Knedle serowe z morelami 267naprawdę sporadycznie i minimalną ilość. Tym razem postanowiłam wykorzystać morele, które kupiłam z myślą o "przegryzce" dla Synów, ale ani jednemu, ani drugiemu nie posmakowały. Oczywistym było więc, że knedle też nie staną się obiektem ich westchnień. A niech żałują! Bo o ile z samą morelą zrobiłam kilka i były "średnie", tak te z rodzynkami były naprawdę smaczne(...)część rozpłaszczamy, układamy na środku morelę i sklejamy do środka. Dłonie delikatnie oprószamy mąką i rolujemy knedla nadając mu piękny, okrągły kształt. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i delikatnie mieszamy od spodu drewnianą łyżką, by się nie przykleiły. Od momentu wypłynięcia na wierzch, knedle gotujemy jeszcze ok 5 minut na małym ogniu. Odcedzone podajemy z przygotowanym sosem
Kuchnia w czekoladzie
Knedle z kiszoną kapustą, morelami, grzybami... wg Ewy Wachowicz 213chwili dodałam tymianek. Wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem. Chwilę podsmażyłam i dodałam pozostałe składniki. Smażyłam do momentu, kiedy sos się trochę zredukował. Zestawiłam z ognia. Czas na zrobienie knedli : Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, po obraniu przepuściłam przez praskę. Wystudziłam, wsypałam obie mąki, wbiłam jajko. Wymieszałam. Ręką wyrobiłam ciasto na zwartą kulę, kroiłam na kawałki formowałam placuszki(...)środek każdego kładłam łyżeczkę farszu. Potem zlepiałam tworząc kulki wielkości dużej mandarynki. Przygotowałam osolony wrzątek i wkładałam pojedynczo moje knedle. Mieszałam delikatnie, żeby nie przywarły do dna. Kiedy już wszystkie były w garnku, przykryłam i poczekałam do ich wypłynięcia na wierzch. Odkryłam i pozostawiłam na małym gazie do gotowania około 8-10 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej
Kuchnia u Krysi
Knedle bułczane. Kluski z bułki 413Knedle kojarzą się(...)kluskami ziemniaczanymi. Robi się je z gotowanych ziemniaków i zwykle nadziewa owocami, ale te z mięsem też są bardzo smaczne. Nasi południowi sąsiedzi i narody niemieckie robią knedle z ciasta drożdżowego z dodatkiem bułki albo z samych bułek. Takie kluski pozwalają dobrze spożytkować czerstwe pieczywo i mogą być ciekawą pozycją w naszym domowym menu. Knedle z bułki doskonale
Smaczna Pyza
Serowe knedle migdałowe w sosie brzoskwiniowym 208Knedle, to jedne z tych klusek, które u mnie w domu są bardzo(...)częstym gościem weekendowym. Oczywiście by nie było nudno i by nie dać rutynie wejść do mojej kuchni ciągle zmieniam ich recepturę. Zapewne nie jeden z was miał okazję zajadać knedle z cukrem i masłem. Ja dzisiaj dla tych tradycyjnie przygotowywanych kluseczek mam doskonałą alternatywę. Zamiast ziemniaków bazą jest ser, a by knedle zyskały na smaku zostały przeze mnie
vaniliowoczekoladowa
knedle ze śliwkami 289części. Z każdej formujemy grubsze wałek i kroimy na kawałki. Każdy kawałek spłaszczamy na okrągły placek, na każdym kładziemy śliwkę, dokładnie zlepiamy i formujemy kulki. Knedle wkładamy partiami do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 min.od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy np. okraszone masłem, obtoczone w zrumienionej na maśle bułce tartej, ze śmietaną, oprószone cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzenia
Knedle z twarogiem. 148Tradycyjne knedle, to knedle ze śliwkami, ja lubię knedle z twarogiem. Podaje je z bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem. Obie wersje bardzo smaczne. Składniki na nadzienie: 250 g twarogu w kostce cukier na ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana mąka zwykła Sposób przygotowania 1. Twaróg podusić i doprawić do smaku cukrem, uformować
Darcia w kuchni
Knedle z morelami II 194pozostałam tylko przy gotowanych ziemniakach. Pierwszy przepis można znaleźć TUTAJ , a ten jest autorstwa Magdy Gessler. W mojej ocenie, ciasto bez twarogu jest o wiele bardziej elastyczne i miękkie. Knedle jem tylko na słodko i najczęściej raz w roku. Z morelami właśnie albo ze śliwkami. O tej porze roku, która sprawia, że dni są coraz krótsze, noce chłodniejsze(...)placuszek. Na środku takiego placka kładziemy odpestkowaną morelę, zawijamy ją w ciasto, zalepiamy brzegi i toczymy w dłoniach okrągłe knedelki. Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane masłem i tartą bułką oraz posypane cukrem pudrem. Smacznego
bistro mama
Knedle z czereśniami 182Całkiem niedawno prezentowałam Wam przepis na serowe knedle z truskawkami. Dzisiaj na wirtualnym stole także knedle, lecz już bez dodatku sera, czyli tradycyjne. Co prawda, bardziej smakowały mi te serowe, ale te zwykłe również bardzo szybko zniknęły z talerza :) Przepis na ciasto stąd ( klik ) Składniki na ok 12 knedli: 500 g ziemniaków 400 g mąki 2 jajka(...)rąk można podsypać mąką). Ciasto formujemy w podłużny wałek i kroimy na kawałki. Do każdego kawałka wkładamy po 2-3 czereśnie (w zależności o wielkości) i formujemy w dłoni knedla. Wrzucamy je na wrzątek i gdy wypłyną na wierzch gotujemy 5-7 minut na średnim ogniu. Podajemy polane masełkiem z bułką tartą oraz posypane cukrem i cynamonem
My simple kitchen
Restauracja U Bartošů - Otovice, Czechy 311wielkiej szklance malinowej (pysznej!) oranżady, a do tego obiad. Ja wybrałam knedle z gulaszem i to był strzał w dziesiątkę! Pyszny, domowy gulasz, obok plastry czeskiego knedla i surówki. Wsuwaliśmy aż uszy nam się trzęsły ;) Ania, żona Konrada, zachwalała desery lodowe. Nie mówiła jednak, że są tak wielkie :) Na dnie owoce, konfitura wiśniowa, wielka(...)restauracjach spodziewałam się niezłej sumki, a tu zaskoczenie. Pani zapytała w jakiej walucie płacimy, a kiedy poprosiliśmy o złotówki, to szybko wyliczyła: 123 złote. Cztery solidne obiady: 2 razy knedle z gulaszem, grillowana pierś z kurczaka z pieczarkami, frytkami i surówkami, opiekany ser z frytkami i surówkami, do tego cztery wielkie desery i cztery oranżady - cena była
Codzienna kuchnia niecodzienna
Knedle Czeskie (knedliki) 637naczynie folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (minimalnie 30 min). Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i uformować knedle. W garnku zagotować osoloną wodę, knedle gotować ok. 10 minut (knedle w czasie gotowania rosną) Knedliki można spożywać z sosami, gulaszami jak i na słodko
Konrad Gotuje
Knedle serowe z konfiturą Topfenknödel 40Topfenknödel to knedle z kuchni austriackiej w mojej wersji 💛 Puszyste, delikatne w środku, obtoczone w maślanej bułce tartej z cukrem trzcinowym. Zamiast kaszy manny – kaszka
AZgotuj!
Twarogowe knedle ze śliwkami 81Knedle lubią wszyscy i można je robić z owocami czy wkładać do nich inne ulubione składniki, grzyby, kapustę. Robi się je szybko i nie zawsze ciasto
Moje Małe Czarowanie
Knedle ze śliwkami 120Knedle ze śliwkami – niezwykle proste i niezwykle pyszne danie, które w kuchni polskiej zakorzeniło się już przed laty. Doskonały pomysł na obiad! Nie wiem jak Wy, ale ja przyznaje się zupełnie bez bicia, że knedle to coś, co po prostu uwielbiam! Doskonałe w każdej wersji: na słono (z pieczarkami, boczkiem, ziołami czy mięsem) czy ... Artykuł Knedle
Pogotujmy.pl
Knedle z morelami skradzionymi w Wachau 111Ciasto z twarogu i mąki wypełnione morelami, formowane w knedle, a następnie gotowane i podawane w bułce tartej z cukrem pudrem. KNEDLE Z MORELAMI SKŁADNIKI 15-20 dojrzałych, niemączystych moreli; 250 gramów mąki pszennej; 2 łyżki oleju roślinnego lub masła; pół łyżeczki soli; 450 gramów tłustego twarogu; 1 jajko; tyle kostek cukru, ile moreli; likier morelowy... Artykuł Knedle z morelami skradzionymi w Wachau pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka
Leniwe kndle z truskawkami z sosem z czerwonego agrestu 163lato i truskawki to knedle musza być. Tym razem knedle z ciasta twarogowego. Są przepyszne, kremowe i te wielkie truskawy w środku a sosik z czerwonego agrestu kończy dzieło. Zachwalam i uciekam bo nic nie zjem, zjedzą mi 😂 Polecam gorąco. Knedle z truskawkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie