jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:62/277)

NALEŚNIKI CZEKOLADOWE Z OWOCAMI W KARMELU ( truskawkami i bananami ) 141

Alpro możemy zastąpić zwykłym mlekiem + 2 łyżkami kakao. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy jajka, olej oraz napój czekoladowy – wszystko razem dokładnie mieszamy. Smażymy średniej wielkości naleśniki, dostawiamy w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzewamy cukier, dodajemy truskawki i pokrojone banany oraz kokos. Podgrzewamy kilka minut aż cukier roztopi się i oklei owoce. Podajemy

Ostra na Słodko
Kukurydziany placek z owocami 152

około 16x21 cm, około 6 kawałów): 3 jajka niepełna szklanka gęstego jogurtu naturalnego (polecam TOLE z Biedronki) 20-25  kropel stewii firmy  SteviGold 4 łyżki mąki kukurydzianej kilka kropel aromatu kokosowego (lub innego wg. upodobań) 2 łyżeczki proszku do pieczenia spora garść mrożonych owoców leśnych (kupiłam paczkę w Biedronce) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (poza owocami) miksujemy na najwyższych

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mizeria z miętą 83

wszystkiego, ale mi najbardziej smakuje z sadzonym jajkiem i kotletem schabowym. Zapraszam dzisiaj na moją jej wersję z odrobiną mięty. Składniki: 500 g ogórków gruntowych 1 mała cebulka kilka listków drobniutko pokrojonej mięty 150 g kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka otu 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na plasterki. Posypać

Gosia gotuje
Jagodzianki z miodem 115

mąki pszennej 14 g suchych drożdży kilka kropel olejku waniliowego 80 g masła 250 mleka 2 jajka 4 łyżki miodu szczypta soli Nadzienie jagodowe: 300 g jagód 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: 1 rozmącone jajko zmieszane z łyżką mleka ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka wody Sposób wykonania: Mleko delikatnie podgrzać z miodem ( powinno być lekko ciepłe

Na słodko lub wytrawnie
Naleśniki z jabłkami 161

Cynamon – zapach i smak przez jednych uwielbiany , a przez innych znienawidzony.Mi kojarzy się z dzieciństwem … szarlotką u Babci , która wręcz rozpływała się w ustach

Ostra na Słodko
Pierogi kowieńskie 134

łyżka- sól , pieprz – do smaku  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  CIASTO: Mąkę przesiewamy ze szczypta soli. Dodajemy jajko i żółtko i wlewamy sok z cebuli. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 15 – 20 minut.   FARSZ: Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy drobno posiekanego pora. Przesmażamy razem kilka minut. Boczek drobniutko siekamy razem z jajkami na twardo.( Możemy

Ostra na Słodko
Ryba po japońsku 394

ryba którą można podać na święta i imprezy  zachwyci wszystkich swym smakiem Składniki • 1 kg dorsza lub innej ulubionej ryby • przyprawa do ryb • kolendra mielona • pieprz • sól Panierka • 1 jajko • 3 łyżki mąki • mleko • olej do smażenia ryby Zalewa • 2 szklanki wody • 1 mały przecier pomidorowy gęsty • 5 łyżek ketchupu • 2 łyżki cukru • 4 łyżki octu • 1/4 łyżeczki soli(...)cebule • 2 papryki mogą być kolorowe lepiej się prezentują( Miałam tylko czerwone ) • 5 korniszonów • 1 duża marchewka • 1/2 szklanki oleju  Sposób przygotowania 1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki posypać przyprawami dać do  lodówki na kilka godzin najlepiej na noc. 2. Zalewa :Do wody dodać przecier,ketchup,cukier,ocet,sól,ziele angielskie, liście laurowe zagotować wszystko razem odstawić

W królestwie smaków Beaty
Ślimak drożdżowy z makiem 182

rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynka i pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno(...)opruszyć mąką, przełożyć do niej z powrotem ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 3 równe części, z każdej uformować wałek, następnie każdy rozwałkować na długie, prostokątne placki. Wzdłuż długiego brzegu każdego placka

