knedle - 1122 przepisów (strona:17/75)

"Dziwaki "... Knedle razowe ze śliwkami ;) 143

takiego.. hm, to chyba knedle, ale bez jajek i ziemniaków... więc to chyba nie knedle ;PNie byłam pewna czy mi wyjdą, no bo jak to bez jajek ?! Ale się udały, i mimo, że nie powalają swoim wyglądem to naprawdę były baardzo smaczne ^^ ~ Razowe knedle ze śliwkami i jogurtowo-cynamonowo-miodową polewą ~ Składniki: (inspiracja) knedle(...)odstawiamy do napęcznienia. Mąkę, serek, cynamon i siemię lniane mieszamy tak, aby powstała gładka i nielepiąca się masa. Z ciasta formujemy kuleczki. Śliwki kroimy na połówki i nadziewamy nimi knedle. Wrzucamy je do osolonego wrzątku i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je i kładziemy na talerzu. Jogurt mieszamy z miodem/syropem klonowym, cynamonem i polewamy nasze kuleczki. Smacznego

Kuchenny Skrawek Nieba
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI + FILMIK 54

Knedle ze śliwkami są pyszne podane na ciepło ze śmietaną i cukrem. Idealne danie na letnie dni, polecam przepis.  SKŁADNIKI :  1/3 ziemniaków ugotowanych( waga surowych po obraniu ) 1 jajko  500 g mąki pszennej  500 g dużych śliwek węgierek śmietana i cukier do podania knedli  PRZYGOTOWANIE :  Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę, przekładamy(...)kawałki.  Każdy kawałek wałkujemy i dzielimy na porcje średniej wielkości. Porcje wałkujemy na placki, posypując stolnicę mąką i na każdy placek nakładamy połówkę śliwki, zlepiamy, powstanie knedlaKnedle gotujemy w osolonym wrzątku około 7-10 minut licząc czas od wypłynięcia knedli na wierz wody. Podajemy je ciepłe polane śmietaną i posypane cukrem, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Knedle ze śliwkami. Przepyszny i oszczędny obiad na słodko. Jedna porcja to zaledwie kilka złotych. PRZEPIS 703

Rumiana otoczka, pod nią mięciutka kluska, a w środku skąpana w słodkim syropie śliwka – takie właśnie są te knedle. Pyszny i oszczędny obiad na słodko. Koszt przygotowania porcji to zaledwie kilka złotych. Przepis na knedle ze śliwkami Składniki: Około 10 niezbyt dużych śliwek – najlepsze będą dojrzałe węgierki, 1 kg ziemniaków, Mąka pszenna pół na pół(...)mąką ziemniaczaną, 1/3 kostki masła, 3 łyżki bułki tartej , cynamon, cukier , cukier puder. Jak zrobić knedle ze śliwkami? Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Ziemniaki bardzo dokładnie ugnieć lub przeciśnij przez praskę. Wyjmij czwartą część, w jej miejsce z lekką górką wsyp oba rodzaje mąki, przy pomocy dłoni wyrób gładkie ciasto. Śliwki umyj

Kulinarna Polska
Knedle śliwkowe 70

Knedle śliwkowe, czyli kolejna odsłona. Dziś trochę inne ciasto od poprzedniego przepisu, ale równie smacznie i muszę powiedzieć, że knedle te są błyskawiczne w przygotowaniu. Szukałam przepisów na knedle w starych książkach, ale większość przepisów na ciasto jest taka sama. Czyli jest to mąka, jajko i woda podobnie jak w przepisie na ciasto pierogowe. Pomyślałam(...)takie... Read More Artykuł Knedle śliwkowe pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? 160

Dodaj do koszyka Znajdziecie w nim 25 przepisów na kreatywne wykorzystanie najczęściej marnowanych produktów. A jeśli macie ochotę na coś słodkiego to zapraszam na knedle Knedle ze śliwkami z czerstwego chleba Składniki na 10 knedli: 400 g czerstwego pieczywa 50 g mąki pszennej 200 ml mleka (może być roślinne) 50 g erytrolu lub cukru jajko śliwki Sposób(...)ciasta odrywaj niewielkie kawałki, formuj z nich okręg, na środku układaj śliwkę. Ciasto zlep i uformuj z niego kulę. Postępuj tak aż do wykończenia składników. Na koniec gotowe knedle układaj na blasze do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj z zmiksowanymi owocami i jogurtem Smacznego Artykuł Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? pochodzi z serwisu

365 dni dookoła kuchni
Knedle ze śliwkami na sposób mojej mamy 102

Knedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek. Polane stopionym masłem i posypane zwykłym cukrem. Bez żadnych wymyślnych dodatków w postaci cynamonu, wanilii ani bitej śmietany. Naturalna słodycz śliwek i delikatne ciasto z ziemniaków – oto cały sekret najlepszych knedli

Gotujemy i jemy
Knedle ze śliwkami na sposób mojej mamy 201

Knedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek. Polane stopionym masłem i posypane zwykłym cukrem. Bez żadnych wymyślnych dodatków w postaci cynamonu, wanilii ani bitej śmietany. Naturalna słodycz śliwek i delikatne ciasto z ziemniaków – oto cały sekret najlepszych knedli

Korniszonki
Dyniowe knedle ze śliwkami i makowym masełkiem 198

dyniowego. I kolor cieszy oko i można dodatkowo przemycić więcej wartości odżywczych. Nie na tym koniec innowacji, bo zamiast tradycyjnej omasty z bułką tartą w roli głównej, polecam polanie knedli masełkiem makowym. Bez dokładki się nie obejdzie! Składniki: 900 g mączystych ziemniaków 300 g mąki orkiszowej jasnej 3 czubate łyżki musu z dynii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)śliwkę. Do środka śliwki wsypać cukier i cynamon następnie zwinąć w kulkę. Odkładać na blat wysypany mąką w międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę z solą. Wkładać porcjami knedle. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 8 minut w rondelku stopić masło z cukrem i makiem. Podawać knedle polane makowym masełkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle z truskawkami 231

sprawę, że tak bardzo to wspomnienie we mnie się zakorzeniło, że ja również czekałam do późnego lata żeby je zjeść, aż w końcu  truskawki otwarły mi śliwkowe oczy, knedle nie muszą już kojarzyć się tylko z końcem wakacji, ale równie dobrze z ich początkiem. Składniki na ok 20 szt Czas przygotowania: 60 min 500 g ziemniaków(...)ciasta formujemy wałek, na podsypanej mąką stolnicy odcinamy po kawałku ciasta, spłaszczamy w dłoni i owijamy ciastem truskawkę, rolujemy w dłoniach i odkładamy na podsypaną mąką tacę 4. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku ok 3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody 5. Knedle podajemy ze śmietaną i świeżymi truskawkami, można też użyć podsmażanej bułki tartej lub roztopionego masła

Słodki Kompromis
Knedle ze śliwkami 202

Domowe KNEDLE ZE ŚLIWKAMI to jeden z ulubionych obiadów naszego... Artykuł Knedle ze śliwkami pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Serowe knedle ze śliwkami 167

Śliwki w tym roku pięknie obrodziły, warto więc to wykorzystać! Proponuję zrobić z nich nadzienie do knedli, które z pewnością zasmakują również najmniejszym domownikom. knedle są łatwe w przygotowaniu, sycące i naprawdę pyszne! Proponuję podawać je obtoczone w panierce, jednak mój synek uwielbia je z dodatkiem śmietany i cukru :)  Składniki:   3 jajka,  500 g mąki(...)około 4 cm. Następnie każdy wałek pociąć na około 12-15 plastrów. Każdy plaster lekko spłaszczać i kłaść na środku 1 całą wydrylowaną śliwkę. Następnie dokładnie zlepiać, tworząc okrągłe knedle. Wrzucać na gorący, osolony wrzątek i gotować około 8 minut od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć i odcedzić. Panierka: szklanka bułki tartej, 75g masła, 3 łyżeczki cukru, czubata łyżeczka

Z miłości do słodkości
Knedle z czereśniami 145

Knedle z czereśniami                  Składniki : ziemniaki po obraniu - 650 g mąka około 2 szkl jajko - 2 szt szczypta soli Do polania : śmietana - 0,5 szkl cukier waniliowy - 0,5 opak czereśnie cynamon listki melisy Przygotowanie : Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Czereśnie umyć, osączyć, wypestkować(...)przesadzać. Odcinać równe kawałki ciasta, każdy kawałek spłaszczyć, układać po jednej lub dwie czereśnie, dobrze zlepić, uformować w kulkę. Gotować zaraz po zrobieniu w gotującej , osolonej wodzie, od wypłynięcia knedli przez 3 minuty. Wybierać knedle łyżką cedzakową na talerze. Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym, podawać polane śmietanką i posypane cynamonem. Udekorować czereśniami i listkami melisy. (function

Kuchnia Danusi
Knedle z truskawkami 137

Zatęskniłam za latem i zrobiłam knedle z truskawkami. Pychotka :) Najlepsze knedle w mojej rodzinie zawsze robiła i nadal robi moja mama i chyba nigdy jej w tym nie dorównam, ale pierwszy raz jestem naprawde zadowolona z moich knedli :) Wyszły pyszne i delikatne. Zachęcam do zrobienia i Zyczę smacznego! Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki pszennej(...)następnie uformować trzy wałki i pociąć na kawałki okolo 4-5cm. Każdą część uklepać na placek, na środek położyć truskawkę i dokładnie zlepić i uformować kulę. Gotowe knedle partiami wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Gotować około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podawać polane tartą bułką zrumienioną na maśle. W tym okresie truskawki

kuchnia doski

Proponowane wyszukiwania