Pomysł zaczerpnięty z kuchni Hiszpańskiej Bardzo dobre danie Składniki pulpeciki - 0.5 kg mięsa mielonego( najlepiej wołowe ) - 1 jajko - 2- 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka siekanej pietruszki - 1 cebula - sól - pieprz sos - 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam ) - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 4 ząbki czosnku duże(...)paski ze świeżo obranej skórki pomarańczy - sól - pieprz ponadto - 3 średnie cebule - ok 150 g zielonego mrożonego groszku lub świeży( dałam mrożony ) - olej Sposób przygotowania 1. Przygotować sos - Cebulę pokroić w kostkę na patelni dać kilka łyżek oleju dać czosnek cebulę i paprykę - Wszystko smażyć aż papryka zmięknie ale uważać aby się nie przypiekła - Dodać pomidory
W królestwie smaków Beatycałej rodzinki. Składniki : 4 jajka 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 4 plastry polędwicy sopockiej 4 plastry sera żółtego salami 1/2 zielonej papryki 1/2 niedużej cebuli 4-5 średnich pieczarek sól i pieprz 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła/margaryny słodka papryka w proszku szczypior z cebulkami roszponka kilka pomidorków koktajlowych Sposób przyrządzenia : paprykę, cebulę i pieczarki kroimy(...)foremki układamy kolejno rozwałkowany chleb, plaster polędwicy sopockiej - wersja dla "mięsożernych" - oraz plaster sera żółtego i kilka krążków pokrojonych cebulek ze szczypioru następnie do każdej z foremek wykładamy przygotowany wcześniej ciepły farsz z pieczarkami, cebulą i papryką wbijamy jajko zachowując żółtko w całości po wierzchu możemy posypać kawałkami papryki i pieczarek, ale należy je skropić oliwą z oliwek by się
zobacz ich smakciasto można (a nawet należy) zrobić kilka dni wcześniej, co jest niewątpliwą zaletą zwłaszcza, gdy przygotowujemy dużą uroczystość. Polecam Wam ciasto aniołek nie tylko na pierwszokomunijne przyjęcia. Ten delikatny, kremowy przekładaniec z pewnością przypadnie Wam do gustu. składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki amoniaku 2 jajka 200 g śmietany 18% 125g masła rozpuszczonego i ostudzonego(...)przypiekło się na brązowo. W ten sam sposób postępuję z kolejnymi porcjami ciasta. Mleko wlewam do garnka dodając masło, cukier i cukier waniliowy. W misce mieszam na gładką masę śmietanę, jajka i dwa rodzaje mąki. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewam do niego masę śmietanową i energicznie mieszam, aż do zgęstnienia. Odstawiam na kilka minut. Gorącą masą przekładam blaty, odstawiam
babka w formiezostanie nam za dużo ugotowanych ziemniaków warto wykorzystać je w taki sposób. Paluchy są chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Od dziś będą często gościły na moim stole. 3 duże ziemniaki 1 biała cebulka 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleka 1 jajko Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Ziemniaki
VioletoweKucharzeniemiękkiego masła / 50 g soft butter aromat pomarańczowy / orange flavor Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 10 minut, ilość porcji: 1 Najpierw myjemy pomarańcze , suszymy i wyciskamy sok z tych pomarańczy . Do garnka wlewamy sok, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko, szczyptę soli, kilka kropli aromatu oraz mąkę. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy na średnim
Projekty ze smakiemjajkiem. Zdrowo, kolorowe i przede wszystkim smacznie Przepis robi się w kilka chwil, a efekty na prawdę świetne! Spróbujcie i Wy! Bataty zapiekane z cebulką i jajkiem Czas całkowity 20 minut/y Wielkość porcji 2 Składniki 1 mały batat 1 cebula 3-4 jajka szczypior sól, pieprz oliwa Sposób przygotowania Piekarnik nagrzewamy do 230°C, a płytkie naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną
Mostek w kuchniśmietankowego (twarożek) 5-6 łyżek soku pomarańczowego Hortex 1 łyżka brązowego cukru Sposób przygotowania: Omlet: Jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem na puszysto. Wlewamy sok, dodajemy mąkę, krótko miksujemy i wylewamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym wiórkiem masła. Ustawiamy mały ogień i smażymy pod przykryciem kilka minut, aż spód się zarumieni. Następnie omlet obracamy, przykrywamy patelnię i dopiekamy
Kolorowy Przepisownikczerwona cebula 1 kulka mozzarelli 1 pęczek natki pietruszki kilka małych kolorowych papryczek albo 1 duża 2 duże jajka 3 łyżki bułki tartej po 1/2 łyżki :sól,pieprz, papryka czerwona,czosnek 1 łyżeczka świeżego tymianku 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Natkę dokładnie siekam. Papryczki myję a następnie kroję w drobną kostkę
Gotowanie Patkirobi się je bardzo szybko. Ciekawostka - same odwracają się podczas smażenia nawet kilka razy :) Składniki: 250 g twarogu 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka wódki (lub spirytusu) szczypta soli olej Sposób przygotowania: 1. Twaróg (u mnie z wiaderka) miksujemy z cukrami, mąką wymieszaną
Na Ciasteczkowych Papierachzdecydowanymi faworytami w moim spisie placków. Robię je na kilka sposobów i z różnymi rodzajami jogurtu np Placki na jogurcie greckim z gruszkami , które podbiły Wasze serca. Dzisiaj pod nóż, a raczej pod łyżkę poszło kiwi oraz jogurt naturalny. Efekty znajdziecie poniżej :) Składniki: 3 jajka 300ml jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
ChilliJemyząbki czosnku pęczek natki pietruszki kilka listków mięty słoiczek czarnych oliwek 2-3 jajka ugotowane na twardo 2 kromki chleba bez skórki ( sama środka) 3 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki oliwy szczypta ostrej i słodkiej papryki w proszku sól, pieprz Sposób przygotowania: Najprościej - wszystkie warzywa obrać, oczyścić, pokroić
pieprzny smaczekjutrzejsze śniadanie ;) Składniki (8 sztuk): 1 jabłko (średniej wielkości) 1 jajko 5 łyżkek otrębów żytnich firmy Kupiec garść rodzynek 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki serka homogenizowanego Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (odstawiamy na kilka minut, żeby otręby spęczniały) rozgrzewamy teflonową patelnię, którą lekko przecieramy ręcznikiem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: 3 szklanki mąki jajko 1 szklanka ciepłej wody duża szczypta soli 1 łyżeczka oleju Nadzienie: twaróg półtłusty żółtko cukier wanilinowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy.Rozwałkować na grubość ok.3 mm.Wycięte krążki faszerować nadzieniem i sklejać.Gotować kilka minut od wypłynięcia w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Nadzienie: Mieszamy twarożek z pozostałymi składnikami i schładzamy. Smacznego
Wielki apetytsłupki papryka żółta - 4 słupki jajko - 1 szt pietruszka natka Sposób przygotowania: PRZYGOTOWANIE: Fileta podzielić na 4 porcje, rozbić mięso tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Jajko ugotować na twardo , obrać ze skorupki, pokroić na plastry. Marchewkę i różyczki brokuła ugotować. Na każdym filecie układać po kilka listków natki pietruszki, plaster jajka i warzywa. Mięso zwinąć
Kuchnia Danusi