knedle - 1141 przepisów (strona:28/77)

Semolina – w jakich daniach to must have? 111

semolina jest doskonałym składnikiem do wypieku różnych deserów. Możesz używać jej do przygotowania puddingów, ciast, babeczek i innych słodkości. Jej delikatna konsystencja pozwala na uzyskanie puszystych i wilgotnych wypieków. Knedle oraz kluski – wielu ludzi używa semoliny do przygotowywania różnych rodzajów klusek, takich jak kluski śląskie czy knedle. Jej konsystencja pozwala na uzyskanie miękkich i delikatnych klusek. Sosy

e-PrzepisyKulinarne
Austriacki knedel bułczany w serwecie 92

Pokrojone czerstwe bułki, do których wlewa się masę jajeczną, roztopione masło oraz mleko, a następnie doprawia i formuje knedel, który po owinięciu serwetką gotuje się we wrzątku. KNEDEL BUŁCZANY Z AUSTRII SKŁADNIKI 5 kajzerek; 50 gramów masła; 150 ml mleka; 3 wiejskie jajka; natka pietruszki do smaku; gałka muszkatołowa; sól, pieprz; przepis na knedel bułczany... Artykuł Austriacki knedel bułczany

Kuchnia Tomka
Boże Narodzenie w Europie 131

orzechami włoskimi podczas wieczerzy wigilijnej. Jedzą potrawy mięsne. Na rozpoczęcie Wigilii spożywają kapustnicę, czyli kapuśniak, potem kotlety schabowe. Na stole znajdziemy też gotowaną kiełbasę, ćwikłę z chrzanem oraz knedle z bryndzą. Spożywa się też pieczone ryby m.in. karpia z sałatką ziemniaczaną. Słowacy zajadają się również słodyczami m.in. ciastami np. struclą z makiem, ciastkami, orzechami, owocami, haluszkami z makiem(...)Dania wigilijne są proste i smaczne. Najważniejsze to sałatka ziemniaczana i pieczona kiełbasa. Bardzo uroczyście obchodzi się pierwszy dzień świąt. Na stołach króluje pieczona gęś, kaczka podawana z drożdżowymi knedlami oraz czerwoną kapustą, indyk i dziczyzna. Karpia w Niemczech spożywa się w Sylwestra. W Święta nie może zabraknąć tradycyjnego ciasta nazywanego stollen. Ten bakaliowym wypiek przypomina kształtem nowonarodzonego Syna

ProstePesto.pl
Knedle z malinami i kozim serem 147

Wszyscy zapewne choć raz jedli knedle ze śliwkami. A próbowałeś/aś może nadziać te kluski malinami? Ja poszłam krok dalej i dodałam jeszcze kawałeczki koziego sera, który doskonale pasuje do malin. Polecam! :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj(...)niedużej limonki i rób płaskie placuszki. Na środek połóż 2 kawałeczki sera i kilka małych malin. Zlep ciasto tak, aby jak najlepiej schować nadzienie w środku. Po ulepieniu wszystkich knedli, wrzucaj je na wrzącą wodę. Gotuj około 2-3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem kokosowym

Delicious Place
Canederli Tirolesi 174

Canederli Tirolesi Canederli Tirolesi lub Tiroler Knödel to kolejny przysmak, który zrodził się jako ubogie jedzenie rolników, tak zwane Cucina Povera.  Pierogi chlebowe lub knedle, czyli Canederli to przysmak i wspólne danie dla kuchni austriacko-bawarskiej, frankońskiej i przede wszystkim włoskiej, które jest dostępne tylko w północno-wschodniej części kraju.  Nazwa – Canederli pochodzi od austriackiego(...)niemieckiego – knödel, co oznacza knedle, chociaż mi bardziej podoba się nazwa pierogi 😊. Canederli Tirolesi to proste danie, przede wszystkim wykorzystujące proste składniki takie jak czerstwy chleb, mleko i jajka, które zawsze były dostępne w kuchni i zostały wykorzystane po mistrzowsku. Dodanie mięsa było już luksusem 😊. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej opowieści, życzę Ci smacznego

RafalCook
Biszkopt z kremem i truskawkami 124

Waniliowe Improwizacje: Ciasto z truskawkami ), truskawkowy sernik na zimno (link:  Waniliowe Improwizacje: Truskawkowy sernik na zimno ), torcik z kaszy manny (link:  Waniliowe Improwizacje: Torcik z kaszy manny ), knedle z kaszy manny z truskawkami (link:  Waniliowe Improwizacje: Knedle z kaszy manny z truskawkami ), muffinki jogurtowe z kremem malinowym i truskawkami (link:  Waniliowe Improwizacje: Muffinki jogurtowe

Waniliowe Improwizacje
Knedle ziemniaczane z jabłkami 155

Przepis na te cudowne kluchy pochodzi z książki "Dieta łatwostrawna" z 1985 roku. Knedle tak przygotowane są pulchne, aromatyczne, idealne na zimowy obiad. Polecam zatem gorąco do wypróbowania. Knedle z jabłkami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Placek poduszkowiec z owocami 123

poszczególne jego elementy w formie poduszeczek, odrywać możemy, jedna za drugą. Ciasto zagniata się bezproblemowo, jest plastyczne, dzięki czemu idealnie oblepiać możemy nim owoce, podobnie, jak przy procedurze formowania knedli. Długo zachowuje miękkość dzięki dodatkowi serka, jest w smaku delikatnie waniliowe, charakteru nadają mu użyte owoce. Zupełnie inaczej smakuje z morelami, inaczej z węgierkami, jeszcze inaczej z jabłkami(...)używamy ) i po krótkim zmiksowaniu, zagniatamy ręką. Ciasto powinno być plastyczne. Odrywamy kawałeczki, spłaszczamy je na dłoni, w każdy placuszek wkładamy kawałek owocu i zlepiamy dokładnie,  jak knedle. Poduszeczki układamy jedną obok drugiej, wypełniając wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blaszkę ( 20 cm / 20 cm ). Ja wierzch posypałam również kruszonką zagniecioną z miękkiego masła, mąki i cukru

Kronika Piekarnika
Kopytka z duszonymi śliwkami i orzechową kruszonką 218

Magda Wiecie jak u mnie w domu nazywa się to danie? Są to ,,knedle” dla leniwych i jest w tym dużo dużo racji, ponieważ jeśli chodzi o smaki, bardzo to danie przypomina ulubione knedle ze śliwkami, z bułeczką i śmietanką, jednak omijamy proces całego brudzenia się ciastem i lepienia. Nie widzę nic złego w takim kulinarnym lenistwie

Smaczna Strona
Knedle ziemniaczane na drożdżach 151

Knedle ziemniaczane na drożdżach według przepisu z książki Bezmięsna kuchnia Julii Papee z 1932 roku. 360 g ugotowanych ziemniaków mączystych, 360 g mąki (u mnie tortowa), 6 żółtek, 180 ml ciepłego mleka, 3 łyżki miękkiego masła. 22 g suchych drożdży (lub 60 g świeżych), sól, szczypta cukru, łyżka masła do smarowania dłoni, Ziemniaki przetrzeć przez sito. Mleko podgrzać, dodać(...)soli i wymieszać. Wlać rozczyn (mleko z drożdżami) i dokładnie wymieszać, lekko wyrabiając. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło. Dłońmi namoczonymi w roztopionym maśle formować kulki - knedle. Wrzucać po kilka ( w trakcie gotowania urosną - zwiększą objętość ) do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować pod przykryciem 5 – 6 minut. Podawać z roztopionym masłem. Podałam z prawdziwkami

królestwo garów
Knedle z morelami i śliwkami 140

Sezon na owoce podpowiada pomysły na obiady czy desery. Nie mogłam się oprzeć i nie zrobić knedli. Ciężko mi było zdecydować tylko czy ze śliwką czy z morelą. W takich sytuacjach nie rezygnuję z żadnej opcji i wybieram obie wersje:) Lubię tego rodzaju smakołyki a odmiana od ciągłego jadania mięsa wręcz wskazana. [...] Artykuł Knedle z morelami i śliwkami

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto z kaszy manny na kefirze 172

Kaszę manną używam w swojej kuchni bardzo często. Stosuję ją do ciast i deserów, jak również robię z niej różne kluski, knedle czy placki. Dodaję ją także do zup i sosów dla zagęszczenia zamiast mąki ziemniaczanej. Na moim blogu jest nawet cała zakładka z przepisami z kaszy manny, zarówno na słodko jak i na słono. Dziś kolejny przepis(...)link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/ciasto-serowo-mannowe-bez-pieczenia.html),  kokosowe ciastka z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka z kaszy manny z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), torcik z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/torcik-z-kaszy-manny.html), kluski kładzione z kaszy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html), ciasto z kaszy manny

Waniliowe Improwizacje
Pierogi z mięsem i słodką kapustą 257

słodką kapustą , (która została mi z robienia gołąbków) i cebulą, farsz podsmażyłam, potem poszatkowałam. Powiem Wam, że jest pyszny, idealnie nadaje się też jako farsz do krokietów lub knedli . Czy też tak macie, że chcecie coś pysznego zjeść, ale nie chce się Wam gotować dużej porcji, tylko gotujecie coś dla siebie jak np. 15 sztuk pierogów z wędzonym twarogiem(...)Wrzuciłam więc podgotowaną kapustę do zamrażarki na zaś, z myślą że zrobię farsz do czegoś niezbyt konkretnego, bo mieszając kapustę z mięsem mogę wykorzystać do krokietów, pierogów czy do knedli, oczywiście w połączeniu z mięsem mielonym i podsmażoną cebulką. Po rozmrożeniu kapusty zrobiłam farsz i przygotowałam Pierogi z mięsem i słodką kapustą . Piotrek powiedział, że takie pierogi może jeść

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czeskie knedliki 172

jadamy go z dodatkiem ugotowanej kaszy, ale tym razem zachciało mi się czegoś innego, knedlików właśnie. Przygotowanie ich nie jest trudne, w zasadzie trzeba jedynie wyrobić ciasto drożdżowe, uformować knedle, a potem ugotować je we wrzątku i gotowe. Proste? Pewno, że tak:) 500 g mąki krupczatki 2 jajka 300 ml mleka 20 g drożdży sól 1 łyżeczka cukru Mleko(...)wyrośnięcia (na około 45 minut). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części. Każdej nadajemy kształt knedlika (czyli formujemy wałek). Odstawiamy, przykryte ściereczką, na około 20 minut do wyrośnięcia. Knedle gotujemy pojedynczo w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą, przez około 10-12 minut (w zależności od wielkości). Wyjmujemy na deskę i kroimy na plasterki (świetnie sprawdzi się w tym wypadku

Smaki Na Talerzu