szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz odrobina chili sałata lodowa (lub inna) ok. 2 pomidory kilka plasterków sera Cheddar 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% sos barbecue Domow y Grander jak z KFC - Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek(...)dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością chili, soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą
Słodka Stronajajko mąka pszenna do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku roztapiamy część masła, dodajemy starte warzywa, dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę , przesmażamy na pozostałym maśle, dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy ketchup oraz koncentrat pomidorowy, dusimy jeszcze przez kilka(...)minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem, panierujemy w rozkłóconym jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor z obydwu stron. Usmażoną rybę przekładamy na przemiennie z warzywami
Bajeczna Kuchniaziemniaki (około 5 sztuk) kilka liści młodej kapusty kilka plastrów żółtego sera (użyłam Podlaskiego i Morskiego OSM Mońki) 400 g pomidorowej passaty 1 puszka białej fasoli 4 jajka 50 g śmietany 30% 2 łyżki kaszy manny przyprawa do ziemniaków słodka papryka w proszku majeranek zioła prowansalskie tymianek sól i pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy w plastry i krótko podgotowujemy(...)osolonej wodzie. Odcedzamy. Jajka rozkłócamy, wlewamy śmietanę i passatę pomidorową oraz przyprawiamy ziołami prowansalskimi i słodką papryką (opcjonalnie też solą i pieprzem-u mnie passata była wystarczająco doprawiona). Na dno naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty - tak, by przykryły dno, a na niej rozkładamy plastry sera. Całość smarujemy łyżką sosu pomidorowego i układamy plastry ziemniaków w ten sposób, by zachodziły
Kolorowy Przepisownikmasło – 70 g * mąka – 70 g * cukier – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ORZECHOWY CRUMBLE: Orzechy laskowe prażymy, obieramy z łupin, rozdrabniamy pulsacyjnie ( nie na pył ). Masło, mąkę, cukier ucieramy za pomocą „łopatki”, dodajemy rozdrobnione orzechy, mieszamy kilka sekund, wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 170C. SERNIK: W misie miksera(...)delikatnych obrotach ucieramy ricottę z cukrem i skórką cytrynową. Powoli dolewamy sok z cytryny i nie przerywając mieszania wbijamy jajka i dosypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Mieszamy krótko – tylko do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 50 minut. Pieczemy z funkcją pary wodnej ( lub jeśli nie posiadamy takiej funkcji w piekarniku
Ostra na Słodkomogę. Też tak miewacie? Ja wtedy stosuję sprawdzoną wiele razy metodę: łapię 2 jaja, i po omacku kilka razy sięgam w otchłań lodówki . Co wyciągnę, z tego omlet zrobię! A jak inaczej można przyrządzić to klasyczne, śniadaniowe danie? A na 1001 sposobów albo i więcej. Oto przykłady [źródła: Wikipedia ; Logo24.pl ; Niam.pl ] : włoska frittata - składniki (wędliny, ser, warzywa) miesza się(...)razu z masą jajeczną, a nie dodaje na koniec hiszpańska tortilla - przyrządzona z pokrojonych i delikatnie podsmażonych ziemniaków oraz jajek omlet francuski - niesamowicie puszysty dzięki temu, że osobno ubija się białka i żółtka omlet irański - do jajek dodaje się cukier omlet po austriacku - w tej wersji najpierw podsmaża się na patelni cebulę, speck i ziemniaki, a dopiero potem dodaje się
