blaszkę 22cm Masa czekoladowa: - 500g sera białego z wiaderka - 100g cukru pudru - 1 duże jajko - 1 duża łyżka kakao - 1 duża płaska łyżka maki ziemniaczanej Masa biała: - 250g serka Mascarpone - 250ml śmietanki 30% - 80g cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego Spód: - 8 herbatników maślanych Sposób wykonania: Piekarnik nagrzać na 180 stopni, na środkowej półce ustawić dużą blachę z ok1 litra
Wypieki Reneoregano do smaku 100 ml białego wytrawnego wina 4 łyżki oliwy z oliwek Sposób: Jak zawsze zabieramy się najpierw za marynatę mięsa Wołowina ,jajko, cebula ,czosnek pieprz i sól z ziołami lądują w misce . Wyrabiamy mięso tak by połączyć wszystkie składniki. Odstawiamy na kilka chwil. Następnie w rondelku z podwójnym dnem na oliwie z oliwek szklimy cebulę i szalotkę
Viola cooks with passionletniej wody ( dolewać w trakcie wyrabiania żeby ciasto nie było za rzadkie) - kilka kropel olejku waniliowego - 50 g świeżych drożdży Dodatkowo : - 200 g miękkiego masła - 100 g ciemnego cukru - 2-3 duże łyżki cynamonu - 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogali Sposób wykonania : Drożdże rozrobić z kilkoma łyżkami letniej wody i cukru,rozczyn odstawić na 10 minut do wyrośnięcia
Wypieki Renepospolita szynka na kanapkach gorąco polecam właśnie pasty. Na blogu jest już ich kilka, znajdziecie je w zakładce Pasty i smarowidła . Dziś dochodzi kolejna. Delikatna pasta z twarogu, jajka, wzbogacona tylko o rzodkiewkę i koperek. Pyszna i prosta ... zjadasz jedną kanapkę i nie sposób oprzeć się kolejnej. Do dowód na to, że smak zazwyczaj tkwi w prostocie
Walijskie Pichcenieszklanki mąki razowej (ja użyłam tej do wypieku chleba) 1 szklanka maślanki 1 jajko 1/3 łyżeczki sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka fruktozy lub innego słodzidła jako dodatek do posmarowania kilka łyżek sera Emilka i mrożone jagody lub niskosłodzony dżem jagodowy;) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 200 g masła lub margaryny 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kilka kropel aromatu waniliowego ½ kg śliwek ( ja dałam mrożone) Tłuszcz do smarowania formy 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki cukru pudru do posypania Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec nie przerywając ubijać dodać cukier i stopniowo
Na słodko lub wytrawniezakwasu na żurek 4 marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera 3 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego 1,5 łyżki majeranku pieprz sól 4 kulki jałowca 3 listki laurowe 5 łyżek kwaśniej śmietany 1 kg białej kiełbasy 5 - 6 jajek ugotowanych na twardo Sposób wykonania: Warzywa obrać i pokroić w plastry lub słupki ( czosnek drobno pokroić
Na słodko lub wytrawniePrzepis powstał z potrzeby żołądka :) i spełnia wymogi przygotowania czegoś szybko, z cukinią i przy minimum nakładu pracy. Stąd też wygodne zawsze ciasto francuskie. Niestety tuczące
W kuchni wieczoremZapraszam Was dziś na zupełnie nie-halloweenowe, za to pyszne naleśniki.Składniki:Naleśniki:2 szklanki mleka1 szklanka wody gazowanej2 czubate szklanki mąki pszennej2 jajka1/2 łyżeczki solikilka
Kuchnia domowa Anijajka - 200 g białej czekolady - 2 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel olejku waniliowego - 157 g cukru pudru spód : - 230 g herbatników maślanych - 50 g roztopionego masła Mus malinowy : - 500 ml śmietanki 30% - 2 galaretki malinowe - 500 g malin mrożonych - cukier do smaku dodatkowo : - 120 g malin świeżych do ozdoby - listki mięty do ozdoby Sposób wykonania : Zmielić herbatniki(...)dokładnie ugnieść spód ,wstawić do lodówki . Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Nagrzać piekarnik do 180 stopni zagotować 1.5 litra wody. Ser ,cukier i mąkę wymieszać ,dodawać po jednym jajku cały czas mieszając ,na koniec wlać ostudzoną czekoladę ,dodać olejek waniliowy, wymieszać . Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód , na dużą blaszkę wlać wrzątek ,postawić na środku sernik i wstawić do piekarnika
Wypieki ReneCzemu nie nasze polskie? Bo już kilka przepisów na faworki , znajdziecie na blogu, a ja chciałam wypróbować coś innego. Padło na te faworki, chociaż nie do końca faworki Jak dla mnie, faworki muszą być w ten charakterystyczny sposób przeplecione przez siebie. Tutaj tego nie ma. I to co ważne, nie trzeba żadnych jajek czy skomplikowanych dodatków. Wystarczy nam mąka(...)samych faworków. Smakują inaczej niż te nasze polskie. Tradycyjne faworki są bardziej kruche. Nie te są tak kruche, ale też bardzo smaczne. Gdyby nie to, że odłożyłam na talerzyk kilka faworków do zdjęcia, to raczej szans na ich sfotografowanie bym nie miała. Faworki ładnie puchną pod wpływem smażenia. Ponieważ za bardzo nie ufałam jedynie dwóm składnikom, to wolałam ciasto trochę
Mieszam w GarnkuCzemu nie nasze polskie? Bo już kilka przepisów na faworki , znajdziecie na blogu, a ja chciałam wypróbować coś innego. Padło na te faworki, chociaż nie do końca faworki Jak dla mnie, faworki muszą być w ten charakterystyczny sposób przeplecione przez siebie. Tutaj tego nie ma. I to co ważne, nie trzeba żadnych jajek czy skomplikowanych dodatków. Wystarczy nam mąka(...)samych faworków. Smakują inaczej niż te nasze polskie. Tradycyjne faworki są bardziej kruche. Nie te są tak kruche, ale też bardzo smaczne. Gdyby nie to, że odłożyłam na talerzyk kilka faworków do zdjęcia, to raczej szans na ich sfotografowanie bym nie miała. Faworki ładnie puchną pod wpływem smażenia. Ponieważ za bardzo nie ufałam jedynie dwóm składnikom, to wolałam ciasto trochę
Mieszam w Garnkususzone pomidory 1 łyżka parmezanu kilka listków świeżej bazylii 1/4 małej cebuli cukrowej 1 pomidor malinowy /kilka pomidorków koktajlowych pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy łyżeczką częśc miąższu. Suszone pomidory kroimy w paski, łączymy z fetą, posiekaną bazylią oraz cebulką. Nakładamy do awokado. Rozbijamy jajko i oddzielamy żółtko z połową białka (jajko
DefinicjaSmakupieprz olej do smażenia Placki: 1 kilogram ziemniaków 2 jajka 1 cebula 3 łyżki mąki sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy trochę oleju, sól, ostrą paprykę wędzoną i kmin rzymski, wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki.Zamarynowane mięso podsmażamy(...)roztapiamy smalec, dodajemy słodką paprykę, przesmażamy, dodajemy do gulaszu, doprawiamy do smaku.Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odcedzamy na sicie z nadmiaru wody, dodajemy mąkę, jajka i sól do smaku, mieszamy.Na rozgrzanym oleju smażymy duże okrągłe placki na złoty kolor z obydwu stron. Na każdy usmażony placek wykładamy porcję gulaszu, składamy na pół, polewamy sosem, podajemy
Bajeczna Kuchniaolej sól,pieprz Dodatkowo: 1 jajko Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Grzyby zalewamy gorącą wodą ,pozostawiamy żeby się wymoczyły i gotujemy do miękkości. .Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju do momentu aż będzie szklista.Dodajemy odciśniętą kapustę,grzyby,doprawiamy solą i pieprzem.Smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Studzimy i mielimy(...)sitku o grubych oczkach. Drożdże rozcieramy z mlekiem,cukrem i łyżką mąki.Pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.Do miski wsypujemy mąkę dodajemy wyrośnięty zaczyn,sól, śmietanę i rozbełtane jajka z żółtkami.Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając stopione masło.Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od rąk.Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy 4 części. Każdy kawałek
Bajeczna KuchniaZrobiłam kilka dni temu do popołudniowego podżerania! Zniknęły szybko … zdecydowanie za szybko!Ale zarazem był to dla mnie znak , że smakowały tak jak powinny – rewelacyjnie!Jeśli
Ostra na Słodko