knedle - 1141 przepisów (strona:21/77)

Knedle ziemniaczane ze sliwkami 103

Knedle ziemniaczane ze śliwkami przeważnie robię z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem białego sera, ale można je przygotować tylko z ziemniaków. Pamiętajmy tylko, aby do przygotowania knedli użyć ziemniaków mączystych. Proponuję przygotować knedle według przepisu z książki kuchnia polska Heleny Kulzowej i Marii Gałeckiej z 1939 roku. Autorki sugerują, aby nie wyjmować pestek ze śliwek, ale wcale(...)lenistwa „... nie wyjmując pestek, gdyż od soku ciasto rozlepiałoby się”. Faktycznie ciasto nie rozlepia się, cały sok zostaje w środku śliwki i knedle są pyszne. Ziemniaki umyć nie obierać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować, obrać ze skórki, przetrzeć przez sito, zostawić do lekkiego przestygnięcia. Zagnieść przetarte ziemniaki z mlekiem, żółtkiem i jakiem oraz mąką. Mąki nie wsypywać

królestwo garów
Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami 110

Pyszne knedle ze śliwkami z nutką bakaliowo-korzenną. Idealne na Wigilię. Składniki: ? 1 kg ugotowanych ziemniaków ? 300 g mąki pszennej ? 100 g mąki ziemniaczanej ? 2 jajka ? mrożone śliwki – 1 opakowanie ? sól do smaku Nadzienie dla śliwek ? 1/2 szklanki orzechów włoskich ? 1/2 szklanki migdałów ? 1/2 szklanki rodzynek Sos ? 1/2 litra kompotu z suszu Hortex ? 1 limonka ? laska cynamonu Wykonanie(...)Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. ? Zagnieść ciasto na knedle z mąką, jajkami i szczyptą soli. ? Kompot z suszu gotować z cynamonem i skórką z 1/4 limonki do zredukowania do sosu, dodać sok z limonki. ? Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. ? Uprażyć na suchej patelni orzechy i migdały, zmiksować je z rodzynkami. ? Nadzienie wkładać między 2 połówki

To co kocham
Knedle ziemniaczane z morelami 108

Knedle ziemniaczane znane są w kuchni austriackiej, czeskiej i polskiej. Różnią się jednak nadzieniem, które może być na słodko, słono lub ostro. Bardzo popularne u nas są ze śliwkami lub truskawkami. Moje knedle, a właściwie kule ziemniaczane, nadziałam morelami. Wyszły bardzo okazale. Składniki: ? 1 kg ziemniaków ugotowanych ? 250 g mąki pszennej ? 1 jajko ? sól Nadzienie ? 12 moreli(...)sól i jajko. ? Zagnieść, aż masa uzyska konsystencję ciasta. ? Uformować wałek i przeciąć go na 12 plastrów. ? Z każdego kawałka zrobić placuszek w rękach, kłaść morelę i zlepiać kulę. ? Knedle wkładać do posolonego wrzątku po 4 sztuki, od momentu ponownego zawrzenia gotować 5 minut. ? Wyjmować łyżką cedzakową. ? Podawać ciepłe ze słodką śmietanką. Zamiast nadzienia proponowanego przeze mnie można

To co kocham
Knedle ze śliwkami według babci przepisu 129

Ciasto z ugotowanych i zmiażdżonych ziemniaków z dodatkiem mąki wypełnione dojrzałymi śliwkami, zawinięte w knedle i gotowane. DOMOWE KNEDLE ZE ŚLIWKAMI SKŁADNIKI 1 kilogram dobrych, dojrzałych, polskich śliwek; 1 kilogram mączystych ziemniaków; mąka pszenna; 2 wiejskie jajka; mąka ziemniaczana; gałka muszkatołowa; cukier trzcinowy w małych kostkach; bułka tarta; masło; sól, pieprz; przepis na knedle ze... Artykuł Knedle ze śliwkami według babci przepisu pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Knedle ze śliwkami 124

Knedle ze śliwkami – niezwykle proste i niezwykle pyszne danie, które w kuchni polskiej zakorzeniło się już przed laty. Doskonały pomysł na obiad! Nie wiem jak Wy, ale ja przyznaje się zupełnie bez bicia, że knedle to coś, co po prostu uwielbiam! Doskonałe w każdej wersji: na słono (z pieczarkami, boczkiem, ziołami czy mięsem) czy ... The post Knedle ze śliwkami first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Knedle ze śliwkami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Kuchnia Austrii i Niemiec. Taka bliska a tak nieznana 172

groch, szparagi, pstrągi, węgorze, okonie, karpie, śledzie, dynię, cebulę, pory, seler, suszone owoce. Niemcy ogólnie nie przepadają za zupami. Lecz są wyjątki i chętnie konsumują zupę piwną, zupę z knedlami i krupnik z suszonymi śliwkami. A także gulasz stanowiący danie jednogarnkowe popularne ostatnio w tym kraju i nie tylko w tym. Jednym z podstawowych artykułów spożywczych w Niemczech jest(...)sałatką ziemniaczaną. Daniem typowo narodowym jest suflet przyrządzany z białek, lane kluski zapiekane z górskim serem, pierogi nadziewane serem z miętą, duszone mięso z warzywami, pieczona wołowina z knedlami, mięso wołowe ze smażonymi ziemniakami i sosem. Mieszkańcy Austrii podobnie, jak Niemcy uwielbiają pić piwo. Nie gardzą również winem tak samo, jak Niemcy. W Austrii znajduje się wiele hektarów winnic

ProstePesto.pl
Knedle ziemniaczane z kaczym mięsem i boczkiem 221

dlatego najlepiej smakuje w chłodne dni, z nadzieniem z gotowanego kaczego mięsa i okraszone chrupiącym podsmażonym boczkiem, choć czasochłonne do przygotowania, dla tego smaku czasem warto je zrobić.  Knedle to doskonały pomysł na pozbycie się ziemniaków z poprzedniego dnia z obiadu i mięsa z rosołu ;) Polecam! Ciasto: 1 kg gotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej 8 dag mąki(...)wędzonego boczku użyłam Hańderek 2 duże cebule 1 łyżka oleju 100 ml rosołu lub drobiowego bulionu Sól i pieprz do smaku 20 dag wędzonego boczku do okrasy Sposób przygotowania: Knedle ziemniaczane zaczynamy od przygotowania nadzienia: Zimne mięso z kaczki mielimy w maszynce do mięsa. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, również drobno siekamy, na suchą patelnię wrzucamy boczek