Grunt to przepis!szklanki cukru - 2 duże łyżki kakao - 3/4 szklanki oleju - kilka kropel olejku waniliowego - 1 jajko - 125 ml maślanki - pół łyżeczki sody oczyszczonej Mus pomarańczowy : - 2 galaretki o smaku pomarańczowym - 500 ml śmietanki 30 % - pół szklanki cukru pudru Do ozdoby : - 1 duża pomarańcza - 1 galaretka o smaku pomarańczowym Sposób wykonania : Sernik Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , blaszkę wyłożyć papierem(...)Galaretkę rozrabiamy w 450 ml wody ,studzimy w lodówce ,pomarańczę obieramy tak aby nie było białych skórek ,układamy cząstki na wierzchu i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Wypieki ReneUwielbiam, kiedy nie tylko ja Was inspiruję do pieczenia, ale inspirujecie mnie i Wy! Kilka dni temu u swojej czytelniczki, a zarazem mojej kursantki, która była u mnie na szkoleniu cukierniczym podpatrzyłam smakowicie wyglądające pierniczki . Od razu zawołałam o przepis i w pierwszym wolnym dniu odpaliłam piekarnik! Pierniczki są niesamowicie delikatne, lekkie i puszyste! Takie bardziej ciasteczka piernikowe, pachnące cynamonem(...)łyżka * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sypkie składniki przesiewamy ze sobą. Masło roztapiamy, lekko studzimy. Do roztopionego masła dodajemy maślankę, mleko oraz jajko, roztrzepujemy. Wlewamy do sypkich składników, zagniatamy gładkie ciasto ( uwaga! ciasto się klei. Możemy delikatnie, ale nie za dużo podsypywać mąką ). Zawijamy w folię, odstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki. Po tym czasie
Ostra na Słodkocukru 5 jajek 200 g margaryny 500 g jabłek 8 łyżeczek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie, u nie orzechy włoskie kilka kropli aromatu migdałowego Polewa z mleka w proszku 1/4 kostki margaryny 2 łyżki wody 2-3 cukru 4 łyżki mleka w proszku Margarynę, cukier i wodę rozpuścić, dodać mleko w proszku i wymieszać Sposób wykonania(...)pozostawiamy w garnku na ok 2 - 3 godziny, aż mak wchłonie wodę Po tym czasie mak mielimy 3 - krotnie Z w/w składników zagniatamy gładkie ciasto na spód placka Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę.Do ubitych jajek dodajemy mak, stopiony i ostudzony tłuszcz, kaszę, starte na grubej tarce jabłka, proszek do pieczenia, bakalie i aromat. Wszystko razem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapozostać jedynie masło. Mięso z rosołu i warzywa kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy razem – niekoniecznie jednak na idealnie gładką masę. Następnie blendujemy w ten sposób również uduszone grzyby. Zblendowane składniki oraz żółtko jajka łączymy starannie w jednolity farsz. Jednocześnie dodajemy do smaku sól (zwykle ok. 1 łyżeczki) oraz szczyptę mielonego białego pieprzu. Tak przygotowany farsz wykorzystujemy do ulepienia pierogów(...)powierzchnię wrzącej wody. Po odsączeniu obficie spłukujemy zimną wodą i pozostawiamy do przestygnięcia (możemy również przechowywać przez pewien czas w lodówce). Pierogi najlepiej podać w taki sposób, że podsmażamy je przez kilka minut na niewielkiej ilości oleju rzepakowego lub smalcu, na lekko rumiano i chrupiąco, po czym serwujemy z zeskważonym boczkiem oraz czerwonym barszczem lub rosołem. Uwagi Nie musimy wykorzystać
Kulinarna PokusaDorsz na sposób Brás – jedno z najbardziej popularnych dań kuchni portugalskiej, którego twórcą był karczmarz z dzielnicy Bairro Alto z Lizbonie. Danie uproszczone, przygotowane z dorsza bacalhau (solony i suszony dorsz) mrożonego. Proporcje na dwie osoby: 200 g bacalhau, 1 średnia cebula, 3 jajka, 2 ziemniaki, kilka czarnych oliwek, oliwa. Dorsza rozmrozić, osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, ułożyć dorsza skórą(...)ręcznik papierowy. Cebulę drobno posiekać i poddusić na oliwie. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać. Patelnię wysmarować oliwą, włożyć cebulę i dorsza, poddusić 1 minutę, dodać jajka i ziemniaki. Smażyć delikatnie mieszając około 2 minut. Podawać z oliwkami. Bacalhau à Brás to dosyć treściwe danie: są ziemniaki, jest jajko, mięsisty w swojej naturze dorsz, a to wszystko jeszcze razem
królestwo garówschabowe bez kości 1 cebula 3-4 niewielkie borowiki 1/3 papryki czerwonej 3 plastry sera żółtego 1 jajko bułka tarta olej sól pieprz szczypta rozmarynu Kotlety rozbijamy cieniutko (na grubość około 3 mm), solimy i pieprzymy, Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojone borowiki, pokrojoną paprykę(...)smażymy do miękkości, na końcu doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Gotową masę dzielimy na trzy części. Na każdym kotlecie układamy porcję farszu i pokrojony plaster żółtego sera (w ten sposób, żeby jedno centymetrowy brzeg pozostał bez farszu), następnie kotlet składamy jak pieroga i dociskamy brzegi bez farszu. Jajko roztrzepujemy i panierujemy w nim kotleta, a następnie w bułce tartej
Rozpustne gotowaniemini kukurydza – 5 szt * biała cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * jajko – 1 szt * świeża kolendra – 1 gałązka * brązowy cukier ( lub cukier kokosowy ) – 1 łyżka * olej chili – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Tajski ryż gotujemy al dente ( jeśli mamy czas najlepiej robić to na parze ). Oczyszczone krewetki odrobinę solimy panierujemy w panko. Papryki oraz(...)pomidory kroimy w kostkę, kukurydzę w plastry. W woku rozgrzewamy olej chili, podsmażamy posiekany cebulę, dodajemy czosnek. Wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy brązowy cukier, przesmażamy kilka minut a warzywa zmiękną. Dodajemy ryż i posiekane orzechy, chwilkę przesmażamy, odsuwamy go na bok woka, na środek wbijamy jajko i mieszamy tak, żeby powstała jajecznica. Kiedy jajko się usmaży mieszamy wszystko razem
Ostra na Słodkomalinami Potrzebujesz: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masłą 2 łyżki cukru 1 jajko Masa malinowa: 4 łyżki mrożonych malin 1 czubata łyżeczka cukru kilka kropel soku z cytryny Masa chałwowa: 200g chałwy waniliowej/ waniliowo-kakaowej 70ml śmietanki 30% Do tego: garść pistacji maliny do przyozdobienia Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Uformuj
Kuchnia w Słońcu Skąpanamiękkiego masła 1 jajko około 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli Sposób wykonania : M ąkę przesiej przez sitko, wsyp do dużej miski. Dodaj sól, masło, jajko i trochę wody, wymieszaj. Wodę dolewaj stopniowo. Zagnieć ciasto tak, aby było jednolite i gładkie. Wyrabiaj je ręką przez kilka minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, ale nie powinno być
Przepisy i porady kulinarneosobiście mam już dosyć mojego jedzenia w biegu. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: Jajka Zupy Sałatki Curry, Ryże, Makarony, Placki Klopsy Wypieki Słodkie Wypieki Słone Pasty do chleba Dodatki Dużo tego, prawda? Osobiście mam na celowniku kilkanaście przepisów, bo listy składników nie są wymyślne, a sposób przygotowania dość prosty. Właśnie o to chodzi, żeby się nie narobić podczas przygotowywania
Blondynka Gotujemoże być inaczej! Domowe lody śmietankowe, które w łatwy sposób przyrządzicie w domu, nawet bez maszynki. Idealnie kremowe i śmietankowe. Ich przygotowanie to zaledwie kilka minut+ chłodzenie. To jak... skusisz się? :D Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 30% 50 ml zimnego mleka 2 jajka 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany
Nastoletnie Wypiekaniezalewie octowej. Można a nawet trzeba przygotować je wcześniej więc tym sposobem możecie zaoszczędzić trochę czasu w dniu imprezy. Spokojnie mogą postać kilka dni w lodówce, najlepiej smakują po dwóch czy trzech dniach kiedy się przegryzą. Składniki na 4 słoiki: 3 filety z kurczaka 2 jajka pieprz sól mąka bułka tarta olej do smażenia na zalewę: 5 szklanek wody
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakluski i obyło się nawet bez lepienia ;) Składniki (na około 10 klusek): jajko łyżka mielonego lnu firmy Oleofarm 2 łyżki mielonych płatków żytnich łyżeczka ksylitolu 200g twarogu chudego w kostce Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, aż stworzą w miarę jednolitą masę odstawiamy masę na kilka minut, w tym czasie gotujemy osoloną wodę kiedy woda zacznie delikatnie bulgotać
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość