kasza gryczana - 4819 przepisów (strona:242/322)

Genialne danie obiadowe z kalafiorem 50

swojej kuchni, to czas to zmienić Co więcej, ta propozycja jest bardzo uniwersalna, bo danie możemy podać z takimi dodatkami, na jakie akurat mamy ochotę. Świetnie będzie pasować kasza, np. gryczana, czy bulgur, ale również ryż, a nawet makaron. To danie można zjeść także bez dodatków, samo w sobie jest po prostu pyszne Serdecznie polecam i zachęcam do wypróbowania tego(...)kalafiora. Podlewamy całość wodą i sosem sojowym. Dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Pod koniec można uchylić pokrywkę, by odparował nadmiar wody. Gotowe danie można podać z ulubioną kaszą, ryżem albo makaronem. W zależności od tego, na co mamy ochotę Smacznego! JEDNA PORCJA BEZ DODATKÓW, TO: około 238kcal Białko: 23,5g Węglowodany: 13,8g Tłuszcz: 10,7g Błonnik pokarmowy

Natka Pietruszki
Bezglutenowe warsztaty z Kawą Inka ... i Tomaszem Jakubiakiem ! 127

kopytka z pieczonej dyni z estragonem i gulasz z gęsich serc i boczniaków * filety z pstrąga podane z dwiema sałatkami z soczewicy i świeżych warzyw * pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną i mięsem z indyka z sosem z rydzów Stół przy samym szefie Tomaszu został szybko zapełniony... I nie ja znalazłam się w tamtym zacnym gronie ;) Ale, ale .... przy(...)smaku. Zaś dodatek kawy w sosie i gulaszu nadały im głębi... Pysznie było, tyle powiem. Lubię eksperymenty, lubię nowe smaku i nie grymaszę, gdy dostaję pierogi przygotowane z mąki gryczanej. I choć wiem, że mi łasuchowi, trudno byłoby zupełnie zrezygnować z glutenu w codziennej diecie, to uważam, że taki "glutenowy detox" jest czasami potrzebny. Chociażby dlatego, że człowiek poznaje wówczas

kolorowotorcikowo
Prosty gulasz wieprzowy 218

tylko kawałka mięsa wieprzowego, cebuli, odrobiny mąki oraz kilku przypraw, które zazwyczaj mamy w domu. Taki gulasz możecie podawać z bardzo różnymi dodatkami. Świetnie będzie komponował się z kaszami, zarówno gryczaną jak i jęczmienną, będzie pasował także do ziemniaków, kopytek czy klusek śląskich. To wspaniały obiad do zabrania ze sobą do pracy. Gulasz przygotujcie z łopatki wieprzowej lub karkówki wieprzowej(...)ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy około godzinę pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie miękkie, a sos własny zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4 Podajemy z kaszą, ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi.   Artykuł Prosty gulasz wieprzowy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Schab w sosie pomidorowym 86

się pilnować ilość spożywanych tłuszczów, ale przyznam, że z kremówką smakują jeszcze lepiej! Z czym podawać? Schab w sosie pomidorowym można będzie świetnie pasował do ziemniaków, puree ziemniaczanego, kaszy (np. gryczanej, jak u mnie) czy ryżu. Z dodatków warzywnych moim niekwestionowanym faworytem są domowe ogórki kiszone, ale możecie też podać surówkę z kiszonej kapusty czy sałatę polaną winegretem. Drukuj Schab(...)oregano. Duś na małym ogniu przez 30 minut. Jeśli sos zbyt odparuje, dodaj nieco gorącej wody. Dodaj śmietanę, wymieszaj dokładnie, gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami w towarzystwie ogórków kiszonych lub surówki. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie

Na-talerzu.pl
POMIDOROWY GULASZ WIEPRZOWO-WOŁOWY 106

trwał około 1,5 godziny. Jednak dzięki temu uzyskujemy kruchutkie mięso, rozpływające się w ustach. Jest to sycące i rozgrzewające danie, które pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kasz - jęczmiennej, gryczanej lub bulgur. Składniki: ok. 250 g wieprzowiny ok. 250 g wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki ok. 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka(...)kolejne 30-40 min., aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz ajwarem. Gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut. Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub kaszą

Kuchnia MagdaLeny
POMIDOROWY GULASZ WIEPRZOWO-WOŁOWY 116

trwał około 1,5 godziny. Jednak dzięki temu uzyskujemy kruchutkie mięso, rozpływające się w ustach. Jest to sycące i rozgrzewające danie, które pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kasz - jęczmiennej, gryczanej lub bulgur. Składniki: ok. 250 g wieprzowiny ok. 250 g wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki ok. 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka(...)kolejne 30-40 min., aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz ajwarem. Gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut. Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub kaszą

Kuchnia MagdaLeny
Pasztet z marchewki i soczewicy 226

Tym razem przygotujemy pasztet z marchewki i soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej i ciecierzycy. To danie nie tylko dla wegetarian. Jestem przekonany, że zasmakuje także wszystkim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem 110

Choć pęczak to zimowa kasza, (poza gryczaną, to jedna z moich ulubionych), świetnie się sprawdza w wiosennych sałatkach - takich pożywnych i konkretnych, które starczają niekiedy za obiad. Teraz, na przedwiośniu bardzo mi brakuje kolorowych dań z warzywami w roli głównej, a taka sałatka, to przedsmak tego, co czeka nas już niedługo, gdy na straganach zaczną się pojawiać młode warzywa :) Polecam(...)gotuję 55 minut. Myślę, że bez szybkowaru należałoby gotować dwa razy dłużej. Gotowy, wystudzony bulion przelewam do pojemniczków po śmietanie czy serkach i zamrażam. Używam zamiast wody do gotowania kaszy lub ryżu, ale również do gulaszu i pieczeni np. z karkówki - zamiast wody. Do bulionu nie dodaję soli

Posadzone i zjedzone
Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym 125

świetnie sprawdzą się krojone pomidory w puszce. Z czym podawać klopsiki? Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym możecie podawać z ulubionym makaronem (u mnie pełnoziarniste fussili), kaszą (biała gryczana i bulgur pasują tu wyśmienicie) albo z dowolnym ryżem. Drukuj Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym Pyszny obiad ze sprytnie ukrytą dodatkową porcją warzyw. Klopsiki są idealnie(...)zawsze przepłukuję wodą puszki po pomidorach i to dolewam do sosu). Dodaj przyprawy i gotuj przez 5 minut. Dodaj klopsiki i gotuj przez 15 minut. Podawaj z ulubionym makaronem, kaszą albo ryżem. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie! The post Klopsiki z indyka

Na-talerzu.pl
Kurczak po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 72

niego dodatki, którego pozwolą jak najwięcej tego sosu zjeść. Moim ulubionym dodatkiem jest makaron, zwłaszcza orzo, który pięknie łapie sos. Ale kurczak będzie też świetnie smakował z ryżem, kaszą (np. gryczaną albo bulgur) czy z puree ziemniaczanym. Kurczaka możecie podać w towarzystwie sałaty z delikatnym winegretem, ale nie jest to konieczne – w samych daniu jest solidna porcja szpinaku. Drukuj(...)ogniu przez 3 minuty. Dodaj szpinak i wymieszaj, by pokrył się sosem. Następnie włóż do sosu kurczaka i gotuj przez 3-4 minuty. Podawaj z ulubionym makaronem, ryżem lub kaszą. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku! The post Kurczak po toskańsku

Na-talerzu.pl
Indyk w sosie winnym z podgrzybkami 155

Po weekendzie na działce u ukochanych dziadków w Kuchni pachnie lasem...także przeze mnie ukochanym! :) Leśne skarby w postaci okazałej ilości grzybów i trochę mniejszych zbiorów

Kuchnia w Słońcu Skąpana
ZRAZY WOŁOWE/WIEPRZOWE 173

jest bardzo aromatyczny. Danie to należy do pracochłonnych, ale od święta warto się "pomęczyć", aby zjeść iście królewski obiad 😉 U nas w domu zawsze były podawane z kaszą, najczęściej gryczaną. A Wy z czym podajecie zrazy?   Składniki: ok. 500 g wołowiny, np. ligawy ok. 500 g wieprzowiny, np. schabu 1 mała papryka czerwona 2-3 ogórki kiszone 8 cienkich(...)sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Do sosu ponownie wkładamy mięso i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 5 min. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub innymi dodatkami. Rada: Sos możemy również zblendować po zagotowaniu, będzie wówczas gładki i gęstszy. Wcześniej należy wyjąć liście laurowe i ziela angielskie, natomiast grzybki zostawiamy - sos będzie miał wtedy

Kuchnia MagdaLeny
Pasztet warzywny 188

Pewnie większość z Was zastanawia się czy można przygotować pasztet, który będzie przygotowany jedynie z produktów roślinnych – można . Ja osobiście jestem mięsożercą , jednak to danie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cebula faszerowana kaszą i twarożkiem. 138

choć wcześniej myślałem o gryczanej i bryndzy. Jestem przekonany, że zarówno te zestawienia, jak i wiele innych, sprawdzi się znakomicie. Składniki: 6 dużych czerwonych cebul 4 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej (lub gryczanej) 3 łyżki kremowego serka czosnkowego (lub bryndzy) 5 posiekane suszone pomidory 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki płatków chili oliwa sól bułka tarta Wykonanie: Cebule obrać i obgotować(...)ogniu około 5 - 7 minut. Wystudzić, ściąć wierzchy i delikatnie wydrążyć środki pozostawiając około 0.5 cm ścianki. Wydrążony miąższ cebuli posiekać i podsmażyć krótko na oliwie. Wymieszać w misce kaszę, twarożek, podsmażoną cebulę, pomidory, majeranek i chili. Posolić do smaku. Cebule umieścić w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym i lekko oprószyć solą wydrążone wnętrza. Napełnić je nadzieniem z lekką górką. Posypać

zadanie-gotowanie
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 81

obiadem poradzą sobie nawet początkujący miłośnicy gotowania . Z czym podawać polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym? Te polędwiczki będą bardzo dobrze smakować z młodymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, kaszą (np. gryczaną, jęczmienną, pęczak) lub makaronem. Jako dodatek warzywny świetnie sprawdzą się tarte, gotowane buraczki lub ogórki kiszone bądź konserwowe. Sprawdź też inne przepisy na pyszny obiad : Zupa tajska z kurczakiem, warzywami(...)Wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut. Dodaj polędwiczki na patelnię i smaż jeszcze przez 3-4 minuty. Podawaj z ulubionymi dodatkami: puree ziemniaczanym, młodymi ziemniakami, kaszą lub makaronem. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku! The post Polędwiczki

Na-talerzu.pl