Wanilia i Kardamon
Knedle ze śliwkami 169

Knedle ze śliwkami przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Słodkie knedle na obiad kojarzą się z beztroską i wakacjami. Na knedle tak … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Knedle</span> ze śliwkami pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Knedle z truskawkami 370

Przepis na przepyszne  domowe knedle z truskawkami , które szykuję zazwyczaj w samym środku sezonu na truskawki. Do zrobienia knedli używam młodych, ale dużych już ziemniaków, które sprawdzają mi się idealnie.  To jeden z pomysłów na obiad, do którego sama wracam z ogromną przyjemnością. Szykowanie knedli z truskawkami jest proste i przyjemne. Samo składanie knedli

AniaGotuje.pl
Knedle ze szpinaku i ricotty 217

Wpadłam na ciekawy przepis – knedle ze szpinaku i ricotty. Bardzo delikatne, właściwie rozpływające się w ustach. Sprawdzą się również jako nadzienie do makaronów i pierogów. Te knedle zaliczają się do dań dietetycznych . Dlaczego? Bo to właściwie sama ricotta ze znikomą ilością mąki . Więc mam rację prawda? Knedle bardzo dobrze nadają się na obiad jako samodzielny posiłek(...)mojej ukochanej kuchni . Macie ochotę spróbować czegoś nowego? Przyznam, że dla mnie ten przepis to nowość i chętnie go z wami powtórzę. Talerze zostały – dosłownie – wylizane! Artykuł Knedle ze szpinaku i ricotty pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
Knedle ze śliwką doprawione cynamonem i wanilią 217

ciasta , robimy w miarę cienki placek i owijamy nim śliwkę, łatając każdą dziurkę, kulamy w rękach i odstawiamy na bok na posypanej mąką stolnicy i tak z każdą kluską Knedle wrzucamy do gotującej się wody, którą lekko solimy i gotujemy tak aż woda ponownie się zagotuje a kulki wypłyną na górę. Zmniejszamy ogień i gotujemy tak jeszcze przez(...)minut. Gotowe knedle polewamy śmietaną wymieszaną wcześniej z cukrem waniliowym. Można również zjeść je z masłem. Moje pierwsze i nie ostatnie knedle

W Moim Magicznym Domu
KNEDLE SEROWE Z JEŻYNAMI 201

Uwielbiam wszystkie mączne rzeczy, typu pierogi, naleśniki, kluski....💗 Największą mistrzynią w przygotowywaniu takich potraw jest moja mama. Mi też nie najgorzej z nimi idzie, więc dzisiaj zapraszam na knedle. Nie takie najbardziej popularne ze śliwkami, tym razem z dodatkiem sera i jeżyn. SKŁADNIKI: 400 g zmielonego białego sera 250 g mąki pszennej (plus mąka do podsypywania ciasta) 2 jajka(...)ciasta uformować wałek i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy z kawałków rozpłaszczyć, na środku ułożyć kilka jeżyn posypać delikatnie cukrem waniliowym, zwinąć w kulkę i dokładnie zlepić, formując knedle. uformowane knedle wrzucać na wrzącą wodę i gotować 5-6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Knedle na talerzu polać roztopionym masłem i oprószyć cynamonem i cukrem

Kuchnia w opałach
Knedle ze śliwkami 324

zapiekankę, ale to wkrótce. Knedle ze śliwkami to smak mojego dzieciństwa. Zawsze myślałam, że trzeba im poświęcić mnóstwo czasu i że są trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego. Knedle, które robiłam w moim życiu po raz pierwszy są łatwe do wykonania, tanie  i niesamowicie smaczne. Zróbcie je szybko, a przekonacie się sami. Składniki: ciasto: 1 kg ziemniaków(...)małe części. Z każdego kawałka formujemy okrągły placuszek. Umyte śliwki pozbawiamy pestek. Środek każdej śliwki posypujemy szczyptą cukru waniliowego i cynamonu. Tak przygotowaną śliwkę owijamy ciastem. Formujemy kule. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Odcedzamy na sitku. Knedle można podawać z kwaśną śmietaną i cynamonem, polane masłem z tartą bułką. Ja podałam je z roztopionym

Pobite gary Barbary
Knedle ziemniaczane z jagodami 238

szkl mąki pszennej 1 jajko sól jagody cukier Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w solonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i sól. Ciasto zagniatamy. By knedle były równej wielkości ciasto dzielimy na mniejsze porcje i formujemy wałki na oprószonym mąką blacie. Wałki tniemy na około 3-4 cm Z pociętych porcji formujemy kulki, spłaszczamy, na środek(...)nakładamy łyżeczką jagody, posypujemy odrobiną cukru. Zlepiamy. Na sam koniec formujemy w kształt kulki. Knedle gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Gorące knedle podajemy z wcześniej zrumienioną bułką tartą na maśle, posypane cukrem lub ze śmietaną

Garnkowe fanaberie
AleGloria – pyszny niedzielny obiad – POLECAMY 290

wybraliśmy: Pierś gęsią na musie z szarej renety z aromatem Calvadosu podaną z knedlami śliwkowymi Pierś gęsia na musie z szarej renety z aromatem Calvadosu podana z knedlami śliwkowymi Pierś gęsia na musie z szarej renety z aromatem Calvadosu podana z knedlami śliwkowymi Pierś była soczysta, różowa w środku i zarazem chrupiąca na zewnątrz. Całość smaku podkreślał(...)szarej renety. Jednak tak zachwalając pierś nie można zapomnieć o knedlach – delikatne, mięciutkie i dzięki temu, że były po wierzchu posypane tartą bułką miały wyjątkowy smak. Połówkę kaczki po polsku, faszerowaną kwaśnymi jabłkami z modrą kapustą Połówka kaczki po polsku, faszerowana kwaśnymi jabłkami z modrą kapustą Połówka kaczki po polsku, faszerowana kwaśnymi jabłkami z modrą kapustą Kaczka również

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Knedle z czerwonej kapusty i kacze udka w sosie własnym 222

pozostawić do napecznienia, by powstała masa dająca się formować   uformować 4 duże knedle, przykryć folią spożywczą i wstawić na około 2 godziny do zamrażarki rozbełtać jajka. Knedle obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej oraz powtórnie w jajku i bułce tartej rozgrzać olej (ca.170`C) i knedle frytować około 8 minut(...)ŻYCZĘ SMACZNEGO ! źródło: przepis na knedle - Mit Liebe. Food Magazin nr. 6/2016

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami 154

szklanki migdałów • 1/2 szklanki rodzynek Sos • 1/2 litra kompotu z suszu Hortex • 1 limonka • laska cynamonu Wykonanie: • Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. • Zagnieść ciasto na knedle z mąką, jajkami i szczyptą soli. • Kompot z suszu gotować z cynamonem i skórką z 1/4 limonki do zredukowania do sosu(...)obrać ze skórki. • Uprażyć na suchej patelni orzechy i migdały, zmiksować je z rodzynkami. • Nadzienie wkładać między 2 połówki śliwek, następnie oblepić ciastem formując knedle. • Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię. • Knedle podawać z sosem i posypane kruszonką bakaliową.{jcomments on} Przepis ten pochodzi

To co kocham
Knedle ziemniaczane z morelami 150

polskiej. Różnią się jednak nadzieniem, które może być na słodko, słono lub ostro. Bardzo popularne u nas są ze śliwkami lub truskawkami. Moje knedle, a właściwie kule ziemniaczane, nadziałam morelami. Wyszły bardzo okazale. Składniki: • 1 kg ziemniaków ugotowanych • 250 g mąki pszennej • 1 jajko • sól Nadzienie • 12 moreli • 3 łyżki płatków migdałowych • 3 łyżki(...)masa uzyska konsystencję ciasta. • Uformować wałek i przeciąć go na 12 plastrów. • Z każdego kawałka zrobić placuszek w rękach, kłaść morelę i zlepiać kulę. • Knedle wkładać do posolonego wrzątku po 4 sztuki, od momentu ponownego zawrzenia gotować 5 minut. • Wyjmować łyżką cedzakową. • Podawać ciepłe ze słodką śmietanką. Zamiast nadzienia proponowanego

To co kocham
Knedle z twarogu i manny podane z sosem wiśniowym . 240

Dziś ukłon w kierunku kuchni austriackiej. Wedle oryginału powinna tu być jeszcze dodana do ciasta bułka. A żeby knedle były knedlami pasuje je nadziać,  ale po co tyle fatygi jak możne iść na  skróty? Osobiście najbardziej o tej porze roku smakuje mi sos malinowy, zaś  latem i jesienią sos śliwkowy. Jednak jak się(...)szklanki wody 2 goździki szczypta imbiru szczypta cynamonu szczypta soli łyżeczka kisielu wiśniowego i maleńka szczypta pieprzu cayenne miód według własnych upodobań Oraz: woda i sól do gotowania knedli łyżka oleju Do miseczki wkładamy twaróg, dodajemy cukier i jako,  rozgniatamy za pomocą widelca. Kto lubi gładkie ciasto, może sobie przetrzeć przez sitko, ja tam lubię kawałki twarogu

Dieta moja pasja
KNEDLE SEROWE 261

ostrej – z bułką tartą, przyprawami albo samym topionym masłem. Są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację! Posmakują dzieciakom i dorosłym – koniecznie spróbujcie! Ps. to najlepsze knedle serowe jakie jadłam! Polecam! SKŁADNIKI : ( 2 porcje ) * ser biały – 250 g * masło – 30 g * małe jajko – 2 szt * kasza manna – 40 g * mąka pszenna – 20 g * sól – 1 szczypta(...)bułka tarta do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ser rozcieramy na gładką masę, dodajemy miękkie masło, roztrzepane 2 jajka, kaszę mannę , sól i trochę mąki – mieszamy. Oproszonymi mąką dłońmi formujemy knedle i wrzucamy na gotującą, lekko osoloną wodę. Gotujemy ok. 5 -7 minut na wolnym ogniu. * Gdy masa będzie za żadna zwiększamy ilość mąki – zależy to od tego jak bardzo mokry

Ostra na Słodko
Bezglutenowe knedle z truskawkami 155

sezonie truskawkowym. Ciasto jest delikatne, ale tym samym sprężyste i zwarte. Ciasto dobrze się wyrabia, nie pęka i ma idealną konsystencję po ugotowaniu.  Po raz pierwszy użyłam do knedli mieszankę pierogową Nutrifree i był to strzał w 10 :) Knedle smakują naprawdę wyśmienicie. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 1,5 szklanki Mixu do pierogów(...)odchodziło od ręki. W razie konieczności podsyp mąką. Z ciasta uformuj wałeczek i pokrój go na kawałki. Każdy spłaszcz na dłoni, ułóż na nim truskawkę i dokładnie sklej. Przygotowane knedle wrzucaj do wrzącej, lekko posolonej wody. Gdy wypłyną gotuj jeszcze 2-3 minuty i delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj polane bułeczką lub z dodatkiem śmietany.  Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Tradycyjne knedle ziemniaczane ze śliwkami 571

zdań- smakuje świeżymi, dojrzałymi, soczystymi i słodkimi śliwkami (oczywiście nie tylko), a skoro trwa sezon na śliwki, to również i na knedle :) A jak przygotować idealne ciasto na knedle ziemniaczane, to odsyłam Was do tego  posta- tam znajdziecie kilka cennych wskazówek :) Każdy z Was zapewne lubi inne dodatki, ale jeżeli chodzi o knedle ze śliwkami(...)tłuczkiem/zmielić w maszynce. Wbić jajko, wsypać mąkę oraz szczyptę soli i całość szybko i dokładnie wyrobić (w razie konieczności dosypać mąkę- ale nie przesadzać z ilością, bo knedle wyjdą ciężkie i gumowate). Na stolnicy oprószonej mąką z ciasta uformować w wałek, z którego należy odcinać kawałki (ilość ciasta zależy od wielkości śliwki), następnie spłaszczyć, na środku ułożyć

