jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:48/277)

Lekki omlet z cukinią, szczypiorkiem i sezamem 150

Omlety wcinam dopiero od jakiegoś czasu. I urozmaicam je na różne sposoby, dziś ze świeżą cukinią i szczypiorkiem smakuje obłędnie i jest bardzo lekki.  Składniki: 3 jajka szklanka żółtej cukinii pociętej w cienkie paski pęczek szczypiorku  2 łyżeczki sezamu sól i pieprz do smaku kilka kropli octu winnego Przygotowanie: jajka ubij z octem i dopraw delikatnie do smaku

Niezły Młynek
Proteinowe muffiny 197

około 6 muffinek)  całóść: 18g tłuszczu/12g węgli/ 56g białka: 3 jajka 30g odżywki białkowej (ja użyłam smaku kokosowa trufla) 30g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżka jagód goi (mielimy razem z kaszą) 50g chudego twarogu opcjonalnie kilka sztuk borówek  Sposób przygotowania: Blendujemy ze sobą wszystkie składniki (poza borówkami) na jednolitą masę przekładamy ciasto

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 156

rabarbarem Składniki 375 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 125 ml jogurtu naturalnego ( dałam grecki) 200 g cukru 125 ml oleju ulubiony aromat 500 g rabarbaru Lukier 2 łyżki białka kilka kropel ulubionego aromatu cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru Sposób przygotowania Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wolnym

Mieszam w Garnku
FASZEROWANE JAJKA W GNIAZDKACH Z SZYNKI 724

Jajka. To one zdecydowanie rządzą na świątecznym, wiosennym stole. podane na różne sposoby, nigdy się nie nudzą, zawsze chętnie po nie sięgamy. Pięknie i kolorowo podane mogą być świetną ozdobą stołu. Mi osobiście takie otulone szyneczka smakują wyśmienicie. Składniki: 6 jajek 6 plastrów szynki parmeńskiej kilka gałązek szczypiorku łyżka majonezu sol, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Z wystudzonych ścinamy

Z Majeczką w kuchni
Sernik biało - czerwony 287

Wielunia "Mój ulubiony" - 325 ml śmietanki 36 % - szklanka cukru pudru - 4 jajka - 1 duża ,płaska łyżka mąki pszennej - 2 duże ,płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel olejku waniliowego Masa do przełożenia : - 250 g serka Philadelphia - 200 g masła - kilka kropel olejku waniliowego - szklanka cukru pudru Sposób wykonania : Piekarnik nagrzać do 170 stopni . Margarynę ucierać do białej masy ,dodawać na przemian

Wypieki Rene
Smoothie z arbuza i truskawek 122

letnim, gdzie jest duża dostępność świeżych owców, smoothie to zaraz po boczku i jajkach moje najczęstsze śniadanie. Owocowy koktajl można przygotować na tysiące różnych sposobów i konfiguracji. Jednym z moich ulubionych jest ten prosty przepis na smoothie z arbuza. Składniki: szklanka mrożonych truskawek 1 kg arbuza kilka listków mięty limonka Przygotowanie: Wrzucamy wszystko do blendera, wyciskamy sok z limonki

PaleoLife
PLACKI ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM – najlepsze! 185

cytryny – 1 łyżeczka * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PLACKI ZIEMNIACZANE: Oczyszczone ziemniaki trzemy na dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę , czosnek, jajko, mąkę i przyprawy – wszystko razem dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. JARMUŻ: Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Siekamy razem ze słonecznikiem

Ostra na Słodko
Jabłecznik z budyniem, żurawiną i rodzynkami. 184

łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego + 500 ml mleka 2 - 3 jabłka (około 500 g) 100 g złotych rodzynek jumbo 80 g suszonej żurawiny           Sposób przyrządzania:             Rodzynki i żurawinę zalać gorącą wodą, zostawić na kilka minut i osączyć. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo żółtka

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ceviche, czyli ryba w cytrusach 155

świeża kolendra. Całość smakuje naprawdę świetnie, zwłaszcza z chrupiącymi grzankami z awokado i jajkiem :) SKŁADNIKI (3-4 nieduże porcje) 100g świeżego filetu z dorsza 100g świezego fieltu z łososia 1 cytryna 1 limonka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 pomarańczy kilka gałązek świeżej kolendry sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ryby dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kostkę o boku

DefinicjaSmaku
Pasta ze śledzia w oleju z kuskusem. 147

Pasty kanapkowe można przyrządzić na wiele sposobów. Ja pierwszy raz próbowałam dodać do pasty kaszy i to było bardzo dobre posunięcie :) Być może zostało po obiedzie kilka łyżek? Potrzebujemy: pół puszki śledzi w oleju Łosoś Ustka pół cebuli 2 jajka na twardo 3 łyżki ugotowanej kaszy kus kus 2 łyżki ketchupu pieprz Śledzie wraz z olejem przekładamy do miseczki. Śledzie

MamaOskarka
Omlet kukurydziany ze szpinakiem 233

urośnie tak jak trzeba, bo jak wiadomo kukurydza nie zawiera glutenu. Kilka prostych specyfików i mamy omlet! Składniki: 2 jajka 2 czubate łyżki mąki kukurydzanej 2 łyżki jogurtu greckiego garść szpinaku 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej sól pieprz papryka słodka Sposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, jogurt, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz

Truskawkowa Fiesta
Domowy Grander jak z KFC 1009

szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz odrobina chili  sałata lodowa (lub inna) ok. 2 pomidory kilka plasterków sera Cheddar  2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% sos barbecue   Domow y Grander jak z KFC - Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek(...)dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością chili, soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą

Słodka Strona
Ryba po grecku 170

jajko mąka pszenna do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku roztapiamy część masła, dodajemy starte warzywa, dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę , przesmażamy na pozostałym maśle, dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy ketchup oraz koncentrat pomidorowy, dusimy jeszcze przez kilka(...)minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem, panierujemy w rozkłóconym jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor z obydwu stron. Usmażoną rybę przekładamy na przemiennie z warzywami

Bajeczna Kuchnia
Zapiekanka ziemniaczano-pomidorowa z kapustą 169

ziemniaki (około 5 sztuk) kilka liści młodej kapusty kilka plastrów żółtego sera (użyłam Podlaskiego i Morskiego OSM Mońki) 400 g pomidorowej passaty 1 puszka białej fasoli 4 jajka 50 g śmietany 30% 2 łyżki kaszy manny przyprawa do ziemniaków słodka papryka w proszku majeranek zioła prowansalskie tymianek sól i pieprz  Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy w plastry i krótko podgotowujemy(...)osolonej wodzie. Odcedzamy. Jajka rozkłócamy, wlewamy śmietanę i passatę pomidorową oraz przyprawiamy ziołami prowansalskimi i słodką papryką (opcjonalnie też solą i pieprzem-u mnie passata była wystarczająco doprawiona). Na dno naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty - tak, by przykryły dno, a na niej rozkładamy plastry sera. Całość smarujemy łyżką sosu pomidorowego i układamy plastry ziemniaków w ten sposób, by zachodziły

Kolorowy Przepisownik
CYTRYNOWY SERNIK Z RICOTTY NA CHRUPIĄCYM ORZECHOWYM CRUMBLE + test robota kuchennego Electrolux Assistent Pro 266

masło – 70 g * mąka – 70 g * cukier – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ORZECHOWY CRUMBLE: Orzechy laskowe prażymy, obieramy z łupin, rozdrabniamy pulsacyjnie ( nie na pył ). Masło, mąkę, cukier ucieramy za pomocą „łopatki”, dodajemy rozdrobnione orzechy, mieszamy kilka sekund, wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 170C. SERNIK: W misie miksera(...)delikatnych obrotach ucieramy ricottę z cukrem i skórką cytrynową. Powoli dolewamy sok z cytryny i nie przerywając mieszania wbijamy jajka i dosypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Mieszamy krótko – tylko do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 50 minut. Pieczemy z funkcją pary wodnej ( lub jeśli nie posiadamy takiej funkcji w piekarniku

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania