malinami Potrzebujesz: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masłą 2 łyżki cukru 1 jajko Masa malinowa: 4 łyżki mrożonych malin 1 czubata łyżeczka cukru kilka kropel soku z cytryny Masa chałwowa: 200g chałwy waniliowej/ waniliowo-kakaowej 70ml śmietanki 30% Do tego: garść pistacji maliny do przyozdobienia Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Uformuj
Kuchnia w Słońcu Skąpanamiękkiego masła 1 jajko około 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli Sposób wykonania : M ąkę przesiej przez sitko, wsyp do dużej miski. Dodaj sól, masło, jajko i trochę wody, wymieszaj. Wodę dolewaj stopniowo. Zagnieć ciasto tak, aby było jednolite i gładkie. Wyrabiaj je ręką przez kilka minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, ale nie powinno być
Przepisy i porady kulinarneosobiście mam już dosyć mojego jedzenia w biegu. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: Jajka Zupy Sałatki Curry, Ryże, Makarony, Placki Klopsy Wypieki Słodkie Wypieki Słone Pasty do chleba Dodatki Dużo tego, prawda? Osobiście mam na celowniku kilkanaście przepisów, bo listy składników nie są wymyślne, a sposób przygotowania dość prosty. Właśnie o to chodzi, żeby się nie narobić podczas przygotowywania
Blondynka Gotujezalewie octowej. Można a nawet trzeba przygotować je wcześniej więc tym sposobem możecie zaoszczędzić trochę czasu w dniu imprezy. Spokojnie mogą postać kilka dni w lodówce, najlepiej smakują po dwóch czy trzech dniach kiedy się przegryzą. Składniki na 4 słoiki: 3 filety z kurczaka 2 jajka pieprz sól mąka bułka tarta olej do smażenia na zalewę: 5 szklanek wody
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakluski i obyło się nawet bez lepienia ;) Składniki (na około 10 klusek): jajko łyżka mielonego lnu firmy Oleofarm 2 łyżki mielonych płatków żytnich łyżeczka ksylitolu 200g twarogu chudego w kostce Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, aż stworzą w miarę jednolitą masę odstawiamy masę na kilka minut, w tym czasie gotujemy osoloną wodę kiedy woda zacznie delikatnie bulgotać
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość"Uwielbiam sezon letni. W te ciepłe, słoneczne miesiące jem 2,3 a może nawet 4 razy więcej owoców i warzyw niż zwykle. Choć przyznam szczerze, że
Słodkie PrzyjemnościNasza zapiekanka -to sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i resztek wędliny. Dodamy do tego parę drobiazgów i mamy danie dla czterech osób w zupełnie innym wydaniu.Składniki:-pół chleba-6 jajek-kawałek kiełbasy-10 dkg żółtego sera-kilka pieczarek-cebula-10 dkg masła-pieprz Chleb kroimy w kostkę,kiełbasę w plasterki,cebulę w półplasterki,pieczarki w plasterki
Maminek kulinarnyJerzy Knappe, czy ktoś coś słyszał? Czy ktoś coś wie?Ja, jako maniaczka serialowa wiem wszystko :-) Zakochany kucharz z serialu "Przepis na życie" inspiruje pewnie nie
pieprzny smaczekKażdy pewnie z was ma swój ulubiony sposób na faszerowane świąteczne jajka. Ja co roku staram się robić je inaczej, a że razem z mężem bardzo lubimy pastę z makreli postanowiłam nią wypełnić jajka. Prosta, szybka i pyszna przekąska gotowa zaledwie w kilka minut będzie gościć na naszym świątecznym stole. A u was jakie jajeczka goszczą? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjajko Sezam Dodatkowo: 1 duży pomidor Czerwona cebula Sałata Sos do hamburgerów Roleski majonez Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc. Do zaczyny dodajemy przesianą mąkę , mleko w proszku, sól, cukier, wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez kilka(...)wyrośnięcia pod przykryciem na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, upieczone studzimy na metalowej kratce. Mięso z piersi mielimy, dodajemy musztardę, przyprawę do kurczaka, doprawiamy
Bajeczna Kuchnianiej robić poza pieczeniem, z którym muszę uciekać do starej. W ten sposób mój pomysł na remont zakończył się bieganiem po schodach z brytfanką. Jestem udana, nie ma co. Tym czasem zapraszam na pyszną tartę. Składniki ( forma o średnicy 28 cm) ciasto: 200 g masła 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 300 g mąki 3 łyżki śmietany 18% masa(...)mleka 2 budynie śmietankowe 6 łyżek kaszy mannej olejek rumowy dodatkowo: 3 banany kilka plastrów ananasa kilka plastrów melona 2 galaretki brzoskwiniowe. Wykonanie: Mąkę i sodę przesiewamy na stolnicę. W stożku robimy otwór do którego wbijamy jajka i dodajemy śmietanę. Ciasto lekko zagniatamy i dodajemy margarynę. Wszystko razem wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Gdy będzie już
ciastkarnia na kruchym spodziestopni). Jajko usmażyć na oleju lub maśle, tak aby żółtko było płynne. Przed zdjęciem z patelni posypać je startym serem. Sposób podania: Brioche posmarować majonezem (jeżeli mamy to domowej roboty). Następnie położyć sałatę, burgera i na samą górę jajko przepiórcze. Całość skropić oliwą truflową. Takiego właśnie burgera przygotowaliśmy podczas warsztatów, w studio kulinarnym Food Lab Studio , które odbyły się(...)przygotowaliśmy jeszcze kilka dań z różnych elementów wołowiny. Gdyż wołowina to nie tylko polędwica. Większości z nas dobra wołowina kojarzy się przede wszystkim z polędwicą i wysoką ceną. Powszechny jest również pogląd, że przygotowanie dania z wołowiny wymaga ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych i zajmuje dużo czasu. Nie jest to prawdą! Dzięki wołowinie QMP w prosty i szybki sposób można przyrządzić dania
królestwo garówrybnego 3-4 łyżki oleju ryżowego 1 cebula-lepsza jest szalotka 1 jajko 1 czubata łyżka pasty tamandarynowej 50 g kiełków fasoli mung 2 łyżki pędów bambusa 3 łyżki kukurydzy 2 łyżeczki trzcinowego cukru 3 łyżki orzechów ziemnych niesolonych 1 łyżeczka ziaren sezamu Plastry limonki Sposób wykonania: Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę mieszamy w misce z olejem(...)cebulą do woka, obsmażamy na silnym ogniu kilka minut, dodajemy kiełki fasoli, pastę ta mandarynową, pędy bambusa i kukurydzę, doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym i całość mieszając smażymy kilka minut. Wbijamy jajko, energicznie mieszamy aż się zetnie. Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy na durszlaku, gotowy mieszamy z kurczakiem na patelni, przekładamy na talerze, posypujemy uprażonymi orzechami ziemnymi
Wanilia i Kardamonjajko + 1/2 jajka ( druga połowa do smarowania przed pieczeniem) - kilka kropel olejku waniliowego - 10 łyżek smażonych jabłek z cynamonem najlepiej własnej roboty ale mogą być kupne Kruszonka : - 100 g mąki - 60 g masła - 50 g cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki. Lukier : - sok z pół cytryny - pół szklanki cukru pudru Sposób wykonania(...)krótko wyrobić ciasto i podzielić na 10 części ok 65 g ,uformować kulki i rozwałkować, na każdą nałożyć łyżkę jabłek i złożyć jak kopertę . Posmarować rozmąconą połową jajka i posypać pokruszoną kruszonką .Przykryć i odstawić na 40 minut . Piekarnik nagrzać do 180 stopni ,piec 16-18 minut , jeszcze ciepłe polać lukrem ,studzić na kratce. Smacznego
Wypieki Renemięso i warzywa zawsze znajdują w domu swoich zwolenników. Czasami jednak warto je wykorzystać w zupełnie inny sposób, przygotowując – pierogi z mięsem z rosołu. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Składniki na farsz: - ok. 1 kg ugotowanego mięsa(...)selera - 250g boczku wędzonego - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według upodobań) - 2 jajka - sól morska - świeżo mielony pieprz (do smaku) - 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego Dodatkowo (do wyboru): - natka pietruszki - przesmażony boczek z cebulką - ugotowany rosół Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem
mojewypiekiinietylkoproduktów pochodzenia zwierzęcego to nic trudnego, wystarczy zamienić kilka składników na ich wegańskie odpowiedniki i po kłopocie. Białko występujące zazwyczaj w postaci tuńczyka, kurczaka, lub krewetek, zastąpiłam brązową soczewicą. Zrezygnowałam z jajka, które najczęściej jest tylko ozdobą i zastąpiłam je mini marchewkami, szczypiorkiem, groszkiem, czarnymi oliwkami. W ten sposób powstała wiosenna i świąteczna dekoracja dania. No i oczywiście zrobiłam wegański(...)łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki sok z jednej limonki 2 łyżki soku z kiszonych buraczków sos z ostrych papryczek (dowolny, może być piri-pir, habanero itp) kilka czarnych oliwek kilka mini marchewek pół pęczka szczypiorku Wykonanie: Ziemniaki, groszek i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie i zostawiamy to przestygnięcia. Aquafabę ubijamy na gęstą pianę
Quinoa Raz!Pomysł zaczerpnięty z kuchni Hiszpańskiej Bardzo dobre danie Składniki pulpeciki - 0.5 kg mięsa mielonego( najlepiej wołowe ) - 1 jajko - 2- 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka siekanej pietruszki - 1 cebula - sól - pieprz sos - 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam ) - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 4 ząbki czosnku duże(...)paski ze świeżo obranej skórki pomarańczy - sól - pieprz ponadto - 3 średnie cebule - ok 150 g zielonego mrożonego groszku lub świeży( dałam mrożony ) - olej Sposób przygotowania 1. Przygotować sos - Cebulę pokroić w kostkę na patelni dać kilka łyżek oleju dać czosnek cebulę i paprykę - Wszystko smażyć aż papryka zmięknie ale uważać aby się nie przypiekła - Dodać pomidory
W królestwie smaków Beatycałej rodzinki. Składniki : 4 jajka 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 4 plastry polędwicy sopockiej 4 plastry sera żółtego salami 1/2 zielonej papryki 1/2 niedużej cebuli 4-5 średnich pieczarek sól i pieprz 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła/margaryny słodka papryka w proszku szczypior z cebulkami roszponka kilka pomidorków koktajlowych Sposób przyrządzenia : paprykę, cebulę i pieczarki kroimy(...)foremki układamy kolejno rozwałkowany chleb, plaster polędwicy sopockiej - wersja dla "mięsożernych" - oraz plaster sera żółtego i kilka krążków pokrojonych cebulek ze szczypioru następnie do każdej z foremek wykładamy przygotowany wcześniej ciepły farsz z pieczarkami, cebulą i papryką wbijamy jajko zachowując żółtko w całości po wierzchu możemy posypać kawałkami papryki i pieczarek, ale należy je skropić oliwą z oliwek by się
zobacz ich smakciasto można (a nawet należy) zrobić kilka dni wcześniej, co jest niewątpliwą zaletą zwłaszcza, gdy przygotowujemy dużą uroczystość. Polecam Wam ciasto aniołek nie tylko na pierwszokomunijne przyjęcia. Ten delikatny, kremowy przekładaniec z pewnością przypadnie Wam do gustu. składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki amoniaku 2 jajka 200 g śmietany 18% 125g masła rozpuszczonego i ostudzonego(...)przypiekło się na brązowo. W ten sam sposób postępuję z kolejnymi porcjami ciasta. Mleko wlewam do garnka dodając masło, cukier i cukier waniliowy. W misce mieszam na gładką masę śmietanę, jajka i dwa rodzaje mąki. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewam do niego masę śmietanową i energicznie mieszam, aż do zgęstnienia. Odstawiam na kilka minut. Gorącą masą przekładam blaty, odstawiam
babka w formiezostanie nam za dużo ugotowanych ziemniaków warto wykorzystać je w taki sposób. Paluchy są chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Od dziś będą często gościły na moim stole. 3 duże ziemniaki 1 biała cebulka 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleka 1 jajko Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Ziemniaki
VioletoweKucharzeniemiękkiego masła / 50 g soft butter aromat pomarańczowy / orange flavor Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 10 minut, ilość porcji: 1 Najpierw myjemy pomarańcze , suszymy i wyciskamy sok z tych pomarańczy . Do garnka wlewamy sok, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko, szczyptę soli, kilka kropli aromatu oraz mąkę. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy na średnim
Projekty ze smakiemjajkiem. Zdrowo, kolorowe i przede wszystkim smacznie Przepis robi się w kilka chwil, a efekty na prawdę świetne! Spróbujcie i Wy! Bataty zapiekane z cebulką i jajkiem Czas całkowity 20 minut/y Wielkość porcji 2 Składniki 1 mały batat 1 cebula 3-4 jajka szczypior sól, pieprz oliwa Sposób przygotowania Piekarnik nagrzewamy do 230°C, a płytkie naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną
Mostek w kuchniśmietankowego (twarożek) 5-6 łyżek soku pomarańczowego Hortex 1 łyżka brązowego cukru Sposób przygotowania: Omlet: Jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem na puszysto. Wlewamy sok, dodajemy mąkę, krótko miksujemy i wylewamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym wiórkiem masła. Ustawiamy mały ogień i smażymy pod przykryciem kilka minut, aż spód się zarumieni. Następnie omlet obracamy, przykrywamy patelnię i dopiekamy
Kolorowy Przepisownikczerwona cebula 1 kulka mozzarelli 1 pęczek natki pietruszki kilka małych kolorowych papryczek albo 1 duża 2 duże jajka 3 łyżki bułki tartej po 1/2 łyżki :sól,pieprz, papryka czerwona,czosnek 1 łyżeczka świeżego tymianku 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Natkę dokładnie siekam. Papryczki myję a następnie kroję w drobną kostkę
Gotowanie Patkirobi się je bardzo szybko. Ciekawostka - same odwracają się podczas smażenia nawet kilka razy :) Składniki: 250 g twarogu 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka wódki (lub spirytusu) szczypta soli olej Sposób przygotowania: 1. Twaróg (u mnie z wiaderka) miksujemy z cukrami, mąką wymieszaną
Na Ciasteczkowych Papierachzdecydowanymi faworytami w moim spisie placków. Robię je na kilka sposobów i z różnymi rodzajami jogurtu np Placki na jogurcie greckim z gruszkami , które podbiły Wasze serca. Dzisiaj pod nóż, a raczej pod łyżkę poszło kiwi oraz jogurt naturalny. Efekty znajdziecie poniżej :) Składniki: 3 jajka 300ml jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
ChilliJemyząbki czosnku pęczek natki pietruszki kilka listków mięty słoiczek czarnych oliwek 2-3 jajka ugotowane na twardo 2 kromki chleba bez skórki ( sama środka) 3 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki oliwy szczypta ostrej i słodkiej papryki w proszku sól, pieprz Sposób przygotowania: Najprościej - wszystkie warzywa obrać, oczyścić, pokroić
pieprzny smaczekjutrzejsze śniadanie ;) Składniki (8 sztuk): 1 jabłko (średniej wielkości) 1 jajko 5 łyżkek otrębów żytnich firmy Kupiec garść rodzynek 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki serka homogenizowanego Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (odstawiamy na kilka minut, żeby otręby spęczniały) rozgrzewamy teflonową patelnię, którą lekko przecieramy ręcznikiem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: 3 szklanki mąki jajko 1 szklanka ciepłej wody duża szczypta soli 1 łyżeczka oleju Nadzienie: twaróg półtłusty żółtko cukier wanilinowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy.Rozwałkować na grubość ok.3 mm.Wycięte krążki faszerować nadzieniem i sklejać.Gotować kilka minut od wypłynięcia w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Nadzienie: Mieszamy twarożek z pozostałymi składnikami i schładzamy. Smacznego
Wielki apetytsłupki papryka żółta - 4 słupki jajko - 1 szt pietruszka natka Sposób przygotowania: PRZYGOTOWANIE: Fileta podzielić na 4 porcje, rozbić mięso tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Jajko ugotować na twardo , obrać ze skorupki, pokroić na plastry. Marchewkę i różyczki brokuła ugotować. Na każdym filecie układać po kilka listków natki pietruszki, plaster jajka i warzywa. Mięso zwinąć
Kuchnia Danusisię być na półtwardo, albo białko było za mało ścięte. Dziś sposób na gotowanie jajek, który bardzo mi odpowiada i w końcu udaje mi się dostać takie jajka jak chcę. Żeby jajka były dobrze ugotowane i nie popękały muszą mieć temperaturę pokojową więc trzeba je wyciągnąć z lodówki kilka godzin przed gotowaniem. Podobno można też nakłuć jajko igłą, ale tego
Mama Gotujełyżek cukru z prawdziwą waniliąśmietana 18% + cukier z wanilią (wg uznania)Sposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko i zalewamy wodą. Ugniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką.W drugiej misce ugniatamy cer razem z żółtkami i cukrem. Gdy masa będzie jednolita odstawiamy na później. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka - ja to robiłam
Słodkie Przyjemnościmielonej wieprzowiny 50 dag białej kapusty 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 jajka tarta bułka do panierowania 1 cebula 1/2 szkl śmietany 2 łyżki przecieru 1 łyżeczka mąki olej do smażenia bazylia Skworcu czosnek granulowany vegeta Sposób przygotowania 1. Kapustę poszatkować ,posolić i odcisnąć sok.odstawić na kilka minut. 2. Następnie wymieszać z mielonym mięsem, mąką ziemniaczną , startą
Sama słodycz i szczypta chili