Pamiętacie przepis na Najprostsze naleśniki – tylko 2 składniki ? To pyszne i bardzo proste naleśniki, jednak przewrócenie ich na patelni wymaga niemało zręczności. Naleśniki bananowe z mąką kokosową zawierają tylko jeden składnik więcej, ale są dużo łatwiejsze w obsłudze i wciąż są bezglutenowe, paleo i bez kazeiny (mleka). Paleo naleśniki – bananowe z mąką kokosową , przepis : banany – 2 bardzo dojrzałe(...)jajka – 3 sztuki mąka kokosowa – 2 łyżki miód – 2 łyżki cynamon – pół łyżeczki ekstrakt z wanilii – pół łyżeczki olej kokosowy do smażenia Rozgnieć banany i wymieszaj z jajkami, możesz użyć widelca, ale najprościej chyba wziąć ręczny blender. Dodaj wszystkie inne składniki, dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut. Formuj małe naleśniki na patelni i smaż
PaleoSMAKciasteczek, zup, mięsa, a nawet kawy! Znajdziesz go w najlepszych kremach do pielęgnacji ciała, ale, jeśli chcesz, możesz go też użyć do... czyszczenia mebli. Zdziwiona/y? Co to takiego? Olej kokosowy! Czy kiedykolwiek o nim słyszałaś/eś? Mnie przedstawiła go moja ciocia, zapalona miłośniczka i odkrywca wszystkiego, co zdrowe, naturalne, dobre. Przed wyjazdem na Wyspy Kanaryjskie, zaczęłam mieć problemy(...)oczy otworzyły się szeroko. Nie wierzyłam własnym uszom! Postanowiłam nie do końca wierzyć na słowo i wypróbować na sobie. Zgarnęłam słoiczek i...od tamtego czasu uzależniłam się. Drzewo kokosowe jest uważane za DRZEWO ŻYCIA przez ludy Południowej Azji, Indii czy Filipin. W sanskrycie palma kokosowa to "kalpa vriksha", co tłumaczy się jako "drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia
Gotowanie to kochaniePiernik który jest wilgotny i pachnący przyprawą do pierników. Po upieczeniu nadaje się do jedzenia nie musi odczekać kilku dni by zmiękł. Po raz pierwszy przełożyłam piernik masą kokosową i do tego tradycyjnie powidłami. Jednak masa kokosowa to był strzał w dziesiątkę. Piernik smakuje wybornie. Składniki:125 g margaryny Palma z Bielmar200 g cukru2 łyżki miodu2 łyżki powideł śliwkowych4 łyżeczki(...)około 50-60 minut do suchego patyczka.Po upieczeniu piernik wyjąć z formy odkleić papier i studzić na metalowej kratce. Zimny piernik przekroić trzy razy uzyskując 4 placki. Masa kokosowa:Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odłożyć do napęcznienia. Do garnka przełożyć wszystkie składniki i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia dodać napęczniałą
Ala piecze i gotujeBardzo zdrowe i smaczne, niby zwykle nalesniki z serem, jednak niezwykle.Przy ich smazeniu roznosil sie w kuchni cudny,delikatny ,kokosowy zapach.Zdrowsze ,bo uzylam maki orkiszowej pelnoziarnisej.A powstaly jak zwykle przez przypadek i beda na pewno czesciej goscic na moim stole.Zostalo mi po prostu mleko kokosowe i nie za bardzo wiedzialam jak je spozytkowac I tak wyladowalo w nalesnikach.W smaku nalesnikow(...)kokos jest ledwo wyczuwalny.Przez uzycie mleczka kokosowego nalesnki sa delikatniejsze w smaku,ale ten zapach przy smazeniu ....Sami spobujcie!Przepis na 8 srednich nalesnikow: Ciasto: 1 szklanka maki orkiszowej pelnoziarnistej150 g mleka kokosowego( u mnie 60 % )150 g zwyklego mleka ( 1,5 % tluszczu)1 lyzeczka miodu (zeby sie zarumienily)1 jajko 1 lyzka oleju1/4 lyzeczki soliNadzienie: 300-400 g twarozku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko zdrowy, ale gęsty i bardzo pożywny. Przygotowuję go na mleku kozim, tylko w takiej formie moje Dzieci je akceptują:) Aby koktajl był jeszcze lepszy dodaję do niego wiórki kokosowe i organiczny olej kokosowy (do kupienia w każdym eko-sklepie), którego regularne spożywanie ma szereg korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. zdrowsza skóra i włosy, wzmocnienie układu odpornościowego czy obniżenie(...)poziomu cholesterolu. Olej kokosowy wzmacnia również kości i pomaga chronić przed nowotworami. Koktajl możecie zabrać ze sobą w słoiczku do pracy i popijać go, gdy tylko poczujecie głód. Jest on naprawdę świetną alternatywą dla tradycyjnego śniadania.SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób):1,5 szklanki koziego mleka (można użyć krowiego lub innego ulubionego)300 g truskawek3-4 łyżki płatków żytnich (mogą
Słodko-Słony Świat IlonyPachnące cynamonem, aromatyczne, typowo jesienne ciasto dyniowo-kokosowe z ananasem i słonecznikiem. Ciasto, które w jesienne, chłodne dni doskonale smakuje z kubkiem gorącej herbaty:) Jest ciężkie i wilgotne, ma piękny, dyniowy kolor, ananas dodaje jeszcze słodyczy, a słonecznik wspaniale chrupie w tle. Do ciasta używam pulpy kokosowej, ktora zostaje mi z produkcji domowego mleka kokosowego. Ale z powodzeniem możecie użyć(...)nienaruszonych" wiórków kokosowych, smak będzie jeszcze intensywniejszy:) Z tego ciasta możecie rówież upiec dyniowe muffinki:) Powinno bez problemu wyjść 12 sztuk. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 szklanka puree z dyni*1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru0,5 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)0,5 szklanki domowego mleka kokosowego (można użyć z puszki lub krowiego albo roślinnego)3/4 szklanki
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepyszny deser z dość ciekawym połączeniem kokosu i granatu. Powiązanie tych smaków idealnie ze sobą komponuje tworząc eksplozje smaków na naszych podniebieniach. Jedwabista, wręcz kremowa, kokosowa panna cotta złamana orzeźwiającą galaretką z granatów, a wszystko polane rubinowym syropem - poezja zamknięta w kieliszku...Kokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów - Składniki: (ok. 8 deserów)galaretka z granatu:2/3 szklanki(...)żelatynę z wodą - dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy ziarenka granatu - odstawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejąca galaretkę przelewamy do pucharków i umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia.Kokosowa Panna Cotta:Żelatynę rozpuszczamy w ok. 4 łyżkach ciepłej wody.Śmietankę i mleko podgrzewamy wraz z wiórkami kokosowymi, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Gdy tylko zacznie się gotować ściągamy
Słodka Stronalodówki wołała otwarta puszka z mlekiem skondensowanym. W książeczce Czekolada z serii Z kuchennej półeczki (którą swoją drogą naprawdę bardzo lubię) znalazłam przepis idealny. Krychy, herbatnikowy spód i kokosowa masa na wierzchu. Wszystko miałam w domu, więc czym prędzej zabrałam się za pieczenie. Efekt wyszedł... Nie do końca taki, jakiego oczekiwałam. Niestety, ale w przepisie podano zbyt długi czas pieczenia(...)Przy drugim podejściu jednak okazało się, że skracając czas do raptem 20 minut mogę osiągnąć coś naprawdę smakowitego. Spód jest chrupki i dość mocno kakaowy, masa na wierzchu intensywnie kokosowa, ciągnąca i lepka. Mmm... Pycha! I choć nie jest to jeszcze typowo wiosenne ciasto, zachęcam do wypróbowania. Zniknie, zanim wiosna zdąży się na dobre zadomowić.Kokosowe pyszotkiSkładniki:(na formę 20x20
Pożeraczka, czyli raz adobrzebabeczki to strzał w dziesiątkę dla wszystkich miłośników kokosu – delikatne ciasto z dodatkiem mleczka kokosowego i biały lukier posypany kokosowymi wiórkami. Wraz z czekoladowym nadzieniem i subtelną walentynkową dekoracją świetnie sprawdzą się także w roli prezentu.Mleczko kokosowe jest dostępne w delikatesach, np. w Almie, można znaleźć je także w marketach na dziale z kuchnią azjatycką, ja kupiłam je jakiś czas(...)ktoś wymyśli do czego je wykorzystać :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka5 łyżek mleczka kokosowego+ wiórki kokosowe, gorzka czekoladaSkładniki na lukierSuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, mleko oraz mleczko kokosowe dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę
Ciastkozercyprodukty Cocofina z pewnością zadowolą Wasze kubki smakowe. Najlepsze kokosy użyte w produkcji przekładają się na wysoką jakość gotowych produktów. A wśród nich wiele produktów dobrze znanych, jak olej kokosowy, woda kokosowa, chipsy kokosowe, a także tych bardziej intrygujących, jak ocet kokosowy czy masło. Poniżej krótki opis niektórych produktów, a już jutro pierwszy przepis z wykorzystaniem tych kokosowych pyszności(...)NEKTAR KOKOSOWY Miałam już możliwość próbowania i stosowania nektaru kokosowego i byłam z niego bardzo zadowolona. Nektar od Cocofina jest organiczny, nierafinowany, bogaty w składniki odżywcze oraz charakteryzujących się niskim indeksem glikemicznym. Słoki i przepyszny syrop z kwiatu kokosa, którego konsystencja przypomina syrop klonowy. Świetny zastępnik cukru i innych substancji słodzących. Delikatnie kokosowy smak i idealna słodycz. OLEJ KOKOSOWY
Zdrowie na języku :PZdjęcia i przepis na kokosowy jagielnik powstały dla ładnebebe . Tematem była kasza jaglana – więc składnik idealny jako zadanie dla mnie. Z kaszy gotuję bardzo dużo i na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej . Jest jaglanka śniadaniowa, w postaci kaszek, zapiekanek, placków, granoli i smoothie, jest chleb z dodatkiem kaszy, są słodkości: muffinki, batony, są też dania(...)ładnebebe uświadomiłam sobie, że nie ma na bogu ciasta, chociaż o cieście z kaszy jaglanej myślałam nie raz. Powstał więc ten jagielnik, z dodatkiem wiórków, mąki i mleka kokosowego. Jest wegański i bezglutenowy, zdrowy i pyszny – szczególnie jeszcze lekko ciepły z dodatkiem polewy z jagód. Jagody oczywiście mrożone, można też zastąpić mrożonymi wiśniami. Zadanie wykonane:) 5.0 from 1 reviews
Cooking for EmilyPrzepyszny tort, który przygotowałam na urodziny Dominika. Z cudownym kokosowym aromatem i przełamującymi smak kwaskowatymi malinami. Świetnie będzie wyglądał na świątecznym stole - polecam! :) Kocham piec torty! Wbrew temu, co może się wydawać są to bardzo proste w przygotowaniu wypieki, o ile dysponujemy sprawdzonym przepisem na biszkopt. Jest tysiące kombinacji kremów, którymi możemy je przełożyć, ponczów, którymi możemy je nasączyć(...)tortów. Upuszczenie go z wysokości zaraz po upieczeniu gwarantuje, że nie opadnie, a odwrócenie do góry dnem podczas stygnięcia zapewnia, że pozostanie wysoki i równy jak blat stołu. Biszkopt kokosowy: 7 dużych jajek ekologicznych lub z wolnego wybiegu 220 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli
Cooking MonsterMleko kokosowe Przepis na mleko kokosowe jest moim ulubionym. Nie jestem pewien czy nazywanie go mlekiem jest poprawne (może lepszą nazwą byłby napój), ale to nie zmienia faktu, że jest pyszne i naprawdę ma dużo zastosowań w kuchni. Ja najczęściej używam go do śniadania. Robię sobie jaglankę lub gryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich(...)dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu orzechowego . Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy z powodzeniem kupić już od około 11zł za kg, dzięki czemu litr mleka
BlendmanBłyskawiczne, baaardzo kokosowe ciasto ze śliwkami. Dla wszystkich wielbicieli kokosu, ale nie tylko. Nas bardzo zauroczyło swym smakiem. Idealne zarówno na świeżo (u nas znika jeszcze letnie...) jak i w następne dni. U mnie wersja ze śliwkami, ale sprawdzą się każde inne owoce. Bardzo wilgotne i długo pozostające świeże ciacho zauroczy każdego miłośnika zdrowych słodkości. Ciasto przygotowywałam w dwóch wersjach(...)mniej i bardziej kokosowej, gdy nie dysponujecie mąką kokosową wówczas można dać trochę więcej mąki orkiszowej, ja dałam 250g, a mleczka kokosowego 130g, będzie minimalnie mniej kokosowo, ale równie smacznie. Piekłam w tortownicy o śr.25cm. Składniki: - 230g mąki orkiszowej typ750 - 40g mąki kokosowej - 100g oleju kokosowego (dałam po połowie rafinowany i nierafinowany) - 20g wody - 150g mleczka kokosowego* - 100g ksylitolu
Smaczne Zdrowemleku krowim to dwa bardzo udane przepisy na zawsze soczysty,miekki i kruchy schab.I wydawaloby sie,ze lepszego efektu juz nie da sie uzyskac.A jednak!Podjelam eksperyment z mlekiem kokosowym,ktore od dawna juz kroluje w mojej kuchni i jak dotad jego dodatek sprawdza sie idealnie w kazdym przepisie.I tu efekt koncowy eksperymentu jest rewelacyjny,a schab przyrzadzony z udzialem(...)tlustego,pysznego mleka kokosowego jest absolutnie genialny. Moze polaczenie mleka kokoswego i schabu Was zaskoczy,ale namawiam- odwazcie sie i przygotujcie go.Bedziecie zychwyceni!To najdelikatniejszy i najsmaczniejszy,aksamitny i rozplywajacy sie w ustach schab jaki jadlam w zyciu,a przygotowanie jest naprawde proste.Przepis idealny na swieteczny stol.Bardzo polecam!Skladniki:1-1,5 kg schabu3-4 lyzeczki nasion kolendry4
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!