250g suchego, mielonego maku 100g masła ½ szklanki miodu 100g rodzynek 200g orzechów włoskich 1 kieliszek rumu Kilka kropel aromatu migdałowego Sos pomarańczowy: ½ szklanki soku pomarańczowego ½ szklanki kwaśnej, 18% śmietany ½ szklanki mleka 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru kryształu 30g płatków migdałów Sposób przygotowania: Do miseczki z mlekiem dodajemy pozostałe składniki: wodę, mąkę, jajka, olej oraz sól. Wszystko razem
Kuchnia w czekoladziemąki 125g masła 1 żółtko ⅓ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonego tymianku Farsz: 400g ugotowanego i obranego bobu Kilka większych lub kilkanaście mniejszych pieczarek 4 jajka 1 trójkącik sera z niebieską pleśnią Pęczek natki botwinki 2 ząbki czosnku Sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła Sposób przygotowania w Tefal Companion: Ciasto- Mąkę przesiewamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misie z założonym ostrzem
Kuchnia w czekoladziełyżka otartej skórki z cytryny 20 dag mąki pszennej 10 dag cukru 10 dag masła Sposób przygotowania ciasta: Mąkę mieszam z cukrem, suchymi drożdżami oraz szczyptą soli, wbijam jajka, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ciasto, gdy zacznie odchodzić od dłoni, zajmuje to kilka minut-wlewam stopione masło, ponownie wyrabiam , oprószam delikatnie mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce
Wanilia i Kardamonjajka 50 ml oleju 2 dojrzałe banany Dodatkowo wiórki kokosowe drażetki cukrowe wąsy rozpuszczona biała czekolada Sposób przygotowania W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej i rozgniecione banany, wymieszać. Przelać mokre składniki do suchych, przemieszać ciasto kilka razy. Napełnić ciastem ok. 3/4 wysokości foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec
Pink EnvelopeSkładniki: kawałek łososia (usmażony na teflonowej patelni, przyprawiony solą, kolorowym pieprzem i sokiem z cytryny) ugotowane jajko sałata lodowa pomidor sos: jogurt naturalny, sól, pieprz, koperek Sposób przygotowania - jak widać na załączonym obrazku ;) Twarożek z jabłkiem i cynamonem - pychotaaaaa.. przygotowywałam go już kilka razy, idealny na drugie śniadanie Składniki: 250g chudego twarogu spora garść rodzynek cynamon jabłko starte
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćogórki szklarniowe/ 6-7 ogórków gruntowych 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa kebeb/gyros kilka kromek chleba (ja użyłam pieczywa razowego) jajko i bułka tarta do panierki tłuszcz do smażenia mięsa Dodatkowo: 3 łyżki sosu czosnkowy przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego. Sposób Sałatę lodową myjemy, następnie kroimy w paski. Pomidory kroimy na ćwiartki, o górki obieramy ze skóry, kroimy
Kuchenne aromatykakao mokre 250 g maślanki naturalnej 2 jajka 75 ml oleju Dodatkowo 100 czekolady mlecznej Sposób przygotowania Suche składniki wymieszać razem ze sobą. W oddzielnej misce jajka roztrzepać z maślanką, dodać olej. Mokre składniki przelać do suchych, dodać połamaną czekoladę, wymieszać ciasto kilka razy. Masę przełożyć do papilotek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec
pink envelopejajka 50 ml oleju 2 dojrzałe banany Dodatkowo wiórki kokosowe drażetki cukrowe wąsy rozpuszczona biała czekolada Sposób przygotowania W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej i rozgniecione banany, wymieszać. Przelać mokre składniki do suchych, przemieszać ciasto kilka razy. Napełnić ciastem ok. 3/4 wysokości foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec
pink envelopeokaże się wówczas „twardym orzechem do zgryzienia”. Żeby jednak było ciekawiej, omlet wykonany w sposób opisany poniżej można z technicznego punktu widzenia uznać za frittatę. Nie jestem wprawdzie przekonany czy użyty w nim zestaw składników to aby na pewno typowo włoska kuchnia, ale kilka dużych jajek wymieszanych z solidną porcją dodatków, smażone przez ok. 10 minut na dość wolnym ogniu
Kulinarna Pokusasoli II. Farsz: 3 jajka 150 g śmietankowego serka topionego garść startego parmezanu kilka suszonych pomidorów 1-2 ząbki czosnku 100 g jogurtu naturalnego sól pieprz bazylia oregano sos Louisiana/Tabasco do smaku III. Dodatkowo: 650 g młodej cukinii (1 średniej wielkości) 1/2 czerwonej cebuli sól pieprz olej rzepakowy 100 g szynki serrano Sposób przygotowania: Masło ucieramy, dodajemy(...)lodówki na ok. 30 minut. Przygotowujemy farsz. Czosnek drobno siekamy, pomidory suszone kroimy. W misce umieszczamy jajka, serek topiony, parmezan i jogurt. Mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy przyprawy, zioła, czosnek, pomidory i sos Louisiana. Mieszamy. Ciasto podpiekamy przez kilka minut, w temp. 180 C. Wyjmujemy z piekarnika i napełniamy farszem. Na wierzchu układamy plastry cukinii cebulę i szynkę
DominikaDolcijesteśmy w stanie zliczyć na ile sposobów można podać makaron... chyba nie. W naszym domu jada się dużo makaronów, teraz przyszła ochota na makaron z klopsikami z sosem pomidorowym. Szybkie do zrobienia, aromatyczne a przy tym klopsiki są mięciutkie. Klopsiki tym razem zrobiłam wieprzowe, jeżeli nie lubimy wieprzowiny świetnie też się nadadzą drobiowe, wołowe itd. Oczywiście makaron wykonany własnoręcznie(...)zrobić klik (możemy równie dobrze wykorzystać kupny)mięso mielone wieprzowe 350 -400g jajko 1sztkaszkę manną 2 łyżki bułkę tartą 2 łyżkisól, świeżo zmielony pieprzprzyprawa mieszanka czosnku, bazylii, pomidorapłatki pomidorów suszone woda 50 ml bazylia świeża kilka listków parmezan po kilka wiórków na każdy talerz Sos puszkę pomidorów szalotka 2 sztczosnek 2 ząbkipomidory
Basia w kuchnijęczmiennych Stoisław 2 łyżki mąki pszennej Pęczek szczypiorku 1 jajko Sól, pieprz 1 łyżka masła Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na kilka minut żeby puściła sok, odciskamy z nadmiaru wody. Marchewkę(...)tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy marchewkę, pietruszkę i pora, smażymy przez kilka minut. Do miski przekładamy kaszę jęczmienną, dodajemy cukinię, podsmażone warzywa, posiekany szczypiorek, płatki jęczmienne, mąkę, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, odprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym oleju
Bajeczna KuchniaKorzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką zrobiłam na zbliżające się Święta. Jak co roku przygotowuję śledzie na kilka sposobów, wykorzystując sprawdzone, ulubione przepisy. Szukam również nowych
Codziennik KuchennyCodziennie z sadu przynoszone są wiaderka z opadającymi jabłkami (i gruszkami). I codziennie wymyślam sposób na ich przerobienie. Dziś zajadaliśmy się żabimi mordkami z Sielca , a kilka dni wcześniej upiekłam ciasto "imprezkowe" ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek i kruszonką. Ciasto znikało w oka mgnieniu głównie za sprawą pewnego młodego człowieka, który wciąż prosił o dokładkę 😉 Piekłam je z myślą(...)łyżeczka 600 g mąki pszennej jajko szczypta soli 10 g cukru waniliowego Kruszonka 130 g mąki pszennej 100 g miękkiego masła 100 g cukru łyżeczka cukru waniliowego ok. 6 - 8 jabłek Masło roztopić w rondelku. Drożdże wymieszać w mleku zmieszanym z wrzątkiem i łyżeczką cukru. Zostawić do namnożenia drożdży. W misce wymieszać mąkę, rozbełtane jajko, sól, cukier i cukier waniliowy
Weekendy w domu i ogrodzie