Kraina Miodem Płynąca
Mięciutkie knedle z borówkami z ciasta parzonego bez ziemniaków, szybkie i pyszne :-) 1863

rewelacyjny przepis na knedle z borówkami. Robi się je ekspresowo, są mega mięciutkie i pyszne. Robi się je z ciasta parzonego, które jest niezwykle mięciutkie i delikatne. Knedle są bez ziemniaków więc robi się je dużo szybciej, i wydaje mi się,że w smaku są lepsze.  Polecam serdecznie SKŁADNIKI CIASTO -500ml mleka 2% -2 łyżki masła(...)kawałki, nadziewamy borówkami (borówki należy wymieszać z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym) do borówek, które zostały dajemy łyżkę cukru oraz mleko i śmietanę i blendujemy na gładki sos. Knedle gotujemy aż do wypłynięcia.  I gotowe :-) Są rewelacyjne, mięciutkie i szybkie, polecam gorąco :-)  Z przepisu wychodzi około 20-24 średniej wielkości knedli. SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Knedle ze śliwkami 471

Smaki dzieciństwa, czyli knedle ze śliwkami, jak przychodzi jesień to pozycja obowiązkowa w naszym domu. Mój Kochany przytaszczył dzisiaj z ryneczku skrzynkę węgierek i zażyczył sobie knedle, z całej reszty wysmażymy powidła, żeby było czym smarować świąteczne pierniki. Starych sadów coraz mniej, śliwki bez oprysków na wagę złota, świat się zmienia i to wcale nie w dobrym kierunku(...)pozostać nieco lepkie. 2. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, zwilżamy dłonie żeby ciasto się nie kleiło, urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy i wkładamy śliwkę w środek, zlepiamy i formujemy kulę, gotowe knedle układamy na blacie kuchennym oprószonej mąką. 3. Gotujemy wodę z odrobiną oleju, wrzucamy knedle do wrzącej wody, czas gotowania 5-6 minut od momentu wypłynięcia, wyciągamy na łyżce

Apetyczna babeczka
Knedle ziemniaczane z truskawkami 260

zabraknąć słodkiego obiadu. Mam więc dla was propozycję na knedle ziemniaczane z truskawkami. Dodatkowo polane zrumienionym masłem z dodatkiem bułki tartej oraz dosłodzone cukrem palmowym. Ja do takich knedli podaje jeszcze zimny koktajl truskawkowy.  Składniki: 0,5 kg ziemniaków ( po obraniu)* 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5-2 szkl mąki pszennej 20 truskawek średniej wielkości(...)jedną szklankę mąki pszennej. Zagniatać ciasto i w zależności jak mokre będą ziemniaki stopniowo dosypywać mąkę pszenną. Odrywać po kawałku ciasta uformować placek na środek położyć truskawkę i uformować knedle. Wrzucać po kilka sztuk do wrzątku i na niewielkim ogniu gotować około 5 minut od wypłynięcia.Wyjąć łyżką cedzakową i gorące polać zrumienionym masłem z bułką tartą. Masło lekko

Ala piecze i gotuje
Knedle ziemniaczane z truskawkami i sosem śmietanowym 258

Zapraszam Was na pyszne knedle z truskawkami. To jedna z moich ulubionych potraw z owocami. Zawsze podaję je polane sosem śmietanowym, w tej wersji smakują mi najbardziej. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.  SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków, 2 szklanki mąki, 1 jajko, 300g truskawek, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1,5 łyżki cukru, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję(...)ziemniaki oraz jajko. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję na grubość 4 mm. Ciasto kroję na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę. Brzegi ciasta zlepiam razem i formuję kuleczki. 3. Knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 7 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wykładam na talerz. 4. Śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jesienna tradycja - knedle ze śliwkami 153

jesieni "jesień śliwkami się zaczyna". Jesień w mojej kuchni zaczynam właśnie od śliwek. Już taką moją jesienną śliwkową tradycją stało się ucierane ciasto ze śliwkami i oczywiście knedle. Knedle z żadnym innym owocem nie smakują jak te długo wyczekane, jesienne ze śliwką węgierką. KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Składniki: 3/4 kilograma ziemniaków mąka (około 1,5 szklanki) 1 jajko(...)kulki , rozpłaszczamy je w dłoni.  Na środek każdej układamy śliwkę bez pestki (ja w jej środek wsypuję dodatkowo odrobinę cukru) zawijamy brzegi ciasta lepiąc kulę.  Tak przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy około 4-5 minut aż kluski wypłyną na powierzchnię wody.  Podajemy ze śmietaną lub bułką tartą z masłem i ewentualnie

Bon appetit mon amie
Knedle z jarmużem 218

Kolejny przepis na wykorzystanie super zdrowego i smacznego jarmużu. Tym razem jarmuż jest głównym składnikiem nadzienia knedli. Lubimy knedle, ale najczęściej przygotowujemy je z owocami, na słodko. Zaręczam jednak, na wytrawnie są równie smaczne. Rewelacyjny jarski obiad dla wielbicieli klusek. Wegeterianie też bedą zadowoleni. Polecam! Składniki na knedle: 1 kg ziemniaków 30 dkg mąki orkiszowej(...)ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatałowa szczypta imbiru 100-120 g serka np. Philadelphia 4 łyżeczki mielonych orzechów laskowych Omasta: 2 łyżki smalcu ze skwarkami   Wykonanie: zrób knedle wg  tego przepisu  jarmuż dokładnie wypłucz, oderwij liście z grubych łodyżek i posiekaj w paski. Na patelni podsmaż cebulę posiekaną w kostkę razem z czosnkiem. Dołóż posiekany jarmuż

