piekę go na różne sposoby. Ten przepis jest świetny, ciasto nie wychodzi zbyt maślane, smakuje moim zdaniem idealnie :) Składniki: - 2 szklanki mieszanki bakalii ( figi,suszone morele, rodzynki, suszone śliwki) - 200 g cukru pudru - 75 g masła w temperaturze pokojowej - 2 jajka - 200 g mąki krupczatki - 100 g mąki pełnoziarnistej - 2 łyżeczki cynamonu - kilka szczypt gałki muszkatałowej - 2 łyżki
Corner With Recipesłyżka cukru z prawdziwą wanilią SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mleko, masło oraz cukier waniliowy umieścić w rondelku i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia masła. Wystudzić. W dużej misce umieścić mąkę, drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać. Wystudzone (ciepłe, ale nie gorące!) mleko z masłem wlać do misy z sypkimi składnikami. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut aż będzie elastyczne i będzie
DefinicjaSmakuwanilią 30 g mielonych migdałów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mleko, masło oraz cukier waniliowy umieścić w rondelku i podgrzac do całkowitego rozpuszczenia masła. Wystudzić. W dużej misce umieścić mąkę, drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać. Wystudzone (ciepłe, ale nie gorące!) mleko z masłem wlać do misy z sypkimi składnikami. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut aż będzie elastyczne i będzie
DefinicjaSmakugotowe, zniknęły w kilka chwil ;) wyszło 9, a mi udało się zjeść 2 ! ;) Składniki: 2 średnie jabłka (około250g) 1 duże lub 2 małe jajka 0,5 szklanki mąki żytniej typ 2000 niecałe 0,5 szklanki mleka 0,5% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5-1 łyżeczki cynamonu miód do polania Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i trzemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki (8-9 muffinek): 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec puszka białej fasoli (po odsączeniu około 240g) 4 łyżeczki stewii garść rodzynek Sposób przygotowania (9 babeczek): Fasolę przepłukujemy kilka razy, a następnie pozostawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżka masła + do polania sól Sposób przygotowania: Pokrzywy myjemy i wrzucamy na osolony wrzątek na 2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odciskamy. Miksujemy na gładko. Pokrzywy mieszamy z mąką, jajkami, solą i łyżka roztopionego masła do uzyskania jednolitej konsystencji. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Mokra łyżeczka nakładamy kluseczki na wodę. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Najlepiej wyłowić kluseczkę
Pyry na Gazcukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 20 g czystej wódki 150 g cukru pudru 50 g migdałów sok z połowy cytryny Dekoracja: Różyczki Dr Oetkera kilka listków melisy wiórki kokosowe rodzynki kakao Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę
Gosia gotuje"Mimo, że do karnawału daleko, miałam ostatnio ochotę na pączki, a że nie przepadam za tymi drożdżowymi, postanowiłam zrobić coś na kształt smażonych racuszków. Wyszły pyszne
Słodkie Przyjemnościskładnikiciasto* 4 jajka* 100 g cukru* 1 cukier wanilinowy* 7 łyżek mąki pszennej* 7 łyżek mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa* 500 g serka mascarpone
Mix smakulubi szpinak ręka w górę! Ja podnoszę 2 , gdyż szpinak lubię w każdej postaci. Czy to dodatek do obiadu … czy w postaci farszu … czy też przyrządzony w sposób taki jak dziś. Zawsze zajadam go z wielką przyjemnością.Dziś ma dla Was przepyszne naleśnikowe sakiewki z ciasta szpinakowego faszerowane soczystym kurczakiem … i polane jednym z moich ulubionych sosów(...)chwilę dusimy , odcedzamy i ucieramy blenderem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko i rozbełtane jajka. Wrzucamy szpinak. Dolewamy olej i dokładnie! mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową. Smażymy dość duże naleśniki – z jednej strony dłużej , a z drugiej tylko kilka sekund! Usmażone odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ : Fileta oczyszczamy. Kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą , pieprzem
Ostra na Słodkosól , pieprz* olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Kaszę gotujemy na sypko.Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto.Dodajemy oczyszczone i pokrojone w kosteczkę pieczarki , solimy i wszystko razem dusimy do momentu aż woda odparujemy.Dodajemy do ugotowanej kaszy , studzimy.Wbijamy jajko , dodajemy mąkę , doprawiamy do smaku i wszystko razem dokładnie mieszamy.Smażymy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym
Ostra na Słodkoznów ma jednolitą konsystencję. Najważniejsze na co należy w tym cieście uważać to, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. To oznacza, że minimum 4 godziny powinniśmy masło i jajka wyjąć z lodówki. Ciasto ucierane łączymy głównie z dowolnymi owocami oraz często na wierzch posypujemy kruszonką. Kruszonka to nic innego jak ciasto kruche. Zostawiam wam tu dwa przepisy na ciasto(...)karpatek. Charakterystyczny dla niego jest brak cukru, a także lekkość. Skąd nazwa? Wodę z tłuszczem gotujemy a następnie dorzucamy mąkę energicznie mieszając. W ten sposób mąka się zaparza. Po lekkim ostudzeniu dodajemy jajka. Charakterystyczne dla tego ciasta jest to, że oprócz klasycznego pieczenia w foremce, można ciasto wyciskać z rękawa cukierniczego tworząc przeróżne wzory. Samo ciasto pieczemy na papierze
Relaxtimemąki tortowej 24 g świeżych drożdży 185 ml mleka 85 g masła (może być margaryna do pieczenia) 4 łyżeczki cukru 3 jajka 1 łyżeczka soli plus: rozkłócone jajko z odrobiną mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem Najpierw robimy zaczyn, czyli odlewamy z naszego mleka 100 ml (do jakiegoś dużego kubka), dajemy cukier i drożdże, mieszamy aż się drożdże rozpuszczą(...)wyrośnięcia na godzinę. Ciasto znacznie powiększy swoją objętość, a wtedy wyjmujemy je z miski na stolnicę i wyrabiamy jeszcze przez kilka chwil. Dzielimy ciasto na 12 części i z każdej formujemy kuleczkę. Robimy to w taki sposób, że zbieramy brzegi do środka, tak jakbyśmy chcieli zawiązać sakiewkę. Wtedy kulki będą gładkie i mocno naprężone. Wykładamy blachę papierem do pieczenia
Marder&Marder Manufactureinnymi dodatkami, ale z długim makaronem koniecznie. Niedługo zbliża się nasza 5 rocznica ślubu, więc muszę pomyśleć o czymś nowym. A może sami mi podpowiecie jakiś fajny sposób? Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki dla 4-6 osób Klopsiki: 500g mielonej szynki wp. 2 posiekane ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 gałązka świeżego tymianku (listeczki) Kilka świeżych listków bazylii cytrynowej 1 kulka mozzarella Galbani Sól, pieprz do smaku Mąka do obtoczenia Olej do przesmażenia Sos: 200ml pomidorowej passaty 1 mały słoiczek
Kuchnia w czekoladziekawałki • 1 opakowanie cukru waniliowego • 80 g cukru • 100 g mąki krupczatki Sposób przygotowania: Tradycyjny: Kruszonka: 1. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło, posiekać, rozetrzeć palcami, aż do powstania grudek. 2. Przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki. Ciasto: 1. Drożdże, kilka łyżek ciepłego mleka, 2 łyżeczki cukru rozetrzeć na jednolitą masę. Dodać tyle mąki, aby rozczyn(...)s/temp.37C/obroty poziom 1. 2. Dodać 150 g mąki, wymieszać 30 s/obr. 3. Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia (ok. 15 minut). 3. Gdy rozczyn zwiększy swoją objętość dodać roztrzepane jajko i żółtko, resztę mąki, miękkie masło i szczyptę soli, wyrobić 6 min/Interwał. Pozostałe czynności: 1. Ciasto wyłożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia
W mojej kuchni