Alpro możemy zastąpić zwykłym mlekiem + 2 łyżkami kakao. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy jajka, olej oraz napój czekoladowy – wszystko razem dokładnie mieszamy. Smażymy średniej wielkości naleśniki, dostawiamy w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzewamy cukier, dodajemy wydrylowane czereśnie i wszystko razem smażymy kilka minut. Naleśniki smarujemy marmoladą, dodajemy karmelizowane czereśnie i zajadamy
Ostra na Słodkosól i robimy w nich dołek, do którego wbijamy jajka i wlewamy wodę. Całość najpierw mieszamy widelcem, a gdy będzie już dość tęga, dobrze wyrabiamy ręcznie na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek i wałkujemy na grubość około 2 – 3mm, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto można nadziać mięsem na kilka sposobów: 1. Wykroić z ciasta przy pomocy niewielkiej szklanki koła
Smakowy Rajmasła Dodatkowo 2 gruszki 1/2 szklanki cukru Sposób przygotowania Suche składniki wymieszać ze sobą. W garnuszku roztopić masło, odstawić do ostygnięcia. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z mlekiem i dodać roztopione masło. Pokrojone w mniejsze kawałki gruszki dodać do masy jajecznej. Mokre składniki wlać do suchych, przemieszać ciasto kilka razy. Napełniać ciastem ok. 3/4 wysokości foremek i dać do piekarnika
pink envelopesurowe jajko doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko, drobno posiekane listki oregano i całość dokładnie mieszamy. (farsz można skleić dodając odrobinę bułki tartej). Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą szklanki kółka, nakładamy farsz i w dowolny sposób sklejamy. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Gotujemy kilka min. Pierogi podajemy gorące, okraszone masłem i listkami oregano
Moniki SmakołykiZazwyczaj kiedy lepimy pierogi zostaje trochę ciasta i nie wiadomo co z nim zrobić. Jedni dorabiają farszu inni po prostu wyrzucają. Mój sposób jest bardzo szybki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWielkanoc to czas, kiedy rządzą jajka, mięso, ciasta i kiedy cieszą nas zielone akcenty rzeżuchy. Kiedyś, po długim poście i na przednówku te produkty cieszyły jeszcze bardziej. Były upragnione, bo wcześniej po prostu ich nie było. Kuchnia postna była kreatywna. Umożliwiała stworzenie dań wykwintnych z tego co było dozwolone: ryb, warzyw, octu, miodu i chrzanu. Kwitła też kreatywna dietetyka, która(...)której się poznałyśmy pokazała mi kilka win z Piemontu. Jakie włoskie wino może pasować do tradycyjnych potraw Wielkanocnych? Czy zestawić coś w sposób oczywisty czy w kontrze do dania? Przystawki i prosecco/Śniadanie u Tiffaniego Co się je się w Polsce od samego rana wielkanocną porą? Jak to co? Zaczynamy festiwal jajek! Jajka tego dnia będą nadziewane, topione w majonezie
Ugotowane pozamiatanedzień!:) Obiad wege, choć kawałki kurczaka można by od święta wrzucić, polecam. Tarta na milion sposobów, szybka na gotowym cieście francuskim, delikatna, jemy ze smakiem. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 świeży mały brokuł, podzielony na różyczki, może być kilka różyczek mrożonego, wcześniej obgotować w wodzie 1 marchew, pokrojona w plasterki mała cebula posiekana drobno 10 kolorowych pomidorków koktajlowych, przekrojonych(...)pół 1 mała cukinia, pokrojona w pół-plasterki opakowanie fety pokrojonej w kostkę 300 ml śmietany 18% płaska łyżka mąki pszennej 3 jajka garść tartego parmezanu przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk, ostra papryka, bazylia do smaku, szczypta cukru PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzanej patelni podsmażam przez chwilę cebulę i cukinię, studzę. Piekarnik nagrzewam do 200ºC, grzałka góra plus dół, bez termoobiegu
Zasmakuj Kuchnicebuli 2 ząbki czosnku natka pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól 3 łyżki oliwy dodatkowo bułki rukola pomidor ser pleśniowy ogórek sos pomidorowy 4 duże pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przygotowania Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zalać wodą(...)będzie miękka. Odcedzić marchewkę i widelcem rozgnieść. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Pod sam koniec dodać przeciśnięty czosnek przez praskę i podsmażać przez kilka sekund. Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i blenderem zmiksować na gładką masę. Wymieszać w dużej misce soczewicę z marchewką. Dodać posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem
pink envelopemiejsce, aż rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynka i pilnować, żeby drożdże nie "wyszły" górą ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Można tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte(...)opruszyć mąką, przełożyć do niej z powrotem ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 9-10 równych części, z każdej uformować kulkę, następnie każdą rozwałkować na okrągły polacuszek. Nakładać po dużej łyżce masy
Grunt to przepis!szklanka mąki (lub więcej) na panierkę ciasto:2 jajkaszklanka mąki tortowejok. 150 ml mlekapół łyżeczki solichili w proszku (pieprz cayenne)pieprzolej do smażenia Domowe Stripsy jak z KFC - Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw - im bardziej ostre(...)Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Kurczaka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu i chili. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć
Słodka Stronawewnątrz i zwijamy roladkę, dokładnie w ten sam sposób jak zwijamy krokiety. Roladki panierujemy, obtaczając je kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, wkładamy nasze roladki, kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć, zmniejszamy gaz i smażymy przez około 12-13 minut, przewracając je co kilka minut na inny bok. Roladki podajemy z ziemniaczkami
KulinarneImpresje.plwiem miałam dodać ten przepis kilka dni temu, jednak co się odwlecze to nie uciecze :) Składniki (na około 6-7 gofrów)/całóść 980kcal/26g tłuszczu/108g węgli/77g białka/: 4 jajka 140g mąki pszennej pełnoziarnistej 30g odżywki białkowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250ml mleka 0,5% Sposób przygotowania: Blendujemy ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę tak przygotowaną masę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrewelacyjny pomysł czy sposób na placki idealne. Ot, kilka składników, które były pod ręką a do tego gruszki, które - mocno już dojrzałe - czekały aby je zjeść lub wykorzystać w inny sposób. Jednak nam bardzo smakowały. A to już chyba wystarczający powód, aby się tutaj znalazły ;) Najlepsze na ciepło :) Składniki: 2 jajka 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki
My simple kitchenwszystkiego, ale mi najbardziej smakuje z sadzonym jajkiem i kotletem schabowym. Zapraszam dzisiaj na moją jej wersję z odrobiną mięty. Składniki: 500 g ogórków gruntowych 1 mała cebulka kilka listków drobniutko pokrojonej mięty 150 g kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka otu 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na plasterki. Posypać
Gosia gotuje