knedle - 1122 przepisów (strona:21/75)

Knedle ze śliwkami 179

dzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ze śliwkami. Zawsze podaje je z sosem śmietanowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. Może zasmakują również Wam? SKŁADNIKI: 1/2 kg  ziemniaków , 2 szklanki  mąki , 1  jajko , sól , 30 dag  śliwek , 1 szklanka  śmietany  18%, 2,5 łyżki cukru. PRZYGOTOWANIE: 1.  Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości(...)Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Kroję na kwadraty o boku 5cm. Ze śliwek usuwam pestki. Na każdy kawałek ciasta kładę śliwkę.  Ciasto zlepiam w kulę. 3. Przygotowane knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję około 10 minut. Knedle odcedzam i wykładam na talerz. 4. Zimną śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle

Tradycyjna kuchnia Kasi
Knedkle śliwkowo jabłkowe 127

mamy sezon na śliwki i jabłka lubię knedle z różnym nadzieniem - Składniki  1 kg ziemniaków - 30 dag śliwek - 2 średnie jabłka - mąka ziemniaczana - sól - 1 łyżeczka cynamonu - 2 jajka - masło - 5 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania 1. - ugotowane ziemniaki zmiksować mikserem z 1 łyżką masła i jajkiem zostawić  do ostygnięcia co jakiś czas przemieszać 2.  - jabłka(...)zimnych ziemniaków dodajemy jajko troszkę solimy dodajemy mąkę ziemniaczaną  i wyrabiamy  jak na kluski 4. - Z masy formujemy kulki spłaszczamy dajemy nadzianą śliwkę sklejamy knedle - Wrzucamy  do wrzątku gotujemy do wypłynięcia knedli na powierzchnię - W rondelku rozpuścić masło lekko  przysmażyć knedle na talerzu posypać brązowym cukrem cynamonem  polać brązowym masłem

W królestwie smaków Beaty
Knedle z truskawkami 147

Pyszne mięciutkie knedle, przepełnione soczystymi truskawkami. Idealne na rodzinny obiad. Wspaniałe rozwiązanie na ciepłe i gorące dni. Do dzieła kochani... Gotujemy :) ! Składniki: (na około 40 sztuk- małych knedli) 500 g ziemniaków 350-450 g mąki 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Farsz: około 40 sztuk małych i średnich truskawek Sos/Polewa: 100-150 ml śmietany(...)dłoniach z pierożka kuleczkę 10. Wrzucać na wrzącą, gotująca się wodę. Do dody wrzucić uprzednio szczyptę soli oraz szczyptę cukru. Gotować: Około 2-3 minuty od momentu, aż knedle wypłyną na wierzch. Gdy wrzucimy knedle do garczka, można je raz przemieszać łyżką by nie przywarły do dna podczas gotowania. Gdy będą gotowe wyławiać i odcedzać za pomoca łyżki

KreatywnePiny
Knedle z truskawkami 151

tylko pojawią się truskawki, zabieram się do przygotowania , różnych ciast, knedli i koktajli. Knedle z truskawkami Składniki: Nadzienie: truskawki - 750 g cukier - 1 łyżka Sos : śmietana 24 %- 150 ml ser biały - 2 łyżki cukier - 2 łyżki Ciasto ziemniaczane : ugotowane ziemniaki - 1 kg mąka pszenna - 320 g mąka ziemniaczana - 2 łyżki sól - szczypta jajka - 1 szt Sposób przygotowania: Nadzienie(...)ziemniaki zemleć w maszynce, dodać obie mąki , jajka , zagnieść ciasto.  Odrywać z ciasta małe kawałki, formując placuszki, nakładać na każdy po jednej truskawce, dobrze zlepiać, uformować kulkę.  Knedle wrzucić do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną na wierzch , gotować jeszcze na wolnym ogniu 4 minuty.  Wybierać knedle łyżką cedzakową, na talerze.  Podawać polane sosem

Kuchnia Danusi
Knedle serowe z kaszą manną 119

Knedle to potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl). W Czechach natomiast knedlami określa się także popularne knedliki (z ciasta na bazie ziemniaków). Dziś przedstawiam tradycyjne knedle w nieco odmiennej wersji- z kaszy manny. Jest to zdrowsza wersja knedli - pamiętajmy, że grysik skutecznie syci i jest łatwo przyswajalny (jest lekkostrawny). Składniki: 40 dag białego

Tradycyjna Kuchnia
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 154

czego jeszcze słynie Szwajcaria? Z czekolady! Tak. Czekolada też się tutaj znalazła, choć w niewielkiej ilości. Danie główne potrzebuje też dodatków. Tutaj dobrze sprawdzają się popularne w kuchni alpejskiej knedle z pieczywa i gotowana kapusta kiszona w mojej wersji. Mieszanina smaków ogromna, jednak uwierzcie, dobrana i przygotowana z iście szwajcarską precyzją. ;) Składniki na 4-6 porcji: Rolady szwajcarskie(...)półmisek, przykryć folią aluminiową. Pozostały w garnku sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, ponownie zagotować. Jeżeli to konieczne, podgrzać w nim rolady. Gotowe zrazy podawać polane sosem z knedlami i gotowaną kiszoną kapustą. Knedle z chleba 16-18 szt. 300 g czerstwego chleba 2 cebule 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 ml mleka 3 jajka sól i pieprz

Pełny talerz
Houskove knedliky, czyli czeskie knedle ze szczypiorkiem w sosie serowo - śmietanowym. 177

ogarnęła mnie wszechobecna pustka. Calm Down Dear myślę sobie i nagle wpadło mi do głowy, że knedli czeskich dawno nie spożywało się u mnie. No i będą knedle w wersji dla ubogich. Czego użyłem? Do ciasta: -350 gram mąki krupczatki -200 ml mleka ciepłego ok 39 stopni -25 gram świeżych drożdży -garść cukru -posiekany świeży szczypiorek -jajko -duża(...)części, z każdej układamy mniejsze wałki i wrzucamy na osolony wrzątek na 12 minut pod przykryciem, lub po 5 minut z każdej strony. Po wyjęciu z wody przekrawamy knedle najlepiej żyłką lub nitką na mniejsze placuszki. Knedle można odsmażyć na maśle, lub wrzucić na tetrę na parę na minutę z każdej strony, by je podgrzać.  Sos: -pół

BaRepas
Knedle z truskawkami 169

uwielbiam, a już  z truskawkami chyba najbardziej. Gdy tylko pojawiają się na straganach soczyste i pachnące truskawki zabieram się w pierwszej kolejności za ich zrobienie. Gotuję takie tradycyjne knedle bez żadnych udziwnień i podaję obtoczone bułką tartą przyrumienioną na masełku.  Knedle z truskawkami  Składniki: 0,5 kg ziemniaków  trochę ponad szklanka mąki(...)wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia na górę. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy na nim bułkę tartą, dodajemy na patelnię knedle i obtaczamy bułką. Dekorujemy listkami świeżej mięty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Knedle ze śliwkami 187

Zapraszam Was na knedle ze świeżymi śliwkami. Trochę w innym wydaniu, ale efekt dobrego smaku, gwarantowany. Polecam.Czas przygotowania: 45 min.Porcja dla 3 osób ( 12 knedli)Koszt przygotowania: 10,00 złSKŁADNIKI:250 g białego sera (twarogu)4 średnie ziemniaki2 szklanki mąki pszennej1 jajko8 świeżych śliwek4 łyżki serka homogenizowanego waniliowegoszczypta soli2 łyżki cukru trzcinowegoPRZYGOTOWANIE:Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy. Śliwki(...)kształt walca i dzielimy na równe części. Każdą z wydzielonych porcji spłaszczamy. Na środek układamy śliwkę i zawijamy. Formujemy na kształt kulki. Gotowe układamy na stolnicy oprószonej mąką.Knedle przekładamy pojedynczo do gotującej i wrzącej wody ze szczyptą soli. Gotujemy przez ok 3-4 min. od wypłynięcia.Ugotowane knedle przekładamy na talerz, posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem

kulinarnyJa
Knedle ze śliwkami – bez ziemniaków 233

ziemniaczane ” z marchewki  …. Kopytka z kaszy jaglanej …A knedle z ciasta parzonego …Dziś mam dla Was właśnie na nie przepis!Rewelacyjne , miękkie i sycące knedle wypełnione soczystymi śliwkami , których w tym roku na targach mamy pod dostatkiem!Polecam taką odmianę nawet dla tych z Was , którzy ziemniaki wcinają z wielką przyjemnością ( jak ja dawniej(...)mąką stolnicę i dzielimy na 2 części ( będzie nam łatwiej ).Z każdej części formujemy wałek , który następnie dzielimy na kawałki ( ich ilość zależy od tego jakiej wielkości chcemy mieć knedle ).Każdą część rozpłaszczamy , układamy wypestkowane śliwki , posypujemy cukrem , a następnie dokładnie zlepiamy.Formujemy kule.Gotujemy w ok. 2 litrach osolonej wrzącej wody ( od wypłynięcia na powierzchnię ok. 5-7 minut )Podajemy

Ostra na Słodko
Knedle ze śliwkami i pachnącym cynamonem 148

Knedle wypełnione śliwką, obtoczone w przesmażonej bułce z pachnącym cynamonem to świetny pomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej. Składniki: 1kg ziemniaków (waga po ugotowaniu) 2 jajka około 300g mąki pszennej 18-20 śliwek węgierek cukier cynamon Posypka: 100g bułki tartej 60g masła 2 łyżki oleju 1/2  szklanki cukru 1 łyżka cynamonu sól Wykonanie: 1. Posypka(...)każdy z kawałków spłaszczyć , nałożyć na środku śliwkę, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy. 5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 6. Jeszcze gorące knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły

Szalona Kuchnia Eweliny
Buraczane knedle z serem i posypką cynamonową 178

każdy z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy. 5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 6. Posypka: Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie(...)wymieszać. 7. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły. #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury Zalety mrożonek: - Zapobieganie rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych, czyli gniciu, pleśnieniu i niepożądanym fermentacjom. - Zapobieganie przedostawaniu się do żywności drobnoustrojów. - Niewielkie straty witamin i innych składników odżywczych. - Brak potrzeby stosowania substancji konserwujących. - Zachowanie walorów smakowych produktów spożywczych. - Dostępność różnorodnych owoców i warzyw przez cały

Szalona Kuchnia Eweliny
Buraczkowe knedle z kozim serem, chrupiącymi orzeszkami i pietruszkowym masełkiem 115

każdy z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy. 5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 6. Pietruszko- orzechowe masełko: Natkę z pietruszki umyć, osuszyć i posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić(...)mniejsze części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę z pietruszki i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby całość nabrała aromatu. 7. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle polać pietruszkowo-orzechowym masełkiem. Lato nieustannie kojarzy nam się z zapachem warzyw i owoców. Czy musimy z nich rezygnować w zimie? Otóż nie! W szczelnych opakowaniach w sklepowych zamrażarkach

Szalona Kuchnia Eweliny
Knedle serowe z morelami 183

naprawdę sporadycznie i minimalną ilość. Tym razem postanowiłam wykorzystać morele, które kupiłam z myślą o "przegryzce" dla Synów, ale ani jednemu, ani drugiemu nie posmakowały. Oczywistym było więc, że knedle też nie staną się obiektem ich westchnień. A niech żałują! Bo o ile z samą morelą zrobiłam kilka i były "średnie", tak te z rodzynkami były naprawdę smaczne(...)część rozpłaszczamy, układamy na środku morelę i sklejamy do środka. Dłonie delikatnie oprószamy mąką i rolujemy knedla nadając mu piękny, okrągły kształt. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i delikatnie mieszamy od spodu drewnianą łyżką, by się nie przykleiły. Od momentu wypłynięcia na wierzch, knedle gotujemy jeszcze ok 5 minut na małym ogniu. Odcedzone podajemy z przygotowanym sosem

Kuchnia w czekoladzie
Knedle z kiszoną kapustą, morelami, grzybami... wg Ewy Wachowicz 175

chwili dodałam tymianek. Wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem. Chwilę podsmażyłam i dodałam pozostałe składniki.   Smażyłam do momentu, kiedy sos się trochę zredukował. Zestawiłam z ognia. Czas na zrobienie knedli : Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, po obraniu przepuściłam przez praskę. Wystudziłam, wsypałam obie mąki, wbiłam jajko. Wymieszałam. Ręką wyrobiłam ciasto na zwartą kulę,   kroiłam na kawałki formowałam placuszki(...)środek każdego kładłam łyżeczkę farszu. Potem   zlepiałam tworząc kulki wielkości dużej mandarynki. Przygotowałam osolony wrzątek i wkładałam pojedynczo moje knedle. Mieszałam delikatnie, żeby nie przywarły do dna. Kiedy już wszystkie były w garnku, przykryłam i poczekałam do ich wypłynięcia na wierzch. Odkryłam i   pozostawiłam na małym gazie do gotowania około 8-10 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania