kokosa. Coś z czego wydobywa się to co najlepsze, najbardziej odżywcze. Produkt, który w tym etapie dojrzewania, a także etapie późniejszym jest surowcem do powstania wszystkich dostępnych w sklepach kokosowych produktów. Zapraszam na recenzję MŁODEGO TAJSKIEGO KOKOSA :) Od dawana już chciałam spróbować młodego kokosa, ale zawsze coś stało na przeszkodzie. I tak wyszło, że dopiero teraz, dzięki współpracy(...)zdecydowanie lepszy pod względem właściwości zdrowotnych od swojej starszej wersji, gdzie to dojrzewa od 11 do 12 miesięcy. Z młodego kokosa uzyskujemy zarówno wodę jak i miąższ. Woda kokosowa ma zbliżony skład chemiczny do ludzkiego osocza, dlatego w czasie II wojny światowej była używana do transfuzji krwi. Jest najlepszym naturalnym izotonikiem , zawiera mniej cukru i sodu w porównaniu
Zdrowie na języku :Pswobodne poruszanie się po sklepie, a znalezienie poszukiwanego produktu nie powinno sprawiać żadnych trudności. Zobaczcie co ja wybrałam. Niektóre produkty krótko opiszę :) ORZECHY NERKOWCA KOMOSA RYŻOWA CUKIER KOKOSOWY Ten rodzaj słodzika chciałam spróbować już od dawna, ale tak na prawdę nawet nie miałam okazji żeby go kupić. Także ucieszyłam się z możliwości jego przetestowania :) Cukier kokosowy staje(...)jest :D Też tak czasami macie? :D Jeżeli chodzi o smak to jest on bardzo słodziutki, karmelowy, z nutą kokosowości , której szkoda, że nie jest więcej. Cukier kokosowy jak najbardziej mnie zadowolił, nie tylko pod względem smaku, ale także właściwości. Jest źródłem minerałów, takich jak magnez, potas, żelazo , witamin z grupy B i witaminy C. Posiada niski indeks glikemiczny
Zdrowie na języku :PMoja inwencja twórcza i dziecięca fantazja, dosłownie, co widać po nazwie ciasta. Z borówkami, pyszną jagodową galaretką, kokosowym spodem i jogurtowo-kokosowym kremem - pycha! :) Na pomysł na to ciasto wpadłam pod wpływem impulsu, w sklepie włożyłam do koszyka borówki i postanowiłam, że musi powstać z nich coś pysznego. Pomyślałam o kolorze fioletowym i do głowy przyszły mi "Gumisie" :D nucąc(...)zabrałam się za pieczenie. Efekt jest nieziemski! Krem jest mega pyszny i uniwersalny, bo może posłużyć także do nadziania naleśników czy przyrządzenia szybkich deserów w pucharkach. Polecam! :) Spód kokosowy: 4 jajka o temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wiórek kokosowym - ok. 30 g 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka wbijamy do miski i dodajemy
Cooking Monsterkokosową rewelacje ! W ten weekend odkryłam na OFF'ie MŁODY KOKOS ! Totalna rewelacja! Świeży, zielony kokos, rozłupany specjalnie dla mnie ;) Smak bez porównania do pasteryzowanych wód kokosowych, nawet tych 100% natural. A przy okazji Ola i Kamyk to wspaniali młodzi ludzie z wielką pasją, z którymi rozmowa sama się nakręca! :) Dlaczego woda kokosowa jest warta uwagi? W upały, jakie łaskawie(...)serwuje nam tegoroczne lato, warto pamiętać o nawadnianiu organizmu. Woda z cytryną, woda z miętą... woda z KOKOSA! :) Woda kokosowa jest lepsza, niż wiele izotoników i dodatkowo w jej składzie nie ma sztucznego badziewia. Zawiera m.in peroksydazę chroniącą komórki przed utlenianiem oraz amylazę rozkładającą skrobię, dzięki czemu podkręca nasz metabolizm. A gdyby tego było mało - bogactwo cytokininy i kwasu laurynowego
Spektrum Smakumasłem orzechowym i polewą czekoladową Składniki: Spód: 100g zmielonych, uprzednio namoczonych daktyli (daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut, następnie osączyć i zemleć) 50g wiórków kokosowych 120g mąki jaglanej lub gryczanej lub pszennej 3 czubate łyżki oleju kokosowego 70ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego lub syropu z agawy Masa serowa: 750g gotowego sera(...)sernik (użyłam ser Wieluński) 100ml mleczka kokosowego lub śmietanki 36% 5 jaj 150g masła orzechowego o zawartości orzechów minimum 90% (użyłam masła BIO o zawartości orzechów 100% patrz FILM ) 2/3 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu Polewa: 50ml mleczka kokosowego lub śmietanki 36% 50-60g gorzkiej czekolady
Mała CukierenkaGorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml) 750 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Mleko w puszkach(...)dzień wcześniej wstawić do lodówki. W dniu przygotowywania masy, delikatnie wyjąć mleko. Puszki delikatnie odwracamy do góry dnem, otwieramy, zlewamy wodę kokosową. Gęstą śmietankę przekładamy do miski. Dodajemy serek mascarpone, cukier i wiórki. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Do nasączenia biszkoptu: woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego Dodatkowo: 440 g dżemu truskawkowego (2 małe słoiczki
kulinarnyswiatdomiupiekłam go, korzystając z przepisu z niezawodnej kwestii smaku. Ciasto przepięknie się prezentuje i idealnie wpisuje się w klimat i tradycję Wielkanocy. Gorąco polecam. Składniki: Spód: • 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) • 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek • 30 g masła • 6 łyżek wiórków kokosowych Masa serowa: • 500 g twarogu tłustego trzykrotnie mielonego • 500 g mascarpone • 3 łyżki mąki(...)ziemniaczanej • 1 i 1/2 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 5 jajek • 2 żółtka (białka zachować do bezy) • 1 puszka 400 g mleka kokosowego (gęsta część) • 3 łyżki likieru amaretto (lub łyżeczka aromatu migdałowego) Kokosowa beza: • 2 białka • 120 g cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: • 100 g gęstej śmietany 18% • 2 łyżki cukru Sposób przygotowania
W mojej kuchniDzisiaj jest Dzień Kobiet, więc z tej okazji mam dla Was przepis na pyszne ciasto- Princessa kokosowa. Ciasto z kokosowym biszkoptem i pysznym kokosowym kremem, a do tego w kremie znajdziecie kokosowe wafelki. Każdy fanatyk smaków kokosowych je pokocha :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej (tak, tylko 3 łyżki ;)), 3 łyżki cukru, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia. krem: 300 ml śmietanki 30%, 100 g serka mascarpone, 1 śmietan fix (lub żelatyna- ilość wg info na opakowaniu), 2 wafelki princessa kokosowa, 4 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy pojedynczo żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dosypujemy wiórki kokosowe
Aga w kuchnijest słodki, a jednak kojarzy się z deserem, bo tak jest delikatny. Natomiast lekka nuta ostrości dzięki chili, czosnku i pieprzu nadaje mu wyrafinowany charakter eleganckiej przystawki. Woda kokosowa i podkreślam nie mleczko kokosowe lecz woda kokosowa właśnie, nie dominuje smakiem kokosu, a jej naturalna delikatna słodycz sprawia, że smaki: kwaśny z soku z cytryny, ostry z chili i czosnku(...)słodki z wody kokosowej, oraz oczywiście szczypta słonego (sól i maggi), genialnie się komponują. W takich przypadkach najlepiej dać smakom czas (15-20 minut minimum) do "zgrania" się tudzież "przegryzienia", jak to powiadają. Nie bezcelowo dodałam do kremu wodę kokosową a nie mleczko kokosowe. Woda kokosowa jest tym co znajduje się w orzechu kokosowym, jest niskokaloryczna i zdrowa. A mleczko
Sztuka gotowania w/g SamiryNazwą od razu zdradziłam Wam z czego wykonane są te kokosowe kuleczki, a pewnie nikt by się tego nie domyślił :) Brak elementu zaskoczenia. Trudno ;) Głównym ich składnikiem jest oczywiście bardzo wartościowa kasza jaglana (nazywana „królową wszystkich kasz”) gotowana w mleku kokosowym, następnie zmiksowana z wiórkami kokosowymi, kokosowym olejem, ekstraktem waniliowym, dosłodzona syropem klonowym i nadziana migdałem (jak w oryginalnych kuleczkach(...)według mnie nie był słodki. Kulki można przechowywać w lodówce do 3 dni. Polecam ich wypróbowanie! Składniki (na ok. 25 szt.): 150 g suchej kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego 70 g wiórek kokosowych ok. 5 łyżek syropu klonowego (można dać mniej lub więcej – do smaku) ew. płynnego miodu o neutralnym smaku (np. akacjowego) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka
MyCookBook.plKażdy kocha serniki, a jeśli jesteś jeszcze miłośnikiem kokosu to to jest adres do kokosowego raju. Ten potrójnie kokosowy sernik jest lekki i przepyszny. A potrójnie kokosowy bo po 1-sze wiórki kokosowe, po 2-gie mleczko kokosowe, a po 3-cie śmietanka kokosowa. A na to wszystko jeszcze lekka kruszonka z kokosem. Czy może być bardziej koko-niebiańsko? SKŁADNIKI(...)spód: 180 g ciasteczek kokosowych 50-70 g masła na masę: wszystkie składniki o tmp. pokojowej 70 g gotowego sera na serniki 260 g białej czekolady 130 g masła 32 g cukru waniliowego 60 g cukru pudru 6 jajek puszka mleka kokosowego mała puszka (165 ml) śmietanki kokosowej sok z połowy cytryny na kruszonkę: 100 g zimnego masła 4 łyżki
Sztuka gotowania w/g Samirydużo oleju, a także związki śluzowe, białkowe oraz kwasy organiczne, jak chociażby kwas askorbinowy, enzymy, sole mineralne – cynk , magnez , żelazo . Stosuje się go do sałatek , zup , koktajli . Mąka kokosowa - do ciast , naleśników , polecana jest osobom na diecie bezglutenowej. Olej kokosowy : Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni jak i kosmetyce , dzięki swoim właściwością zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Olej kokosowy(...)reguluje poziom cukru , polecany jest na odchudzanie a także ta trądzik . Używany jest do smażenia i pieczenia . Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni , jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego, że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy
Sama słodycz i szczypta chiliSernik kokosowy robiłam już kilka razy, za każdym razem z innego przepisu, żaden jednak mi nie podpasował. Ten jest zupełnie inny. Idealny w swoim smaku, mocno kokosowy, na bardzo fajnym, chrupiącym spodzie. Dodatek mleczka kokosowego zamiast tradycyjnej kremówki zrobił całą robotę. Nie byłam pewna, czy ten też nie wyjdzie "nijaki", więc zrobiłam na maleńkiej tortowniczce. A szkoda! Bo jest pyszny(...)zapach był tak cudowny, że musiałam schować go do lodówki, żeby nie zjeść wszystkiego ;) Składniki: (tortownica 15cm) SPÓD: 2 wafelki typu Princessa kokosowa 10 herbatników 4 łyżki rozpuszczonego masła MASA SEROWA: 500g mielonego twarogu 200ml mleczka kokosowego 100g wiórków kokosowych 2 jajka 100g cukru pudru 20g budyniu śmietankowego lub kokosowego POLEWA: 100g czekolady 2 łyżki mleczka kokosowego 2 łyżki wiórków
Cakes By Kejt