knedle - 1141 przepisów (strona:25/77)

Knedle z serem, jabłkiem i malinami 176

Knedle to kluchy które mogłabym jeść na okrągło. Uwielbiam kluchy a knedle w szczególności, dlatego że można do nich włożyć co dusza zapragnie a będą pyszne i aromatyczne. Dziś w farszu wylądował ser i jabłka, połączenie idealne a kluchy wyszły znakomite. No i jak namówiłam kogoś? napiszcie czy zrobiliście? Knedle z owocami i serem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Knedle ziemniaczane z truskawkami 150

truskawkowy dla mnie nie istnieje:) Delikatne, mięciutkie z pachnącym truskawkowym wnętrzem, u mnie koniecznie polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Można je podać również z cynamonem. Na 16 dużych knedli: 1,5 kg "starych" ziemniaków 1 duże jajko lub 2 małe 400-450 g mąki pszennej 2 duże łyżki i szczypta soli 7-8 łyżeczek cukru + do posypania(...)plastry. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Na każdy krążek ciasta nakładać jedną truskawkę i pół łyżeczki cukru. Ciasto starannie zaklejać i formować kule. Układamy na oprószonej mąką powierzchni.  Knedle rzucać do gotującej się, posolonej pozostałą solą, wody. Gotować ok 2-3 min po wypłynięciu. Podawać z kwaśną śmietaną i cukrem. Smacznego

Krylowa Kuchnia
twarogowe knedle ze śliwkami... 244

śliwki i zlepić dobrze ciasto na kulkę. Wodę w dużym garnku zagotować z łyżeczką soli, na wrzątek wkładać knedle, po wypłynięciu na średnim ogniu gotować 8-10 minut. Knedle wyjmować cedzakiem na talerz, podawać ze śmietaną, cukrem, cynamonem - knedle twarogowe ze śliwkami są najlepsze do zjedzenia latem gdy są słodkie, dojrzałe śliwki, podane ze śmietaną i cynamonem

W Mojej Kuchni Lubię
Japońskie mochi z ziemniaków – kopytka rodem z Hokkaido 230

słonym syropie i bardzo, bardzo smaczne. Gorąco polecam! Polecam również przepis na słodkie mochi ze zwykłej mąki ryżowej – przepis tutaj . Przepis na gnocchi tutaj , a jak zrobić wyborne knedle znajdziecie tutaj . Składniki (na 8 sztuk): Mochci: 2 średnie obrane ziemniaki (około 250 g) 2 łyżki (30 ml) mąki ziemniaczanej Syrop: 1 łyżka (15 ml) brązowego cukru 2 łyżki(...)wkładamy składniki na syrop i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze gorące rozdrabniamy dokładnie widelcem, żeby nie było grudek (można użyć drewnianej pałki jak w przepisie na knedle , ale tutaj ziemniaków jest niewiele i widelec wystarczy.) Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i krótko wyrabiamy rękami. Ciasto dzielimy na osiem kawałków, dłońmi wyrabiamy na okrągłe kuleczki, które

Lamarida.pl
Knedle z ciasta ptysiowego 151

Knedle z ciasta ptysiowego , knedle z ciasta parzonego z owocami. Mogą być tak jak u mnie z morelami, ale mogą też być ze śliwkami. 300 ml mleka lub wody, 100 g masła, 200 g mąki krupczatki, 4 – 5 jajek, sól, 500 g moreli, masło do natłuszczenia rąk Morele obrać ze skórki (można pominąć ten etap), przekroić wzdłuż(...)rzadkie – powinno być gęste. Ja dodałam 4 średnie jajka. Brać porcję ciasta, rozpłaszczać na zwilżonej roztopionym masłem dłoni, nakładać morele (ja kładłam 2 ćwiartki), zlepiać ciasto. Formować kule. Wrzucać knedle do wrzącej lekko osolonej wody i gotować na wolnym ogniu, około 8 - 10 minut od wypłynięcia. Podałam z prażonymi migdałami z masłem i cukrem, można podać ze śmietaną

królestwo garów
Knedle z truskawkami, sosem czekoladowym z miodem i orzeszkami 246

pojedyncze, każdy znajdzie coś dla siebie-ja   swoje produkty miałam na drugi dzień po zamówieniu. W mojej paczce był zestaw miodów i jagody w syropie-poezja! Przepis na knedle z truskawkami, sosem czekoladowym z miodem i orzeszkami: Ciasto: 2 kg mączystych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej Nadzienie(...)trzy minuty   aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy   dodać   miód i dokładnie całość wymieszać. Wsypać posiekane drobno   orzechy, znów wymieszać. Gotowym sosem polać   gorące knedle. Podawać od razu. Pycha! Przepis bierze udział w akcji kulinarnej

Wanilia i Kardamon
knedle serowe ze śliwkami 203

oraz sól i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Odcinamy po kawałku ciasta, spłaszczamy na każdym kawałku kładziemy śliwkę, dokładnie zlepiamy i formujemy kulki. Knedle wkładamy partiami do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 min.od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy np. okraszone masłem, obtoczone w zrumienionej na maśle bułce tartej

Domowy Smak Jedzenia
Twarogowe knedle z truskawkami (bez ziemniaków) 229

krojone) polane śmietaną i podane z truskawkami. Myjąc truskawki zmieniłam jednak koncepcję: zrobię takie leniwe z truskawką w środku. I teraz zastanawiam się, jak nazwać to danie. Przypominają raczej knedle, ponieważ są okrągłe, ale ciasto zrobiłam bez ziemniaków, z samego twarogu, jak na leniwe. Jak zwał tak zwał - są pyszne! Danie w sam raz na lato i sezon truskawkowy(...)odszypułkować, osuszyć papierowym ręcznikiem. W międzyczasie w garnku zagotować wodę. Ciasto podzielić na 16 części, uformować kulki. Każdą kulkę ciasta spłaszczyć, podsypując mąką,  położyć truskawkę, zlepić, formując okrągły knedel. Knedle wrzucać do gotującej się wody, gotować ok 1-2 minut od wypłynięcia.Wyjąc na talerz za pomocą cedzakowej łyżki. Podawać ze śmietaną, posypane cukrem i płatkami migdałów. Smacznego

Obiad gotowy
Jaglane knedle z truskawkami 180

knedle z truskawkami to świetna propozycja nie tylko obiadowa, którą warto przygotować w sezonie truskawkowym, a jeśli tak jak ja, staniesz się ich fanem, to mam świetną informację, knedle możesz przygotować także z truskawek mrożonych, poza letnim sezonem Artykuł Jaglane knedle z truskawkami pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami... 210

formować kulki aby nie było widać śliwki, można również ciasto odrywać porcjami, ale po takim formowaniu, od razu wiem ile mam knedli do posolonego wrzątku z olejem wkładać knedle, gotować 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch na średnim ogniu cedzakiem wyjmować z wody na talerz, podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem - bardzo łatwe, szybkie, proste i najsmaczniejsze(...)knedle z ziemniaków i twarogu, nadziewać można owocami jakie się lubi.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ziemniaczane knedle z twarogowym farszem 206

gotującej się wody wrzucać pyzy i gotować od wypłynięcia na powierzchnię 10 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć z wody. Uwaga Ja zawsze z kluskami czy pyzami czy knedlami robię próbę. Formuję trzy pyzy i wrzucam je do wrzątku. Gotuję i następnie testuję. Jak ciasto jest byt miękkie lub się rozlatuje do reszty ciasta należy dodać więcej mąki

Kuchnia Pokoleń
Knedle ze szpinakiem i serem pleśniowym 193

Knedle, któż ich nie lubi? ja uwielbiam i uwielbiam komponować sama farsze, dzięki temu kluski(...)jeszcze bardziej ciekawe i pyszne. Tym razem farszem został szpinak i idealny w połączeniu do niego ser pleśniowy a u mnie był to Buelles własnej produkcji. Zapraszam na przepyszne knedle. Knedle ze szpinakiem i serem pleśniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Knedle z marcepanem i morelami 181

Knedle z marcepanem i morelami Kupiłam na giełdzie całą skrzynkę dojrzałych moreli i teraz muszę je przerobić. Były już konfitury teraz czas na knedle z morelami. Polecam,  bo są przepyszne. Składniki : morele - 7 szt ziemniaki  ugotowane - 500 g mąka - 3/4 szkl jajko - 1 szt marcepan Posypka : masło -3 łyżki migdały tarte -3 łyżki cynamon -1 łyżeczka(...)kulę. Gotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie, około 2-3 minut od wypłynięcia. Wybierać łyżką cedzakową na talerze. Posypka: Na patelni rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki, zrumienić. Podawać knedle z posypką migdałowo cynamonową. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI Z SOSEM TRUSKAWKOWYM I ŚMIETANĄ 248

znalazłby się tu ktoś, kto nie lubi knedli? Szczególnie tych z dodatkiem truskawek? Myślę, że zgłosiłoby się mało osób J Ten przepis jest u mnie w domu od zawsze. Może dla niektórych danie czasochłonne, ale warte poświęcenia się. Gwarantuję, że rodzinka będzie się nimi zajadać, aż uszy się będą trząść J U mnie tak zawsze jest. SKŁADNIKI(...)powstała kula, pozbawiona żadnych dziur (inaczej sok z truskawek wypłynie). Kulki układam na talerzu podsypanym mąką. Przed lepieniem, można ciasto lekko oprószyć mąką, aby nie przyklejało się do dłoni. Knedle z truskawkami gotować partiami w lekko osolonej wodzie. Wrzucać na wrzątek i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia. Knedle z truskawkami podawać z roztopionym masłem, cukrem

Calzonella.com
Gęsina babci 228

jest teraz towarem luksusowym ( i pomyśleć, że kiedyś chodziły po każdym podwórku ), udało mi się kupić w dobrej cenie same piersi. I nie mogłam sobie odmówić duszenia kapusty kiszonej. Knedle sobie podarowałam, podając tradycyjne ziemniaki. Jedno musicie wiedzieć, jak najmniej stosujemy dodatków smakowych do mięsa. Gęsina sama w sobie jest bardzo smaczna. Szkoda zabijać jej naturalny smak. A wiec(...)piekarnika na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Kapustę wykładamy na talerz, na niej układamy piersi. Można podawać z ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi bądź z wszelkiego rodzaju knedlami.  Niebo w gębie

Kulinarne przemyslenia
Knedle szpinakowe 207

Knedle to prosta, tania i smaczna potrawa, która sprawdzi się na słodko (np. z truskawkami, śliwkami, rabarbarem itp.), ale również na słono. Dziś wersja bez cukru, ale za to z zielonym szpinakiem. Pycha! Składniki: 25 dag czerstwej bułki 8 dag mąki 10 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 15 dag żółtego sera sól i pieprz(...)smaku Wykonanie: Bułki namoczyć w wodzie, następnie bardzo dokładnie odsączyć. Dodać mąkę, starty żółty ser, szpinak, zmiażdżony czosnek, jajka i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrobić masę, mokrymi rękami formować knedle i wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 15 minut. Knedle wyjmować łyżką cedzakową , układać na talerzach, podawać jako danie samodzielne polane tłuszczem lub z dowolnym sosem

Tradycyjna Kuchnia
Bezglutenowe knedle z borówkami 188

Bezglutenowe knedle z borówkami, które zostały okrzyknięte najlepszymi jakie zrobiłam. Glutenowa część rodziny zupełnie nie czuła różnicy. Ciasto jest idealne: zwarte, a jednocześnie miękkie i delikatne. Knedle trzymają doskonale kształt i są po prostu przepyszne. Można wykorzystać dowolne owoce. Koniecznie spróbujcie! Składniki: 260 g ugotowanych, utłuczonych i ostudzonych ziemniaków 150 g mieszanki bezglutenowej Nutri Free Mix per Pane(...)dokładnie z jajkiem, solą i mąką. Z ciasta odrywaj kawałki i ręką formuj placuszki. Na środek włóż owoce i zaklej formując kulki. W garnku zagotuj wodę i lekko osól. Knedle gotuj partiami ok 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj z ulubionymi dodatkami: cukrem, miodem czy jogurtem. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Razowe knedle z czerwonym agrestem, orzechami włoskimi i smażonymi czereśniami 266

Dziś podaję zdrowszą wersję naszych ukochanych knedli. Mąka razowa do ciasta a w środku dość nietypowo bo agrest czerwony i orzechy włoskie a smak? wyborny, polecam gorąco. Do knedli podałam smażone czereśnie na maśle z pieprzem . Połączenie wyborne ale to już musicie sprawdzić sami, polecam. Razowe knedle z czerwonym agrestem, orzechami włoskimi i smażonymi czereśniami. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami 237

naprawdę dobre, delikatne i sycące dzięki mące orkiszowej. Trochę lepienia i obiad na słodko (chociaż bez cukru) gotowy :) Ja swoje podałam z naturalnym jogurtem i dodatkową, świeżą porcją jagód. Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami 250 g serka ricotta 1 jajko 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki jaglanej szczypta soli do podania: świeże jagody jogurt naturalny lub inne(...)zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt lepiące, dosypać mąkę. Odrywać niewielkie porcje ciasta, rozpłaszczyć w dłoniach i nakładać jagody, formować kulki. Zagotować wodę, dodać sól i wrzucać do wrzątku przygotowane knedle. Gotować kilka minut tak, aby ciasto było miękkie. Podawać z jogurtem naturalnym i owocami

FitKot
Knedle ze śliwkami 191

ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Knedle ze śliwkami Składniki: 500 g ziemniaków 1 szklanka mąki 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko sól cynamon 6-7 sztuk śliwek Sposób wykonania: Ziemniaki gotujmy w osolonej wodzie(...)przez praskę. Dodajemy mąki, jajko oraz szczyptę soli. Ciasto dobrze wyrabiamy na stolnicy. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluski w każdej umieszczając po połówce śliwki, która opuszamy cynamonem. Knedle gotujemy w osolonej wodzie( około 5 minut od wypłynięciu na powierzchnie

Smaki Natalii
Knedle z truskawkami 154

Najczęściej knedle kojarzą mi się z nadzieniem śliwkowym. Tym razem postanowiłam jednak wykorzystać truskawki, które mają właśnie swoje 5 minut :-) Do nadziewania knedli truskawki nadają się bardzo dobrze. Gdy nasze knedle są już gotowe, wystarczy tylko posypać je cukrem i pachnącym cynamonem, położyć łyżkę śmietany - lub też nie- i lekkie danie gotowe :-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI

Wielopokoleniowo
Knedle serowe z truskawkami 461

Sezon na truskawki w pełni, więc czas na słodki obiad. Tym razem pyszne i proste knedle serowe, które można podawać ze śmietanką i cukrem lub smażoną bułką tartą. Jeśli nam zostanie trochę z obiadu polecam podsmażyć na patelni na rumiano. Składniki: (około 22-24 sztuki) 500 g sera twarogowego  2 jaja 2 szklanki mąki szczypta soli około(...)ciasta, ponieważ wyjdzie za twarde). Ciasto podzielić na mniej więcej 22-24  równe części. Każdy kawałek rozgnieść na placek, ułożyć na środku truskawkę, zlepić i uformować kulkę. Knedle wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 10 minut. Knedle powinny podwoić swoją wielkość, wyjąć łyżką cedzawką i gotowe. Smacznego

talerz przyjemności
Czeski knedlik z gulaszem 504

ciepłe mleko, zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich podłużne knedle. Odstawić na 45 minut przykryte ściereczką. W szerokim garnku zagotować wodę. Knedle gotować ok 40 minut, od czasu do czasu przewracając aby równo się ugotowały. Ja gotowałam po 2 w jednym garnku. Po ugotowaniu knedle pokroić na plastry, ułożyć

Smakołyki Asi
Knedle ze śliwkami i cynamonem 209

pół i wyjąć pestki.  Kawałki ciasta spłaszczać w dłoni lub cienko rozwałkować. Nakładać połowę śliwki, posypać odrobiną cukru z cynamonem i skleić. Jeśli ciasto podczas formowania knedli będzie się kleić do rąk można sobie lekko podsypywać mąką. Układać na posypanej mąką stolnicy. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować jeszcze ok  5-6 min od czasu(...)knedle wypłyną na powierzchnię. Podawać z masłem przyrumienionym z bułką tartą i posypane cukrem. Smacznego

Maślane ciasteczko
Knedle ze śliwkami z ziemniaczanego ciasta 228

Propozycja na kolejne tradycyjne, pyszne danie z kuchni polskiej. Większość lubi knedle, które można podać ze śmietaną i cukrem, z bułką tartą z masłem i cynamonem i na wiele innych sposobów, wg uznania i upodobania. Zawsze smakują wybornie. Składniki 700 g ziemniaków 2 jajka 350 g mąki pszennej śliwki węgierki sól cukier cynamon śmietana Przygotowanie Ugotowałem obrane ziemniaki(...)ciasto. Uformowałem z ciasta gruby wałek, pokroiłem na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyłem na okrągły placek. Na środku każdego położyłem śliwkę bez pestki, zawinąłem ją w ciasto i uformowałem okrągłe knedle. Ułożyłem na posypanej mąką deseczce. Wodę lekko posoloną zagotowałem w dużym płaskim rondlu. Dodałem szczyptę soli. Knedle gotowałem ok. 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody ( czas gotowania

R'n'G Kitchen
Knedle ze śliwkami 209

zostało mi jeszcze kilka sztuk które wykorzystałam do zrobienia pysznych knedli. Jako że moje śliwki były dość duże z podanych składników wyszło mi ok 10 szt. całkiem sporych knedli. Składniki: ok 300 g ugotowanych ziemniaków 120 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ok 3-4 łyżki mąki pszennej śliwki Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę(...)równe części, każdą z nich wyrabiamy chwilę w dłoni tworząc kulkę, następnie do środka wkładamy wypestkowaną śliwkę i dokładnie zawijamy boki tak by owoc nie wypłynął w trakcie gotowania. Knedle wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok 5 minut. Po wyjęciu można posypać cynamonem, cukrem lub jogurtem. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Knedle.. z kaszy. 174

Jaglane knedle z morelami,  ricottą i cukrem trzcinowym Nie będę ukrywała, że bałam się tych knedli, może dlatego się tak długo za nie zabierałam, bałam się, że wyłowię jakąś papkę.. a raczej nie dam rady jej wyłowić xd a tu proszę, bardzo ładnie dały się wyłowić i w sumie nawet kształtne wyszły, lepiej nawet niż inne(...)płyny. Wystudzić. Po tym czasie zmiksować i dodać mąkę, dobrze połączyć oba składniki. Odrywać kawałki(zwilżonymi lekko rękami), formować kulkę, spłaszczać, układać po środku owoc i ponownie formować kulkę. Knedle wrzucać do gotującej się posolonej wody i gotować do wypłynięcia, (3-4min tak na moje

More food, love and dreams
Pełnoziarniste knedle ze śliwkami krok po kroku 209

czterech stron Jak widać dziecinne proste, można to zrobić jedną ręką (drugą robiłam zdjęcia) Zlepić brzegi i „pokulać” w dłoniach tak aby nadać idealny kształt. tak przygotowane knedle wrzucać do gotującej się wody około 5 minut od wypłynięcia (po wrzuceniu i upłynięciu minutki radzę delikatnie zamieszać w garnku aby upewnić się że nic się nie przyklei). Gotować(...)możliwie dużym garnku (5 minimum) i maksymalnie na raz 6 sztuk. Ja przygotowałam knedle wieczorem, a tuż przed obiadem podsmażyłam na na oleju polałam bułką tartą, posypałam brązowym cukrem i cynamonem

greenscarf
Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem 408

Ciasto na knedle zrobiłam z białej fasoli Piękny Jaś firmy Kupiec. W smaku jedynie można było się domyślać, że ciasto to po prostu zmielona fasola :) Knedle wyszły delikatne i miękkie, a nadzienie ze szpinaku i twarogu nadało szczególnego charakteru całości. Znaczącą rolę odegrał tutaj wędzony twaróg, który nadał odpowiednią nutę smakową. Knedle z fasoli są bardziej pożywne

https:KKuchniaMniam
Knedle z morelami i żurawiną 253

Dzielimy na części. Kawałki ciasta spłaszczamy,  układamy na nich morele wypełnione żurawiną, i zawijamy ciasto formując kulkę. Wodę lekko solimy, dodajemy odrobinę oleju i zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy knedle i kiedy wypłyną, zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. W tym czasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą  i delikatnie podsmażamy. Ugotowane(...)knedle polewamy masłem z bułką tartą. Możemy udekorować pozostałą żurawiną. Smacznego

Maminek kulinarny
Knedle z czereśniami 176

więcej mąki ilość mąki zależy od ziemniaków 3. Czereśnie przelać na sito by nieco odciekły z soku Z masy ziemniaczanej robić placki  nadziewać czereśniami skleić zrobić knedle Knedle gotować w wrzątku do wypłynięcia przelać  zimną wodą i zostawić chwilę by się parzyły 4. Do odcedzonego soku dolać wodę tak aby razem było   nie więcej(...)szklance wody  rozpuścić kisiel dodać cukier jak jest na opakowaniu wymieszać  z gotującym sokiem  mieszać aż się wszystko zagotuje sosem polać knedle

W królestwie smaków Beaty
Knedle z jagodami i śmietaną 229

dzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ziemniaczane z jagodami. Doskonale smakują z sosem śmietanowym. SKŁADNIKI: 60 dag  ziemniaków, 2 szklanki  mąki, 1  jajko, 25  jagód, 1 szklanka  śmietany  18%, 1 łyżka cukru, sól. PRZYGOTOWANIE: 1.  Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę(...)Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko oraz ziemniaki. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i kroję na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję jagód. Ciasto zlepiam w kulki. 3. Knedle wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski odcedzam i wykładam na talerz.  4. Śmietanę mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle

Tradycyjna kuchnia Kasi
Knedle serowe ze śliwkami 197

Wykorzystując ostatnie śliwki, które o tej porze są naprawdę wyjątkowo słodkie, zrobiłam dziś na obiad knedle ze śliwkami(...)takie tradycyjne ziemniaczane, tylko serowe i jeszcze dosypałam do ciasta otrąb owsianych. Podałam je s sosem jogurtowym i cynamonem. Były przepyszne. Coraz bardziej się do nich przekonuję (knedli oczywiście, a nie otrąb bo te jak wiecie wciskam gdzie się da. ).” Czytaj więcej

Wiem co jem
Knedle ze śliwkami 185

łyżki cukru  Dodatkowo: masło, bułka tarta, cynamon, cukier puder - wedle uznania Śliwki poprzekrawać na połówki i wyrzucić pestki - tu od razu zaznaczę - wybierzcie nieduże śliwki - dzięki temu knedle nie będą za duże. Ziemniaki obrać i ugotować, jak już będą miękkie - chwilę przestudzić i przepuścić przez praskę. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i sól(...)ok.1/4 łyżki cukru, po czym zlepiamy dokładnie brzegi ciasta i toczymy chwilę w rękach, żeby uformować ładną kulkę. Gdyby ciasto Wam się lepiło do rąk - obtoczcie je w mące. Knedle gotować we wrzące, i lekko osolonej wodzie około 5 minut - do chwili aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z dodatkami wedle uznania - ja najbardziej lubię gotowane z cukrem pudrem, natomiast

