porcjach zawekować (większa rodzina upora się z nim w dwa dni). Krupnik jest wegański, bez pszenicy – na kaszy jęczmiennej. Jeśli chcecie by był bezglutenowy użyjcie ryżu, kaszy jaglanej czy gryczanej. PRZEPIS NA KRUPNIK KRYZYSOWY Składniki na krupnik kryzysowy: 2 duże cebule 5 łyżek oleju 4 litry wody 10 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 łyżki suchej soczewicy czerwonej
Dorota Smakujekcal, 19,5 g białka, 22,5 g tłuszczów, 69 g węglowodanów oraz 11 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 2 duże czerwone papryki 100 g kaszy pęczak, bulgur, gryczanej nieprażonej 1 czerwona lub biała cebula 1 ząbek czosnku 50 g suszonych pomidorów kilka zielonych lub czarnych oliwek 120 g sra typu feta 2 łyżki oliwy z oliwek
W kuchni Katiekcal, 19,5 g białka, 22,5 g tłuszczów, 69 g węglowodanów oraz 11 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 2 duże czerwone papryki 100 g kaszy pęczak, bulgur, gryczanej nieprażonej 1 czerwona lub biała cebula 1 ząbek czosnku 50 g suszonych pomidorów kilka zielonych lub czarnych oliwek 120 g sra typu feta 2 łyżki oliwy z oliwek
W kuchni Katiechwilę jest to kasza numer jeden w naszym domu. Lekka, smaczna i lekkostrawna. Posiada szeroki wachlarz właściwości korzystnych dla zdrowia. Ma jedną tylko wadę. Cena. Droższa od kaszy jęczmiennej i gryczanej. Jednak wolę dołożyć troszkę grosza i zajadać się ze smakiem podczas obiadu. Można ją podawać jako dodatek do mięs, ale też jako samodzielne danie. Tym razem zrobiłam
Pieprzyć z FantazjąZauważyliście z pewnością, że na blogu mam bardzo mało przepisów z użyciem wszelkiego rodzaju kasz. Od jęczmiennej, gryczanej i jaglanej zaczynając, a na kuskusie kończąc. Kiedy zobaczyłam konkurs Hortexa, wiedziałam że pierwsze co zrobię, to coś na słodko. O ile sama tarta szpinakowa wpadła mi do głowy dość szybko, tak nad kremem siedziałam ciut dłużej. Chciałam właśnie, żeby było zdrowo
Kuchnia w czekoladzieSosik z duszonej wieprzowinki z dodatkiem pieczarek. Taki gulasz podaje zazwyczaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną, można też podać z tłuczonymi ziemniakami. Do tego kiszony ogóreczek i mamy pyszny obiadek. składniki: 700 g wieprzowiny (łopatka,szynka,kawałki gulaszowe) 300 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka majeranku 2-3 listki laurowe sól,pieprz woda 2 łyżki posiekanej natki 2 łyżki mąki
Monia miesza i gotujepęczak, z piersią z kurczaka, jarmużem, boczniakiem, czerwona cebula i czosnkiem [cena urodzinowa=PLN 15] Trochę zdrowia na talerzu - ostatnio coraz częściej wraca się kulinarnie do różnego rodzaju kasz: jaglanej, jęczmiennej, gryczanej czy pęczaku. Bardzo zaciekawiła mnie kompozycja tego dania zaserwowana w Alei 40 - z jarmużem i boczniakiem w rolach głównych Niestety potrawa nie spełniła pokładanych w niej nadziei... Kurczaka
Grunt to przepis!Często zastępuję nim szpinak. Mam nadzieję, że tak jak mi tobie również posmakuje taki obiadek. Składniki na dwie porcje : 240 g piersi z kurczaka 100 g ( 1 woreczek ) kaszy jęczmiennej ( bulgur, gryczanej ) 250 g świeżego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu rzepakowego 50 ml białego wina woda do podlewania Marynata: 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki suszonej bazylii(...)prowansalskich szczypta suszonej wędzonej papryki 2 szczypty soli himalajskiej Pierś z kurczaka oczyścić zalać olejem i obsypać ziołami. Wszystko razem dobrze zamieszać i zostawić na kilka godzin w lodówce. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka wyjąć z marynaty i położyć na suchej, rozgrzanej patelni. Zarumienić z obu stron, po czym podlać winem i w razie potrzeby
Jemy PijemyIndyk w sosie z zielonym groszkiem to danie, które idealne łączy się z kaszą jęczmienną i gryczaną. Indyk jest bardzo delikatnym mięsem i trzeba uważać, aby zbyt długo go nie gotować, bo stanie się bardzo twardy. Tym razem przygotujemy indyka w sosie z zielonym groszkiem, danie będzie delikatne, łagodne, a mięso rozpłynie się w ustach. Składniki filet z indyka(...)500g) puszka zielonego groszku (400g) 500ml bulionu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mąki 150 ml śmietanki cebula 2 ząbki czosnku pieprz dodatki: ryż, kasza, ziemniaki olej łyżka masła Indyk w sosie z zielonym groszkiem – przepis W garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę. Jak będzie szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Smażymy wszystko razem przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ostatnim czasie stałyśmy się wielkimi fankami kasz. Kasza pęczak, jaglana, gryczana, czy kuskus gości na naszych stołach kilka razy w tygodniu. Niestety przez całkowity brak czasu nie mamy kiedy podzielić się z Wami przepisami, które udało nam się zgromadzić. Obiecamy wkrótce to nadrobić :) Pierwszy przepis jaki Wam prezentujemy to pyszne, szybkie pęczotto z kurczakiem i jarmużem. Doskonale smakuje zaraz(...)drugie śniadanie do pracy :) Przepis pochodzi z tej strony. Czas przygotowania: około 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500ml bulionu drobiowego 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2/3 szklanki kaszy pęczak Ok. 80g (duża garść) jarmużu Cebula Por Przyprawy: tymianek, kolorowy pieprz, świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Oliwa do smażenia Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Oprószamy
Kolizje SmakówŁosoś pieczony z paprykami – to pyszna propozycja nie tylko na piątkowy obiad. Plusem tego dania z pieczonym łososiem jest również to, że w połączeniu z kaszą (np. pęczak, gryczaną) oraz sałatką z cukinii i marchewki tworzy smaczne danie o niskim indeksie glikemicznym (IG), dzięki czemu jest super pomysłem na obiad dla cukrzyków i osób z insulinoopornością. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)łyżki oliwy lub oleju rzepakowego – ok. 30 g 1 łyżka sosu sojowego – ok. 10 g 1 limonka sól i pieprz do smaku U mnie dodatkowo do podania kasza bulgur oraz surówka marchewki i cukinii . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na łososia pieczonego z paprykami: Oba typy papryki (żółte i czerwone) umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry
Kulinarne Przebojeporcjach zawekować (większa rodzina upora się z nim w dwa dni). Barszcz jest wegański, bez pszenicy – na kaszy pęczak jęczmiennej. Jeśli chcecie by był bezglutenowy użyjcie ryżu, kaszy jaglanej czy gryczanej. PRZEPIS NA KRYZYSOWY BARSZCZ UKRAIŃSKI Składniki na kryzysowy barszcz ukraiński: 2 duże cebule 6 łyżek oleju 5 średnich buraków 6 dużych ziemniaków 2 marchewki 3 ząbki czosnku 4 litry(...)tłuszczu przesmażamy pokrojone w ćwiartki cebule i czosnek. Następnie zalewamy dwoma litrami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, kaszę, soczewicę. Potem zmniejszamy grzanie i na wolnym ogniu gotujemy bulion ok 20 min. Następnie zalewamy to dodatkowym 2l wody, dodajemy ziemniaki i buraki pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki. Potem gotujemy wszystko
Dorota Smakujemały seler albo pół dużego, cebula - przyprawy - pieprz, curry (można jeszcze dać dodatkowy imbir, bo chociaż wchodzi w skład mieszanki curry, to nie jest tak wyrazisty w niej) - kaszę - u mnie gryczana niepalona ale może być i palona albo w ogóle inna. Dla niewtajemniczonych ;) - SOCZEWICA - to taka roślina strączkowa, podobna trochę do groszku. Istnieje kilka odmian, osobiście wybieram czerwoną(...)sód; fosfor, wapń (zdrowe kości); żelazo, kwas foliowy (zdrowa krew); witaminy z grupy B Najlepiej oczywiście znowu jeść kiełki, jeśli tylko ktoś lubi... Jeśli nie - GOTUJEMY :) Zaczynamy od wstawienia kaszy - o gotowaniu kaszy bez przypalania pisałam TUTAJ (pod zdjęciem czerwonej fasoli zaczyna się opis :) ). Obieramy wszystkie warzywa, rozgrzewamy suchą patelnię, ustawiamy na najmniejszym ogniu i tak: - marchew ścieramy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwszelakimi dodatkami! Danie można przygotować w wersji wege rezygnując z mięsa, wrzucić posiekane warzywa korzeniowe, pomidory z puszki, podać z wszelakimi makaronami lub ryżem. Smacznego! SKŁADNIKI: szklanka dowolnej kaszy, np. owsianej, gryczanej, jęczmiennej, jaglanej, kuskus 1 pierś z kurczaka 1 cukinia spora garść żółtej fasolki mrożonej 1 chili posiekana drobno spora garść mrożonej kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku opcjonalnie(...)chili, mrożoną kukurydzę i fasolę, duszę do miękkości, doprawiam do smaku. Warzywa łączę z mięsem na patelni, pilnując by wszystkie soki się połączyły. Doprawiam. Podaję z ugotowaną i odcedzoną kaszą. Do ugotowanej w osolonej wodzie kaszy dodaję łyżeczkę masła. Łączę z warzywami i mięsem. Podaję. Warzywa z mięsem możesz podać zamiast kaszy z pieczonymi ziemniakami – polecam Pieczone chrupiące ziemniaki
Zasmakuj Kuchni