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle z dynią i pomarańczą 219

garnku dynię i pomarańcze. Nie ukrywam, że trafiłam na bardzo smaczne pomarańcze w Lidlu - słodkie i do tego bezpestkowe - jeżeli Wasze pomarańcze będą bardzo kwaśne - polecam dodać więcej cukru. Knedle: Ziemniaki gotujemy, po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę- czekamy aż ostygną. Następnie dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy do osiągnięcia jednolitej masy. Formujemy  kulki u mnie wyszło(...)mieszamy - czekamy aż wypłyną. Po wypłynięciu, rozgrzewamy mało na patelni i wrzucamy je na baaardzo niezdrowe rozgrzane masło ;) P.S Pozostały "farsz" zblendowałam - powstał bardzo smaczny mus, który połączyłam z knedlami :) Na talerzu knedle posypałam także szczyptą cynamonu i cukru trzcinowego, WSZYSTKIEGO SMACZNEGO

dlaSmaQ
Knedle z czerstwych bułek ze śliwkami 266

knedli ze śliwkami chyba nikogo nie trzeba przekonywać:) Te, które dzisiaj proponuję to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Takie knedle są równie pyszne jak klasyczne( z gotowanych ziemniaków), ale ich przyrządzenie zajmuje dużo mniej czasu. Polecam:) Składniki na ok. 14 sztuk: 3 czerstwe bułki (około 18 dkg) 3/4  szklanki(...)ciepłej wody 2 jajka szczypta soli jeśli pieczywo nie było solone  około 5 łyżek mąki pszennej + trochę mąki do podsypywania w czasie formowania knedli śliwki przekrojone na połówki 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła szczypta imbiru mielonego szczypta cynamonu mielonego cukier do posypania Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, pozostawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć

Maślane ciasteczko
KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI – dietetyczne – BE FIT! 349

dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką , muffinki i różne inne przetwory. Dziś zapraszam Was na pyszne knedle ze śliwkami. Ale nie takie zwykłe knedle, bo będą one dietetyczne oraz zdrowe i wskakują do działu BE FIT. Przygotowane ze zdrowej i bardzo smacznej kaszy jaglanej ( którą ja uwielbiam ), chudego twarogu i odrobiny mąki żytniej. Robi się(...)ciasto zrobi się twarde. Ważne jest wystudzenie kaszy – ciepła znacznie bardziej się klei. Urywamy po kawałku i obsypanymi mąką dłońmy formujemy placuszki, układamy wydrążoną śliwkę i rolujemy knedle. Gotujemy we wrzątku po 4 minuty od momentu wypłynięcia. Uwaga! Jeśli ktoś lubi słodkie, każdą śliwkę przed zrolowanie dodatkowo obsypuje odrobiną cukru. Smacznego

Ostra na Słodko
KNEDLE SEROWE Z TRUSKAWKAMI 163

doczekały się i są....przepyszne. Składniki na 24szt   500g twarogu półtłustego 2 jajka 2 szklanki mąki szczypta soli 24 duże truskawki jogurt grecki+cukier+truskawki zmiksowane do polania knedli Truskawki myjemy,szypułkujemy i suszymy. Twaróg rozgniatamy,łączymy z jajkami,solą i mąką i dokładnie wyrabiamy.Ciasto trochę się lepi ale nie należy dodawać więcej mąki bo knedle wyjdą(...)twarde.Z ciasta formować małe placuszki,środek wypełnić truskawką i zlepić dokładnie brzegi,formując kulki.Knedle wrzucać na wrzącą osoloną wodę.Gdy się zagotują,gotować jeszcze ok 3-4 min. Gotowe knedle polać przygotowanym sosem z truskawek i jogurtu. Przepyszne

Niespełnione zdolności kulinarne
Knedle ze śliwką 232

waniliowym i odstawić. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wyrobić ciasto. Śliwki wypestkować, środek po pestce oprószyć cukrem. Uformować knedle. Ręce oprószyć mąką i urwać z ciasta mały kawałek. Uformować mały placek. Na środku placka ułożyć śliwkę. Ciasto dokładnie zlepić tak aby całe oblepiło śliwkę i uformować kulkę. Gotowe(...)knedle wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Ugotowane knedle polać przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-waniliowym i od razu podawać

Monia miesza i gotuje
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI 241

knedle ze śliwkami  Ponieważ już od dłuższego czasu mamy sezon na śliwki, proponuje wiec zrobić z nimi knedle. Przepyszne i bardzo sycące danie, które w szczególności przypadnie do gustu dzieciom. Składniki: ugotowane ziemniaki (mogą być ugotowane poprzedniego dnia)  maka jako śliwki sol cukier cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane takie same jak na kopytka(...)plaski okrągły placek.   4. Na środek naszego plaska kładziemy wydrążoną śliwkę. W środek śliwki wsypujemy za pomocą łyżeczki cukier.    * Kto lubi może dodać do cukru cynamon - knedle będą wtedy, jak na mój gust o wiele smaczniejsze . W miseczce mieszamy, wtedy, wcześniej cukier z cynamonem.   5. Formujemy kulkę , sklejamy ja tak, by nie było

Kulinarnie z Polką na Kresach
Knedle dyniowe z jeżynami 205

właśnie wyprodukowałam większą ilość puree dyniowego (sukcesywnie będę je zużywać do kolejnych dań), a jeżyny - to wybór oczywisty - ogrodowa jeżyna zasypuje nas ogromną ilością owoców. Delikatna słodycz knedli, dzięki dodatkowi dyni i soczyste kwaskowate jeżyny to bardzo trafne połączenie, nie wspomnę o kolarach. Knedle nie tylko cudnie wygladały, ale smakowały naprawdę bajecznie. Bardzo polecam! Składniki: 700 g ziemniaków(...)uformuj kulkę. Uformowane kulki układaj na macie podsypanej mąką zagotuj osoloną wodę. Kluski wkładaj partiami, gdy wypłyną na wierzch gotuj je około 4-5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową ugotowane knedle polej roztopionym masłem z bułką tartą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle ze śliwkami 159

Musze się do czegoś przyznać. Jestem uzależniona od dobrych knedli. Takich, które nie są zbyt miękkie, zbyt twarde, mają dużą ilość nadzienia i zbilansowane smaki. Takie knedle przygotowywała mi moja mama, więc i ja robię je dla moich dzieci. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że strasznie dużo przy nich pracy,ale uwierz mi to tylko pozory(...)efekt zdecydowanie wart jest podjęcia wyzwania. Można jeść je ze śmietaną i cukrem, z bułką tartą, z cynamonem lub bez dodatków- zawsze smakują doskonale. Najważniejsze by knedle jeść w odpowiednim towarzystwie. Knedle ze śliwkami Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Knedle ze śliwkami 221

dzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ze śliwkami. Zawsze podaje je z sosem śmietanowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. Może zasmakują również Wam? SKŁADNIKI: 1/2 kg  ziemniaków , 2 szklanki  mąki , 1  jajko , sól , 30 dag  śliwek , 1 szklanka  śmietany  18%, 2,5 łyżki cukru. PRZYGOTOWANIE: 1.  Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości(...)Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Kroję na kwadraty o boku 5cm. Ze śliwek usuwam pestki. Na każdy kawałek ciasta kładę śliwkę.  Ciasto zlepiam w kulę. 3. Przygotowane knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję około 10 minut. Knedle odcedzam i wykładam na talerz. 4. Zimną śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle

Tradycyjna kuchnia Kasi
Knedkle śliwkowo jabłkowe 169

mamy sezon na śliwki i jabłka lubię knedle z różnym nadzieniem - Składniki  1 kg ziemniaków - 30 dag śliwek - 2 średnie jabłka - mąka ziemniaczana - sól - 1 łyżeczka cynamonu - 2 jajka - masło - 5 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania 1. - ugotowane ziemniaki zmiksować mikserem z 1 łyżką masła i jajkiem zostawić  do ostygnięcia co jakiś czas przemieszać 2.  - jabłka(...)zimnych ziemniaków dodajemy jajko troszkę solimy dodajemy mąkę ziemniaczaną  i wyrabiamy  jak na kluski 4. - Z masy formujemy kulki spłaszczamy dajemy nadzianą śliwkę sklejamy knedle - Wrzucamy  do wrzątku gotujemy do wypłynięcia knedli na powierzchnię - W rondelku rozpuścić masło lekko  przysmażyć knedle na talerzu posypać brązowym cukrem cynamonem  polać brązowym masłem

W królestwie smaków Beaty
Knedle z truskawkami 187

Pyszne mięciutkie knedle, przepełnione soczystymi truskawkami. Idealne na rodzinny obiad. Wspaniałe rozwiązanie na ciepłe i gorące dni. Do dzieła kochani... Gotujemy :) ! Składniki: (na około 40 sztuk- małych knedli) 500 g ziemniaków 350-450 g mąki 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Farsz: około 40 sztuk małych i średnich truskawek Sos/Polewa: 100-150 ml śmietany(...)dłoniach z pierożka kuleczkę 10. Wrzucać na wrzącą, gotująca się wodę. Do dody wrzucić uprzednio szczyptę soli oraz szczyptę cukru. Gotować: Około 2-3 minuty od momentu, aż knedle wypłyną na wierzch. Gdy wrzucimy knedle do garczka, można je raz przemieszać łyżką by nie przywarły do dna podczas gotowania. Gdy będą gotowe wyławiać i odcedzać za pomoca łyżki

KreatywnePiny
Knedle z truskawkami 199

tylko pojawią się truskawki, zabieram się do przygotowania , różnych ciast, knedli i koktajli. Knedle z truskawkami Składniki: Nadzienie: truskawki - 750 g cukier - 1 łyżka Sos : śmietana 24 %- 150 ml ser biały - 2 łyżki cukier - 2 łyżki Ciasto ziemniaczane : ugotowane ziemniaki - 1 kg mąka pszenna - 320 g mąka ziemniaczana - 2 łyżki sól - szczypta jajka - 1 szt Sposób przygotowania: Nadzienie(...)ziemniaki zemleć w maszynce, dodać obie mąki , jajka , zagnieść ciasto.  Odrywać z ciasta małe kawałki, formując placuszki, nakładać na każdy po jednej truskawce, dobrze zlepiać, uformować kulkę.  Knedle wrzucić do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną na wierzch , gotować jeszcze na wolnym ogniu 4 minuty.  Wybierać knedle łyżką cedzakową, na talerze.  Podawać polane sosem

Kuchnia Danusi
Knedle serowe z kaszą manną 212

Knedle to potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl). W Czechach natomiast knedlami określa się także popularne knedliki (z ciasta na bazie ziemniaków). Dziś przedstawiam tradycyjne knedle w nieco odmiennej wersji- z kaszy manny. Jest to zdrowsza wersja knedli - pamiętajmy, że grysik skutecznie syci i jest łatwo przyswajalny (jest lekkostrawny). Składniki: 40 dag białego

Tradycyjna Kuchnia
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 220

czego jeszcze słynie Szwajcaria? Z czekolady! Tak. Czekolada też się tutaj znalazła, choć w niewielkiej ilości. Danie główne potrzebuje też dodatków. Tutaj dobrze sprawdzają się popularne w kuchni alpejskiej knedle z pieczywa i gotowana kapusta kiszona w mojej wersji. Mieszanina smaków ogromna, jednak uwierzcie, dobrana i przygotowana z iście szwajcarską precyzją. ;) Składniki na 4-6 porcji: Rolady szwajcarskie(...)półmisek, przykryć folią aluminiową. Pozostały w garnku sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, ponownie zagotować. Jeżeli to konieczne, podgrzać w nim rolady. Gotowe zrazy podawać polane sosem z knedlami i gotowaną kiszoną kapustą. Knedle z chleba 16-18 szt. 300 g czerstwego chleba 2 cebule 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 ml mleka 3 jajka sól i pieprz

Pełny talerz
Houskove knedliky, czyli czeskie knedle ze szczypiorkiem w sosie serowo - śmietanowym. 218

ogarnęła mnie wszechobecna pustka. Calm Down Dear myślę sobie i nagle wpadło mi do głowy, że knedli czeskich dawno nie spożywało się u mnie. No i będą knedle w wersji dla ubogich. Czego użyłem? Do ciasta: -350 gram mąki krupczatki -200 ml mleka ciepłego ok 39 stopni -25 gram świeżych drożdży -garść cukru -posiekany świeży szczypiorek -jajko -duża(...)części, z każdej układamy mniejsze wałki i wrzucamy na osolony wrzątek na 12 minut pod przykryciem, lub po 5 minut z każdej strony. Po wyjęciu z wody przekrawamy knedle najlepiej żyłką lub nitką na mniejsze placuszki. Knedle można odsmażyć na maśle, lub wrzucić na tetrę na parę na minutę z każdej strony, by je podgrzać.  Sos: -pół

