gotowanych buraków 200 g ugotowanej ciecierzycy 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 szalotka 2 łyżki (10 g) oliwy 200 ml mleka kokosowego z puszki 2 szklanki bulionu warzywnego trochę nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kminku 1 łyżka gorczycy sól i pieprz do smaku + pęczek pietruszki + 100 g ryżu jaśminowego Obierz i drobno posiekaj czosnek, imbir oraz szalotkę(...)następnie dodaj posiekany czosnek, cebulę i imbir. Gdy warzywa lekko się zeszklą dodaj buraki pokrojone w kostkę. Całość zalej bulionem warzywnym. Gotuj ok. 5 minut, a następnie dodaj mleko kokosowe oraz ciecierzycę (wcześniej odcedź ją z zalewy). Na koniec całość dopraw solą oraz pieprzem. Curry podawaj z ryżem jaśminowym oraz posiekaną natką pietruszki. Kolacja: Omlet z ciecierzycy z pomidorem
365 dni dookoła kuchniPrzygotowywanie domowych odpowiedników sklepowych słodkości, to całkiem niezła frajda. Dziś na tapecie kokosowe batony, niczym "bounty". W smaku zdecydowanie lepsze i dużooooo zdrowsze od oryginału. Przygotowanie domowych batoników nie jest wcale czynnością skomplikowaną. Koniecznie spróbujcie zrobić je sami, a gwarantuję, że nie będzie to pierwszy i ostatni raz. Warto przygotowywać słodkości samemu, gdyż tylko wówczas mamy pełną kontrolę nad składnikami(...)Zamieniamy niezdrowe produkty, na ich zdrowsze odpowiedniki. W moich batonach nie zobaczycie białego cukru oraz żadnych utwardzonych tłuszczy. Jest za to zdrowo i pysznie. PRZEPIS NA DOMOWE BATONY KOKOSOWE Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 180 g wiórek kokosowych 2 łyżki masła kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego 2-3 łyżki cukru kokosowego lub innego 100 g gorzkiej czekolady + łyżeczka
kolorowotorcikowoWilgotne i puszyste ciasto, które po prostu zachwyca kokosowym smakiem. Stworzyłam je z nierafinowanego oleju kokosowego, mąki kokosowej, mleczka kokosowego i cukru kokosowego – więcej kokosowych składników już chyba nie mogłam dodać A do tego ananas, który wprowadza soczystość, podpieczone orzechy makadamia dodają chrupkości, a chrupanie jak wiadomo poprawia nastrój ;p Jest to oczywiście ciasto bezglutenowe, lekko słodkie, zawiera w sobie(...)zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie W dużej misce porządnie wymieszaj łyżką wszystkie sypkie składniki oprócz cukru, czyli mąkę migdałową, mąkę kokosową, mąkę konopną (lub ziemniaczaną), ziarenka z połowy wanilii, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i odrobinę kardamonu. Wyłóż kwadratową blaszkę papierem do pieczenia (ewentualnie posmaruj olejem kokosowym i delikatnie oprósz mąką
Eat me! Fit me!jest na sali ktoś, kto nie lubi eklerków?? Eklerki lubi chyba każdy :). Ja uwielbiam! Tak jest od dzieciństwa. Tym razem przygotowałam te klasyczne, pyszne ciastka w wersji kokosowej. Krem jest na bazie budyniu kokosowego utartego z masłem ( czyli jak w klasycznym kremie budyniowo - maślanym ), a kokosowy budyń ugotowałam na mleku kokosowym. Muszę przyznać, że smak kokosu intensywniejszy był w gorącym(...)budyniu, natomiast na zimno jakby trochę "przygasł", ale i tak uważam, że krem wyszedł przepyszny, a kokosowy smak kremu można wzmocnić dodając do niego wiórków kokosowych. Ja z tego zrezygnowałam, ale następnym razem chyba nie pominę, bo uwielbiam kokos :). Wierzch eklerków udekorowałam zygzakami z białej czekolady, która świetnie komponuje się z całością. Można też oczywiście taką polewą pokryć całą
Opowieści z piekarnikacoś z jabłkami i coś z budyniem. To ciasto wspaniale wpisuje się w moje oczekiwania. Jest idealne na drugie śniadanie, mało słodkie, bardzo wartościowe, zawierające kaszę jaglaną, mleko kokosowe, jabłka i olej kokosowy oraz orzechy. Następna moja wersja tego ciasta będzie zawierać masło orzechowe (np. z migdałów) zamiast oleju kokosowego, zdecydowanie wezmę więcej jabłek. Składniki na blachę(...)Spód: 300 g ugotowanej kaszy jaglanej 30 g oleju kokosowego, roztopionego Warstwa jabłkowo-budyniowa: 3 – 6 dużych jabłek (u mnie 3 duże jabłka każde po 250 g) 500 g ugotowanej kaszy jaglanej śmietanka z 400 ml mleczka kokosowego (około 300 ml), schłodzonego wcześniej 24 h w lodówce. 35 g ksylitolu cynamon Warstwa orzechowa: 15 g oleju kokosowego
moj przepis nawarunek: BEZ glutenu , ale udało mi się również spełnić kryterium: BEZ nadmiaru kalorii . Tak więc mimo że to słodkość, to okazała się satysfakcjonująco dietetyczna :) A wszystko za sprawą mąki kokosowej - u mnie akurat odtłuszczona mąka kokosowa EFAVIT - którą zastąpiłam o wiele bardziej tłuste wiórki kokosowe . Ma ona bowiem dwa razy mniej tłuszczu niż typowe wiórki kokosowe, więc przy dbaniu(...)linię jest wyśmienita. Gdyby ktoś miał wątpliwości zapewniam, że mąka kokosowa nadaje się nie tylko do pieczenia. W przeciwieństwie do tradycyjnej maki zbożowej, może być jedzona na surowo , stąd świetnie sprawdza się jako aromatyczny dodatek do jogurtów, koktajli i deserów na zimno . Ma lekko słodkawy posmak , stąd nie potrzebuje do towarzystwa zbyt wielu substancji słodzących, a w porywach
Grunt to przepis!nich pojawiła się panda, więc to edycja specjalna z gwiazdą 🐼 Które nam najbardziej smakowały i czym się od siebie różnią? Przeczytajcie i napiszcie Wasze ulubione smaki 😊 Nazwa: Chałwa lniana kokosowa/żurawinowa/cynamonowa/naturalna Firma: GJ-Gaca Skład: Kokosowa z czekoladą: wiórki kokosowe (62%), żurawina suszona i kandyzowana (żurawina, cukier trzcinowy, koncentrat soku z czarnego bzu), orzechy arachidowe i miazga arachidowa, siemie(...)lniane (11,2%), gorzka czekolada; Kokosowa-arachidowa: wiórki kokosowe (62%), żurawina suszona i kandyzowana (żurawina, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy), orzechy arachidowe, siemie lniane (11,2%); Kokosowa-słonecznikowa: wiórki kokosowe (62%), żurawina suszona i kandyzowana (żurawina, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy), słonecznik, siemie lniane (11,2%); Żurawinowa: żurawina suszona i kandyzowana 65% (żurawina, cukier trzcinowy, kwas cytrynowy, olej słonecznikowy, koncentrat soku
Candy Pandaszrobienia, ale przede wszystkim zdrowe: nie zawiera ani cukru, ani nabiału, ani glutenu oraz ma dobry bilans makroskładników — to praktycznie samo białko i dobre tłuszcze. Spód upiekłem z mąki kokosowej z dodatkiem jajek, a panna cottę zrobiłem na bazie mleka kokosowego. Do tego porcja ulubionych owoców i boskie ciacho, którym można się zajadać bez wyrzutów sumienia gotowe! Gorąco(...)polecam! Tylko, żeby nie było, że nie ostrzegałem — mega uzależnia! ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 20 cm Spód z mąki kokosowej: 5 czubatych łyżek mąki kokosowej 3 duże jajka 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu 2 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: ciemne i jasne winogrona truskawki Kokosowa panna cotta: 300 ml mleka kokosowego 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 1 laska wanilii
Food SquareBardzo prosty do przygotowania, z łatwo dostępnych składników i... pyszny! Przygotowałam ten krem do TYCH wegańskich muffinek. Krem kokosowy z tego przepisu dokonały jest także jako nadzienie do naleśników (właśnie w ten sposób zjedliśmy to, co zostało), ale również do chleba. Z powodzeniem też możecie użyć kremu podczas przygotowywania przeróżnych wypieków. Dodaję ten przepis jeszcze raz osobno dla tych, którzy(...)będą szukać samego kremu jako dodatku do czegokolwiek. Z pewnością przyda się podczas planowania śniadań, czy wypieków (również świątecznych). Składniki: 3 szkl. wiórków kokosowych (250g) 3 szkl. mleka sojowego 3 łyżki ksylitolu 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Wiórki wraz z olejem kokosowym oraz ksylitolem rozdrabiamy w misce ręcznym blenderem. Wiórki pod wpływem tego działania powinny puścić olej. Uwaga - można
Kolorowy Przepisowniksłodki pamper. Ja zasadniczo też lubię takie słodkości. Dzisiaj chcieliśmy Was zaprosić do naszej kuchni na szczególny deser. Ryż na mleku. W czym tkwi jego niezwykłość? Ugotowany na mleku kokosowym, takim tłustym, jest delikatny. Rozpływa się w ustach i ma niesamowity aromat. Do tego świetnie pasuje orzeźwiająca sałatka owocowa z mango, ananasa i tymianku, skropiona sokiem z cytryny. Do przygotowania(...)porcji ryżu na mleku kokosowym potrzebujemy: 250 ml mleka kokosowego 250 ml wody 125 g ryżu (ryżu mlecznego) 3 plastry świeżego ananasa (pokrojonego w kostkę) 1 dojrzałe mango (pokrojone w kostkę) ok 5-6 g świeżego tymianku otarta skórka z cytryny sok z cytryny (trochę) 2 łyżki cukru 2 łyżki prażonego kokosa W garnku umieszczamy mleko z wodą i doprowadzamy
Szybko Tanio SmacznieDziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis z wykorzystaniem mąki kokosowej, w której ostatnio totalnie się zakochałam! CIEKAWOSTKA! Ma bajecznie kokosowy, słodki smak i aromat. Nie zawiera cholesterolu i ma mniej kalorii niż wiórki kokosowe. Jest źródłem błonnika i białka, wapnia, cynku, magnezu oraz antyoksydantów. Reguluje poziom cukru we krwi, a także nie zawiera glutenu, dzięki czemu wypieki świetnie nadają(...)się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Placuszki z mąki kokosowej są lekkie, dietetyczne, a przy tym niesamowicie aromatyczne i smaczne! Od kiedy zaczęłam korzystać mąki kokosowej na stałe włączyłam je do swojej diety – BE FIT! Podane z przepyszny musem ze słodkiego mango i prażonymi orzechami są idealnym pomysłem zarówno na słodkie, leniwe śniadanie albo lekki obiad – zarówno
Ostra na SłodkoPyszne, zdrowe, kokosowe.Słodkie dzięki stewii i żurawinie.Towarzyszyły mi przy czytaniu książki pt. "Przyprawy".Doskonale pasują do ciepłeh herbaty.CYKL "SŁODZONE STEWIĄ"Składniki:250 ml mleka kokosowego 2 szkl. mąki pełnoziarnistej2 jajka1 łyżka oliwy z oliwek3 łyżki wiórków kokosowychSzczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyGarść niesłodzonej żurawiny1/3 szkl. stewi w proszku lub 3/4 szkl. cukru brązowegoPrzygotowanie:Jajka rozbełtać
Czarnawisienkaaromat rozchodzi się po całym domu, a o smaku nie wspomnę......po prostu obłędne!A przy tym tak proste i szybkie w wykonaniu, że na prawdę warto spróbować :)* mleczko kokosowe- 400ml (puszka)* * płatki owsiane- 1,5 szklanki* wiórki kokosowe- 4 łyżki* cukier- 2/3 szklanki* jajko- 1 szt.* oliwaPłatki owsiane zmielić na mąkę (niekoniecznie nie miał, mogą być też większe(...)kawałeczki), dodać cukier, wiórki kokosowe, jajko, dolać mleczko i wszystko wymieszać- jeżeli masa wyjdzie zbyt gęsta, to można dolać trochę wody.Rozgrzać oliwę na patelni i formować placki wg swoich upodobań**.Udekorować śmietanką ubitą z łyżką cukru.Smacznego! :)*Najpierw zastanówcie się czy chcecie placuszki ozodbić kleksem ze śmiatanki czy nie, jeżeli nie macie ochoty na śmietankę, to wstrząśnijcie kilkakrotnie puszkę
Kraina Miodem Płynącasmaku dyni na slodko,a okazalo sie ,ze dynia to swietne warzywo deserowe.Ten sernik jest nie tylko wyjatkowy ,a wrecz doskonaly - aksymitny i bardzo kremowy w smaku.To dodatek kremu kokosowego nadaje sernikowi owa jedwabistosc.Zachecam do stososowanie mleka kokosowego jako zamiennika dla smietany kremowki i jogurtu greckiego,nie tylko ze wzgledow smakowych,ale przede wszystkim zdrowotnych.Tluszcze zawarte w mleku kokosowym(...)polecam i zapraszam do przepisu.Skladniki na spod:100 g ciasteczek amarettini60 g sucharkow50 g maslaSkladniki na mase serowa:500 g sera twarogowego250 g puree z dynii Hokkaido230 g mleka kokosowego (75 %)4 jaja M3 lyzki maki ziemniaczanej220g cukru (pelna szklanka) dodatkowo: 15 ciasteczek amarettini do przybrania Wykonanie:Skladniki na spod sernika zblendowac,do otrzymania masy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Delikatne ,chrupiace gofry z dodatkiem kawaleczkow truskawek.Wlasciwie to podwojnie truskawkowe,bo owoce sa w ciescie i podane na upieczonxch gofrach.Dzieki dodatkowi smietanki kokosowej maja asamitna konsystencje.Najlepiej smakuja zaraz po upieczeniu.I ostatnia najwieksza ich zaleta - sa blyskawiczne do przygotowania.Przepis znalazlam tutaj:klikSkladniki na 6 duzych gofrow:1 jajko1 lyzka cukru140 g maki (u mnie orkiszowa 630)150 ml mleka50 ml smietanki(...)kokosowej1 lyzeczka proszku do pieczenia60 ml neutralnego olejuszczypta soliszczypta cynamonu100-120 g truskawekdodatkowo:wiorki kokosowe zrumienione na suchej patelni ,smietanka,cukier puder doposypaniaWYKONANIE :jajko ubic z lyzka cukru na gesty kogel-mogelodwazyc reszte skladnikow i wymieszac z ubitym jajkiem trzepaczka balonowa lub przy pomocy mikseragotowe ciasto odstawic na kilka minut.W tym czasie odszypulkowac truskawki i pokroic w drobna kostke.Wymieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!