Grunt to przepis!
Chałka zapleciona z czarną porzeczką 117

rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynka i pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto.  Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest(...)mąką, przełożyć do niej z powrotem ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.  Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać. Rozwałkować na stolnicy na prostokąt 4 0x30cm i pokroić wzdłuż na 3 równe, długie pasy. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałożyć

Grunt to przepis!
Pampuchy z malinami i recenzja bambusowego parownika 166

bambusowego. Teraz, po kilku próbach mogę Wam z przyjemnością napisać o nim kilka słów i zaprosić na pyszne herbaciane pampuchy z malinami. Składniki na 6 sztuk Zaczyn: 100ml mleka 12g świeżych drożdży 1 łyżka cukru trzcinowego 1 pełna łyżka mąki pszennej  Ciasto: 200g mąki pszennej 1 jajko ½ łyżeczki soli 1 pełna łyżeczka zielonej herbaty matcha wyrośnięty zaczyn 1 łyżka(...)Dodatkowo: 1 szklanka malin (mrożonych) 2 łyżki jagód leśnych (opcjonalnie) 2 łyżki cukru pudru 125ml słodkiej śmietanki 30% Sposób przygotowania: Zaczyn- Mleko delikatnie podgrzewamy, łączymy z drożdżami, cukrem i mąką, odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.  Ciasto- Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko, wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy sól oraz sproszkowaną, zieloną herbatę matcha i przestudzone masło. Zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem

Kuchnia w czekoladzie
Wiosenny bałagan na zielono 128

pieprz do smaku Sposób wykonania: Groszek wrzucić na osolony wrzątek , ugotować do miękkości, odcedzić na sicie. Szpinak rozmrozić na talerzu z zawartością śmietanki. Cebulę i czosnek obrać posiekać drobniutko w kostkę. Umyty por w pół krążki.  Na patelni rozgrzać klarowane masło, zeszklić cebulę z czosnkiem i porem, dodać rozmrożony szpinak ze śmietanką, wymieszać dusić kilka minut.  Wsypać ugotowany(...)groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Wymieszać.  Zrobić 3-4 wgłębienia w szpinaku i wbić jajka, lekko posolić, doprawić tabasco, posypać pokrojoną chili, przykryć pokrywką. Trzymać na wolnym ogniu aż jajka się zetną.  Przed podaniem posypać szczypiorkiem, oraz ułożyć plasterki obranego i pokrojonego awokado.  Podawać od razu. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Ser paneer przepis 91

znaleźć. Ale to nie problem, wystarczy tylko kilka chwil i 2 litry mleka, a ser możesz zrobić w prosty sposób w domu. A jeśli zastanawiasz się co zrobić z przygotowanym serem, polecam Ci sałatkę z serem paneer Polecam Wa też inne przepisy: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek

nietylkopasta.pl
Pomarańczowe gofry – idealne na każdą okazję 142

dużą ilość białek. Można również w prosty sposób przygotować najróżniejsze kremy czekoladowe. Już niedługo podzielę się przepisem na jeden z nich A wracając do przepisu na pomarańczowe gofry… Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka (osobno białka i żółtka) 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy kilka kropel aromatu pomarańczowego 1/3 szklanki oleju 2 szklanki

Słodkie okruszki
Wielkanocne babeczki do koszyczka z rodzynkami i gałką muszkatułową 128

Przepis na cytrynową babkę pojawi się za kilka dni;)  Drukuj Składniki 100 g masła 130 g cukru 2 jaja 130 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki gałki muszkatułowej 50 g rodzynek szczypta soli Sposób przygotowania: Utrzeć masło z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, gałką

Rusty Fork
Tort orzechowy. 130

suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Krem: Jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i orzechy, następnie miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważamy, żeby miska nie dotykała wody i mikserem ubijamy na puszystą i gęstą masę przez kilka minut. Gdy masa będzie gęsta zdejmujemy

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania