Wytrawne tarty u mnie niestety rzadko goszczą , ale już teraz mogę obiecać , że wkrótce się to zmieni!Dziś mam dla Was przepis na prostą , klasyczną , a
Ostra na Słodkojednemu, ani drugiemu nie posmakowały. Oczywistym było więc, że knedle też nie staną się obiektem ich westchnień. A niech żałują! Bo o ile z samą morelą zrobiłam kilka i były "średnie", tak te z rodzynkami były naprawdę smaczne! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)półtłustego (250g) Ok 200g mąki pszennej 1 jajko ½ łyżeczki soli 12-15 sztuk moreli 3 łyżki rodzynek Sos śmietankowo-miętowy: 150ml kwaśnej 18% śmietany Garść liści mięty (bez łodyżek) 1 łyżeczka cukru pudru lub drobnego cukru kryształu Sposób przygotowania: Morele myjemy, osuszamy. Nacinamy i usuwamy pestkę, a w jej miejsce wkładamy kilka rodzynek. Odkładamy na bok i przygotowujemy ciasto
Kuchnia w czekoladzieduży kawałek schabu wieprzowego 1-1,5 kg świeżo mielony pieprz przeciśnięty ząbek czosnku sól łyżka musztardy łyżka topionego masła 200 g mrożonych podgrzybków * 50 ml wytrawnego wina 1 jajko kilka plastrów dobrej jakościowo szybki wieprzowej tłuszcz do podsmażania opakowania ciasta francuskiego (lub składniki na ciasto chlebowe podane poniżej). Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajo(...)rumiany kolor (także po brzegach). Zamykamy w ten sposób mięso, dzięki czemu pieczeń nie będzie sucha. Tak podsmażony schab wstawiamy do piekarnika i pieczemy go przez 60 minut (180 stopni, termoobieg). Po tym czasie wyjmujemy i pozwalamy mu odpocząć. W czasie pieczenia przygotowujemy ciasto. Jajko roztrzepujemy widelcem. Połowę jajka zostawiamy do smarowania ciasta, a połowę przekładamy do miski
Poezja Smaków - blog kulinarnylubię i okraszone dużą ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * dynia – 200 g * czerwona soczewica – 150 g * duża cebula(...)majeranek, gałka muszkatołowa – do smaku DODATKOWO: * cebula * oliwa z oliwek ( u mnie olej Carotino ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Opłukaną soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, a następnie pokrojoną dynię – przesmażamy kilka minut, a następnie podlewamy odrobiną wody, solimy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy do miękkości
Ostra na Słodkolubię i okraszone dużą ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * dynia – 200 g * czerwona soczewica – 150 g * duża cebula(...)majeranek, gałka muszkatołowa – do smaku DODATKOWO: * cebula * oliwa z oliwek ( u mnie olej Carotino ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Opłukaną soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, a następnie pokrojoną dynię – przesmażamy kilka minut, a następnie podlewamy odrobiną wody, solimy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy do miękkości
Ostra na Słodkousunąć kości. Składniki: 2 elementy kurczaka ( udko razem z podudziem ) 2 skrzydełka 1 pojedynczy filet z kurczaka ( niezbyt duży ) Czerwony knorr do mięs Farsz: 6 pieczarek 1 cebula 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz Odrobina oleju ( do smażenia ) Wykonanie: Z udek i skrzydełek usuwamy kości. Na obu końcach udek ( podobnie i skrzydełek ) robimy nacięcia(...)Miejsca przyczepów delikatnie podcinamy. I wyjmujemy kość. Podobnie robimy z drugiej strony i w ten sam sposób postępujemy ze skrzydełkami. Pieczarki kroimy na małe kawałki a cebulę w kostkę. Przesmażamy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Do przestudzonych pieczarek dodajemy 1 jajko, pokrojony na kawałki filet z kurczaka, łyżkę bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy. Farszem napełniamy
Smaki Ewyśredniej wielkości 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego (czerwonego) sól, pieprz do smaku (ewentualnie przyprawa w płynie) sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do zakwaszenia Sposób przygotowania: 1. Gorącą wodę łączymy z mlekiem. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą(...)oraz siekamy z powoli dolewaną mieszanką mleka i wody. Posiekane ciasto polewamy olejem oraz wbijamy jajko. Siekamy do połączenia się składników, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy na ok 30 minut pod szklane naczynie podsypując blat mąką. 2. W tym czasie ugotowane mięso, cebulę oraz pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy bułkę tartą i smażymy na oleju ciągle mieszając
Kuchnia w czekoladziemleka, soli i pieprzu (w ten sposób napowietrzamy masę jajeczną). Dodać szpinak z patelni oraz starty ser, wymieszać łyżką. Na patelni podgrzać drugą łyżkę masła, rozprowadzić je po całej powierzchni patelni. Wlać masę jajeczną ze szpinakiem i poukładać połówki pomidorków koktajlowych. Jajka wbić do głębokiego talerza, bądź miseczki, dodać sól, pieprz i mleko. Jajka roztrzepać widelcem, bądź rózgą kuchenną (przez(...)koliste ruchy ręką. Dodać starty ser i wymieszać. Na patelnię gdzie smażony był szpinak dodać roztrzepane jajka z serem, dodać połowę pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych, przykryć pokrywą i ustawić mały ogień. Zapiekać przez ok. 5 min. Omlet wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, albo obrócić na drugą stronę i chwilę przypiec. SPODOBAŁ
Calzonella.compszennej szczypta cynamonu 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Gruszki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. 2. Dodać mąkę i cynamon i wymieszać. 3. Dodać jajko, szczyptę soli i ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać kilka łyżek mleka, choć u mnie to nie było konieczne. 4. Smażyć
Kuchnia domowa AniBabka na białkach to dobry sposób na wykorzystanie białek, które czasem zostają przy okazji innych wypieków. Przepis ze starego zeszytu. 1 szklanka białek ( z 6-7 jajek) 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku waniliowego mieszanka keksowa pół opakowania budyniu malinowego łyżka kakao
Praktyczna plpuszka gotowej masy makowej (800-850g) 5 jabłek 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek suchej kaszy manny 100 g rodzynek 100 g migdałów - u mnie płatki migdałowe 100 g orzechów - u mnie włoskie, mogą być też laskowe kilka kropel olejku rumowego lub arakowego Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach
Kuchnia domowa AniNagrzewam moją nową patelnię, w której chyba jestem zakochana, mieszkam kilka składników i smażę placuszki. Szybko. Niezbyt zdrowo. Pysznie. Polecam. Składniki: • 250 g waniliowego serka homogenizowanego • 1 jajko • 1 łyżka cukru • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki mąki pszennej • szczypta proszku do pieczenia • olej z odrobiną masła do smażenia Sposób przygotowania: 1. Do miseczki włożyć serek homogenizowany. 2. Dodać jajko, cukier
W mojej kuchniblaszkę 30cm: - 1kg sera z wiaderka - 200g cukru pudru - 5 jajek - 200ml śmietanki 30% - kilka kropel olejku waniliowego Spód: - 200g herbatników - 50g roztopionego masła Mus jagodowy: - 600g jogurtu naturalnego - 2 jagodowe galaretki - 200g jagód ze słoika, mogą być świeże lub mrożone Na wierzch: - galaretka jagodowa lub owoce leśne Sposób wykonania: Herbatniki blendujemy, mieszamy z roztopionym masłem i dajemy na blaszkę
Wypieki Renetwarogu sernikowego (5% tłuszczu) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jedno jajko i żółtko miksujemy na najwyższych obrotach przez około 2minuty aż powstanie gęsta piana dodajemy twaróg, miksujemy płatki, jagody, ostropest mielimy do masy jajecznej dodajemy odżywkę, ostropest, płatki, jagody, proszek do p., odstawiamy masę na kilka minut żeby spęczniała w tym czasie ubijamy jedno białko jajka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć masę makową i zwinąć roladę.Roladę troszkę rozpłaszczyć i przeciąć nożem wzdłuż na kilka pasków.Pocięte paski ułożyć w dowolny sposób na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posypać kruszonką .Piec
Moje domowe kucharzeniestarych ziemniaków 1 jajko 3-4 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej truskawki cukier biały 2 łyżki cukru trzcinowego śmietana 12% Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i przecisnąć przez praskę na puree. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ziemniaki przełożyć
pieprzny smaczekkonserwowych puszka kukurydzy (ważne żeby w składzie nie było cukru) kilka pieczarek 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (najlepszy z NETTO) mozzarelle light (choć teraz po fakcie muszę przyznać, że zrezygnowałabym z mozzarelli light i zamiast tego dała sam serek wiejski zmiksowany z jajkiem) przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu pieczarki myjemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdomu jak zwykle tradycyjne pierogi. Składniki: 3 szklanki mąki jajko 1 szklanka ciepłej wody duża szczypta soli 1 łyżeczka oleju Nadzienie: jagody cukier Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy.Rozwałkować na grubość ok.3 mm.Wycięte krążki faszerować nadzieniem (w tym przepisie jagody z cukrem) i sklejać. Gotować kilka minut od wypłynięcia w osolonej wodzie z dodatkiem oleju
Wielki apetytszybko ,bo zimne bardzo trudno rozwałkować ale znalazłam na to sposób podgrzewając każdą część przed wałkowaniem kilka sekund w mikrofalówce. Składniki na ciasto: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 600 gramów mąki pszennej 120 gramów masła 250 gramów cukru pudru 3 łyżki miodu 1 łyżka sody 1 łyżeczka octu 2 duże jajka Krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 puszka kajmaku
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaOstatnio zasmakowałam w kuchni tureckiej.BEYAZ PEYNİR KÖFTESİ są to kotleciki z sera białego z dodatkiem fety i zieleniny.Podajemy je solo lub z ulubioną surówką.Ja wzbogaciłam
Ostra na Słodko