jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:54/277)

Wegańska Wielkanoc - PISANKI Z MASY SOLNEJ oraz DLACZEGO NIE JEMY JAJEK? 158

wyschnięcia albo włożymy na blaszce do piekarnika. Przenoszenie świeżych wyrobów na inne podłoże jest ryzykowne, można łatwo zniszczyć kształt albo oderwać uszy zającowi ;) Sposoby suszenia masy solnej są 2 - albo po prostu zostawiamy figurki na kilka dni do stwardnienia albo suszymy w piekarniku, nastawionym na 80 stopni, przy uchylonych drzwiczkach. Nie warto spieszyć się z suszeniem i podkręcać temp. ponieważ(...)parapecie okna, w końcu mamy jeszcze kilka dni, zdążymy pomalować... Ciemniejszy zajączek - kakao; jaśniejsza zajączkowa - cynamon. Pachną :)) A DLACZEGO NIE JEMY JAJEK? W dzisiejszych czasach jajka NIE pochodzą od kur drepczących leniwie po podwórku, grzejących piórka w słońcu, dziobiących ziarenka to tu, to tam... Dziś kury to maszyny spożywcze, służące do produkcji jajek na akord, padające z wycieńczenia

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chrupiące ciasteczka jaglane lub ciastko XL (z karobem i orzechami brazylijskimi) 155

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciastka można zrobić na dwa sposoby, a mianowicie - pobawić się i upiec małe, chrupiące słodkości lub pójść na łatwiznę i zrobić 1-2 większe. Niby masa jest taka sama, ale w smaku czuć różnicę. Większe ciacho nie jest już takie chrupiące, a bardziej delikatne i kruche - w zależności od grubości. Nie mniej(...)soli kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: 2-3 łyżka karobu 50g orzechów brazylijskich W dużej misce zmiksować masło ze szczyptą soli i cukrem. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, karob, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Na końcu wmieszać odrobinę soku z cytryny i posiekane orzechy. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Sposób

Di gotuje
SZPINAKOWE GOFRY Z Z KOZIM SEREM, KREWETKAMI, AWOKADO I KOPERKIEM 136

Gofry na słodko?! O nie nie! Jak wiecie kocham gofry ( co widać po mojej „wysłużonej” gofrownicy! ). Przygotowuję je co kilka dni starając się, by za każdym razem były inne! Inaczej przygotowane, z innymi dodatkami i inaczej ( ale zawsze apetycznie ) wyglądające! Zainspirowana konkursem z marką MPM przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, chrupiące gofry szpinakowe. #mpm #właczgoscinnosc Szpinak doskonale(...)koperek * awokado – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 2 białka ubijamy na pianę ( nie musi być sztywna ). Wrzucamy do blendera, dodajemy żółtka oraz pozostałe jajko, szpinak, mleko mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Blendujemy na gładką masę ( w razie potrzeb dodajemy odrobinę mąki ). Masa ma być gęsta, ale lejąca. Nagrzewamy i natłuszczamy gofrownicę. Smażymy po kilka minut. Ps. używana przeze mnie

Ostra na Słodko
Ser zgliwiały - kuchnia podkarpacka 171

wytwarzania z niego sera żółtego dotarła z Galicji. Był to sposób na wykorzystanie nadmiaru tego cennego składnika, ale równie ważne było przedłużenie jego trwałości. Biały ser pozostaje świeży zaledwie kilka dni, a jeśli przechowywany jest w cieple, jedynie dzień lub dwa. Dzięki smażeniu z dodatkiem masła i jajek konsystencja, smak i wygląd sera zmieniają się i można go przechowywać przez

Trzeci talerz
RYBA PANIEROWANA 172

tartej olej do smażenia sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Opłukane i osuszone filety pokroić na kawałki. Następnie każdy kawałek ryby oprószyć solą oraz pieprzem. Przyprawioną rybę obtoczyć w mące bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponownie w mące. każdy kawałek fileta. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony. Tak przyrządzona ryba świetnie smakuje z ziemniakami

RAROSSA
Rolada śledziowa 129

każdego brzegu. Na nim rozsmarowuję farsz z buraczka, potem z jajka. Ogórki kroje w plastry wzdłuż. Filety zwijam razem z folią. Moje filety nie były takie długie dlatego na spodzie rolady ułożyłam plastry ogórka. W ten sposób farsz nam będzie się trzymał. Roladę wstawiam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję, posypuje natką

wesoła kuchnia
Kruchy placek migdałowy z agrestem i pianką 157

agrestem i pianką Potrzebujesz: Kruchy spód: 100g masła 220g mąki 1 jajko 2 łyżeczki cukru 2 łyżki płatków migdałów Nadzienie: 250g oczyszczonego agrestu 2,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Pianka: 2 białka jaj 2,5 łyżki cukru pudru kilka kropel soku z cytryny szczypta soli Sposób przyrządzenia: Kruchy spód: 1. Masło pokrój na mniejsze kawałki. 2. Szybkimi

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Malinowa tarta z truskawkami 542

cukru pudru - 2 duże łyżki śmietanki 30% - 1 żółtko - kilka kropel olejku waniliowego Masa serowa: - 450g białego sera - 1 całe jajko+białko z ciasta - 150ml śmietanki 30% - 1 budyń waniliowy (40g) - cukier puder do smaku - laska wanilii - 400g mrożonych lub świeżych malin Dodatkowo - 200g świeżych truskawek Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą, wkładamy na pół

Wypieki Rene
Śniadanie dla dzieci #5 - przybyli indianie... 164

oliwki. Na talerzu układamy listki sałaty, a na nich stawiamy kilka przygotowanych patyczków z warzywkami, które łączymy za pomocą oliwki. W ten sposób powstał nam indianski namiot- tipi. Smacznego :) Zasada 5: Mindfulness - praktyka uważności Zasada 4:  Ćwicz wyobraźnie swoją i dziecka   w poście: Śniadanie dla dzieci #4 - Jajko sadzone w parówce... Zasada 3: PIJ przed jedzeniem

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Babeczki piknikowe 159

100g mąki pszennej 50g masła 1 żółtko (możemy dać całe jajko, ale będą wtedy mniej kruche) 1 łyżka śmietany 18% 1/3 łyżeczki soli Nadzienie: 1 opakowanie pasztetu Profi np. z drobiem 1 opakowanie serka kanapkowego o dowolnym smaku Kilka pomidorków koktajlowych 2 ogórki kiszone Czarnuszka Kilka czarnych oliwek Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Odkładamy do zamrażarki

Kuchnia w czekoladzie
Strucla orzechowa 127

choć na następny dzień (jeśli przechowywane jest w odpowiedni sposób, np. owinięte w folię aluminiową) jest równie smaczne. Polecam na wigilijny poranek ;).     Składniki: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 1/4 szkl ciepłego mleka 200-250 g mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1/3 szkl cukru 1 jajko kilka kropel aromatu waniliowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka cynamonu

Nastoletnie Wypiekanie
Jajecznica w tortilli 207

Uwielbiam tradycyjną jajecznicę, jednak czasami urozmaicam ją na różne sposoby i przez różne dodatki. Dzisiaj w wersji kanapkowej tortilli.  Przygotuj swoją kanapkę i jedz śniadanie w domu, a nie w fast foodzie :)  2 porcje Składniki: 2 jajka pęczek szczypiorku 6 pomidorków koktajlowych 0,5 czerwonej papryki kilka liści świeżej bazylii 4 plastry wędzonego boczku 2 plastry żółtego sera

Niezły Młynek
Szuba – rosyjska sałatka śledziowa 333

się w nich bez reszty. W mojej lodówce zawsze jest kilka upieczonych sztuk, które wykorzystuję na różne sposoby. Tym razem znalazły zastosowanie w popularnej sałatce śledziowej znanej pod nazwą szuba. Jest to sałatka wielowarstwowa przyrządzana na wiele sposobów. Zawsze jednak są w niej śledź, cebula, gotowane ziemniaki, buraczki, jajka i majonez, a także w zależności od upodobań niektórzy dodają gotowaną

Wiem co jem
Roladki schabowe z mozarellą 127

odpowiada :) Jak tylko znajdę troszkę więcej czasu postaram się jeszcze wprowadzić kilka innych zmian "kosmetycznych". Zatem, nie przedłużając, zapraszam dziś na roladki schabowe z mozarellą :) Nie jest to może super innowacyjny sposób na tradycyjne kotlety, ale zawsze jakiś mały patent na ich urozmaicenie :) Składniki: kotlety schabowe mozarella mąka jajka bułka tarta sól, pieprz, czerwona papryka, przyprawa do mięsa Schabowe rozbijamy

My simple kitchen
Śniadaniowy torcik podwójnie truskawkowy 154

próbie udało mi się go odtworzyć ;) Składniki (8 placuszków): 2 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 1 łyżka ksylitolu firmy Oleofarm  3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 200g chudego twarogu szczypta sody kilka sztuk truskawek do ciasta (można też bez) jako dodatek twarożek z truskawkami Sposób przygotowania: Jedno białko ubijamy na sztywno z ksylitolem resztę składników (poza

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Drożdżowy omlet 102

podyplomowe z dietetyki najlepiej w Poznaniu ;) Składniki (jeden duży omlet): 2 jajka 3 łyżki zmielonych na mąkę płatków owsianych firmy Kupiec 1 łyżeczka suszonych drożdży 3 łyżki mleka 0,5 łyżeczki ksylitolu firmy Oleofarm Sposób przygotowania: Płatki owsiane, ksylitol, drożdże oraz letnie mleko mieszamy powstałą mieszankę odstawiamy na kilka minut, żeby drożdże zaczęły "działać" ;) białka ubijamy na sztywną pianę delikatnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierogi z Gorgonzola i suszonymi pomidorami 114

Składniki: 3 szklanki mąki jajko 1 szklanka ciepłej wody duża szczypta soli 1 łyżeczka oleju Nadzienie: Gorgonzola ok 200g 50 g suszonych pomidorów Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy.Rozwałkować na grubość ok.3 mm.Wycięte krążki faszerować nadzieniem i sklejać.Gotować kilka minut od wypłynięcia w osolonej wodzie z  dodatkiem oleju. Nadzienie: Mieszamy ser z rozdrobnionymi pomidorami

Wielki apetyt
Szaszłyki z mięsa mielonego z dodatkiem śliwki 109

Świetna opcja szczególnie dla dzieci. Fajny smak, przygotujesz je w kilka minut i równie szybko znikną z talerza. Polecam. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (tłustego) 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 0,5 łyżeczki soli 50 g śliwek suszonych 1 jajko odrobina suszonego tymianku Sposób przygotowania: Mięso, jajko i przyprawy umieszczamy w misce. Dodajemy pokrojone w drobną

Wielki apetyt
Roladki drobiowe z pieczarkami i serem w sezamie z pomidorowym kuskusem. 183

tego papka. Roladki obtaczamy w bułce, następnie w sezamie z jajkiem i znów w bułce. Mięso podsmażamy z każdej strony kilka minut na patelni na maśle. Następnie przekładamy na suche naczynie żaroodporne i wkładamy na 20 minut do piekarnika w temperaturze 160 stopni. Pozbędziemy się w ten sposób nadmiaru tłuszczu. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dorzucamy pomidory z puszki, dodajemy posiekane

BaRepas
Domowy makaron 110

listonic_content = "1 szklanka mąki pszennej 1 jajko gorąca woda " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mąkę mieszamy z jajkiem i zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Mieszamy dokładnie, ciasto ma mieć dość zwartą konsystencję. Kiedy wyrobimy ciasto tak, że jest jednolite wkładamy je do woreczka foliowego i odkładamy na kilka minut. Dzięki temu ciasto łatwo będzie się wałkować. Krok 2 Ciasto

CoolinarniePL

Proponowane wyszukiwania