Zamiast ziemniaków, do obiadu do mięsa podaję ryż, ewentualnie kaszę. Jaglaną, gryczaną, perłową. Bo są zdrowe, bo zawierają mnóstwo cennych minerałów i witam. Dzisiaj mam dla Was przepis na kaszę bulgur. Jest bardzo popularna w kuchni orientalnej. Jest to kasza gruboziarnista, którą pozyskuje się z ziaren pszenicy durum. Najpierw jest parzona a następnie suszona i delikatnie
Kuchnia u KrysiWiosnę witam daniem lekkim i łatwym. Każdy, nawet niewprawiony w bojach, poradzi sobie z nim bez problemu. Faszerowanego bakłażana potraktowałem jako danie obiadowe, ale doskonale sprawdzi
Mam To Na Widelcuprzekąska lub ciepła kolacja, do podania z pysznym sosem malinowym lub innym ulubionym. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 200 g twarogu półtłustego, 6 łyżek maki pszennej, 3 łyżki maki gryczanej, 2 jaja, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego lub różanego , mąka do posypania deski, 1/2 prażonych płatków migdałów do posypania(...)mrożonych malin, 80 ml crema di limoncello lub innego likieru na bazie mleka, 5-7 łyżek syropu z agawy lub miodu, 1 łyżka posiekanego estragonu. Przygotowanie: Połowę kaszy zmiksować z jajami, mąką gryczaną, cukrem i solą. Dodać pozostałą kaszę i dokładnie wymieszać widelcem, żeby nie było grudek posklejanej kaszy. Dodać ser rozgnieciony widelcem, wymieszać, dodać kilka łyżek mąki pszennej
SzczyptaSmaQZarówno ja jak i moja rodzina bardzo lubimy kasze i bardzo często goszczą one w naszym menu. Kasza jęczmienna, gryczana, owsiana, bulgur, pęczak – przynajmniej dwa razy w tygodniu pojawia się na stole w porze obiadowej. Nigdy nie gotuję kaszy w woreczkach foliowych – nie lubię tej metody gotowania bo raz, że wraz z odlewaną wodą pozbawiamy kaszę smaku
Dorota SmakujeShare Pinterest Print Gulasz wieprzowy z dodatkiem marchewki i pietruszki to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Użyłam łopatki wieprzowej ale może być też szynka
Oryginalny smakKuskus z warzywami to pomysł na szybki, zdrowy i lekki dodatek do obiadu. Kasza przygotowana w ten sposób może stanowić samodzielne danie obiadowe. Ostatnio staram się jeść więcej kasz – jaglanej, gryczanej czy też kuskus, ponieważ zawierają cenne witaminy, minerały jak i błonnik. Jeżeli macie ochotę na słodkie danie z użyciem kaszy to zachęcam do przygotowania kukurydzianego musu truskawkowego . Składniki
Ugotowaćgoryczkę). Z przyprawami można poeksperymentować, ja podaję naszą ulubioną wersję, jako inspirację... Składniki: - 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (ja mam zwykle ugotowaną wcześniej, w lodówce) - 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane) - 6 łyżek mąki bezglutenowej (u mnie biała gryczana lub teff, mogą być też inne) - 2 płaskie łyżki skrobi (u mnie z tapioki, ale może być również
Smaczne ZdrowePierogi to coś co my Polacy bardzo lubimy. Tym razem zrobiłam z kaszą. Pycha Ciasto na pierogi znajdziecie tutaj – Pierogi z jagodami przepis od babuni
Kuchnia PokoleńDo przygotowania placuszków potrzebujemy: – 1 filiżankę mąki gryczanej – 1 filiżankę ugotowanego szpinaku – 1 filiżankę mleka np roślinnego – 1 jajko – 1 łyżeczkę
Szybko Tanio SmacznieUwielbiam wegierki. Najczęściej jem je same, ale bardzo lubię też w cieście drożdżowym, słodkich plackach i knedlach. Tym razem trafiły do dania warzywnego. Ostatnio do wszystkich
Kasia SarnaMakaron cannelloni długo leżał w mojej kuchennej szafce zanim trafił do garnka. Rzadko sięgam po makarony, a tutaj dodatkowo trzeba było pomyśleć nad farszem. Zdecydowałam się
Kasia SarnaBuddha bowl z ciecierzycą i szparagami to mój pomysł na miskę szczęścia, czyli pyszny i pełnowartościowy posiłek. Jej najważniejszymi elementami są świeże, zielone liście (rukola, szpinak, jarmuż), gruboziarniste kasze (jaglana, gryczana, bulgur) oraz dodatek białkowy w postaci roślin strączkowych (ciecierzyca, fasola czy bób). Do tego oczywiście porcja świeżych warzyw! Smacznego! Przepis powstał do letniego numeru Magazynu Aromat , który wydajemy razem
Pasja SmakuZapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 1 szklanka (lub woreczek) kaszy (najlepiej gryczanej, ale można użyć swojej ulubionej) cukinia cebula pieczarki (100 g) papryka seler naciowy (jeden kawałek) pomidory (puszka) czosnek (ząbek) pierś z kurczaka przyprawy:suszone oregano, bazylia, sól, pieprz, sos sojowy, papryka w proszku 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy suszonym oregano, papryką, solą, pieprzem (lub gotową mieszanką przypraw do kurczaka
NA MOIM TALERZUSkładniki: 1 szklanka (lub woreczek) kaszy (najlepiej gryczanej, ale można użyć swojej ulubionej) cukinia cebula pieczarki (100 g) papryka seler naciowy (jeden kawałek) pomidory (puszka) czosnek (ząbek) pierś z kurczaka przyprawy:suszone oregano, bazylia, sól, pieprz, sos sojowy, papryka w proszku 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy suszonym oregano, papryką, solą, pieprzem (lub gotową mieszanką przypraw do kurczaka
Na moim talerzudziś mogę szaleć w kuchni! Polecam: https://www.facebook.com/BadaPakpl tu dowiecie się więcej! Ja kupiłam różne kasze i bakalie, które w kuchni dają milion możliwości do wykorzystania! Kasze: jaglaną, gryczaną, jęczmienną, kukurydzianą można podawać z ostrym lub słodko-kwaśnym sosem, albo jako danie samodzielne lub dodatek do mięs. Płatki owsiane czy jęczmienne to idealne śniadanie. Można dodać mleko
Sajkofanka smaku