kasza gryczana - 4819 przepisów (strona:239/322)

Gołąbki z jajem – kuchnia podkarpacka 100

Lokalizacja: Głojsce, gmina Dukla, powiat krośnieński  Zwykle gołąbki, które goszczą na naszych stołach wypełnione są farszem z ryżu i mięsa. W kuchni podkarpackiej ryż często zastępowany jest kaszą jęczmienną lub gryczaną. W parze z kaszą zazwyczaj idą suszone grzyby, a wówczas mięso bywa zbędne. W Beskidzie Niskim przygotowuje się jeszcze inne bezmięsne gołąbki – znacznie delikatniejsze w smaku od tych

Trzeci talerz
Odkwaszanie Organizmu 190

Można pic soki owocowe i warzywne ale własnoręcznie robione szczególnie polecany jest sok z buraków ważna informacja jest taka że można je pić tylko do południa Kasza jasna niepalona gryczana oraz ryż brązowy, kasza jaglana oraz makarony razowe. Pamiętajcie że wszystkie te artykuły maja charakter informacyjny. Jeśli uważacie że problem dotyczy was skontaktujcie się ze specjalistą

NaKońcuJęzyka
Karmelowe szyszki gryczane 204

Karmelowe szyszki gryczane to błyskawiczny zdrowy deser. Świetnie smakuje też w wersji jaglanej lub amarantusowej. Wystarczy preparowana kasza, daktyle i trochę masła klarowanego. Znów bogactwo tkwi w prostocie. Składniki: - 1 szklanka suszonych daktyli - 2 szklanki preparowanej gryki/prosa/amarantusa - 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego/oleju kokosowego Daktyle zalewamy gorącą wodą  i odstawiamy na 10 minut. Odsączamy.  Dodajemy masło i miksujemy

Smakuje zdrowo
Zdrowa szarlotka (bez glutenu, nabiału, cukru) 183

mnóstwo jabłek, jeśli wybierzecie właściwe, cukier naprawdę stanie się zbędny. A efekt? Zadowoli każdego prawdziwego smakosza szarlotek..  Polecam :-) Składniki: Ciasto: 300 g mielonych migdałów 100 g mąki gryczanej z kaszy niepalonej 110 g oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki miodu Mielone migdały wymieszać z mąką gryczaną, dodać olej kokosowy i miód. Zagnieść ciasto. Dno okrągłej formy o średnicy

maniapieczenia
Sałatka z pieczarkami i bulgurem 145

wegetariańską sałatkę. Prosta do przygotowania, zdrowa, szybka. Ostatnio kasza i jej różne rodzaje i odmiany to królowa naszego stołu i diety w czasie narodowej izolacji w domu. Kasza jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur to chyba nasze ulubione. Dzieci chętnie jedzą też kaszkę manną, orkiszową czy owsianą. Kasza genialnie się przechowuje, dlatego zawsze mieć jej zapas w spiżarni . Naprawdę nie jest trudna

Dorota Smakuje
Bulgur z papryka, rodzynkami i pachnacy prazonymi migdalami 216

Ostatnio mamy czas dla kasz. Pęczak, gryczana a ostatnio bulgur. Na zimno, na ciepło. Syncio nie przepada za gryczaną paloną, wszyscy kochamy pęczak. W niedzielne popołudnie przygotowując obiad pomyślałam, że zamiast robić sałatkę przyrządzę kaszę na ciepło. Jak się okazało był to świetny wybór gdyż tak przygotowany bulgur świetnie smakuje w obu formach i jest idealny by zabrać

Dzieje kuchennej Wiewióry
Deser z kaszy jaglanej z granatami 314

doszły do tego też wspomnienia słodkich deserów z kaszą z mojego dzieciństwa. A akcji bierze wielu blogerów i w tym tygodniu natkniecie się na wiele słodkich przepisów z kaszy jaglanej, gryczanej lub jęczmiennej! Może coś Wam wpadnie w oko i przygotujecie też coś słodkiego. Deser z kaszy jaglanej i granatami będzie dla wielu wielkim, pozytywnym zaskoczeniem. Zmierzcie się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser jagodowy z kaszą jaglaną 35

Pewnie już wszyscy zauważyli, że jestem fanką kaszy jaglanej i jem ją w każdej możliwej postaci. Poniekąd wynika to z mojej nietolerancji glutenu, bo właściwie mogę jeść tylko kaszę jaglaną, gryczaną i ryż. Stąd więc moje umiłowanie jaglanki, której to w dzieciństwie i niedalekiej przeszłości nie tykałam. Kasza jaglana zawsze była na Wigilię jako dodatek do kompotu z suszu

To co kocham
Deser jagodowy z kaszą jaglaną 124

jestem fanką kaszy jaglanej i jem ją w każdej możliwej postaci. Poniekąd wynika to z mojej nietolerancji glutenu, bo właściwie mogę jeść tylko kaszę jaglaną, gryczaną i ryż. Stąd więc moje umiłowanie jaglanki, której to w dzieciństwie i niedalekiej przeszłości nie tykałam. Kasza jaglana zawsze była na Wigilię jako

To co kocham
Racuszki z kaszy manny z żurawiną 149

Uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze! Jaglaną , gryczaną , jęczmienną i mannę . Staram się z nich przyrządzać smakowite dania , które zachwycą nawet tych , którzy z kaszą nie są za pan brat! Tak było i tym razem! Racuszki z manny zrobione na sobotnie , leniwe śniadanie zachwyciły domowników! Dodatek żurawiny tylko dopełnił całość i sprawił , że wszyscy prosili o dokładkę! SKŁADNIKI:   - kasza manna

Ostra na Słodko
Kasza bulgur 144

Zamiast ziemniaków, do obiadu do mięsa podaję ryż, ewentualnie kaszę. Jaglaną, gryczaną, perłową. Bo są zdrowe, bo zawierają mnóstwo cennych minerałów i witam. Dzisiaj mam dla Was przepis   na kaszę bulgur. Jest bardzo popularna w kuchni orientalnej. Jest to kasza gruboziarnista, którą pozyskuje się z ziaren pszenicy durum. Najpierw jest parzona a następnie suszona i delikatnie

Kuchnia u Krysi
FASZEROWANY BAKŁAŻAN Z KASZĄ GRYCZANĄ I JAJKIEM 243

Wiosnę witam daniem lekkim i łatwym. Każdy, nawet niewprawiony w bojach, poradzi sobie z nim bez problemu. Faszerowanego bakłażana potraktowałem jako danie obiadowe, ale doskonale sprawdzi

Mam To Na Widelcu
Jaglane kluseczki z sosem malinowym i migdałami 241

przekąska lub ciepła kolacja, do podania z pysznym sosem malinowym lub innym ulubionym. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 200 g twarogu półtłustego, 6 łyżek maki pszennej, 3 łyżki maki gryczanej, 2 jaja, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego lub  różanego , mąka do posypania deski,  1/2 prażonych płatków migdałów do posypania(...)mrożonych malin, 80 ml crema di limoncello lub innego likieru na bazie mleka, 5-7 łyżek syropu z agawy lub miodu, 1 łyżka posiekanego estragonu. Przygotowanie: Połowę kaszy zmiksować z jajami, mąką gryczaną, cukrem i solą. Dodać pozostałą kaszę i dokładnie wymieszać widelcem, żeby nie było grudek posklejanej kaszy. Dodać ser rozgnieciony widelcem, wymieszać, dodać kilka łyżek mąki pszennej

SzczyptaSmaQ
Kasza jęczmienna z marchewką i czosnkiem 127

Zarówno ja jak i moja rodzina bardzo lubimy kasze i bardzo często goszczą one w naszym menu. Kasza jęczmienna, gryczana, owsiana, bulgur, pęczak – przynajmniej dwa razy w tygodniu pojawia się na stole w porze obiadowej. Nigdy nie gotuję kaszy w woreczkach foliowych – nie lubię tej metody gotowania bo raz, że wraz z odlewaną wodą pozbawiamy kaszę smaku

Dorota Smakuje