łyżki cukru Dodatkowo: masło, bułka tarta, cynamon, cukier puder - wedle uznania Śliwki poprzekrawać na połówki i wyrzucić pestki - tu od razu zaznaczę - wybierzcie nieduże śliwki - dzięki temu knedle nie będą za duże. Ziemniaki obrać i ugotować, jak już będą miękkie - chwilę przestudzić i przepuścić przez praskę. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i sól(...)ok.1/4 łyżki cukru, po czym zlepiamy dokładnie brzegi ciasta i toczymy chwilę w rękach, żeby uformować ładną kulkę. Gdyby ciasto Wam się lepiło do rąk - obtoczcie je w mące. Knedle gotować we wrzące, i lekko osolonej wodzie około 5 minut - do chwili aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z dodatkami wedle uznania - ja najbardziej lubię gotowane z cukrem pudrem, natomiast
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!piłeczki pimpongowej/ -Każdy kawałek spłaszczyć , zrobić wgłębienie , włożyć śliwkę i zlepić. -Uformować kuleczki. -Knedelki ułożyć na omączonej stolnicy. -W szerokim garnku zagotować wodę , lekko posolić. -Knedle wrzucać stopniowo do gotującej wody, -Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką i czekać aż wypłyną na wierzch /ok.5 min/ -Ugotowane przełożyć na półmisek(...)patelni rozgrzać masło, dodać bułkę tartą. -Podsmażyć kilkanaście sekund do przyrumienienia / nie przypalić/ połączyć z cynamonem i cukrem. -Gorące knedle przekładać partiami na patenę i dokładnie obtoczyć w cynamonowo-maślanej bułce. -Podawać posypane prażonymi migdałami. -Jeśli zostanie nam trochę ciasta możemy wykorzystać je paluszki/ kopytka/ -Zrobiłam niewielka porcję przy
Zakamarki mojej kuchniSkładniki: 2kg ziemniaków (najlepiej "starych" , ale młode również się nadają) mąka pszenna (1/4 objętości ziemniaków) 1 jajko śliwki mąka do formowania knedli kwaśna śmietana i cukier do podania Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. 2. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę(...)mielenia mięsa lub praskę. 3. Do ziemniaków wbić jajko i dodać mąkę. Połączyć ze sobą. 4. Pozbawione pestek śliwki obtoczyć masą ziemniaczaną. (W zależności od wielkości śliwek do 1 knedli użyć połowy śliwki lub całą). 5. Przygotowane knedle ( warto obtoczyć delikatnie w mące żeby się nie przyklejały) ugotować we wrzącej wodzie. 6.Knedle podawać na ciepło lub na zimno
A Ty Smakuj MnieKnedle można przyrządzić o każdej porze roku, latem ze świeżyć truskawek, jesienią ze świeżych węgierek, a zimą ze śliwek mrożonych. Wszyscy się nimi zajadamy, a już najbardziej zajada się nimi moja córka. Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 2 jajka śliwki węgierki sól Sposób przyrządzenia: Obrane i ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki studzimy, a następnie przepuszczamy przez(...)akurat miałam śliwki zamrożone już rozpołowione i wypestkowane. Urywam kawałek ciasta, spłaszczam, umieszczam połówkę śliwki, dodaję pół łyżeczki cukru i zlepiam brzegi. W dłoniach formuję z ciasta kulki. Knedle gotuję w osolonej wodzie około 8 minut (na średnim ogniu) od wypłynięcia na powierzchnię. Knedle podajemy z masłem i bułką tartą, cukrem lub śmietaną
upichcicPierogi z kapustą i grzybami Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym Knedle z truskawkami na musie Pierogi z truskawkami Pierogi z dynią i soczewicą Kopytka z serem Racuchy z ananasem Placki ziemniaczane z gulaszem Racuchy z bananami Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie Knedle z śliwkami Placki jogurtowe Pierogi z czerwoną soczewicą Twarogowe placuszki Ravioli z szpinakiem
Ala piecze i gotujemoim przeziębieniem nie dało się wyjść, więc zaczęłam szperać w przepisach książkowych i znalazłam w książce „Pokaż się od dobrej kuchni – Kluski, knedle i pierogi” przepis na Węgierskie knedle z białego sera i kaszy manny z niewielką ilością mąki. Zabrałam się ochoczo do pracy. Wprawdzie nie do końca wyszły knedle, bo z ciasta nie dało
Na słodko lub wytrawniewiększość dzieciaków nie jest zadowolona. To także pierwszy dzień meteorologicznej jesieni. Dni już krótsze, zapewne bardziej deszczowe. Ale za to więcej czau na czytanie ulubionych książek. To zaczynam jesień knedlami ze śliwkami, bo jakoś wcześniej się nie składało ;) SKŁADNIKI: 700 g ziemniaków 350 g mąki pszennej 2 jajka 500 g śliwek węgierek 70 g masła 1/2 szkl bułki tartej(...)centymetrowe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka kłaść śliwkę bez pestki, zawinąć ją w ciasto i utoczyć kule. Knedle wrzucać na gotującą wodę i gotować tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Masło roztopić, dodać bułkę tartą, cukier i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Okrasić knedle. Smacznego
Kuchnia w opałachDziś mam dla Was kolejny przepis na jedne se swoich ulubionych knedli – a mianowicie serowe.Robiłam już je kiedyś w wersji na słodko Z SOSEM ŻURAWINOWYM I ORZECHAMI , więc dziś mam dla Was wersję można powiedzieć ” wytrawną „.Błyskawiczne do zrobienia … łatwe … i niesamowicie smaczne!A do tego śmiało mogę je zajadać osoby na diecie(...)masło – 30 g* małe jajko – 2 szt* kasza manna – 40 g* mąka pszenna – 20 g* sól – 1 szczypta* bułka tarta do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KNEDLE :Ser rozcieramy drewnianą łyżką.Dodajemy masło , roztrzepane 2 jajka , kaszę manną , sól i trochę mąki.Dokładnie razem mieszamy.Opruszonymi mąką dłońmi formujemy knedelki.Wrzucamy na gotującą , lekko osoloną wodę i gotujemy
Ostra na Słodkowprost rozpływające się w ustach. Przypomniał mi się smak dzieciństwa. Jak tylko cena truskawek będzie nieco bardziej rozsądna, zrobię je ze świeżymi owocami, ale tymczasem dobre i takie. Ziemniaczane knedle z truskawkami, kwaśną śmietaną oraz sosem truskawkowym porcja dla 3 osób Do przygotowania knedli potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 2 nieduże jajka (rozmiar M) ok. 300 g mąki pszennej(...)rozpłaszczamy w dłoni na placuszki, a na środku umieszczamy niezbyt dużą truskawkę (większe można pokroić na kawałki). Brzegi dokładnie zlepiamy i formujemy zgrabną kulkę. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Knedle wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy ok. 3 min. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy polane śmietaną i sosem truskawkowym. Smacznego i miłej niedzieli
Ratunku obiadgrubość ok 0,5 - 1 cm, podsypując mąką, aby się nie kleiło do stolnicy i wałka. Wycięłam kwadraty, na każdym ułożyłam truskawki i zawinęłam je w ciasto, formując knedle. Zagotowałam w garnku wodę z dodatkiem soli i łyżką oliwy. Na wrzątek wrzucałam uformowane knedle. Gotowałam 3-4 minuty, do momentu wypłynięcia. Wyjęłam łyżką cedzakową. Podałam polane słodką(...)śmietanką, na ciepło. SMACZNEGO! PS: jeżeli zostanie nam trochę knedli, zamróźmy je! świetnie się do tego nadają, a po odmrożeniu smakują jak świeże
W kuchni Karmel-itkicovid, to jeszcze jakby pogoda wyczuwa nastroje. Mam nadzieję, że te letnie wakacyjne miesiące wynagrodzą wszystkim pierwszą połowę tego roku. Do tej pory najczęściej robiłam ciasto na knedle z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Tym razem nie miałam, więc sprawdziłam tylko czy można z samym serem. Wujek google powiedział, że można. I tak oto, w ten deszczowo-słoneczny dzień, cieszyłam(...)placuszek. Na środku takiego placka kładziemy jedną truskawkę, zawijamy ją w ciasto, zalepiamy brzegi i toczymy w dłoniach okrągłe knedelki. Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane masłem i tartą bułką oraz posypane cukrem pudrem. Smacznego
bistro mamanazwą trochę mam kłopot, bo czy to pyzy czy raczej knedle, skoro użyłam tylko gotowanych ziemniaków? Może powiem po prostu, że to kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Knedle ziemniaczane z nadzieniem mięsnym ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakażdy z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy. 4. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut(...)wypłynięcia. 5. Posypka: Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać. 6. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły
Szalona Kuchnia Ewelinyuformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na podsypanej mąką stolnicy. 5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 6. Knedle podawać okraszone bułką tartą przesmażoną na maśle i posypać cynamonem
Szalona Kuchnia Eweliny