BaRepas
Knedle z truskawkami 214

uwielbiam, a już  z truskawkami chyba najbardziej. Gdy tylko pojawiają się na straganach soczyste i pachnące truskawki zabieram się w pierwszej kolejności za ich zrobienie. Gotuję takie tradycyjne knedle bez żadnych udziwnień i podaję obtoczone bułką tartą przyrumienioną na masełku.  Knedle z truskawkami  Składniki: 0,5 kg ziemniaków  trochę ponad szklanka mąki(...)wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia na górę. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy na nim bułkę tartą, dodajemy na patelnię knedle i obtaczamy bułką. Dekorujemy listkami świeżej mięty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Knedle ze śliwkami 284

Zapraszam Was na knedle ze świeżymi śliwkami. Trochę w innym wydaniu, ale efekt dobrego smaku, gwarantowany. Polecam.Czas przygotowania: 45 min.Porcja dla 3 osób ( 12 knedli)Koszt przygotowania: 10,00 złSKŁADNIKI:250 g białego sera (twarogu)4 średnie ziemniaki2 szklanki mąki pszennej1 jajko8 świeżych śliwek4 łyżki serka homogenizowanego waniliowegoszczypta soli2 łyżki cukru trzcinowegoPRZYGOTOWANIE:Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy. Śliwki(...)kształt walca i dzielimy na równe części. Każdą z wydzielonych porcji spłaszczamy. Na środek układamy śliwkę i zawijamy. Formujemy na kształt kulki. Gotowe układamy na stolnicy oprószonej mąką.Knedle przekładamy pojedynczo do gotującej i wrzącej wody ze szczyptą soli. Gotujemy przez ok 3-4 min. od wypłynięcia.Ugotowane knedle przekładamy na talerz, posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem

kulinarnyJa
Knedle ze śliwkami – bez ziemniaków 304

ziemniaczane ” z marchewki  …. Kopytka z kaszy jaglanej …A knedle z ciasta parzonego …Dziś mam dla Was właśnie na nie przepis!Rewelacyjne , miękkie i sycące knedle wypełnione soczystymi śliwkami , których w tym roku na targach mamy pod dostatkiem!Polecam taką odmianę nawet dla tych z Was , którzy ziemniaki wcinają z wielką przyjemnością ( jak ja dawniej(...)mąką stolnicę i dzielimy na 2 części ( będzie nam łatwiej ).Z każdej części formujemy wałek , który następnie dzielimy na kawałki ( ich ilość zależy od tego jakiej wielkości chcemy mieć knedle ).Każdą część rozpłaszczamy , układamy wypestkowane śliwki , posypujemy cukrem , a następnie dokładnie zlepiamy.Formujemy kule.Gotujemy w ok. 2 litrach osolonej wrzącej wody ( od wypłynięcia na powierzchnię ok. 5-7 minut )Podajemy

Ostra na Słodko
Proste, sycące i uwielbiane przez wszystkich! 111

Wiecie co? W końcu ugotowałam pierwsze pyzy w moim życiu! Muszę się Wam przyznać, że to jednocześnie pierwszy przepis na pyzy , jaki pojawia się na moim

codojedzenia
Knedle ze śliwkami i pachnącym cynamonem 184

Knedle wypełnione śliwką, obtoczone w przesmażonej bułce z pachnącym cynamonem to świetny pomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej. Składniki: 1kg ziemniaków (waga po ugotowaniu) 2 jajka około 300g mąki pszennej 18-20 śliwek węgierek cukier cynamon Posypka: 100g bułki tartej 60g masła 2 łyżki oleju 1/2  szklanki cukru 1 łyżka cynamonu sól Wykonanie: 1. Posypka(...)każdy z kawałków spłaszczyć , nałożyć na środku śliwkę, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy. 5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 6. Jeszcze gorące knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły

Szalona Kuchnia Eweliny
Buraczane knedle z serem i posypką cynamonową 217

każdy z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy. 5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 6. Posypka: Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie(...)wymieszać. 7. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły. #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury Zalety mrożonek: - Zapobieganie rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych, czyli gniciu, pleśnieniu i niepożądanym fermentacjom. - Zapobieganie przedostawaniu się do żywności drobnoustrojów. - Niewielkie straty witamin i innych składników odżywczych. - Brak potrzeby stosowania substancji konserwujących. - Zachowanie walorów smakowych produktów spożywczych. - Dostępność różnorodnych owoców i warzyw przez cały

Szalona Kuchnia Eweliny
Buraczkowe knedle z kozim serem, chrupiącymi orzeszkami i pietruszkowym masełkiem 157

każdy z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy. 5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 6. Pietruszko- orzechowe masełko: Natkę z pietruszki umyć, osuszyć i posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić(...)mniejsze części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę z pietruszki i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby całość nabrała aromatu. 7. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle polać pietruszkowo-orzechowym masełkiem. Lato nieustannie kojarzy nam się z zapachem warzyw i owoców. Czy musimy z nich rezygnować w zimie? Otóż nie! W szczelnych opakowaniach w sklepowych zamrażarkach

Szalona Kuchnia Eweliny
Knedle serowe z morelami 267

naprawdę sporadycznie i minimalną ilość. Tym razem postanowiłam wykorzystać morele, które kupiłam z myślą o "przegryzce" dla Synów, ale ani jednemu, ani drugiemu nie posmakowały. Oczywistym było więc, że knedle też nie staną się obiektem ich westchnień. A niech żałują! Bo o ile z samą morelą zrobiłam kilka i były "średnie", tak te z rodzynkami były naprawdę smaczne(...)część rozpłaszczamy, układamy na środku morelę i sklejamy do środka. Dłonie delikatnie oprószamy mąką i rolujemy knedla nadając mu piękny, okrągły kształt. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i delikatnie mieszamy od spodu drewnianą łyżką, by się nie przykleiły. Od momentu wypłynięcia na wierzch, knedle gotujemy jeszcze ok 5 minut na małym ogniu. Odcedzone podajemy z przygotowanym sosem

