkładniki na masę bananową:2 dojrzałe banany 1 l soku bananowego 3 słodzone budynie kokosowe Składniki na masę śmietanową:500 ml śmietany kremówki 30% 1/4 szklanki cukru1/4 szklanki wiorków kokosowych wiórki czekoladowe do posypania Któż z prawdziwych wielbicieli ciast, oprze się zestawieniu kokosa i bananów....? Oj, chyba niewielu :) Przepis z takim
Świat Ciastapieczenia2 jajka200ml mleka kokosowego90g jogurtu naturalnego85g masła, stopionegoPrzygotowanie:Formę do muffinek wypełniamy papierowymi papilotkami.Mąkę, wiórki, cukier, proszek do pieczenia mieszamy w misce.W drugim naczyniu łączymy jajka, mleko kokosowe, jogurt i stopione masło.Łączymy zawartość obu misek, mieszając łyżką. Kiedy w masie nie będzie widać grudek mąki, napełniamy nią papilotki do połowy wysokości.Pieczemy około 30 minut w temperaturze
Smakowity Blog Kulinarny