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Knedle z suszonymi śliwkami 206

piłeczki pimpongowej/ -Każdy  kawałek spłaszczyć , zrobić wgłębienie , włożyć śliwkę i zlepić. -Uformować kuleczki. -Knedelki ułożyć na  omączonej stolnicy. -W szerokim garnku zagotować wodę  , lekko posolić. -Knedle wrzucać   stopniowo do gotującej wody, -Delikatnie zamieszać drewnianą  łyżką  i czekać aż   wypłyną na wierzch  /ok.5 min/ -Ugotowane przełożyć na  półmisek(...)patelni rozgrzać masło, dodać bułkę tartą. -Podsmażyć kilkanaście sekund do przyrumienienia / nie przypalić/  połączyć z cynamonem  i cukrem.  -Gorące knedle przekładać partiami na patenę i dokładnie obtoczyć w  cynamonowo-maślanej bułce. -Podawać posypane  prażonymi migdałami.  -Jeśli  zostanie nam trochę ciasta możemy  wykorzystać je paluszki/ kopytka/ -Zrobiłam niewielka porcję  przy

Zakamarki mojej kuchni
Knedle ze śliwkami 191

Składniki: 2kg ziemniaków (najlepiej "starych" , ale młode również się nadają) mąka pszenna (1/4 objętości ziemniaków) 1 jajko śliwki mąka do formowania knedli kwaśna śmietana i cukier do podania Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. 2. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę(...)mielenia mięsa lub praskę. 3. Do ziemniaków wbić jajko i dodać mąkę. Połączyć ze sobą. 4. Pozbawione pestek śliwki obtoczyć masą ziemniaczaną. (W zależności od wielkości śliwek do 1 knedli użyć połowy śliwki lub całą). 5. Przygotowane knedle ( warto obtoczyć delikatnie w mące żeby się nie przyklejały) ugotować we wrzącej wodzie. 6.Knedle podawać na ciepło lub na zimno

A Ty Smakuj Mnie
Knedle ze śliwkami 301

Knedle można przyrządzić o każdej porze roku, latem ze świeżyć truskawek, jesienią ze świeżych węgierek, a zimą ze śliwek mrożonych. Wszyscy się nimi zajadamy, a już najbardziej zajada się nimi moja córka. Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 2 jajka śliwki węgierki sól Sposób przyrządzenia: Obrane i ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki studzimy, a następnie przepuszczamy przez(...)akurat miałam śliwki zamrożone już rozpołowione i wypestkowane. Urywam kawałek ciasta, spłaszczam, umieszczam połówkę śliwki, dodaję pół łyżeczki cukru i zlepiam brzegi. W dłoniach formuję z ciasta kulki. Knedle gotuję w osolonej wodzie około 8 minut (na średnim ogniu) od wypłynięcia na powierzchnię. Knedle podajemy z masłem i bułką tartą, cukrem lub śmietaną

upichcic
Dania mączne 316

Pierogi z kapustą i grzybami Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym Knedle z truskawkami na musie Pierogi z truskawkami Pierogi z dynią i soczewicą Kopytka z serem Racuchy z ananasem Placki ziemniaczane z gulaszem Racuchy z bananami Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie Knedle z śliwkami Placki jogurtowe Pierogi z czerwoną soczewicą Twarogowe placuszki Ravioli z szpinakiem

Ala piecze i gotuje
Węgierskie kluski z białego sera i kaszy manny 219

moim przeziębieniem nie dało się wyjść, więc zaczęłam szperać w przepisach książkowych i znalazłam w książce „Pokaż się od dobrej kuchni – Kluski, knedle i pierogi” przepis na Węgierskie knedle z białego sera i kaszy manny z niewielką ilością mąki.   Zabrałam się ochoczo do pracy.   Wprawdzie nie do końca wyszły knedle, bo z ciasta nie dało

Na słodko lub wytrawnie
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI 177

większość dzieciaków nie jest zadowolona. To także pierwszy dzień meteorologicznej jesieni. Dni już krótsze, zapewne bardziej deszczowe. Ale za to więcej czau na czytanie ulubionych książek. To zaczynam jesień knedlami ze śliwkami, bo jakoś wcześniej się nie składało ;) SKŁADNIKI: 700 g ziemniaków 350 g mąki pszennej 2 jajka 500 g śliwek węgierek 70 g masła 1/2 szkl bułki tartej(...)centymetrowe kawałki.  Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek.   Na środku każdego placuszka kłaść śliwkę bez pestki, zawinąć ją w ciasto i utoczyć kule.  Knedle wrzucać na gotującą wodę i gotować tak długo, aż wypłyną na powierzchnię.  Masło roztopić, dodać bułkę tartą, cukier i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Okrasić knedle. Smacznego

Kuchnia w opałach
Knedle serowe z bułką tartą 179

Dziś mam dla Was kolejny przepis na jedne se swoich ulubionych knedli – a mianowicie serowe.Robiłam już je kiedyś w wersji na słodko Z SOSEM ŻURAWINOWYM I ORZECHAMI , więc dziś mam dla Was wersję można powiedzieć ” wytrawną „.Błyskawiczne do zrobienia … łatwe … i niesamowicie smaczne!A do tego śmiało mogę je zajadać osoby na diecie(...)masło – 30 g* małe jajko – 2 szt* kasza manna – 40 g* mąka pszenna – 20 g* sól – 1 szczypta* bułka tarta do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KNEDLE :Ser rozcieramy drewnianą łyżką.Dodajemy masło , roztrzepane 2 jajka , kaszę manną , sól i trochę mąki.Dokładnie razem mieszamy.Opruszonymi mąką dłońmi formujemy knedelki.Wrzucamy na gotującą , lekko osoloną wodę i gotujemy

