ewa w kuchni - 2000 przepisów (strona:125/134)

Szaszłyki dziecięce 189

Robiąc grilla nieraz zastanawiamy się "a co dzieciom do jedzenia ?" Prostym i smacznym pomysłem są szaszłyki dziecięce którym wystarczy tylko lekkie grillowanie. Składniki : filet z kurczaka

Mechanik w kuchni
Zapiekanka klasyczna jak w budce 196

Składniki: Na 4 zapiekanki 1 długa bagietka lub bułki paluchy 350-500 g 4 łyżki masła koło 300 g startego żółtego sera keczup przyprawy ew.Śmietanka

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Mizeria z czosnkiem 216

Składniki : 5 sztuk ogórków gruntowych lub 2 szklarniowe pół szklanki śmietany 18 % - można pomieszać z jogurtem naturalnym zott ząbek czosnku sok z cytryny lub kwasek koperek

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Tort na zimno z kremówki i galaretki 440

      Składniki :   660 ml śmietanki 30 % ( ja używam 2 opakowań po 330 ml z biedronki ) 2 galaretki 2 szklanki wrzącej wody ew . maliny

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Sernik z bezą orzechową 659

Święta, święta i po świętach, w związku z tym pora na regularne przedstawianie Wam moich tegorocznych wypieków świątecznych :) Dzisiaj sernik z bezą orzechową, który zobaczyłam

Zainspirowana w kuchni
Bułki do hamburgerów z sezamem 135

Dziś polecam bardzo proste do zrobienia bułeczki do hamburgerów, choć w zupełności do zwykłych kanapek mogą być.  Przepis bardzo prosty, wystarczy wszystko wyrobić i odstawić

Ewusiowe Smaki
Mini bajaderki czyli poWeekendowe Lakocie odc.102 169

praktycznie zawsze ma się pod ręką a jak nie to osiedlowy sklep zaopatrzy :) przepis z październikowej KUCHNI.  U nas zniknęły w jeden dzień i dzisiaj znowu musiałam coś piec he he :) Mini bajaderki 150 g masła ok. 250 g suchego ciasta biszkoptowego (ew. piaskowego lub biszkopty) 125 g kwaskowatego dżemu (u mnie galaretka porzeczkowa) 2 łyżki kakao

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami 255

Piekliśmy już buraki, awokado, pomidory, jabłka i śliwki, więc najwyższy czas by upiec też gruszki :)Składniki:gruszkiorzechy włoskieser pleśniowymiódew. tymianekWykonanie:Gruszki myjemy

Taste Of My Day
Zupa pieczarkowa z kaszą gryczaną i pietruszką 186

Składniki : 500 g pieczarek cebula pokrojona w kostkę  łyżka masła 1,5- 2 l l wody / bulionu kasza gryczana biała - zwykła tez może być domowa

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Deser biszkoptowy z jogurtem i owocami 143

Pyszny, letni deser na bazie jogurtu, biszkoptów i sezonowych owoców. Lekki i delikatny. Dla każdego :) Składniki: 250 g gęstego jogurtu naturalnego 4-5 biszkoptów Savoiardi Nutri

Kuchnia bezglutenowa
Roladki z kurczaka z pieczarkami i serem 458

Roladki z kurczaka z pieczarkami i serem... Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami i serem... Potrzebne będą: podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek trochę startego

Pelusiowa Kuchnia
Pasta z wędzonej makreli 231

Pasta z wędzonej makreli... Potrzebujemy: 1 makrela wędzona (ok. 250 g) 1 mała cebulka 2-3 łyżki majonezu (możemy zastąpić jogurtem lub śmietaną) świeżo mielony czarny

Pelusiowa Kuchnia
Sałatka siódemka. Sałatka warstwowa z selerem naciowym i salami. 5647

Sałatka warstwowa siódemka jak sama nazwa wskazuje składa się z siedmiu warstw. Przepis na nią podpatrzyła moja mama w programie Ewy Wachowicz, kiedy go zobaczyłam w

Kuchnia z widokiem na ogród
Warsztaty w Szkole Artystycznej Wiesława Kucia 199

blogerów, jest podstawą. W Warsztatach wzięły udział : Edyta , Julianna , Gosia , Marta , Marlena , Zuza , Ewa oraz Kasia. Szkoła Artystyczna Wiesław Kucia ul. Zemborzycka 59F 20-445 Lublin www.kucia.com.pl e-mail: wieslaw@kucia.com.pl Artykuł Warsztaty w Szkole Artystycznej Wiesława Kucia pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekane grillowane papryki z mięsnym farszem 149

Niedawno pisałam, że odkryłam grillowane marynowane papryki ( dostępne w sklepie sieciowym ). Nie posiadają też skóry. Dla mnie rewelacja. Postanowiłam je nafaszerować. Nadają się do tego idealnie

Smaki Ewy
Boeuf Bourguignon a la maison z puree z ciecierzcy 184

mrożone, mogą być suszone-świeży tymianek, sól, pieprz, liście laurowe-mąka pszenna-masło-limonka-ciecierzyca-kolendra, ew. natka pietruszkiMięso kroimy na duże kawałki ok 5 cm. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Opruszamy z każdej strony mąka. Solimy.Klarujemy masło ok pół kostki - w końcu to kuchnia francuska - podsmażamy z każdej strony przez dwie minuty, delikatnie ściągamy z patelni.Na ten sam tłuszcz wykładamy pokrojone

BaRepas
Bułki greckie Tiropsomo 258

W ten weekend w wspólnym "Wypiekaniu na śniadanie" piekliśmy greckie bułeczki Tiropsomo z bloga Pracownia wypieków. Bułki w oryginale nadziewane są serem feta, są bardzo puszyste

Ala piecze i gotuje