Kuchnia w czekoladzie
Knedle z kiszoną kapustą, morelami, grzybami... wg Ewy Wachowicz 213

chwili dodałam tymianek. Wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem. Chwilę podsmażyłam i dodałam pozostałe składniki.   Smażyłam do momentu, kiedy sos się trochę zredukował. Zestawiłam z ognia. Czas na zrobienie knedli : Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, po obraniu przepuściłam przez praskę. Wystudziłam, wsypałam obie mąki, wbiłam jajko. Wymieszałam. Ręką wyrobiłam ciasto na zwartą kulę,   kroiłam na kawałki formowałam placuszki(...)środek każdego kładłam łyżeczkę farszu. Potem   zlepiałam tworząc kulki wielkości dużej mandarynki. Przygotowałam osolony wrzątek i wkładałam pojedynczo moje knedle. Mieszałam delikatnie, żeby nie przywarły do dna. Kiedy już wszystkie były w garnku, przykryłam i poczekałam do ich wypłynięcia na wierzch. Odkryłam i   pozostawiłam na małym gazie do gotowania około 8-10 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej

Kuchnia u Krysi
Knedle bułczane. Kluski z bułki 414

Knedle kojarzą się(...)kluskami ziemniaczanymi. Robi się je z gotowanych ziemniaków i zwykle nadziewa owocami, ale te z mięsem też są bardzo smaczne. Nasi południowi sąsiedzi i narody niemieckie robią knedle z ciasta drożdżowego z dodatkiem bułki albo z samych bułek. Takie kluski pozwalają dobrze spożytkować czerstwe pieczywo i mogą być ciekawą pozycją w naszym domowym menu. Knedle z bułki doskonale

Smaczna Pyza
Serowe knedle migdałowe w sosie brzoskwiniowym 208

Knedle, to jedne z tych klusek, które u mnie w domu są bardzo(...)częstym gościem weekendowym. Oczywiście by nie było nudno i by nie dać rutynie wejść do mojej kuchni ciągle zmieniam ich recepturę. Zapewne nie jeden z was miał okazję zajadać knedle z cukrem i masłem. Ja dzisiaj dla tych tradycyjnie przygotowywanych kluseczek mam doskonałą alternatywę. Zamiast ziemniaków bazą jest ser, a by knedle zyskały na smaku zostały przeze mnie

vaniliowoczekoladowa
knedle ze śliwkami 290

części. Z każdej formujemy grubsze wałek i kroimy na kawałki. Każdy kawałek spłaszczamy na okrągły placek, na każdym kładziemy śliwkę, dokładnie zlepiamy i formujemy kulki. Knedle wkładamy partiami do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 min.od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy np. okraszone masłem, obtoczone w zrumienionej na maśle bułce tartej, ze śmietaną, oprószone cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Knedle z twarogiem. 150

Tradycyjne knedle, to knedle ze śliwkami, ja lubię knedle z twarogiem. Podaje je z bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem. Obie wersje bardzo smaczne. Składniki na nadzienie: 250 g twarogu w kostce cukier na ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana mąka zwykła Sposób przygotowania 1. Twaróg podusić i doprawić do smaku cukrem, uformować

Darcia w kuchni
Knedle z morelami II 195

pozostałam tylko przy gotowanych ziemniakach. Pierwszy przepis można znaleźć TUTAJ , a ten jest autorstwa Magdy Gessler. W mojej ocenie, ciasto bez twarogu jest o wiele bardziej elastyczne i miękkie. Knedle jem tylko na słodko i najczęściej raz w roku. Z morelami właśnie albo ze śliwkami. O tej porze roku, która sprawia, że dni są coraz krótsze, noce chłodniejsze(...)placuszek.  Na środku takiego placka kładziemy odpestkowaną morelę, zawijamy ją w ciasto, zalepiamy brzegi i toczymy w dłoniach okrągłe knedelki.  Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.  Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane masłem i tartą bułką oraz posypane cukrem pudrem.  Smacznego

bistro mama
Knedle z czereśniami 182

Całkiem niedawno prezentowałam Wam przepis na serowe knedle z truskawkami. Dzisiaj na wirtualnym stole także knedle, lecz już bez dodatku sera, czyli tradycyjne. Co prawda, bardziej smakowały mi te serowe, ale te zwykłe również bardzo szybko zniknęły z talerza :) Przepis na ciasto stąd ( klik ) Składniki na ok 12 knedli: 500 g ziemniaków 400 g mąki 2 jajka(...)rąk można podsypać mąką). Ciasto formujemy w podłużny wałek i kroimy na kawałki. Do każdego kawałka wkładamy po 2-3 czereśnie (w zależności o wielkości) i formujemy w dłoni knedla. Wrzucamy je na wrzątek i gdy wypłyną na wierzch gotujemy 5-7 minut na średnim ogniu. Podajemy polane masełkiem z bułką tartą oraz posypane cukrem i cynamonem

My simple kitchen
Restauracja U Bartošů - Otovice, Czechy 312

wielkiej szklance malinowej (pysznej!) oranżady, a do tego obiad.  Ja wybrałam knedle z gulaszem i to był strzał w dziesiątkę! Pyszny, domowy gulasz, obok plastry czeskiego knedla i surówki. Wsuwaliśmy aż uszy nam się trzęsły ;)  Ania, żona Konrada, zachwalała desery lodowe. Nie mówiła jednak, że są tak wielkie :) Na dnie owoce, konfitura wiśniowa, wielka(...)restauracjach spodziewałam się niezłej sumki, a tu zaskoczenie. Pani zapytała w jakiej walucie płacimy, a kiedy poprosiliśmy o złotówki, to szybko wyliczyła: 123 złote. Cztery solidne obiady: 2 razy knedle z gulaszem, grillowana pierś z kurczaka z pieczarkami, frytkami i surówkami, opiekany ser z frytkami i surówkami, do tego cztery wielkie desery i cztery oranżady - cena była

Codzienna kuchnia niecodzienna
Knedle Czeskie (knedliki) 637

naczynie folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  (minimalnie 30 min).  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i uformować knedle. W garnku zagotować osoloną wodę, knedle gotować ok. 10 minut (knedle w czasie gotowania rosną) Knedliki można spożywać z sosami, gulaszami jak i na słodko

Konrad Gotuje