takiego.. hm, to chyba knedle, ale bez jajek i ziemniaków... więc to chyba nie knedle ;PNie byłam pewna czy mi wyjdą, no bo jak to bez jajek ?! Ale się udały, i mimo, że nie powalają swoim wyglądem to naprawdę były baardzo smaczne ^^ ~ Razowe knedle ze śliwkami i jogurtowo-cynamonowo-miodową polewą ~ Składniki: (inspiracja) knedle(...)odstawiamy do napęcznienia. Mąkę, serek, cynamon i siemię lniane mieszamy tak, aby powstała gładka i nielepiąca się masa. Z ciasta formujemy kuleczki. Śliwki kroimy na połówki i nadziewamy nimi knedle. Wrzucamy je do osolonego wrzątku i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je i kładziemy na talerzu. Jogurt mieszamy z miodem/syropem klonowym, cynamonem i polewamy nasze kuleczki. Smacznego
Kuchenny Skrawek NiebaKnedle ze śliwkami są pyszne podane na ciepło ze śmietaną i cukrem. Idealne danie na letnie dni, polecam przepis. SKŁADNIKI : 1/3 ziemniaków ugotowanych( waga surowych po obraniu ) 1 jajko 500 g mąki pszennej 500 g dużych śliwek węgierek śmietana i cukier do podania knedli PRZYGOTOWANIE : Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę, przekładamy(...)kawałki. Każdy kawałek wałkujemy i dzielimy na porcje średniej wielkości. Porcje wałkujemy na placki, posypując stolnicę mąką i na każdy placek nakładamy połówkę śliwki, zlepiamy, powstanie knedla. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku około 7-10 minut licząc czas od wypłynięcia knedli na wierz wody. Podajemy je ciepłe polane śmietaną i posypane cukrem, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliRumiana otoczka, pod nią mięciutka kluska, a w środku skąpana w słodkim syropie śliwka – takie właśnie są te knedle. Pyszny i oszczędny obiad na słodko. Koszt przygotowania porcji to zaledwie kilka złotych. Przepis na knedle ze śliwkami Składniki: Około 10 niezbyt dużych śliwek – najlepsze będą dojrzałe węgierki, 1 kg ziemniaków, Mąka pszenna pół na pół(...)mąką ziemniaczaną, 1/3 kostki masła, 3 łyżki bułki tartej , cynamon, cukier , cukier puder. Jak zrobić knedle ze śliwkami? Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Ziemniaki bardzo dokładnie ugnieć lub przeciśnij przez praskę. Wyjmij czwartą część, w jej miejsce z lekką górką wsyp oba rodzaje mąki, przy pomocy dłoni wyrób gładkie ciasto. Śliwki umyj
Kulinarna PolskaKnedle śliwkowe, czyli kolejna odsłona. Dziś trochę inne ciasto od poprzedniego przepisu, ale równie smacznie i muszę powiedzieć, że knedle te są błyskawiczne w przygotowaniu. Szukałam przepisów na knedle w starych książkach, ale większość przepisów na ciasto jest taka sama. Czyli jest to mąka, jajko i woda podobnie jak w przepisie na ciasto pierogowe. Pomyślałam(...)takie... Read More Artykuł Knedle śliwkowe pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plDodaj do koszyka Znajdziecie w nim 25 przepisów na kreatywne wykorzystanie najczęściej marnowanych produktów. A jeśli macie ochotę na coś słodkiego to zapraszam na knedle Knedle ze śliwkami z czerstwego chleba Składniki na 10 knedli: 400 g czerstwego pieczywa 50 g mąki pszennej 200 ml mleka (może być roślinne) 50 g erytrolu lub cukru jajko śliwki Sposób(...)ciasta odrywaj niewielkie kawałki, formuj z nich okręg, na środku układaj śliwkę. Ciasto zlep i uformuj z niego kulę. Postępuj tak aż do wykończenia składników. Na koniec gotowe knedle układaj na blasze do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj z zmiksowanymi owocami i jogurtem Smacznego Artykuł Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchniKnedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek. Polane stopionym masłem i posypane zwykłym cukrem. Bez żadnych wymyślnych dodatków w postaci cynamonu, wanilii ani bitej śmietany. Naturalna słodycz śliwek i delikatne ciasto z ziemniaków – oto cały sekret najlepszych knedli
Gotujemy i jemyKnedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek. Polane stopionym masłem i posypane zwykłym cukrem. Bez żadnych wymyślnych dodatków w postaci cynamonu, wanilii ani bitej śmietany. Naturalna słodycz śliwek i delikatne ciasto z ziemniaków – oto cały sekret najlepszych knedli
Korniszonkidyniowego. I kolor cieszy oko i można dodatkowo przemycić więcej wartości odżywczych. Nie na tym koniec innowacji, bo zamiast tradycyjnej omasty z bułką tartą w roli głównej, polecam polanie knedli masełkiem makowym. Bez dokładki się nie obejdzie! Składniki: 900 g mączystych ziemniaków 300 g mąki orkiszowej jasnej 3 czubate łyżki musu z dynii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)śliwkę. Do środka śliwki wsypać cukier i cynamon następnie zwinąć w kulkę. Odkładać na blat wysypany mąką w międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę z solą. Wkładać porcjami knedle. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 8 minut w rondelku stopić masło z cukrem i makiem. Podawać knedle polane makowym masełkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sprawę, że tak bardzo to wspomnienie we mnie się zakorzeniło, że ja również czekałam do późnego lata żeby je zjeść, aż w końcu truskawki otwarły mi śliwkowe oczy, knedle nie muszą już kojarzyć się tylko z końcem wakacji, ale równie dobrze z ich początkiem. Składniki na ok 20 szt Czas przygotowania: 60 min 500 g ziemniaków(...)ciasta formujemy wałek, na podsypanej mąką stolnicy odcinamy po kawałku ciasta, spłaszczamy w dłoni i owijamy ciastem truskawkę, rolujemy w dłoniach i odkładamy na podsypaną mąką tacę 4. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku ok 3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody 5. Knedle podajemy ze śmietaną i świeżymi truskawkami, można też użyć podsmażanej bułki tartej lub roztopionego masła
Słodki KompromisDomowe KNEDLE ZE ŚLIWKAMI to jeden z ulubionych obiadów naszego... Artykuł Knedle ze śliwkami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEŚliwki w tym roku pięknie obrodziły, warto więc to wykorzystać! Proponuję zrobić z nich nadzienie do knedli, które z pewnością zasmakują również najmniejszym domownikom. knedle są łatwe w przygotowaniu, sycące i naprawdę pyszne! Proponuję podawać je obtoczone w panierce, jednak mój synek uwielbia je z dodatkiem śmietany i cukru :) Składniki: 3 jajka, 500 g mąki(...)około 4 cm. Następnie każdy wałek pociąć na około 12-15 plastrów. Każdy plaster lekko spłaszczać i kłaść na środku 1 całą wydrylowaną śliwkę. Następnie dokładnie zlepiać, tworząc okrągłe knedle. Wrzucać na gorący, osolony wrzątek i gotować około 8 minut od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć i odcedzić. Panierka: szklanka bułki tartej, 75g masła, 3 łyżeczki cukru, czubata łyżeczka
Z miłości do słodkościKnedle z czereśniami Składniki : ziemniaki po obraniu - 650 g mąka około 2 szkl jajko - 2 szt szczypta soli Do polania : śmietana - 0,5 szkl cukier waniliowy - 0,5 opak czereśnie cynamon listki melisy Przygotowanie : Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Czereśnie umyć, osączyć, wypestkować(...)przesadzać. Odcinać równe kawałki ciasta, każdy kawałek spłaszczyć, układać po jednej lub dwie czereśnie, dobrze zlepić, uformować w kulkę. Gotować zaraz po zrobieniu w gotującej , osolonej wodzie, od wypłynięcia knedli przez 3 minuty. Wybierać knedle łyżką cedzakową na talerze. Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym, podawać polane śmietanką i posypane cynamonem. Udekorować czereśniami i listkami melisy. (function
Kuchnia DanusiZatęskniłam za latem i zrobiłam knedle z truskawkami. Pychotka :) Najlepsze knedle w mojej rodzinie zawsze robiła i nadal robi moja mama i chyba nigdy jej w tym nie dorównam, ale pierwszy raz jestem naprawde zadowolona z moich knedli :) Wyszły pyszne i delikatne. Zachęcam do zrobienia i Zyczę smacznego! Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki pszennej(...)następnie uformować trzy wałki i pociąć na kawałki okolo 4-5cm. Każdą część uklepać na placek, na środek położyć truskawkę i dokładnie zlepić i uformować kulę. Gotowe knedle partiami wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Gotować około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podawać polane tartą bułką zrumienioną na maśle. W tym okresie truskawki
kuchnia doski