Jecie śniadania? Podobno to najważniejszy posiłek dnia. Przez całe lata byłam wyznawczynią kultu „kawa i papieros”. Potem rzuciłam palenie i przez jakiś czas rano
Gotuj z Blue Ravenkraj i niemal każda gospodyni mają swoje ulubione przepisy. Nadzieniem do gołąbków może być mięso wołowe, wieprzowe, jagnięcina czy tez mieszanka wszystkich dostępnych. Do mięsa możemy dodać ryż, kaszę jaglaną, gryczaną, pęczak. Zawijanie ich w kapustę włoską czy modrą też nie jest niczym dziwnym. Ja nawet pokusiłam się kiedyś i zawijałam w pekińską :) Wyszły takie malutkie, na jeden kęs :) Zwieńczeniem
Codzienna kuchnia niecodziennaRyż z warzywami (w podobny sposób można zrobić kaszę jęczmienną, gryczaną, jaglaną czy kuskus) stanowi pyszny, kolorowy dodatek do obiadu - szczególnie mięsnego. Fajnie smakuje np. z pieczonym kurczakiem. Jeśli natomiast nie jesteśmy mięsożercami, wystarczy do ryżu dorzucić więcej warzyw np. brokuła, pora, paprykę i mamy gotowy zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Składniki: 1 szklanka białego ryżu
Walijskie Pichceniepodanych składników wychodzi ok.10 gołąbków. Farsz do gołąbków można zrobić z samego mięsa ale zazwyczaj dodaje się jeszcze ryż lub kaszę np. gryczaną. Zmielone mięso jest na tyle lepkie, że nie potrzeba dodawać ani jajek ani tym bardziej bułki tartej. Ważny jest więc rodzaj mięsa o czym za chwilę. Gołąbki wolę robić w piekarniku ale zawsze można włożyć
w kuchni i w ogrodziepodanych składników wychodzi ok.10 gołąbków. Farsz do gołąbków można zrobić z samego mięsa ale zazwyczaj dodaje się jeszcze ryż lub kaszę np. gryczaną. Zmielone mięso jest na tyle lepkie, że nie potrzeba dodawać ani jajek ani tym bardziej bułki tartej. Ważny jest więc rodzaj mięsa o czym za chwilę. Gołąbki wolę robić w piekarniku ale zawsze można włożyć
prawdziwe jedzenietrochę dłużej tak by sos się zgotował i był gęsty ). Wyjąć zrazy - usunąć nici - przełożyć mięso z powrotem do garnka , doprawić sos do smaku użytymi przyprawami . Podawać z kaszą jęczmienną ( gryczaną , ziemniakami ) i surówką z buraczków lub kiszonych ogórków . Oczywiście można użyć jednego rodzaju cebuli ale przekonałam się że jak jest jej kilka rodzajów to sos jest smaczniejszy
Buniabaje w kuchnibyłoby ograniczanie się do samej pszenicy;) Tym razem postanowiłam zmodyfikować swoje ukochane pierogi. Zobaczcie, co z tego wyszło. Składniki (u mnie 25 sztuk, dość dużych) 1 szklanka mąki gryczanej (najlepiej z kaszy niepalonej) + trochę do podsypywania 1/2 szklanki mąki (nie mylić ze skrobią) ziemniaczanej - nadaje ciastu elastyczność, spaja je 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka oleju - u mnie kokosowy szczypta(...)może to potrwać nieco dłużej lub krócej). WSKAZÓWKI ciasto powinno być miękkie i elastyczne, trochę jak plastelina. woda musi być wrząca, ciepła nie wystarczy mąka gryczana powinna być jak najdrobniej zmielona, zrobiona raczej z kaszy NIEPALONEJ, ze względu na delikatniejszy smak ciasto najlepiej wałkować małymi partiami, żeby nie wysychało. Czekającą na swoją kolej część koniecznie należy przykryć ściereczką ciasta
Powiedz dietom nieniewielki ilości z innych dań, czy nie chciane składniki, warzywa z gotowania rosołu, zup itd. Znajdziemy tu przepisy m.in na Kruche pierożki z jarzynami po wywarze, Placki gryczane z wczorajszej kaszy, Drugie życie jaglanki a la snickers, sałatka gryczana z burakami z zakwasu, pasztet buraczany z barszczu i inne. Znajdziemy tu też oczywiście dużo więcej inspirujących przepisów poukładanych w rozdziałach
Dorota SmakujeKasza bulgur to moja druga ulubiona kasza zaraz po gryczanej. Szczególnie lubię z nią wszelkie sałatki. Składniki: 100 g kaszy bulgur (surowej) 1-2 pomidory 2-3 łyżki czarnych oliwek 1 mała wędzona pierś z kurczaka + dowolny dressing (u mnie była to oliwa, czosnek, oregano, sól, pieprz) Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić w kostkę. 2. Kaszę ugotować zgodnie
Kuchnia domowa Aniwiecie, bo powtarzałam już to setki milionów razy ( heheh :p ) : uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze! Jaglaną , pęczak , gryczaną i tą, którą najczęściej przyrządzam na słodko: mannę . Z kaszy tej robię zarówno ciasta, desery, jak i obiady czy podwieczorki na słodko. Jest smacznie! Jest szybko! Jest zdrowo! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekaną kaszę mannę o waniliowym smaku
Ostra na Słodkopieprzem i smaż wszystko mieszając przez 1-2 minuty. Kaszę podawaj z upieczonym łososiem, opcjonalnie posyp listkami bazylii. Wariacje: Zamiast kaszy orkiszowej może być inny rodzaj kaszy (bulgur, perłowa, gryczana) albo ryż. Filety z łososia oczywiście mogą być świeże. Rady: Kaszę możesz ugotować dzień wcześniej. Czwartek - Zupa ribollita Ribollita to pochodząca z Toskanii pyszna zupa z fasolą
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 2 banany garść orzechów brazylijskich 2 łyżki miodu (gryczanego) Sposób wykonania: Kaszę płuczemy na sitku gorącą wodą i przekładamy do rondelka. Zalewamy mlekiem, mieszamy i zagotowujemy. Od tego momentu podgrzewamy pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczek, na wierzch układamy banany pokrojone w plasterki. Orzechy kroimy
Qchnia po prostuUwielbiamy wszelkie kasze. Od kaszy bulgur, przez gryczaną, po kuskus. Gdybym to ja miała wskazać swoją ulubioną, to byłaby to kasza jęczmienna. Oto przepis na szybki i pyszny dodatek do potraw właśnie z tą kaszą. Z podanych składników otrzymamy cztery solidne porcje. Kasza jęczmienna na żółto [PRZEPIS]– ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Kasza jęczmienna na żółto
Jakugotujesz.plkasza jakakolwiek to ziarno które lubicie czy nie koniecznie? Ja kaszę uwielbiam najlepiej gryczaną, paloną ale wiem że dużo osób jej nie lubi. Dziś zajęłam się kaszą jęczmienną, idealnie pasuje do gulaszu z biodrówki. Zapraszam na moją, pyszną wersję kaszy z gulaszem przygotowana w szybkowarze. Kasza jęczmienna z gulaszem z papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieapteki. Dynia – jest bogatym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A). Pestki dyni są źródłem cynku, magnezu i witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykazują także silne działanie przeciwpasożytnicze. Kasza jaglana, jęczmienna, gryczana – są bogate w witaminy z grupy B oraz cynk, magnez, miedź i żelazo. Kasza jaglana dodatkowo zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, dzięki czemu leczy katar. Warto jeść(...)przeziębieniem. Wykazuje także działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. A tutaj dowiesz się, jak w pełni wykorzystać zdrowotne właściwości czosnku . Miód – właściwości miodu będą zależały od jego rodzaju, np. miód gryczany będzie wzmacniał naszą naturalną odporność dzięki zawartości rutyny, podobnie zadziała na nas miód rzepakowy. Z kolei miód lipowy będzie nas wspomagał w zwalczaniu przeziębienia i grypy. Naszą odporność wzmocni też miód
Z notatnika dietetyka