kiełbasy ½ litra żurku Jamar 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny) 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 3 suszone borowiki 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 5 łyżek śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania żurku: Chudy boczek i kiełbasę kroimy w plastry. Smażymy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę
Podróż w kulinariakiełbasy Zakwas przygotowany wcześniej 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny) 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 4 suszone borowiki 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 5 łyżek śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania zakwasu na żur: Do dużego garnka wsypujemy mąkę i zalewamy ją taką ilością wrzącej wody
Podróż w kulinariaoleju. Muszę się przyznać, że mam słabość do tak przygotowanych warzyw. Smażone w ten sposób zyskają zupełnie nowy wymiar smaku. Składniki: Mieszanka Warzyw na patelnię Hortex 1 jajko 100 g mąki 100 g skrobi szczypta proszku do pieczenia szklanka lodowatej woda 1 jajko kilka kostek lodu sól papier kuchenny olej o wysokiej temperaturze dymienia dwa miseczki
Kasia i jej kobiecy światżółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa : 2 szklanki suchego maku 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 20 dkg bakalii ( rodzynki,orzechy,skórka pomarańczowa kandyzowana, migdały itp. ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego Sposób wykonania : C iasto kruche : Z podanych składników w przepisie zagnieć ciasto kruche. Jeśli będzie zbyt
Przepisy i porady kulinarneSKŁADNIKI (2 porcje) pasta 1 dojrzałe awokado 1/2 pomidora 1/4 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżej bazylii świeżozmielony pieprz sól morska 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo 2 plastry ulubionej wędliny drobiowej 4 jajka przepiórcze 2 kromki pełnoziarnistego lub żytniego pieczywa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżeczką. Pomidora kroimy w drobną kostkę
DefinicjaSmakuSkładniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 500g rabarbaru cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Białka ubij na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier, a potem żółtka. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy i wszystko wymieszaj.Przelej ciasto
Wielki apetytszynki wędzonej gotowanej 4 średnie pieczarki 1 średnia cebula kilka gałązek szczypiorku kilka gałązek świezego tymianku 50 g sera ostrego żółtego 2 łyżki kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki i pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podobnie żółty ser. Paprykę, cebulę
Gosia gotujekieliszek radełko do nacinania lub nóż Dodatkowo do przybrania: cukier puder marmolada z róży Sposób wykonania Mąkę przesiać, dodać do niej masło lub margarynę, żółtka, jajko, śmietanę i rum i szczyptę soli i dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie elastyczne należy kilka minut je zbić wałkiem aby ciasto się napowietrzyło. Z gotowego ciasta odłożyć część do wałkowania a resztę
Na słodko lub wytrawnieW tym roku to już moje trzecie sezonowe pierogi, robiłam już z truskawkami i borówkami, a teraz przyszedł na czereśnie. Widywałam je kiedyś w internecie, ale
Kuchnia domowa Anizakupiłam kilka kilo. Już po przygotowaniu żałowałam, że nie kupiłam więcej... Na szczęście nie musiałam ich sama wykopywać ;) Mój nowy sposób na chrupiące szparagi poniżej. Królewicz mąż mówi, że w takiej postaci lubi je najbardziej. 2-3 pęczki szparagów zielonych i białych ( ja najbardziej lubię zielone ) sól morska świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki masła DODATKI: 1-2 jajka(...)naturalny kolor. W między czasie przygotowuję jajka w koszulce. Przepis mega prosty znajduje się TUTAJ: http://myjemypijemy.blogspot.com/2016/05/jajko-w-koszulce-jajko-poszetowe-jajko.html Szparagi wyjmuję z zimnej wody i osuszam na ręczniku papierowym. Na patelni roztopiłam masło i wrzuciłam na nie wytarte szparagi. Energicznie potrząsając patelnią podsmażałam je około pół minuty. Przełożyłam na talerz, dodałam jajko w koszulce i plastry wędzonego łososia
Jemy Pijemymłodych buraczków. Koniecznie musicie ją zrobić póki sezon trwa :) Botwinkę można podawać na kilka sposobów, więc wybór dodatków pozostawiam już Wam :) My czasami jemy ją ze zwykłymi ugotowanymi ziemniakami, czasem z podsmażonymi, a innym razem z samym chlebem, czy też gotowanym na twardo jajkiem, ale zdecydowanie wersja ze smażonymi ziemniaczkami smakuje mi najbardziej. A jaka jest Wasza ulubiona forma podania(...)liśćmi) – ok. 350g 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 150 ml śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 1 pęczek koperku dodatkowo do podania – opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo, kremowe ziemniaki lub ziemniaczki podsmażone, chleb opcjonalnie 2-3 łyżki soku z buraka dla podkreślenia koloru zupy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa botwinka – Wykonanie: Przygotować bulion
Kulinarne Przebojesoczewicę odsączamy na sitku. Osobno odkładamy kilka łyżek (na wierzch pasztetu).Warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości. Najlepszym sposobem jest wykorzystać te od gotowania rosołu. Do miski wkładamy soczewicę, kawałki marchewki, selera i pietruszki. Cebulę oraz czosnek siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy do miski. Całość blend ujemy na gładką masę. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy
VioletoweKucharzeniemała cebula, bułka tarta, 1 jajko, sól, pieprz Dodatkowo: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 słodka papryka ( u mnie zielona), ½ ostrej papryczki ( u mnie czerwona), 3 – 4 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, ½ szklanki bulionu z kostki, olej Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę opłukać, osuszyć i natrzeć przyprawami – z wierzchu jak i wewnątrz. Odstawić na kilka godzin ( a najlepiej na całą(...)Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obydwa składniki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Zdjąć z ognia, wystudzić. Przełożyć do miski, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, przyprawić i wymieszać. Kaczkę wypełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia piersią do dołu. Przygotować warzywa. Obrać, umyć, pokroić
Nie tylko w kuchnigarść makaronu niskowęglowodanowego jajko (małe) około 150-200 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 0,5 szklanki wody/mleka kilka plasterków salami z indyka (dostałam takie w tym tyg. w Lidlu/mają tydzień fitness/) ząbek czosnku odrobina oleju rzepakowego firmy Oleofarm sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Rozduszony czosnek podsmażamy(...)patelni z odrobiną oleju, aż się zezłoci Salami kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, smażymy Dodajemy umyty szpinak i dusimy na małym ogniu, aż zmniejszy swoja objętość Jajko, wodę, skrobię, jogurt dokładnie ze sobą mieszamy Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia i ciągle mieszając dodajemy sos Wstawiamy z powrotem na ogień, mieszamy, aż zgęstnieje Makaron gotujemy zgodnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćhodowlę kiełków prowadzę przez cały rok, ale pod koniec zimy i na wiosnę najbardziej mi smakują. Zapewne po zimie organizm domaga się jedzenia bogatego w witaminy i mikroelementy. Przez kilka lat używałam do hodowli kiełków dużej, piętrowej kiełkownicy. Obecnie nie mam miejsca blacie na tak duży sprzęt. O czasu gdy rozpoczęłam ,,domową produkcję żywności" na kuchennym blacie toczy się(...)ulubioną rzeżuchę hoduję w skorupkach po jajkach, wypełnionych odrobiną waty. Gdy roślinki są już wystarczająco duże, aby je spożyć obcinam je za pomocą nożyczek. Rzeżucha nie nadaje się do hodowli kiełków w słoiku, ponieważ namoczone nasiona wytwarzają śluz. Na zdjęciach poniżej pokazałam sposób na użycie rzeżuchy jako ozdoby stołu. I jeszcze kilka uwag na temat hodowli kiełków
Codziennik Kuchenny