Knedle kojarzą się(...)kluskami ziemniaczanymi. Robi się je z gotowanych ziemniaków i zwykle nadziewa owocami, ale te z mięsem też są bardzo smaczne. Nasi południowi sąsiedzi i narody niemieckie robią knedle z ciasta drożdżowego z dodatkiem bułki albo z samych bułek. Takie kluski pozwalają dobrze spożytkować czerstwe pieczywo i mogą być ciekawą pozycją w naszym domowym menu. Knedle z bułki doskonale
Smaczna PyzaKnedle, to jedne z tych klusek, które u mnie w domu są bardzo(...)częstym gościem weekendowym. Oczywiście by nie było nudno i by nie dać rutynie wejść do mojej kuchni ciągle zmieniam ich recepturę. Zapewne nie jeden z was miał okazję zajadać knedle z cukrem i masłem. Ja dzisiaj dla tych tradycyjnie przygotowywanych kluseczek mam doskonałą alternatywę. Zamiast ziemniaków bazą jest ser, a by knedle zyskały na smaku zostały przeze mnie
vaniliowoczekoladowaczęści. Z każdej formujemy grubsze wałek i kroimy na kawałki. Każdy kawałek spłaszczamy na okrągły placek, na każdym kładziemy śliwkę, dokładnie zlepiamy i formujemy kulki. Knedle wkładamy partiami do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 min.od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy np. okraszone masłem, obtoczone w zrumienionej na maśle bułce tartej, ze śmietaną, oprószone cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaTradycyjne knedle, to knedle ze śliwkami, ja lubię knedle z twarogiem. Podaje je z bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem. Obie wersje bardzo smaczne. Składniki na nadzienie: 250 g twarogu w kostce cukier na ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana mąka zwykła Sposób przygotowania 1. Twaróg podusić i doprawić do smaku cukrem, uformować
Darcia w kuchnipozostałam tylko przy gotowanych ziemniakach. Pierwszy przepis można znaleźć TUTAJ , a ten jest autorstwa Magdy Gessler. W mojej ocenie, ciasto bez twarogu jest o wiele bardziej elastyczne i miękkie. Knedle jem tylko na słodko i najczęściej raz w roku. Z morelami właśnie albo ze śliwkami. O tej porze roku, która sprawia, że dni są coraz krótsze, noce chłodniejsze(...)placuszek. Na środku takiego placka kładziemy odpestkowaną morelę, zawijamy ją w ciasto, zalepiamy brzegi i toczymy w dłoniach okrągłe knedelki. Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane masłem i tartą bułką oraz posypane cukrem pudrem. Smacznego
bistro mamaCałkiem niedawno prezentowałam Wam przepis na serowe knedle z truskawkami. Dzisiaj na wirtualnym stole także knedle, lecz już bez dodatku sera, czyli tradycyjne. Co prawda, bardziej smakowały mi te serowe, ale te zwykłe również bardzo szybko zniknęły z talerza :) Przepis na ciasto stąd ( klik ) Składniki na ok 12 knedli: 500 g ziemniaków 400 g mąki 2 jajka(...)rąk można podsypać mąką). Ciasto formujemy w podłużny wałek i kroimy na kawałki. Do każdego kawałka wkładamy po 2-3 czereśnie (w zależności o wielkości) i formujemy w dłoni knedla. Wrzucamy je na wrzątek i gdy wypłyną na wierzch gotujemy 5-7 minut na średnim ogniu. Podajemy polane masełkiem z bułką tartą oraz posypane cukrem i cynamonem
My simple kitchenwielkiej szklance malinowej (pysznej!) oranżady, a do tego obiad. Ja wybrałam knedle z gulaszem i to był strzał w dziesiątkę! Pyszny, domowy gulasz, obok plastry czeskiego knedla i surówki. Wsuwaliśmy aż uszy nam się trzęsły ;) Ania, żona Konrada, zachwalała desery lodowe. Nie mówiła jednak, że są tak wielkie :) Na dnie owoce, konfitura wiśniowa, wielka(...)restauracjach spodziewałam się niezłej sumki, a tu zaskoczenie. Pani zapytała w jakiej walucie płacimy, a kiedy poprosiliśmy o złotówki, to szybko wyliczyła: 123 złote. Cztery solidne obiady: 2 razy knedle z gulaszem, grillowana pierś z kurczaka z pieczarkami, frytkami i surówkami, opiekany ser z frytkami i surówkami, do tego cztery wielkie desery i cztery oranżady - cena była
Codzienna kuchnia niecodziennanaczynie folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (minimalnie 30 min). Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i uformować knedle. W garnku zagotować osoloną wodę, knedle gotować ok. 10 minut (knedle w czasie gotowania rosną) Knedliki można spożywać z sosami, gulaszami jak i na słodko
Konrad GotujeKnedle ze śliwkami – niezwykle proste i niezwykle pyszne danie, które w kuchni polskiej zakorzeniło się już przed laty. Doskonały pomysł na obiad! Nie wiem jak Wy, ale ja przyznaje się zupełnie bez bicia, że knedle to coś, co po prostu uwielbiam! Doskonałe w każdej wersji: na słono (z pieczarkami, boczkiem, ziołami czy mięsem) czy ... Artykuł Knedle
Pogotujmy.plCiasto z twarogu i mąki wypełnione morelami, formowane w knedle, a następnie gotowane i podawane w bułce tartej z cukrem pudrem. KNEDLE Z MORELAMI SKŁADNIKI 15-20 dojrzałych, niemączystych moreli; 250 gramów mąki pszennej; 2 łyżki oleju roślinnego lub masła; pół łyżeczki soli; 450 gramów tłustego twarogu; 1 jajko; tyle kostek cukru, ile moreli; likier morelowy... Artykuł Knedle z morelami skradzionymi w Wachau pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkalato i truskawki to knedle musza być. Tym razem knedle z ciasta twarogowego. Są przepyszne, kremowe i te wielkie truskawy w środku a sosik z czerwonego agrestu kończy dzieło. Zachwalam i uciekam bo nic nie zjem, zjedzą mi 😂 Polecam gorąco. Knedle z truskawkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzień dobry :-) Gorąco nastało i kuchnię trzeba omijać szerokim łukiem ha ha ;-) No niestety nie da się, bo jeść trzeba. U nas dzieci polubiły bardzo knedle serowe, a że sezon na truskawki trwa to robimy z nimi w roli głównej. Według mnie są dużo lepsze od ziemniaczanych. Z podanego przepisu wychodzi około 50 sztuk (w zależności jakie duże mamy(...)którą potem spłaszczam i kładę na środek truskawkę, zlepiam i formuję kulkę. Obtaczam mąką. Tak robimy z pozostałym ciastem. 4. W większym garnku musimy zagotować wodę, do które wrzucamy knedle (dzielimy na dwie porcje), jak wypłyną, to gotuję jeszcze 2 - 3 minuty i wyciągam. 5. W garnku rozpuszczam masło, do którego wrzucamy cynamon, następnie ugotowane knedle. Mieszam
kruche babeczkiKnedle to kluchy które mogłabym jeść na okrągło. Uwielbiam kluchy a knedle w szczególności, dlatego że można do nich włożyć co dusza zapragnie a będą pyszne i aromatyczne. Dziś w farszu wylądował ser i jabłka, połączenie idealne a kluchy wyszły znakomite. No i jak namówiłam kogoś? napiszcie czy zrobiliście? Knedle z owocami i serem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietruskawkowy dla mnie nie istnieje:) Delikatne, mięciutkie z pachnącym truskawkowym wnętrzem, u mnie koniecznie polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Można je podać również z cynamonem. Na 16 dużych knedli: 1,5 kg "starych" ziemniaków 1 duże jajko lub 2 małe 400-450 g mąki pszennej 2 duże łyżki i szczypta soli 7-8 łyżeczek cukru + do posypania(...)plastry. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Na każdy krążek ciasta nakładać jedną truskawkę i pół łyżeczki cukru. Ciasto starannie zaklejać i formować kule. Układamy na oprószonej mąką powierzchni. Knedle rzucać do gotującej się, posolonej pozostałą solą, wody. Gotować ok 2-3 min po wypłynięciu. Podawać z kwaśną śmietaną i cukrem. Smacznego
Krylowa Kuchniaśliwki i zlepić dobrze ciasto na kulkę. Wodę w dużym garnku zagotować z łyżeczką soli, na wrzątek wkładać knedle, po wypłynięciu na średnim ogniu gotować 8-10 minut. Knedle wyjmować cedzakiem na talerz, podawać ze śmietaną, cukrem, cynamonem - knedle twarogowe ze śliwkami są najlepsze do zjedzenia latem gdy są słodkie, dojrzałe śliwki, podane ze śmietaną i cynamonem
W Mojej Kuchni Lubię