Najczęściej knedle kojarzą mi się z nadzieniem śliwkowym. Tym razem postanowiłam jednak wykorzystać truskawki, które mają właśnie swoje 5 minut :-) Do nadziewania knedli truskawki nadają się bardzo dobrze. Gdy nasze knedle są już gotowe, wystarczy tylko posypać je cukrem i pachnącym cynamonem, położyć łyżkę śmietany - lub też nie- i lekkie danie gotowe :-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI
WielopokoleniowoSezon na truskawki w pełni, więc czas na słodki obiad. Tym razem pyszne i proste knedle serowe, które można podawać ze śmietanką i cukrem lub smażoną bułką tartą. Jeśli nam zostanie trochę z obiadu polecam podsmażyć na patelni na rumiano. Składniki: (około 22-24 sztuki) 500 g sera twarogowego 2 jaja 2 szklanki mąki szczypta soli około(...)ciasta, ponieważ wyjdzie za twarde). Ciasto podzielić na mniej więcej 22-24 równe części. Każdy kawałek rozgnieść na placek, ułożyć na środku truskawkę, zlepić i uformować kulkę. Knedle wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 10 minut. Knedle powinny podwoić swoją wielkość, wyjąć łyżką cedzawką i gotowe. Smacznego
talerz przyjemnościciepłe mleko, zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich podłużne knedle. Odstawić na 45 minut przykryte ściereczką. W szerokim garnku zagotować wodę. Knedle gotować ok 40 minut, od czasu do czasu przewracając aby równo się ugotowały. Ja gotowałam po 2 w jednym garnku. Po ugotowaniu knedle pokroić na plastry, ułożyć
Smakołyki Asipół i wyjąć pestki. Kawałki ciasta spłaszczać w dłoni lub cienko rozwałkować. Nakładać połowę śliwki, posypać odrobiną cukru z cynamonem i skleić. Jeśli ciasto podczas formowania knedli będzie się kleić do rąk można sobie lekko podsypywać mąką. Układać na posypanej mąką stolnicy. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować jeszcze ok 5-6 min od czasu(...)knedle wypłyną na powierzchnię. Podawać z masłem przyrumienionym z bułką tartą i posypane cukrem. Smacznego
Maślane ciasteczkoPropozycja na kolejne tradycyjne, pyszne danie z kuchni polskiej. Większość lubi knedle, które można podać ze śmietaną i cukrem, z bułką tartą z masłem i cynamonem i na wiele innych sposobów, wg uznania i upodobania. Zawsze smakują wybornie. Składniki 700 g ziemniaków 2 jajka 350 g mąki pszennej śliwki węgierki sól cukier cynamon śmietana Przygotowanie Ugotowałem obrane ziemniaki(...)ciasto. Uformowałem z ciasta gruby wałek, pokroiłem na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyłem na okrągły placek. Na środku każdego położyłem śliwkę bez pestki, zawinąłem ją w ciasto i uformowałem okrągłe knedle. Ułożyłem na posypanej mąką deseczce. Wodę lekko posoloną zagotowałem w dużym płaskim rondlu. Dodałem szczyptę soli. Knedle gotowałem ok. 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody ( czas gotowania
R'n'G Kitchenzostało mi jeszcze kilka sztuk które wykorzystałam do zrobienia pysznych knedli. Jako że moje śliwki były dość duże z podanych składników wyszło mi ok 10 szt. całkiem sporych knedli. Składniki: ok 300 g ugotowanych ziemniaków 120 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ok 3-4 łyżki mąki pszennej śliwki Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę(...)równe części, każdą z nich wyrabiamy chwilę w dłoni tworząc kulkę, następnie do środka wkładamy wypestkowaną śliwkę i dokładnie zawijamy boki tak by owoc nie wypłynął w trakcie gotowania. Knedle wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok 5 minut. Po wyjęciu można posypać cynamonem, cukrem lub jogurtem. Smacznego
Słodka Kraina WypiekówJaglane knedle z morelami, ricottą i cukrem trzcinowym Nie będę ukrywała, że bałam się tych knedli, może dlatego się tak długo za nie zabierałam, bałam się, że wyłowię jakąś papkę.. a raczej nie dam rady jej wyłowić xd a tu proszę, bardzo ładnie dały się wyłowić i w sumie nawet kształtne wyszły, lepiej nawet niż inne(...)płyny. Wystudzić. Po tym czasie zmiksować i dodać mąkę, dobrze połączyć oba składniki. Odrywać kawałki(zwilżonymi lekko rękami), formować kulkę, spłaszczać, układać po środku owoc i ponownie formować kulkę. Knedle wrzucać do gotującej się posolonej wody i gotować do wypłynięcia, (3-4min tak na moje
More food, love and dreamsczterech stron Jak widać dziecinne proste, można to zrobić jedną ręką (drugą robiłam zdjęcia) Zlepić brzegi i „pokulać” w dłoniach tak aby nadać idealny kształt. tak przygotowane knedle wrzucać do gotującej się wody około 5 minut od wypłynięcia (po wrzuceniu i upłynięciu minutki radzę delikatnie zamieszać w garnku aby upewnić się że nic się nie przyklei). Gotować(...)możliwie dużym garnku (5 minimum) i maksymalnie na raz 6 sztuk. Ja przygotowałam knedle wieczorem, a tuż przed obiadem podsmażyłam na na oleju polałam bułką tartą, posypałam brązowym cukrem i cynamonem
greenscarfCiasto na knedle zrobiłam z białej fasoli Piękny Jaś firmy Kupiec. W smaku jedynie można było się domyślać, że ciasto to po prostu zmielona fasola :) Knedle wyszły delikatne i miękkie, a nadzienie ze szpinaku i twarogu nadało szczególnego charakteru całości. Znaczącą rolę odegrał tutaj wędzony twaróg, który nadał odpowiednią nutę smakową. Knedle z fasoli są bardziej pożywne
https:KKuchniaMniamDzielimy na części. Kawałki ciasta spłaszczamy, układamy na nich morele wypełnione żurawiną, i zawijamy ciasto formując kulkę. Wodę lekko solimy, dodajemy odrobinę oleju i zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy knedle i kiedy wypłyną, zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. W tym czasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i delikatnie podsmażamy. Ugotowane(...)knedle polewamy masłem z bułką tartą. Możemy udekorować pozostałą żurawiną. Smacznego
Maminek kulinarnywięcej mąki ilość mąki zależy od ziemniaków 3. Czereśnie przelać na sito by nieco odciekły z soku Z masy ziemniaczanej robić placki nadziewać czereśniami skleić zrobić knedle Knedle gotować w wrzątku do wypłynięcia przelać zimną wodą i zostawić chwilę by się parzyły 4. Do odcedzonego soku dolać wodę tak aby razem było nie więcej(...)szklance wody rozpuścić kisiel dodać cukier jak jest na opakowaniu wymieszać z gotującym sokiem mieszać aż się wszystko zagotuje sosem polać knedle
W królestwie smaków Beatydzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ziemniaczane z jagodami. Doskonale smakują z sosem śmietanowym. SKŁADNIKI: 60 dag ziemniaków, 2 szklanki mąki, 1 jajko, 25 jagód, 1 szklanka śmietany 18%, 1 łyżka cukru, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę(...)Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko oraz ziemniaki. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i kroję na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję jagód. Ciasto zlepiam w kulki. 3. Knedle wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski odcedzam i wykładam na talerz. 4. Śmietanę mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle
Tradycyjna kuchnia KasiWykorzystując ostatnie śliwki, które o tej porze są naprawdę wyjątkowo słodkie, zrobiłam dziś na obiad knedle ze śliwkami(...)takie tradycyjne ziemniaczane, tylko serowe i jeszcze dosypałam do ciasta otrąb owsianych. Podałam je s sosem jogurtowym i cynamonem. Były przepyszne. Coraz bardziej się do nich przekonuję (knedli oczywiście, a nie otrąb bo te jak wiecie wciskam gdzie się da. ).” Czytaj więcej
Wiem co jemłyżki cukru Dodatkowo: masło, bułka tarta, cynamon, cukier puder - wedle uznania Śliwki poprzekrawać na połówki i wyrzucić pestki - tu od razu zaznaczę - wybierzcie nieduże śliwki - dzięki temu knedle nie będą za duże. Ziemniaki obrać i ugotować, jak już będą miękkie - chwilę przestudzić i przepuścić przez praskę. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i sól(...)ok.1/4 łyżki cukru, po czym zlepiamy dokładnie brzegi ciasta i toczymy chwilę w rękach, żeby uformować ładną kulkę. Gdyby ciasto Wam się lepiło do rąk - obtoczcie je w mące. Knedle gotować we wrzące, i lekko osolonej wodzie około 5 minut - do chwili aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z dodatkami wedle uznania - ja najbardziej lubię gotowane z cukrem pudrem, natomiast
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!piłeczki pimpongowej/ -Każdy kawałek spłaszczyć , zrobić wgłębienie , włożyć śliwkę i zlepić. -Uformować kuleczki. -Knedelki ułożyć na omączonej stolnicy. -W szerokim garnku zagotować wodę , lekko posolić. -Knedle wrzucać stopniowo do gotującej wody, -Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką i czekać aż wypłyną na wierzch /ok.5 min/ -Ugotowane przełożyć na półmisek(...)patelni rozgrzać masło, dodać bułkę tartą. -Podsmażyć kilkanaście sekund do przyrumienienia / nie przypalić/ połączyć z cynamonem i cukrem. -Gorące knedle przekładać partiami na patenę i dokładnie obtoczyć w cynamonowo-maślanej bułce. -Podawać posypane prażonymi migdałami. -Jeśli zostanie nam trochę ciasta możemy wykorzystać je paluszki/ kopytka/ -Zrobiłam niewielka porcję przy
Zakamarki mojej kuchni