Ostra na Słodko
Knedle z truskawkami 440

wprost rozpływające się w ustach. Przypomniał mi się smak dzieciństwa. Jak tylko cena truskawek będzie nieco bardziej rozsądna, zrobię je ze świeżymi owocami, ale tymczasem dobre i takie. Ziemniaczane knedle z truskawkami, kwaśną śmietaną oraz sosem truskawkowym porcja dla 3 osób Do przygotowania knedli potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 2 nieduże jajka (rozmiar M) ok. 300 g mąki pszennej(...)rozpłaszczamy w dłoni na placuszki, a na środku umieszczamy niezbyt dużą truskawkę (większe można pokroić na kawałki). Brzegi dokładnie zlepiamy i formujemy zgrabną kulkę. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Knedle wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy ok. 3 min. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy polane śmietaną i sosem truskawkowym. Smacznego i miłej niedzieli

Ratunku obiad
Truskawkowy sezon trwa. TWAROGOWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI. 306

grubość ok 0,5 - 1 cm, podsypując mąką, aby się nie kleiło do stolnicy i wałka. Wycięłam kwadraty, na każdym ułożyłam truskawki i zawinęłam je w ciasto, formując knedle. Zagotowałam w garnku wodę z dodatkiem soli i łyżką oliwy. Na wrzątek  wrzucałam uformowane knedle. Gotowałam 3-4 minuty, do momentu wypłynięcia. Wyjęłam łyżką cedzakową. Podałam polane słodką(...)śmietanką, na ciepło. SMACZNEGO! PS: jeżeli zostanie nam trochę knedli, zamróźmy je! świetnie się do tego nadają,       a po odmrożeniu smakują jak świeże

W kuchni Karmel-itki
Knedle z truskawkami 155

covid, to jeszcze jakby pogoda wyczuwa nastroje. Mam nadzieję, że te letnie wakacyjne miesiące wynagrodzą wszystkim pierwszą połowę tego roku.  Do tej pory najczęściej robiłam ciasto na knedle z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Tym razem nie miałam, więc sprawdziłam tylko czy można z samym serem. Wujek google powiedział, że można. I tak oto, w ten deszczowo-słoneczny dzień, cieszyłam(...)placuszek.  Na środku takiego placka kładziemy jedną truskawkę, zawijamy ją w ciasto, zalepiamy brzegi i toczymy w dłoniach okrągłe knedelki.  Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.  Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane masłem i tartą bułką oraz posypane cukrem pudrem.  Smacznego

bistro mama
Najlepsze pyzy u Pyzy 442

nazwą trochę mam kłopot, bo czy to pyzy czy raczej knedle, skoro użyłam tylko gotowanych ziemniaków? Może powiem po prostu, że to kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Knedle ziemniaczane z nadzieniem mięsnym ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Knedle z serem i posypką cynamonową 158

każdy z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy. 4. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut(...)wypłynięcia. 5. Posypka: Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać. 6. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły

Szalona Kuchnia Eweliny
Dyniowe knedle z serem i pachnącym cynamonem 179

uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na podsypanej mąką stolnicy. 5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 6. Knedle podawać okraszone bułką tartą przesmażoną na maśle i posypać cynamonem

Szalona Kuchnia Eweliny
Knedle ze śliwkami 230

chyba najlepsze knedle jakie jadłam! Przepis wypatrzyłam na Kwestii Smaku i poza tym, że przygotowałam z podwójnej porcji, nie zmieniłam absolutnie nic. Początkowo błędnie założyłam, że kluski są do podania do wyboru – albo z bułką tartą, albo ze śmietaną, ale połączone jedno z drugim dało tak wyśmienity efekt, że od teraz będę je robić już tylko tak. Polecam(...)środku umieszczamy śliwkę. Zlepiamy dokładnie brzegi, formując okrągłą kluskę. Odkładamy na oprószony mąką talerz. Kluski wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez około 5 minut od wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową. Na suchej, rozgrzanej patelni rumienimy bułkę tartą. Następnie dodajemy masło, mieszamy aż do jego roztopienia. Kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, dodajemy do niej oba cukry

Smaki Na Talerzu
Knedle z figami 161

Knedle z figami , tak dla odmiany od tych ze śliwkami . Pamiętajmy, że jeżeli do knedla będziemy wkładać całą figę (a tak jest lepiej), będzie on całkiem spory. 700 g ziemniaków, 200 g sera białego, 1 duże jajko, 220 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 10 – 12 fig, sól. Ziemniaki umyć nie obierać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić(...)obie mąki, jajka i sól. Szybko zagnieść. Ręce oprószyć mąką. Z ciasta uformować walec, odcinąć odpowiedniej wielkości kawałki. Każdy kawałek rozklepać, na środku ułożyć figę, zlepić ciasto formując kulę. Knedle wkładać pojedyńczo do wrzącej osolonej wody, gotować na wolnym ogniu 10 minut od wypłynięcia. Podać polane stopionym masłem, podprażonymi orzechami włoskimi i posypane cukrem

królestwo garów
Knedle ze śliwkami 209

grubość pokrojonych kawałków zależy od wielkości śliwek) . Każdy kawałek rozklepujemy palcami, wkładamy połówkę śliwki (jeśli są małe to dajemy całą śliwkę - wydrylowaną) i zlepiamy aby powstała nam kulka (knedel). Tak przygotowane knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie - na wolnym ogniu ok. 5 minut od wypłynięcia. Gotowe  knedle wyśmienicie smakują polane śmietaną lub masełkiem. Smacznego :)  Zapraszamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Domowe knedle z mięsem 187

knedle wrzucić na osolony wrzątek  i gotować około 8-10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 3.  Kiełbaskę i cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie. Ugotowane knedle podawać okraszone zasmażką

Szalona Kuchnia Eweliny
Knedel z kaszy manny i sera 146

Przepis na knedla z kaszy manny i sera zaczerpnęłam z broszury wydawnictwa Bluszcz wydanej w okresie dwudziestolecia międzywojennego, z zeszytu zawierającego przepisy na kluski, knedle, kasze... Niestety strony tytułowej brak, więc tytuł broszury zostaje tajemnicą. 4 jajka, 70 g masła, 300 g twarogu, 120 g kaszy manny, sól, masło do wysmarowania ściereczki, Ser przetrzeć przez sito lub zetrzeć(...)pół godziny.  Następnie ubić białka na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać pianę z masą serową. Gazę lub ściereczkę wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto i zawiązać luźno, aby knedel mógł rosnąć. Włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować 30 minut od zagotowania wody. Knedel z kaszą manną i serem można podawać z kwaśną śmietaną, masłem i cukrem

królestwo garów
KLASYCZNE KNEDLE CZESKIE (KNEDLIKI) 430

ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 4 porcje, z każdej uformuj kształt knedla (małej bagietki). W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, gotuj knedle ok. 10 minut. Najlepiej pojedynczo, rosną w trkacie gotowania, trzeba uważać, żeby się nie posklejały. Podawaj z od razu z sosem, lub odsmażone(...)maśle. Gorące kndele najwygodniej kroi się za pomocą zwykłej nitki. Należy poprowadzić ją pod spodem knedla i zaciągnąc nad nim. źródło Kuchnia Agaty

Anioły w kuchni
Knedle ze śliwkami 153

knedli) - 1 kg ziemniaków - 2 duże lub 3 mniejsze jajka - 2 szklanki mąki pszennej  - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki soli - 30 śliwek - 15 łyżeczek cukru - masło do polania  - cukier do posypania - mięta do dekoracji(...)niego gruby wałek i tniemy na kwadratowe kawałki. Na każdy z kawałków nakładamy wydrylowaną śliwkę, którą posypujemy 0,5 łyżeczki cukru i dokładnie zalepiamy, po czym formujemy kulkę. Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z rozpuszczonym masłem, posypane cukrem i udekorowane miętą. Smacznego

Gocha gotuje!
KNEDELKI BANANOWE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 206

Obiad na słodko...Knedelki twarogowe z dodatkiem kaszy manny, słodzone bananami i podane z sosem truskawkowym. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W odróżnieniu od tradycyjnych knedli nie trzeba gotować ziemniaków, studzić ich, przeciskać przez(...)praskę i wyciągać stolnicy. Całość wykonamy w misce i potrzebujemy zaledwie 10 minut! Knedelki są bardzo dobre i znikają w mgnieniu oka, choć przyznam szczerze, że nic nie dorówna knedlom mojej mamy, nadziewanym truskawkami i polanym masełkiem z bułką tartą. Uwielbiałam je w dzieciństwie 😋 Składniki: 300 g sera białego półtłustego 2 jajka 1 banan 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Kuchnia MagdaLeny
Kokosowe knedle na mleku. 167

mąki kokosowej i bananowej, czyli moje ulubione knedle - delikatne jak chmurka, zdrowe i nieprzesłodzone! PRZEPIS => KNEDLE Z MĄKI KOKOSOWEJ /przepis własny/ 25 g mąki kokosowej 25 g skrobi z zielonych bananów duże jajko 350 ml mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii łyżka syropu klonowego Mąkę połączyć ze skrobią i jajkiem. Następnie dodać ekstrakt i syrop klonowy. Mleko

Poranek na słodko
Poliki wołowe z pistacjami, knedlem i puree z pietruszki 285

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Poliki wołowe z pistacjami, knedlem i puree z pietruszki   Składniki – poliki: Poliki wołowe – 1 kg Seler naciowy – 2-3 łodygi Seler korzeniowy – ½ sztuki Marchew – 1 sztuka Cebula – 2 sztuki Czosnek – 3 ząbki Liść laurowy(...)sztuki Ziele angielskie – 2 ziarna Czerwone wytrawne wino – 200ml Sól, pieprz Olej rzepakowy – 2 łyżki Składniki – puree z pietruszki: Pietruszka – 4 duże sztuki Mleko – 1 szklanka Sól, pieprz Składniki – knedel: Mąka pszenna – 500g Drożdże – 20g Cukier – szczypta Sól – 1 łyżeczka Oliwa – 1 łyżka Woda Składniki – pieczone warzywa: Młode marchewki – 5 sztuk Rabarbar – 2 łodygi Pasta sezamowa tahini – 1 łyżka Miód

Kuchnia Bon Appetit
Knedle z truskawkami 187

daję truskawkę, ciasto zlepiam i w dłoniach formuję kuleczkę. Obtaczam w mące. Jak ulepimy wszystkie, to w dużym garnku musimy zagotować wodę, do której ja dodaję ciut oleju. Wrzucam knedle(...)partiami, delikatnie mieszam drewnianą łyżką, jak wypłyną na wierzch to gotuję jeszcze jakieś 3 minuty. W rondelku rozpuszczam masło, dodaje cukier, bułkę tartą i cynamon. Mieszam i wykładam na knedle

kruche babeczki
Knedle z jabłkami i cynamonem 197

Jarski pyszny obiad :), czyli knedle ziemniaczane z jabłkami, niebo w gębie!. Brakuje Wam pomysłu na obiad, to bardzo proszę, sprawdzony, przetestowany przepis.  Składniki: - 60 dag ugotowanych ziemniaków - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie typ 500 - 1 jajko - szczypta soli Dodatkowo: - 3 jabłka - 10 dag masła - 2 łyżki cukru - cynamon Po cynamon zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl(...)kawałek nadziewać jabłkiem i formować okrągły kształt knedla. 2. W dużym rondlu gotujemy wodę z odrobiną soli, do wrzątku wrzucamy kluchy, delikatnie mieszamy żeby się nie przykleiły do spodu. Gdy wypłyną gotować nie dłużej niż minutę na małym ogniu i wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.  3. Masło rozpuścić z cukrem. Knedle podawać polane masłem i posypane cynamonem. Można

Apetyczna babeczka
Czeskie knedle, knedliczki 234

sklepie knedliczki, był to szybki i tani sposób na zapchanie głodnego studenckiego żołądka. A teraz mając własną rodzinę, chcę dogodzić moim domownikom i co jakiś czas gotuję właśnie knedle. Ja uwielbiam takie wyjęte z wody i polane sosem, a mąż lubi podzmażone na masełku. Obie wersje są dobre. Składniki: 500 g mąki krupczatki (choć i na tortowej udadzą się(...)części. Uformować 4 wałki, długości około 10-15 cm.  Zagotować osoloną wodę. Na wrzącą wodę kłaść po jednym wałku i gotować około 10 minut. Wałki bardzo rosną!!!! Wyjąć knedla z wody i delikatnie kroić bardzo ostrym nożem na grube plastry. Od razu polewać sosem, gulaszem i podawać. Smacznego

na moim stole...
Knedle ze śliwkami 200

osoloną wodę. Knedle wkładamy do wrzątku, po wypłynięciu gotujemy je około 2 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Na jednej patelni rumienimy bułkę tartą a na drugiej topimy masło. Knedle posypujemy zrumienioną bułką i cukrem a następnie polewamy gorącym masłem

Qchnia po prostu
Przepis miesiąca – kopytka, kluseczki i knedle 298

Witam wszystkich pierwszego września i od razu zapraszam na przepis miesiąca. Jestem wielką miłośniczką wszelkiego rodzaju klusek, kluseczek, kopytek, pys, knedli, gnocchi… Dania przypominające dzieciństwo, które często przyrządzam choć w bardziej nowoczesnym wydaniu. Odkryłam fakt , że Szwedzi również lubią przyrządzać podobne potrawy. Polskie pyzy na przykład przypominają szwedzkie palt, które Szwedzi jedzą z wędzonką i dżemem z czerwonej(...)przepis miesiąca. Czekam na wasze propozycje przez cały wrzesień….wrzesień, wierzyć mi się nie chce, że już niedługo jesień…Pewnie każde z Was umie przyrządzić kopytka , knedle , pyzy czy kluski , ale jestem bardzo ciekawa z czym je podajecie. Stwórzcie ciekawe danie i dodajcie w komentarzach do tego wpisu. Kopytka z jarmużowym pesto i kurkami Składniki

codojedzenia
NAJLEPSZE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI 294

już praktycznie koniec truskawek, jest mi tak smutno jakby co najmniej miał nastąpić koniec świata. Kocham truskawki.. Dzisiaj postanowiłam je usadowić w kluchach, czyli w knedlach. U mnie w domu nie robiło się raczej takich potraw, nie wiem w sumie dlaczego ale nie pamiętam ich smaku z dzieciństwa.Właściwie to dopiero jak sama zaczęłam pichcić, to poznałam(...)osolonej wodzie 3 min od momenty wypłynięcia.Jeżeli truskawki są słodkie można zrezygnować z cukru. W między czasie śmietanę z cukrem trzcinowym bardzo dokładnie wymieszać, można użyć miksera.  Knedle podawać na gorąco ze słodkim sosem. Pycha

pieprzny smaczek
Knedle ze śliwkami 308

Przeglądając ostatnio moje zapasy w zamrażalce, natknęłam się na mrożone śliwki. Pomyślałam co by można było z nich zrobić i na szybko wymyśliłam knedle Niestety są trochę pracochłonne ponieważ wcześniej trzeba ugotować ziemniaki (najlepiej dzień wcześniej), następnie po zagnieceniu ciasta każdą śliwkę trzeba zawinąć w ciasto. Warto jednak poświęcić im czas(...)masy dodałam dodatkowo twaróg dzięki temu wg mnie są jeszcze lepsze niż z samych ziemniaków Jeśli macie zapasy mrożonych śliwek to polecam przepis Post Knedle ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
KNEDLE---GNOCCHI 143

małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.Na patelni lekko zrumienić orzechy z cukrem. Dodać masło i mieszając chwilę razem podsmażyć.Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 - 4 minuty. Odsączyć i obtoczyć w orzechowej panierce. Podawać ze śmietaną. Gnocchi(...)pezzi ). Ciuffo bordi come gnocchi e le sue mani formò kulki.Na padella rosolare leggermente i dadi con lo zucchero . Aggiungere il momento il burro e mescolando insieme parti podsmażyć.Knedle messo in acqua bollente salata e cuocere per 3 - 4 minuti. Scolare e cappotto con pangrattato dado . Servire con panna acida

w mojej kuchni
Na spotkanie z latem 248

obiadu. Dla towarzystwa dobrałam im twaróg i migdały.  Przepis na twarogowe knedle podawałam już dwa razy. Pierwszy raz też z truskawkami klik , za drugim razem były to knedle ze śliwkami w towarzystwie pysznej, orzechowej polewy klik . Tym razem przepis nieco zmodyfikowany, ale równie smaczny. Zapraszam i jednocześnie życzę Wam cudnego pierwszego dnia lata, które mimo jesiennej aury(...)zacznie się już jutro.. Knedle twarogowo-migdałowe z truskawkami składniki: 200 g mielonego twarogu 200 g mąki migdałowej 1 żółtko szczypta soli około 0,5 szklanki mleka mąka krupczatka do rozwałkowania ciasta małe truskawki wykonanie: Składniki zagniatamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Mleka ma być nie dużo, tyle by składniki się połączyły. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie można

Przysmaki Karolki
Knedle ze sliwkami 240

miejscu pestki kawalek marcepanu to taki "odswietny" dodatek. A na koniec zamiast dobrze znajej wszystkim smietany prazone platki migdalow z dodatkiem stopionego masla i cukru. Zapraszam wiec na moje knedle... skladniki: 0,5 kg ziemniakow 30 dkg maki 2 jajka szczypta soli i cukru sliwki marcepan na "polewe": kilka lyzeczek platkow migdalowych maslo cukier wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach(...)ktory zawijamy polowki sliwek. W miejsce pestki kladziemy maly kawalek marcepanu. Zwijamy brzegi i formujemy dlonmi kulki. Gotujemy w osolonym wrzatku okolo 3-4 minuty. Zamiast smietany do polania knedli proponuje uprazyc na suchej patelni kilka lyzeczek pokruszonych platkow migdalowych, do ktorych nastepnie dodajemy maslo i ewentualnie cukier. Smazymy chwile po czym polewamy knadle. Smacznego

Przysmaki Karolki